W przeciwieństwie do większości popularnych owoców, awokado zawiera mało cukrów prostych, bogate jest natomiast w cenne dla organizmu tłuszcze oraz witaminy.
Awokado dostarcza naszemu organizmowi sporą dawkę energii. W 100 g tego owocu jest 160 kcal, dla porównania banan, który uważany jest za kaloryczny owoc, posiada 90 kcal w 100 g owocu. Pomimo wysokiej kaloryczności tego owocu, jest on skarbnicą cennych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, tzw. NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zdecydowaną większość stanowią kwasy tłuszczowe jednonienasycone (ok. 75%). Dzięki tym kwasom cenne składniki są lepiej przyswajalne, w szczególności witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K. Mają również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz na stan naszych naczyń krwionośnych.