Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

Kinga Bajcar

Rodzaj posiłku: desery

Kuchnia (region): międzynarodowa

Specjalne: dla dzieci

Użyte składniki: bezglutenowe, mąka

Warto wiedzieć:

30 min. łatwy 20 porcji

Składniki:

Mąka kukurydziana Bio - 2 szklanki
woda niegazowana - 1 szklanka
Cukier z agawy Bio - 50 g
nasiona chia - szałwii hiszpańskiej - 2 łyżeczki
masło roślinne - trochę
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
jabłko - 1 szt.

Dodatkowe informacje:

Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Gdy będzie za rzadkie należy dodać odrobinę więcej mąki kukurydzianej Bio, a gdy będzie za gęste odrobinę wody.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Nasiona chia zalewamy wodą niegazowaną i odstawiamy na 15 minut aby odrobię spęczniały.
KROK 2:  Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną wsypujemy do naczynia (miski) i zalewamy już spęczniałymi nasionami chia Bio. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
KROK 3:  Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w małe talarki.
KROK 4:  Odrobinę masła roztapiamy na patelni i łyżką nakładamy małe placuszki, na placuszki układamy po 2-3 talarki jabłka. Smażymy na złoty kolor z obu stron każdy racuch.
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Zobacz inne przepisy Użytkownika Kinga Bajcar

Mariola powiedział/a:
czy nie są za tłuste?
20.10.2013, godz. 12:52
Kinga Bajcar powiedział/a:
nie, są bardzo delikatne . 
25.10.2013, godz. 12:47
Małgorzata powiedział/a:
Bardzo mi się podoba Twój przepis :)
19.12.2013, godz. 12:03
Na widelcu powiedział/a:
Bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza dodatek ziaren.
03.01.2014, godz. 20:27
Olika3 powiedział/a:
Coś innego :) Czy soda jest konieczna? Próbowałaś bez niej?
28.01.2014, godz. 21:47
Kinga Bajcar powiedział/a:
Można użyć proszku do pieczeni - polecam Bio bezglutenowy.
Można oczywiście dodać drożdże dosłownie ćwiartkę kostki, ale wtedy należy odczekać z godzinkę aby ciasto urosło.
Zanim jednak dodamy drożdże - należy zrobić zaczyn, tj odrobinę mleka podgrzewamy, dodajemy ze 3 łyżki cukru i mąki i drożdże. Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Później jak wyżej reszta w przepisie.

Z tego co się orientuje to można użyć amoniaku w proszku - ale osobiście nie próbowałam.
W razie pytań, proszę pisać, a postaram się znaleźć rozwiązanie.
28.01.2014, godz. 22:51
Kinga Bajcar powiedział/a:
Bez jakiegokolwiek spulchniacza wyjdą płaskie niestety i nie będą mięciutkie. Raczej wyglądać będą jak przerośnięte naleśniki...
28.01.2014, godz. 22:52
Kinga Bajcar powiedział/a:
Jest jeszcze jeden sposób, ale wtedy racuszki nie będą bez jajeczne. Mianowicie należy ubić pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Białka są naturalnym spulchniaczem do ciast :)
28.01.2014, godz. 23:02
Olika3 powiedział/a:
Ok :) Dziękuję za podpowiedzi, po prostu po sodzie mam zgagę, od razu wiem czy do potrawy - zwłaszcza ciast dodano sodę ;) Dlatego jej unikam :)
31.01.2014, godz. 15:19
stopaa powiedział/a:
muszę kupić nasiona chia :)
27.08.2014, godz. 14:00
Dwarazyem :) powiedział/a:
Widzę, że są bardzo puszyste :) Takie najlepsze ;D
25.09.2014, godz. 06:47
Diana St powiedział/a:
uwielbiam nasiona chia, przepis do wypróbowania :)
07.10.2014, godz. 18:51
healthy-dreams powiedział/a:
bardzo kreatywnie :D
29.01.2015, godz. 07:28
wszędzie zielono powiedział/a:
super, koniecznie do wypróbowania :)
19.05.2015, godz. 18:09
Make-Life-Green powiedział/a:
Pycha!
27.08.2015, godz. 15:47
CommonBullet powiedział/a:
Jaka byłaby idealna ilość tego masła roślinnego?
06.12.2015, godz. 23:46
dkrzew powiedział/a:
jeśli ktoś nie chce korzystać z sody oczyszczonej polecam ekologiczny proszek do pieczenia z kamieniem winnym. Korzystam z niego i wszystko wyrasta równie ładnie jak na sodzie czy zwykłym proszku do pieczenia
26.02.2016, godz. 10:08

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).