Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki z kremem budyniowym

Renixx

Rodzaj posiłku: ciasta, desery

Kuchnia (region): polska, międzynarodowa

Użyte składniki: wegetariańskie, mąka

Warto wiedzieć:

60 min. średni 12 porcji

Składniki:

mąka tortowa - 1 szklanka
woda - 1 szklanka
masło - 12,5 dag
jajka - 5 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Krem budyniowy -
mleko - 1/2 litra
masło - 20 dag
żółtka - 2 szt.
cukier puder - 10 dag
mąka pszenna - 2 łyżki
budyń waniliowy - 1 opakowanie
cukier waniliowy - 1 łyżka
spirytus - do smaku
sok z cytryny - do smaku
cukier puder do posypania -

Sposób przygotowania:

KROK 1: Do rondla wlać wodę, dodać masło, zagotować. Następnie wsypać mąkę i ciągle mieszając gotować do momentu aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Zdjąć z palnika, ostudzić
KROK 2: Do zimnego ciasta ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
KROK 3: Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne ciasteczka . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 190-200 stopni.
KROK 4: Krem waniliowy:
2/3 szklanki zimnego mleka, wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać mleko mąką i żółtkami, mieszając gotować przez kilka minut, ostudzić. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem.

KROK 5: Zimne eklerki przekroić wzdłuż na połowę, przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).