Wybierz szefa kuchni:

Oto nasze nagrody! Zestaw produktów Bio Planet i Primaeco od Primavika!

Do wygrania 2 nagrody główne! Zestaw produktów aż wysypywał się  z koszyka. Nagroda nr 1 za najlepszy przepis z fasolką czarną będzie uznana przez Komisję Konkursową. Nagrodę nr 2 zdobędzie ten przepis konkursowy, który zdobędzie jak największą ilość polubień w Serwisie. Ale to nie wszystko! Do rozdania mamy jeszcze produkty dla 5 wyróżnień!

Drogi Użytkowniku! Sprawdź sam co możesz wygrać!

Konkurs kulinarny!

Drodzy Użytkownicy Serwisu gotujwstylueko.pl!
Uruchomiliśmy konkurs kulinarny na najlepszy przepis z fasolką czarną. Jeśli chcesz wziąć udział w konkursie, zapoznaj się dokładnie za regulaminem konkursu, który znajdziesz w zakładce Aktualności, na podstronie - Konkurs kulinarny. Do wygrania zestawy produktów Bio Planet i Primaeco od Primavika!
Życzymy powodzenia!

Konkurs kulinarny!

Konkurs polega na wyłonieniu i nagrodzeniu przepisów, w których głównym składnikiem jest fasolka czarna:
- nagroda nr 1 - przepis konkursowy wybrany przez Komisję Konkursową,
- nagroda nr 2 - przepis konkursowy, który zdobędzie największą liczbę tzw. polubień w Serwisie.
- wyróżnienia - 5 przepisów wybranych przez Komisję Konkursową.

Do wygrania zestaw produktów Bio Planet i Primaeco od Primavika o łącznej wartosci 500 zł!

Mieszanina olejów Omega Color

Omega Color to seria olejów Bio Planete wykonanych na bazie oleju z siemienia lnianego. Stanowią wspaniały, kolorowy dodatek do wielu potraw i koktajli. Dzięki unikalnej metodzie, jaką jest trójwymiarowa filtracja, posmak goryczy oleju lnianego jest neutralizowany, a olej zachowuje subtelny i delikatnie orzechowy smak. Innowacyjny proces filtracji 3D, eliminuje gorycz, gwarantując znakomitą jakość produktu.

Wysyłka Nagród

Uprzejmie informujemy, iż od 1 maja 2014 roku ilość odjętych punktów za wysyłkę Nagrody pocztą lub kurierem zostanie powiększona o 800 punktów. Od 1 maja wybranie opcji wysyłki Nagrody pocztą lub kurierem będzie skutkowało odjęciem 1000 punktów, nie 200 punktów jak dotychczas.

Wielkanoc

Wielkanoc pachnie wiosną, przyroda budzi się do życia i wszystko wokół nas przechodzi cudowną, coroczną metamorfozę. Po zimie długiej czy krótkiej z radością oczekujemy tych kilku dni, gdzie w gronie rodzinnym możemy spędzić trochę czasu, zatrzymać się na chwilę, nabrać oddechu i sił na cały rok. Do święconki staramy się wkładać najlepsze wypieki, mięsiwa, pasty i pasztety,  chrzan i ćwikłę oraz jajka. Ten koszyk jest podstawą naszego świątecznego śniadania. 

Dieta wegetariańska - dieta przyszłości?

Wokół diety wegetariańskiej narosło w naszym kraju wiele mitów. Jej przeciwnicy wskazują, że niesie za sobą ryzyko niedowitaminizowania i skazuje organizm na poważne w konsekwencjach braki odżywcze. Zwolennicy powtarzają, że to najzdrowszy sposób odżywiania ze wszystkich możliwych. Gdzie leży prawda?

Ach te kalorie!

Kalorie – każda z kobiet przynajmniej kilka razy w życiu zastanowiła się nad kalorycznością produktu, na który akurat miała ochotę. I niestety, odkładała go na półkę sklepową, gdy malutki druczek na opakowaniu wskazywał liczbę trzycyfrową. I jak tu się odchudzić?

Zdrowe, bo bez glutaminianu sodu

W dzisiejszych czasach przyzwyczailiśmy się do obecności w naszej żywności różnorakich konserwantów i ulepszaczy. Nie dziwią nas już wypisane na opakowaniach tajemnicze znaki E-..., osłuchaliśmy się ze specjalistycznymi nazwami jak glutaminian sodu czy benzoesan sodu.

Len już mielony

Len to roślina włóknodajna i oleista, pochodząca z rodziny lnowatych. Łodyga lnu osiąga nawet do 90 cm wysokości, jest wzniesiona, prosta, rozgałęziająca się ku górze. Owocem lnu jest kulista, pięciokomorowa torebka zwierająca od 10 do 12 najcenniejszych nasion (siemię lniane). Dlaczego nasiona lnu są tak cenne?

Z ekologią na Ty

W XXI wieku, gdy powoli mija oszołomienie i zachwyt zachodnią kulturą masową wraz z jej hipermarketami i fast-foodami, społeczeństwo coraz częściej zwraca się ku naturze, a co za tym idzie – ku produktom ekologicznym. Tendencja ta już dawno wychwycona została przez producentów żywności, jednak nie wszystkie firmy, tytułujące swoje produkty mianem ,,EKO” lub ,,BIO” spełniają kryteria wyrobów ekologicznych. Jak więc rozpoznać te prawdziwe?

Co to jest GMO?

GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza się obce geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacje genetyczne dotyczą nie tylko warzyw i owoców, ale także zwierząt czy leków. Jednak to zmiany w genotypie żywności budzą zdecydowanie najwięcej kontrowersji.

Dzień Babci i Dziadka!

Babcia z dziadkiem dziś świętują,
wszystkie dzieci więc gotują!
Pieką ciasta, herbatniki,
uwielbiane smakołyki.
Wszystkich dziadków rozpieszczamy,
poprzez kuchnię ukochamy!

Drodzy Dadkowie,

z okazji Waszego święta, życzymy Wam samych słodkich chwil!

Zespół gotujwstylueko.pl

Żywienie w chorobach reumatycznych

Odpowiednie odżywianie stanowi bardzo ważny element w leczeniu chorób reumatycznych. Wskazane jest codzienne spożywanie pokarmów z różnych grup produktów spożywczych. Najlepsza jest dieta urozmaicona, bogata w różne składniki pokarmowe.

Skąd się biorą Twoje ryby?

Ponad 85% populacji ryb łowionych w celach handlowych w wodach Unii jest przeławiana, a prawie ⅓ gatunków, w tym tak lubiany tuńczyk błękitnopłetwy, znajduje się na granicy wyginięcia. Idziemy w stronę nieodwracalnych zmian w ekosystemie. Jak to zmienić?

Słodki urok syropu z agawy

Syrop z agawy jest doskonałą alternatywą dla cukru. Swoją konsystencją przypomina rozrzedzony miód lub lekki syrop klonowy. Jest trzykrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiada do 5 razy niższy niż miód indeks glikemiczny. Zawiera spore ilości inuliny - naturalnego prebiotyku.

Gdzie szukać kwasów omega?

W dobrze zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać ⅓ naszego zapotrzebowania na energię. Obok białek i węglowodanów są podstawowym składnikiem codziennej diety.  Zawierają kwasy tłuszczowe, które nie są syntezowane w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczane z pokarmem.

Sekrety oliwy

Oleje roślinne mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.  Są cennym źródłem witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm potrzebuje, ale nie jest w stanie wyprodukować. Warto wiedzieć, jak powstaje olej, by ze sklepowej półki zdjąć ten lepszy i nie uronić ani kropli zdrowia.

Eko algi w Twojej diecie

Mimo, że to jedne z najbardziej prymitywnych organizmów, przynoszą nam spore korzyści. Ich sekretem jest zielony barwnik - chlorofil. Mikroalgi: spirulina i chlorella są bardzo bogate w ten zbawienny dla zdrowia składnik.

Inulina - słodkie oblicze diety

Działa bakteriobójczo i wspomaga trawienie. Łagodzi nietolerancje pokarmowe. Wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi. Wzmacnia odporność. Przedstawiamy Wam bohaterkę eko kuchni: inulinę!

Eko mama, zdrowe dziecko

Będąc świadomą eko mamą, starasz się przekazać swojemu dziecku jak najwięcej zdrowych nawyków. Uczysz, jak żyć w zgodzie z naturą. W trosce o rozwój malucha, karmisz go ekologiczną żywnością - to duży kapitał na przyszłość!

Eko sposoby na infekcje

Zwykle zaczyna się niewinnie: ból głowy, gardła, mięśni, osłabienie, temperatura lub katar. Sprawdź, czy masz w domu kilka naturalnych składników wspomagających odporność, a my pokażemy Ci, jakie sposoby na walkę z objawami przeziębienia stosują mieszkańcy różnych zakątków świata.

Dlaczego eko bakalie?

Konserwanty w bakaliach stosuje się masowo. Na opakowaniach nie znajdziesz jednak zapisku “zawiera E220”. Poddane obróbce chemicznej rodzynki czy morele nazywa się “siarkowanymi”.

Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).