• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
Jesteś tu:Strona głównaArtykułyEko produktyFermentowany nabiał i jego równie smaczne roślinne zamienniki
Fermentowany nabiał i jego równie smaczne roślinne zamienniki
16 / 06 / 2025

Fermentowany nabiał i jego równie smaczne roślinne zamienniki

Kamila Koźniewska

 

 

Regularne spożywanie fermentowanych produktów nabiałowych zarówno roślinnych jak i zwierzęcych urozmaica codzienną dietę, cieszy podniebienie unikatowymi smakami i przynosi korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Fermentacja była znana i stosowana już od czasów starożytnych. Służyła do konserwacji żywności i poprawy jej bezpieczeństwa. Dzięki fermentacji możliwe było stworzenie wielu różnorodnych produktów o ciekawej konsystencji, smaku i zapachu. W 1857 roku francuski chemik i prekursor mikrobiologii Ludwik Pasteur jako pierwszy opisał na czym polega proces fermentacji.

CO TO JEST FERMENTACJA?
Fermentacja jest naturalnym procesem, w którym mikroorganizmy przekształcają węglowodany w alkohol, dwutlenek węgla i/lub kwasy organiczne w celu uzyskania energii. Związki powstałe w wyniku fermentacji oraz związany z nimi wzrost kwasowości nadają produktom fermentowanym charakterystyczną cierpkość i hamują rozwój niekorzystnych mikroorganizmów, czyli działają konserwująco i przedłużają przydatność do spożycia.

Proces fermentacji sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii, poprawia strawność białek i węglowodanów, a także zwiększa biodostępność witamin i składników mineralnych.

Do produkcji żywności fermentowanej wykorzystuje się różne surowce pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, ryby) jak i roślinnego (zboża, warzywa, owoce).

Fermentowany nabiał z mleka krowiego, koziego, owczego i bawolego

Bardzo ważną funkcję w nabiale fermentowanym pełnią bakterie kwasu mlekowego. Mają one potencjalnie korzystne właściwości dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Bakterie obecne w sfermentowanej żywności konkurują z patogenami o miejsce na powierzchni nabłonka jelitowego i wytwarzają metabolity, które hamują rozwój niekorzystnych bakterii.

Kultury bakterii kwasu mlekowego wpływają na strukturę i smak mlecznych produktów fermentowanych, poprawiają trawienie laktozy oraz zmniejszają objawy jej nietolerancji. Bakterie probiotyczne występujące w jogurtach i innych fermentowanych produktach mlecznych mogą zmieniać mikrobiotę jelitową i powodować zwiększenie szczelności połączeń między komórkami nabłonka jelitowego. Liczne badania wykazują, że spożycie fermentowanego nabiału może mieć działanie obniżające ciśnienie krwi, zapobiegające chorobom sercowo-naczyniowym, pozytywnie wpływa na cały układ krążenia, poprawia wyniki cholesterolu całkowitego oraz LDL. Niezwykle istotne jest również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne produktów fermentowanych. Uszkodzenia oksydacyjne powodowane są przez wolne rodniki, które są produktami ubocznymi różnych reakcji fizjologicznych. Na aktywność antyoksydacyjną nabiału wpływają takie czynniki jak pochodzenie (rodzaj) mleka, zawartość tłuszczu w mleku i szczepy mikroorganizmów fermentacyjnych.

Fermentowane produkty mleczne są ważnym źródłem witaminy B12, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego oraz metabolizmu energetycznego, tworzenia się czerwonych krwinek oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Produkty mleczne stanowią również źródło witaminy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Najpopularniejszy nabiał fermentowany

JOGURT
Jogurt ma średnio 4-5-krotnie więcej aminokwasów i ponad 20 % więcej witamin z grupy B (5-krotnie więcej kwasu foliowego) niż mleko. Spożywanie jogurtów wspomoże nasz organizm w walce z takimi schorzeniami jak biegunki, zaparcia, stany zapalne jelit i żołądka, nadkwasota żołądka, wzdęcia czy niestrawność. Składniki jogurtu pozytywnie wpływają na system odpornościowy organizmu, wchłanianie żelaza, obniżanie poziomu cholesterolu, wydzielanie żółci i soków trawiennych.

JOGURT PROBIOTYCZNY
Do najczęściej stosowanych probiotyków w jogurtach należą kultury bakterii z rodzaju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium. Bakterie te mają zdolność przetrwania w jelitach, a ich obecność wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe dla ludzkiego organizmu. Bakterie z rodzaju Lactobacillus usprawniają proces rozkładu laktozy u osób z nietolerancją cukru mlecznego oraz przyczyniają się do opóźnienia wystąpienia cukrzycy.

JOGURT TERMOSTATOWY
Podczas produkcji jogurtu termostatowego zakwas i mleko umieszczane są bezpośrednio w ceramicznych słoiczkach, które następnie trafiają do komory termicznej i tam fermentują. Następnie jogurt umieszcza się w chłodni, gdzie dojrzewa i osiąga odpowiednią konsystencję – jednorodną, gęstą i bardzo delikatną. Dojrzewanie jogurtu wewnątrz opakowania pozwala na zachowanie wszystkich pożądanych właściwości mleka i bakterii
mlekowych.

KEFIR
Kefir to mleko fermentowane charakterystyczną mikroflorą ziaren kefirowych z gatunku Lactobacillus kefir oraz drożdży fermentujących i niefermentujących laktozy. Kefir pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wydzielanie żółci i soków trawiennych. Zawiera probiotyki o udowodnionym działaniu zdrowotnym na organizm człowieka. Stymuluje układ odpornościowy, a zawartość kwasu foliowego korzystnie wpływa na wygląd skóry.

ZSIADŁE MLEKO
Zsiadłe mleko jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy B12. Spożywanie zsiadłego mleka może wspomóc organizm w obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu ryzyka wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej i choroby wrzodowej, cukrzycy typu II oraz może zapobiegać biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Zsiadłe mleko mogą pić osoby z nietolerancją laktozy.

TWARÓG
Regularne spożywanie twarogu w umiarkowanych ilościach (około 50-75 gramów dziennie) stanowi cenne uzupełnienie diety w pełnowartościowe białko zwierzęce, lekkostrawny tłuszcz, niewielkie ilości laktozy, witaminy (B2, B12, A, D3, E) i składniki mineralne (cynk, sód, potas, magnez i jod).

ŻYWE KULTURY BAKTERII (ZAKWASKI)
Żywe kultury bakterii to gotowe startery do przygotowania jogurtu, jogurtu probiotycznego lub kefiru w warunkach domowych. Dzięki starterom można bardzo łatwo stworzyć swój ulubiony, zdrowy i smaczny deser.

Fermentowany nabiał roślinny
Choć nabiał z mleka należy do najczęściej spożywanych produktów, coraz większą popularność zyskują jego roślinne zamienniki. Sięgają po nie zarówno osoby na diecie bezmlecznej lub wegańskiej, jak również ci, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na trądzik, alergię na białko mleka krowiego (kazeinę) lub nietolerancję laktozy. Często zmiana nawyków żywieniowych jest kluczem do poprawy stanu zdrowia. Na szczęście można zmienić sposób odżywiania bez konieczności rezygnowania ze znanych i lubianych smaków. Na rynku znajduje się wiele zamienników nabiału, np. mleka, śmietany, jogurtów, twarogów i innych rodzajów sera. Producenci nadają im różne fantazyjne nazwy np. cremosa, quefir, vegangurt, mon’yurt, nuzzarella czy c’mon bert.

WEGAŃSKIE KULTURY BAKTERII FERMENTACYJNYCH
Zazwyczaj bakterie hoduje się na pożywkach zawierających w składzie mleko. Wegańskie kultury bakterii fermentacyjnych hoduje się na podłożu wytworzonym wyłącznie ze składników roślinnych. Uzyskane produkty mogą być spożywane przez wegan i przynoszą podobne korzyści dla zdrowia co fermentowany nabiał. Dzięki wegańskim kulturom bakterii fermentacyjnych możliwe jest uzyskanie smaku, tekstury i właściwości podobnych do tradycyjnych produktów mlecznych, takich jak jogurty, sery, kefiry czy śmietany – ale w pełni zgodnych z dietą roślinną. Do najczęściej wykorzystywanych kultur należą wegańskie szczepy bakterii kwasu mlekowego (LAB – Lactic Acid Bacteria), np. Bifidus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Streptococcus thermophilus.

Fermentacja produktów roślinnych prowadzi do zwiększenia w nich zawartości składników mineralnych (cynku, żelaza, magnezu i wapnia) oraz witamin z grupy B. Fermentacja poprawia również wartości odżywcze i zwiększa strawność białek roślinnych (dochodzi do ich rozkładu na formy bardziej rozpuszczalne). Wykazano, że fermentowane produkty roślinne mogą wspomagać trawienie i wchłanianie pokarmu, przywracać równowagę mikrobioty jelitowej, poprawiać funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz usprawniać perystaltykę jelit. Regularne spożywanie fermentowanego nabiału roślinnego (głównie produktów strączkowych w szczególności soi, grochu oraz orzechów) może zapobiegać, a także hamować rozwój nowotworów (np. żołądka i wątroby), jak również przyczyniać się do regulacji ciśnienia oraz glukozy we krwi.

Najpopularniejszy nabiał roślinny

„SERY” ROŚLINNE
Wegańskie kultury bakterii fermentacyjnych umożliwiają produkcję roślinnych alternatyw sera feta, mozzarelli, serów pleśniowych (np. sera Camembert), wegańskich twarogów, czy serków do smarowania. Roślinne alternatywy sera produkowane są najczęściej z roślin takich jak soja, orzechy nerkowca lub migdały. W celu zapewnienia odpowiedniej wilgotności i tekstury produktu dodaje się wodę i olej kokosowy. Dla wzmocnienia i wzbogacenia smaku dodawane są zioła i przyprawy (np. sól, czosnek, czosnek niedźwiedzi, pieprz, oregano, tymianek), nieaktywne płatki drożdżowe, naturalne aromaty i ekstrakty. Na rynku obecne są także wegańskie sery fermentowane, będące odpowiednikiem np. serów pleśniowych. Produkcja roślinnego sera np. na bazie orzechów polega na spontanicznej fermentacji zmielonej mieszanki orzechów i wody, co prowadzi do rozwoju wielu szczepów mikroorganizmów. Inne składniki takie jak przyprawy czy dodatki, np. płatki cebuli czy pomidorów dodawane są po procesie fermentacji. Fermentacja wpływa na trwałość żywności oraz jej smak, teksturę i wartość odżywczą. Dzięki niej możemy otrzymać produkty o ciekawych smakach, podobnych do sera mozzarella, camembert lub feta. Można je pokroić lub rozetrzeć na chrupiącej kromce chleba, dodać do sałatki, makaronu, pizzy, zapiekanki, wrapów, czy po prostu przekąsić popijając lampką wina.

JOGURTY I DESERY
Jogurty i desery roślinne uzyskują kremową konsystencję i charakterystyczny smak dzięki procesowi fermentacji. Wegańskie bakterie kwasu mlekowego mogą fermentować różne rodzaje roślinnych baz takich jak napój sojowy, migdałowy, kokosowy lub orzechy nerkowca. Wegańskie desery lub jogurty to idealny wybór na smakowity początek dnia lub przekąskę między posiłkami.

SERKI
Serki kremowe śmietankowe (naturalne lub z ziołami) na bazie nerkowców, migdałów lub soi są doskonałe do kanapek, zup i innych dań wytrawnych.

TOFU
Najbardziej popularnym produktem roślinnym alternatywnym dla sera jest tofu (nazwane twarożkiem sojowym), które powstaje w procesie koagulacji napoju sojowego. Tofu nie ma własnego swoistego smaku i przyjmuje smak innych produktów. Na sklepowych półkach znajdziemy tofu naturalne lub wędzone. Tofu można spożywać na surowo, dodając je do kanapek lub sałatek. Można je także piec, smażyć, grillować, a nawet zamarynować np. w marynacie z sosu sojowego, oliwy i przypraw.

TEMPEH
Z nasion soi poddawanych procesowi fermentacji produkowany jest tempeh. Po odcedzeniu i osuszeniu ugotowanych ziaren dodawany jest do nich starter z zarodnikami Rhizopus oligosporus. Tempeh ma twardą konsystencję i orzechowy aromat. Całość tworzy zwarta struktura, z widocznymi ziarnami soi. Tempeh można jeść na surowo, nadaje się również do duszenia, smażenia, pieczenia, grillowania i marynowania.

PODSUMOWANIE
Fermentowany nabiał roślinny i zwierzęcy odgrywa istotną rolę w zachowaniu prawidłowej mikrobioty. Przemiany chemiczne zachodzące podczas fermentacji sprawiają, że produkty te charakteryzują się lepszą przyswajalnością, wyższą zawartością bioaktywnych cząsteczek oraz silniejszym działaniem antyoksydacyjnym. Sięgaj po żywność fermentowaną jak najczęściej, na zdrowie!

 

Kamila Koźniewska - Dyrektor Departamentu Jakości Bio Planet S.A.


Roślinne alternatywy nabiału - nazewnictwo Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z dnia 14 czerwca 2017 r. orzekł, że producenci żywności wegetariańskiej i wegańskiej nie mogą posługiwać się nazwami zastrzeżonymi dla produktów mlecznych, tj.: „mleko”, jogurt”, „ser”, masło”, „śmietanka”. Oznacza to, że dostępne na rynku roślinne substytuty mleka i produktów mlecznych muszą być znakowane prawidłowo, np.: „napój sojowy” a nie „mleko sojowe”. Producenci wymyślają ciekawe nazwy produktów np.: Perfetta, C’mon Bert, Nuzzarella lub Filona.


Bibliografia:

Karwowska K. K., Kaczmarczyk D. 2023. Rola i znaczenie produktów fermentowanych w diecie. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, Tom 29, Nr 2, 79–88.

Wajs J., Stobiecka M. 2020. Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka. Wrocław: E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego. S. 133-152.

Aljewicz M., Cichosz G., Kowalska M. 2011. Produkty seropodobne, analogi serów topionych i dojrzewających. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5 (78), 16-25.

Smile O. Roślinny nabiał. 2020. Wydawnictwo Zwierciadło.


Przepisy:

CIASTO KAKAOWE ZE ŚLIWKAMI


PIECZONA OWSIANKA Z JOGURTEM I MALINAMI - WEGAŃSKA I BEZGLUTENOWA


EGZOTYCZNE JOGURTOWO-OWSIANE ŚNIADANIE W SŁOIKU


ŁÓDECZKI Z SAŁATY RZYMSKIEJ, Z WĘDZONYM TOFU I SOSEM MUSZTARDOWO-KOLENDROWYM


LEKKA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I CUKINII Z KOPERKOWYM JOGURTEM

 

SERNIKI TRUSKAWKOWE NA ZIMNO ZAMKNIĘTE W SŁOIKU


DESER TRUSKAWKOWY


KOKTAJL TRUSKAWKOWY

 


Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 32 Lato 2025

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Ranking:
TOP 10

  • 371790 Renixx Renixx
  • 208005 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking

Przepisy:
Polecane

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Syrop z kwiatów bzu czarnego z limonką

Nikita
12 16 15 min
Woda na dzień dobry

Woda na dzień dobry

Barbara Strużyna
9 3 5 min
Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Barbara Strużyna
6 3 10 min
Lemoniada z czerwonej koniczyny

Lemoniada z czerwonej koniczyny

Nikita
14 12 20 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 15 min
Gazpacho z awokado i ogórka

Gazpacho z awokado i ogórka

Magdalena Nagler - foodmania
15 11 10 min
Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami

Paulina Jasińska
7 6 60 min
Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Barbara Strużyna
8 5 40 min
Sos paprykowy - Lutenica

Sos paprykowy - Lutenica

Barbara Strużyna
9 4 60 min
Puszysty chleb na kefirze

Puszysty chleb na kefirze

MagdalenaKK
9 9 180 min
Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Napój z babką płesznik - koktajl na podjadanie i utratę wagi

Paulina Jasińska
8 4 10 min
Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Domowa woda smakowa ananasowo-limonkowa

Dorota Rozbicka
15 14 15 min
Budyń bananowy z borówkową galaretką

Budyń bananowy z borówkową galaretką

Barbara Strużyna
8 6 15 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 10 15 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).