Pestki dyni jasne czy ciemne?
Stanowią cenne źródło składników mineralnych i odżywczych przez co wpływają korzystnie na funkcjonowanie poszczególnych układów w naszym organizmie. Są pozyskiwane z różnych gatunków dyni (np. Cucurbitamaxima, Cucurbitapepo, Cucurbitamoschat).
Pestki dyni są dosyć kaloryczne – 100 g produktu dostarcza około 560 kcal i zawiera prawie 50 g tłuszczu. Dostarczają wiele cennych minerałów, takich jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Ponadto zawierają witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, a także witaminy A i K. Pestki dyni to także doskonałe źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz wielonienasyconych korzystnych dla naszego organizmu. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG =10).
WYBRANE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE WYNIKAJĄCE ZE SPOŻYWANIA
PESTEK DYNI:
• wsparcie układu odpornościowego – wysoka zawartość cynku wpływa korzystnie na proces tworzenia i przyspiesza dojrzewanie limfocytów T, które są jednymi z najważniejszych komórek odpornościowych. W ten sposób zmniejsza się skłonność organizmu do nabywania infekcji;
• poprawa kondycji włosów, skóry i paznokci – dzięki zawartej w pestkach witaminie A, witaminom z grupy B i składnikom mineralnym w tym głównie cynku. W przypadku skóry głowy cynk znacząco wpływa na wzmocnienie mieszków włosowych, co zapewnia zmniejszone wypadanie włosów;
• działanie przeciwnowotworowe – zawarte w pestkach dyni przeciwutleniacze (głównie karotenoidy) wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników oraz zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych;
• działanie przeciwmiażdżycowe – zawarte w pestkach dyni fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie poziomu frakcji LDL w surowicy krwi, tym samym zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych;
• działanie przeciwpasożytnicze – dzięki zawartej w pestkach dyni kukurbitacynie – substancji, która paraliżuje pasożyty, o wiele łatwiejsze jest ich usuwanie z przewodu pokarmowego. Najwięcej kukurbitacyny znajduje się tuż pod powierzchnią świeżej pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki;
• wsparcie płodności oraz układu moczowego u mężczyzn – cynk oraz fitosterole zawarte w pestkach wpływają na odpowiedni poziom testosteronu i poprawne funkcjonowanie układu moczowego co zapobiega rozrostowi prostaty.
RODZAJE PESTEK DYNI
Z uwagi na różnorodność odmian dyni obecnie w sprzedaży możemy spotkać pestki dyni zarówno łuskane, jak i bezłupinowe. Najpopularniejsze z nich to:
Pestki dyni jasne – pestki odmiany Shine Skin - wyróżniają się jasnozielono-żółtym kolorem. Mają owalny kształt, z lekko zaostrzonym końcem. Łupina charakteryzuje się lśniącym, kremowym kolorem. Główne uprawy tego rodzaju pestek znajdują się w Chinach.
Pestki dyni ciemnozielone – pestki odmiany GWS (Grown Without Shell) – co oznacza rosnące bez łupiny. Bio pestki dyni ciemnozielone uprawiane są w Polsce, a także w innych krajach europejskich m.in. w Austrii, Chorwacji i na Węgrzech. Krajowe bio uprawy tego rodzaju pestek pochodzą głównie z odmiany dyni styryjskiej, zwanej też olejową.
Olej z pestek dyni – podobnie jak same pestki dyni wykazuje wiele korzystnych działań dla organizmu ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Dostępny w wersji z prażonych pestek bądź tłoczony na zimno. Niezależnie od sposobu wytworzenia zalecane jest
spożywanie oleju, samodzielnie bądź jako nie poddawany obróbce termicznej dodatek do dań. Dzięki temu zachowamy dostępność wszelkich cennych związków w nim zawartych.
Białko z pestek dyni - produkt powstały w wyniku zmielenia pozostałej masy tuż po wytłoczeniu oleju z pestek. Zawiera wiele cennych aminokwasów, kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych i witamin. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju koktajli, smoothie, wypieków, jogurtów czy też musli.
Emilia Zielińska - Departament Jakości Bio Planet
Źródła:
- Zdrojewicz Z., Błaszczyk A., Wróblewska M., Dynia – zdrowa, ale zapomniana.Medycyna Rodzinna, 2016, 19(2), 70-74
- Kulczyński B., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A., Wartość żywieniowa dyni, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 3, str. 698-701
- Antoniewska A., Adamska A., Rutkowska J. i wsp.: Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka. Probl. Hig. Epidemiol. 2017, 98(1): 17–22.
- Aziz, A., Noreen, S., Khalid, W., Ejaz, A., Faiz Ul Rasool, I., Maham, Munir, A., Farwa, Javed, M., Ercisli, S., Okcu, Z., Marc, R. A., Nayik, G. A., Ramniwas, S., &Uddin, J. (2023). Pumpkin and PumpkinByproducts: PhytochemicalConstitutes, Food Application and HealthBenefits. ACS omega, 8(26), 23346–23357
Przepisy:
SMAROWIDŁO Z SUSZONYCH POMIDORÓW, PESTEK SŁONECZNIKA I DYNI
CIASTECZKA Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM

SAŁATKA NA OBNIŻENIE CHOLESTEROLU

Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 33 Jesień 2025



Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.