
Sałatka Cezara

Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): amerykańska, międzynarodowa, włoska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, soja, żyto, drób, nabiał krowi
Składniki:
roszponka - 1 opakowanie
piersi z kurczaka (upieczone wcześniej, np. w curry) - 2 szt.
kromka chleba żytniego na zakwasie - 1 szt.
plasterków tofu wędzone - 5-6 plastrów
śledź solony - 1 cm
musztarda - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 100 ml
sól i pieprz do smaku
śmietana ekologiczna mała - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
2. Chlebek kroimy w kostki i podpiekamy w opiekaczu
3. Piersi z kurczaka kroimy na kawałki i podpiekamy w opiekaczu
4. Tofu także opikamy w opiekaczu
• 1 cm śledzia solonego
• 1 jajko
1. Śledzia blendujemy (chodzi tylko o posmak), a czosnek miażdżymy i odstawiamy w salaterce
2. Jajko miksujemy
3. Dodajemy musztardę i sól i nadal miksujemy (nie należy bać się ubijania tych składników jeśli sos ma być lekki i delikatny)
4. Dodajemy oliwę, łyżka po łyżce i nadal miksujemy
5. Sos łączymy ze śmietaną, śledziem i czosnkiem
6. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
7. Polewamy sałatkę
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.