Zupa krem z cukinii i fasolki szparagowej
Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, strączkowe, pszenica, żyto, drób, nabiał krowi
Składniki:
papryka czerwona średnia - 1 szt.
ziemniak - 1 szt.
fasolka szparagowa - 100-150 g
cebula mała - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
masło lub oliwa - 1 łyżka
pietruszka - 0,5 szt.
bulion drobiowy - 0,5 litra
śmietanka opcjonalnie - 1-2 łyżka
sól, pieprz - do smaku
dodatki:
grzanki czosnkowe, ziarna słonecznika, posiekany koperek - trochę
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć około 2 minuty. Następnie dodać czosnek, cukinię i paprykę, mieszając smażyć około 3-4 minuty. Wsypać pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i fasolkę, zalać bulionem, gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 15-20 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać śmietankę i ponownie zmiksować. Zupę podawać gorącą z dowolnie wybranymi dodatkami (grzanki, prażone ziarna słonecznika, posiekany koperek).

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.