• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniSylwia KaczmarekWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (54)
Zobacz:
Przepisy (0)
Zobacz:
Artykuły (54)
Zobacz:
Polubione (14)
Zobacz:
Komentarze (2)
zobacz polubione zobacz komentarze

Sylwia Kaczmarek

Przeglądasz:
Wszystkie (54)
Zobacz:
Przepisy (0)
Zobacz:
Artykuły (54)
Zobacz:
Polubione (14)
Zobacz:
Komentarze (2)
17 / 01 / 2021

Czy guma guar to guma?

Guma guar to naturalna substancja roślinna o charakterze polisacharydowym. Zbudowana jest z cukrów prostych mannozy i galaktozy, ale spełnia funkcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Podobnie jak agar, zaliczana jest do hydrokoloidów, które wykazują zdolność wiązania wody oraz tworzenia żeli. Ma silne właściwości zagęszczające oraz stabilizujące.

Pozyskiwana jest z bielma nasion rośliny strączkowej Cyamopsis tetragondoloba, zwyczajowo nazywanej guar. 

0 19
07 / 01 / 2021

Substancje żelujące, zagęstniki

Substancje żelujące to środki dodawane do żywności w celu poprawy gęstości produktów. Substancje wykazujące właściwości żelujące, zagęszczające, czy stabilizujące to inaczej hydrokoloidy – związki rozpuszczalne lub pęczniejące w wodzie. Główną zaletą hydrokoloidów jest zdolność zatrzymywania wody w produktach żywnościowych. Niektóre z nich zwiększają lepkość produktów, inne tworzą struktury żelowe.

2 31
01 / 09 / 2020

Indeks glikemiczny – jak cukier wpływa na nasz organizm

Indeks glikemiczny – fakty i mity
Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) przyciąga ostatnio coraz większą uwagę konsumentów. Często pada w mediach podczas porad związanych ze zdrowiem, wartości IG zaczęły się pojawiać również na niektórych produktach spożywczych.

Czym jest indeks glikemiczny i jak może się nam przydać w codziennym życiu?

Koncepcja IG powstała w drugiej połowie XX wieku, kiedy zauważono, że różne produkty żywnościowe o takiej samej ilości węglowodanów w odmienny sposób podnoszą poziom glukozy we krwi

0 46
01 / 01 / 2020

Bananowy zawrót głowy

Banany to obecnie bardzo popularne i łatwo dostępne owoce tropikalne. Na świecie uprawianych jest ok. 80 różnych gatunków bananów. Najbardziej znane i najczęściej spotykane na sklepowych półkach to banany deserowe odmiany Cavendish. Poza żółtym kolorem i słodkim smakiem, są źródłem energii i dobrego nastroju.

Składniki odżywcze

Choć konsystencja bananów na to nie wskazuje, podobnie jak inne owoce, składają się głównie z wody (ok. 75 %). Poza tym, są bogate w cukry (ok. 23 % fruktoza, glukoza, sacharoza), dzięki którym szybko pomagają uzupełnić niedobory energii.

0 48
08 / 10 / 2020

Mydło - podstawowy kosmetyk

Mydło wszystko umyje, nawet uszy i szyję
Mydło, mydło pachnące jak kwiatki na łące.

Mydło. Wydaje się, że nie ma w nim nic nadzwyczajnego, ale w codziennym życiu nie da się przecenić jego roli. Niestety sama woda nie wystarczy do pozbycia się zabrudzeń, ponieważ większość z nich jest odporna na działanie wody, dlatego ludzie od najdawniejszych czasów poszukiwali skutecznych sposobów pozbywania się brudu podczas mycia i prania. Okazało się, że do tego celu doskonale nadają się mydła.

0 103
01 / 05 / 2020

Miód nie tylko dla Puchatka!

Z czym kojarzy się Wam miód? Z ulubionym smakołykiem? Z ciepłą herbatką w zimowy wieczór? Z lekarstwem na przeziębienie? A może jako składnik kosmetyku na gładką cerę?  Miód to produkt wyjątkowy i kryje w sobie wiele tajemnic. Odkryjmy i poznajmy jego wszystkie sekrety!

W największym skrócie, miód, to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub spadzi. Znane przysłowie mówi, że jeden ul może odebrać pracę 10 lekarzom…gdyż oprócz niewątpliwych walorów smakowych, miód stanowi źródło cennych składników odżywczych oraz substancji o działaniu profilaktycznym i leczniczym.

0 155
02 / 09 / 2020

Żywienie niemowląt

„Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie.” - Andrzej Czesław Klimuszko

Pierwszy rok życia dziecka to bardzo ważny okres ze względu na jego ciągły i dynamiczny rozwój. W tym okresie musimy dostarczyć dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych, składników mineralnych, witamin oraz zapewnić jego prawidłowy wzrost i rozwój. Właściwe żywienie we wczesnym okresie życia ma ogromny wpływ na kondycję, rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Odpowiednie rozszerzenie diety niemowlęcia to nie lada wyzwanie dla rodziców. Wraz z wiekiem maluszka powinny się zmieniać zarówno rodzaje posiłków, ich skład i wielkość, jak również struktura i konsystencja. Nabyte doświadczenia związane ze spożywaną żywnością utworzą indywidualny unikalny wzór preferencji smakowych, a tym samym ukształtują skład przyszłej diety małego człowieka.

0 251
18 / 03 / 2020

Brahmi - panaceum na pamięć, ale nie tylko!

Problemy z koncentracją i skupieniem?

Trudności z przyswajaniem nowych informacji?

Z pomocą przyjdzie bakopa drobnolistna.

To zioło o szerokich właściwościach zdrowotnych.

Wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, działa wyciszająco i przeciwstresowo, wspomaga procesy odnowy i regeneracji komórek, ale przede wszystkim wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.

Bakopa drobnolistna (łac. Bacopa monnieri), potocznie zwana Brahmi, niekiedy również jako Jalanimba, 

1 299
18 / 03 / 2020

Matcha – zielony proszek, który podbija świat!

"Nie istnieje żaden, na tyle poważny problem,

którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty."

Bernard-Paul Heroux

Herbata, oprócz wody, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Badania naukowe potwierdziły, że napary herbaciane działają dobroczynnie na nasze zdrowie, jednak wyróżniamy bardzo dużo rodzajów herbat, a nie wszystkie mają takie same właściwości. Matcha to zielona herbata, okrzyknięta „najzdrowszą herbatą świata”. Od stuleci ściśle związana z japońską tradycją i kulturą. Obecnie uznawana za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni i obowiązkowy składnik diety miłośników zdrowego żywienia. Regularne picie herbaty matcha obniża ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby układu krążenia, spowalnia procesy starzenia, obniża nadciśnienie oraz poziom cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo.

1 397
10 / 03 / 2020

Kombucha – alternatywa dla soków i napojów?

Kombucha, czytaj „kombucza” to niepasteryzowany napój na bazie herbaty, powstający w procesie fermentacji przy udziela bakterii i drożdży, tworzących symbiotyczną kolonię zwaną SCOBY (z ang. Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). W zależności od kraju, kombucza znana jest pod różnymi nazwami: m.in. kwas herbaciany, grzybek japoński, grzybek herbaciany, mandżurska herbata, mongolskie wino, kochakinoko, combuchu, Mo-Gu, pichia fermentas, cudowny grzyb, czy rosyjski ocet herbaciany. Jest napojem o specyficznych walorach sensorycznych, popularnym na świecie od wielu lat, w Polsce jeszcze mało znanym. Smak kombuczy opisywany jest jako przyjemnie kwaśny, lekko owocowy, delikatnie musujący, po kilku dniach przechowywania staje się podobny do smaku octu winnego. Kombucza jest orzeźwiająca, smaczna, posiada wiele walorów zdrowotnych. 

1 389
03 / 12 / 2019

Natka pietruszki - rodzimy superfoods

Natka pietruszki – fascynujące odkrycie

„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - pietruszka zwyczajna to roślina należąca do rodziny selerowatych, występuje zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej. Posiada znakomite walory smakowe, idealnie wpisuje się w świat kulinariów, wspiera organizm w prawidłowym działaniu.

Co dokładnie kryje w sobie nać pietruszki?

Rodzimy superfoods

Do grupy superżywności zaliczane sa produkty korzystne dla zdrowia, charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą.

Natka pietruszki zawiera:
•    beta – karoten (ponad 5000 µg w 100 g), witaminy z grupy B i K, wapń, magnez, kwas foliowy, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, błonnik;
•    chlorofil, znany ....

1 455
03 / 12 / 2019

Ludzie pszczołom zgotowali ten los…

Ludzie pszczołom zgotowali ten los…

Smutne, ale prawdziwe. Człowiek i jego decyzje powodują, że populacja pszczół z roku na rok drastycznie się zmniejsza. Grozi nam kataklizm ekologiczny. Albert Einstein podobno twierdził, że po wyginięciu pszczół, człowiekowi pozostaną jedynie 4 lata życia. Czy te słowa wypowiedział ten znany naukowiec, czy nie, kluczowy jest fakt, że to nie żart. Obecni uczeni nie mają dla nas lepszych wieści. Z przeprowadzonych analiz wynika, że po wyginięciu ostatniej pszczoły, zostanie nam maksymalnie 10 lat życia!

0 669
23 / 09 / 2019

Dozwolone metody przetwarzania żywności w ekologii

Obecnie żyjemy w przeświadczeniu, że najbardziej wartościowe jest świeże pożywienie, które zawiera wyłącznie naturalne składniki. Trudno się z tym nie zgodzić, jednak przetworzone produkty również mają wartość odżywczą. Zanim jednak zdecydujemy się na ich zakup, warto upewnić się, jakiej obróbce zostały poddane i jakie dodatki zawierają, ponieważ od zastosowanych procesów przetwórczych w dużej mierze zależy jakość i bezpieczeństwo przetworzonej żywności.

 

Ekologia kontra konwencja

0 407
18 / 04 / 2019

Egg every day is OK - Jajko każdego dnia jest OK

Co było pierwsze - jajo czy kura?

Nie ma chyba człowieka, który choć raz w życiu nie zadał sobie tego pytania. Problem ten nurtował ludzi od zawsze i chyba nadal zawstydza naukowców, bo mimo wielu wygłoszonych teorii, nikt do tej pory nie jest pewny odpowiedzi. Już w dawnych czasach, jajo stanowiło nie tylko dylemat przyczynowo – skutkowy, spędzający sen z powiek uczonym, ale było jednym z  podstawowych produktów spożywczych i odgrywało ogromne znaczenie w symbolice. W czasach przedchrześcijańskich było symbolem zmartwychwstania, odrodzenia i odgrywało znaczącą rolę w uroczystościach wiosennych, symbolizując zwycięstwo wiosny i słońca nad zimą i nocą, a dla starożytnych  filozofów stanowiło symboliczny obraz podstawowych czterech żywiołów: ziemia to skorupka, woda to białko, ogień to żółtko, a powietrze stanowiła przestrzeń pod skorupką.

Obecnie jajka również zajmują szczególne miejsce zarówno w naszej tradycji, jak i diecie, gdyż są  produktem o wszechstronnym zastosowaniu i wysokiej wartości odżywczej. 

1 766
17 / 03 / 2019

Liofilizacja - sposób na długie przechowywanie żywności bez utraty wartości

Zalety żywności liofilizowanej:

- zachowanie wartości odżywczych (żywność liofilizowana zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu, cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne),
- produkty zachowują w ok. 90% barwę i aromat;
- likwidacja (w większości) zanieczyszczeń mikrobiologicznych;
- produkt nie posiada prawie wcale wody, więc jest zabezpieczony przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów;
- „konserwacja” bez użycia konserwantów;
- znacznie wydłużony okres trwałości, nawet do kilku lat.

1 549
25 / 02 / 2019

Pistacje – zielona siła w królewskiej przekąsce.

Uśmiechnięte orzechy, szczęśliwe orzechy czy zielone migdały?

Która nazwa najbardziej przypadła Wam do gustu i czy wiecie o jakim produkcie mowa?

O zwykłych pistacjach.

Zwykłych, czy może jednak niezwykłych?

Drzewo rodzące orzechy pistacji, jest jednym z najstarszych drzew orzechowych świata. Orzechy pistacjowe są jednymi z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina się w Bibli. Są jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych orzechów.

0 738
20 / 09 / 2018

Tłusta wojna - cis czy trans

Tłuszcze, bez nich ani rusz. Od dawna naukowcy toczą spory, jakich tłuszczów używać? Roślinnych czy zwierzęcych? Masła, czy margaryny?

Konsumenci nadal nie wiedzą, które tłuszcze są zdrowe, a które mogą szkodzić. Tłuszcze różnią się składem i budową. Podstawowym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe i to właśnie one mają decydujący wpływ na właściwości tłuszczu, takie jak konsystencja (stała lub ciekła), trwałość (czyli szybkość utleniania się) oraz wpływ na zdrowie człowieka. Od lat stowarzyszenia naukowe prowadzą walkę z tzw. tłuszczami trans. Trans, czyli najprościej ujmując, utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych.

0 702
26 / 06 / 2018

Zapewnienie dobrostanu zwierząt – wybór czy konieczność?

Zapewnienie dobrostanu zwierząt 
gwarancją wysokiej jakości produktów zwierzęcych

Często słyszymy, że jesteśmy tym co jemy.

Śmieszne, przesadzone czy prawdziwe?

W czasach kiedy jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, musimy zdawać sobie sprawę, że sposób odżywiania ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Każda komórka organizmu człowieka powstaje ze składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą, a dla większości z nas jednym ze stałych składników diety jest mięso i produkty zwierzęce lub odzwierzęce.

1 390
05 / 05 / 2017

Fasolka pinto – czyżby zniosła ją przepiórka?

Kto z nas nie używa w swojej kuchni znanych i smacznych roślin strączkowych? Każdy zna chyba smak tradycyjnej polskiej fasolowej, czy fasolki po bretońsku. Jednak, czy oprócz najpopularniejszej w Polsce fasolki białej Jaś, na naszych stołach goszczą jeszcze inne strączki? Asortyment produktów strączkowych jest ogromny, zarówno pod kątem rozmaitości produktów, jak również kolorystyki. Do rodziny roślin strączkowych, zwanych obecnie również „bobowatymi” należą m.in. różnego rodzaju fasolki (adzuki, kidney, pinto, mung), ciecierzyca, bób, groch, soczewica, soja.
Mamy mnóstwo możliwości wyboru, a jedną z ciekawszych propozycji jest fasolka pinto!

2 2493
22 / 03 / 2017

Masło klarowane w Twojej kuchni! Zrób je sam…to nic trudnego!

Tłuszcz jest jednym z produktów, bez którego w kuchni praktycznie nic się nie upiecze, nie ugotuje i nie usmaży. Rodzaj tłuszczu jakiego używamy do przygotowania potraw ma zasadnicze znaczenie dla przygotowywanych dań. Ma wpływ na wartość sensoryczną, odżywczą, a przede wszystkim na jakość  i smak potraw. Dlatego nie powinno być nam obojętne jakiego tłuszczu używamy w naszej kuchni przygotowując posiłki dla siebie i swojej rodziny.

2 2825
17 / 02 / 2017

Pif Paf! Zboża ekspandowane mają super smak!

Kto z nas nie zna smaku popcornu? To ulubiona przekąska dzieci i dorosłych. A przecież popcorn to nic innego jak „spuchnięta” kukurydza! To właśnie prażenie w wysokiej temperaturze powoduje, że zwykłe ziarna kukurydzy zamieniają się w chrupiące i smaczne ziarenka.

Ekspandowanie to jedna z najbardziej nowoczesnych metod stosowanych w przetwórstwie produktów zbożowych.

Polega na gwałtownym rozprężaniu uprzednio rozgrzanego i będącego pod wysokim ciśnieniem surowca, w wyniku czego ziarno znacznie zwiększa swoją objętość, niektóre ziarna nawet dziesięciokrotnie.

W zabiegu ekspandowania najważniejszymi czynnikami, które oddziałują na surowiec są: wysoka temperatura, para wodna i ciśnienie, a cały proces odbywa się bez wykorzystywania jakichkolwiek substancji chemicznych.

 

1 1825
31 / 01 / 2017

Amarantus – właściwości i przepisy z tym bezglutenowym pseudozbożem

Specjaliści od żywienia i eksperci FAO*  nazwali amarantus zbożem XXI wieku i postrzegają go  jako ważny składnik zbilansowanej diety.

Amarantus pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest odporny na susze i powodzie bardziej niż inne rośliny uprawne. Może być uprawiany w różnych regionach klimatyczno-glebowych na całym świecie. Jest rośliną o bardzo wysokiej odporności na choroby i szkodniki oraz jest zalecany do urozmaicania płodozmianu.
Do Polski przywędrował na początku lat 90-tych XX w. Zauważono wtedy, że jest nie tylko rośliną ozdobną, ale zaczęto coraz bardziej zwracać uwagę na jego walory zdrowotne.

2 1983
15 / 11 / 2016

Sorgo - afrykańskie proso - bezglutenowe i zdrowe

Kiedy zapytasz znajomego czy próbował sorgo, najprawdopodobniej zapyta „co to takiego”? W Polsce sorgo jest niestety mało znane, choć znalazło już uznanie wśród osób szukających nowych, zdrowych produktów. Warto poznać te tajemnicze ziarenka i włączyć je do jadłospisu, ponieważ obecnie zyskują coraz większą popularność jako wartościowy produkt spożywczy.

Sorgo to roślina z rodziny traw, zaliczana do rodzin wiechlinowatych, do której należą także zboża, stanowiące jedno z ważniejszych źródeł pożywienia człowieka. Sorgo podobne jest do kukurydzy, z tą różnicą, że nie wytwarza kolb, nasiona sorgo skupione są w wiechach i zaliczane jest do podrodziny prosowatych, dlatego często nazywa się je afrykańskim prosem.

2 5459
14 / 10 / 2016

Eksperymentuj w kuchni z teff!

Teff to kolejna ciekawa propozycja dla fanów zdrowego, bezglutenowego jedzenia. Doskonały zamiennik dobrze znanych zbóż. Teff, inaczej miłka abisyńska, to jedno z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego, uprawiane od co najmniej 4,5 tys. lat. 

Mieszkańcy Etiopii uważają, że aminokwasy dostarczane przez jeden injera umożliwiają przetrwanie bez innych pokarmów zawierających białko, natomiast dwie injery gwarantują już dobre zdrowie!

Co to injera?

To najpopularniejsze danie wykonane z mąki teff.

4 3024
21 / 09 / 2016

Błonnik, błonnik witalny naturalny suplement

Czym jest błonnik?


Mamy wiele definicji błonnika, poczynając od definicji prawnej, przyjętej przez ustawodawców, zawiłej i skomplikowanej:
„Błonnik oznacza polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka (…)” 
po znacznie bardziej zrozumiałą, wykorzystywaną w wielu publikacjach dot. żywienia:
„Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione, ani wchłaniane w organizmie człowieka. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. Nie jest jednorodną grupą substancji. W jego skład wchodzą związki o bardzo różnej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych, takie jak: celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy, ligniny”.


Najpowszechniej jednak włókno pokarmowe definiuje się jako pozostałości komórek roślinnych, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.

1 1701
13 / 07 / 2016

Kasze… od bezglutenowej gryczanej do orkiszowej – niezbędne w naszej diecie

„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów!”

Już ze znanego polskiego wierszyka wynika, że kasze są zdrowe i należy je włączyć do naszej diety. Czym się charakteryzują i jakie czynniki powodują, że są takie korzystne?

Kasze to rozdrobnione lub całe ziarna zbóż oraz pseudozbóż, które otrzymywane są w wyniku oczyszczenia i częściowego pozbawienia okrywy owocowo-nasiennej. Najprościej mówiąc, to produkty przemiału zbóż. Oczyszczone ziarna mogą być poddawane polerowaniu, gnieceniu, krojeniu, mieleniu lub prażeniu.

3 2146
17 / 03 / 2016

Topinambur - cytrus północy - naturalny probiotyk

Topinambur (Helianthus tuberosus L.) należy do rodziny astrowatych. Powszechnie spożywany w wielu krajach, nazywany także karczochem jerozolimskim, słonecznikiem bulwiastym, a przez francuzów podobno nawet „ziemną gruszką”! W ostatnich latach coraz bardziej zauważalny jest wysoki potencjał produkcyjny topinambura. Jest to mało wymagająca roślina uprawna, dająca wysokie plony. Odporna na szkodniki, powszechne choroby roślin, na działanie niskich temperatur, a podlewania wymaga podczas wyjątkowej i długotrwałej suszy.

2 2729
29 / 12 / 2015

Jagody acai – bogactwo przeciwutleniaczy z Amazonii

Jagody acai (acai berry) to owoce palmy Euterpe oleracea. Pochodzą z tropikalnych lasów amazońskich Ameryki Południowej, głównie z Peru i Brazylii. Dojrzałe jagody o barwie niebieskofioletowej mają kształt i wielkość dużych borówek. Palmy, na których rosną jagody acai osiągają wysokość od 1,5 m do 2,0 m.  Jagody uważane są, pod względem odżywczym, za jeden z najbardziej wartościowych produktów na ziemi. Przez wieki wykorzystywane były tylko przez rdzennych mieszkańców amazońskich terenów Ameryki Południowej, jednak od lat 90-tych XX w. sok i ekstrakt z owoców acai zaczęto eksportować do Ameryki Północnej i Europy.

3 2750
28 / 12 / 2015

Koper włoski – doskonały sposób na problemy trawienne

Koper włoski (Foeniculum vulgare), inaczej zwany fenkułem, to smaczna i zdrowa roślina z rodziny selerowatych. Wykorzystywany głównie w kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Wszystkie części rośliny są jadalne, zarówno korzenie, liście, jak i łodygi. Fenkuł możemy spożywać w postaci surowej, pieczonej, czy grillowanej. Ze świeżego fenkułu najlepiej robić aromatyczne sałatki – np. z dodatkiem rukoli, orzechów, warzyw i owoców. Dobrze łączy się z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

5 2339
26 / 10 / 2015

SOJA CZARNA – nie tylko dla wegetarian i wegan

Soja należy do jednorocznych roślin motylkowych. Jej owocami są strąki, zawierające nasiona, które w postaci suchej stanowią trwały i bardzo wartościowy środek spożywczy. Zaliczana jest do najważniejszych surowców świata. Uprawiana na ogromnych terytoriach w wielu krajach, szczególnie w krajach azjatyckich, jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Stanowi główny składnik diety wegetarian i wegan. Najbardziej znana jest soja żółta, istnieje jednak również soja czarna, mniej znana, ale równie, lub nawet bardziej wartościowa od soi żółtej. Soja czarna zawiera wiele cennych składników odżywczych i posiada szerokie zastosowanie.

2 4765
01 / 09 / 2015

Baobab sproszkowany – cenny dar z „drzewa życia”

Baobab (Adansonia Digitata L.) to długowieczne afrykańskie drzewo, odporne na działanie wysokich temperatur i długich okresów suszy. Wiek najstarszych baobabów szacuje się na około 3000 lat. Przez większą częś roku gałęzie baobabu pozostają bezlistne, dlatego często nazywa się je „drzewem rosnącym na odwrót”. Wysokość baobabu może dochodzić do 25 m wysokości, a średnica pnia do 10-14 m. Ze względu na szereg zastosowań, jakie mają wszystkie jego części, od korzeni aż po liście, baobab ma wyjątkowe znaczenie i nazywa się go „drzewem życia”.

3 3749
09 / 07 / 2015

Guarana - wciąż naprzód i naprzód - doskonały sposób na pobudzenie

Guarana (wyciąg z brazylijskiej rośliny Paulinia cupana) zaliczana jest do składników bioaktywnych najczęściej dodawanych do produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Nasiona guarany zawierają naturalną kofeinę, najpopularniejszą naturalną substancję pobudzającą. 
Guarana pochodzi z deszczowych lasów Amazonii. Jej właściwości doskonale znane są tubylczym ludom Amazonii od tysięcy lat. Czerpią oni korzyści zdrowotne z guarany, nazywanej przez nich „darem od Boga”, czy też „eliksirem młodości”. Zażywają ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej, psychicznej oraz w stanach wzmożonego wysiłku. 

1 2395
26 / 05 / 2015

Lucuma –naturalny słodzik z Amazonii

Lucuma (Pouteria lucuma) to tropikalna roślina, najczęściej spotykana w peruwiańskich Andach. Peru, to właśnie kraj, który postrzegany jest jako ojczysty kraj tych owoców. Lucuma traktowana jest tam jako symbol dziedzictwa kulturowego. W żadnym innym kraju nie jest uprawiana na tak dużą skalę i spożywana w tak dużych ilościach. Od tysięcy lat owoce lucumy były niezbędnym i niezwykle cenionym składnikiem diety Peruwiańczyków. 

2 3736
03 / 04 / 2015

Canihua - andyjskie ziarenka

Canihua (czyt. kaniłła), to nowość na rynku produktów spożywczych. Co to jest i czym charakteryzuje się ta tajemnicza roślina?
Canihua to pseudozboże spokrewnione z quinoą, czyli komosą ryżową. Wiele źródeł podaje, że canihua to „kuzynka” komosy ryżowej. Ziarna canihuy są bardzo podobne nie tylko z wyglądu do komosy, ale również pod względem zastosowania i właściwości. 
Canihua pochodzi z Peru lub Boliwii. Wyjątkowo dobrze czuje się w obszarach wysokogórskich. Jest odporna na trudne warunki upraw, które sprawiają, że zyskuje i utrzymuje swoje cenne właściwości. 
To egzotyczne ziarno ma coraz więcej zwolenników. Jest nie tylko smaczne i ma wiele zastosowań, ale odznacza się wysoką zawartością cennych składników odżywczych. 

2 7290
10 / 03 / 2015

Agar - roślinna "żelatyna"

Agar agar – to naturalny, bezwonny i bezsmakowy (o wyczuwalnej delikatnej morskiej nucie) środek żelujący, otrzymywany z krasnorostów, czyli wodorostów morskich. To znakomite rozwiązanie dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej, gdyż stanowi doskonały zamiennik dla tradycyjnej żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Za „morską żelatyną” przemawia również fakt, że tradycyjna żelatyna produkowana jest z resztek poubojowych, kości, ścięgien, chrząstek itp., dodatkowo jest również znacznie mniej kaloryczna od żelatyny wieprzowej.

7 21316
12 / 01 / 2015

Spirulina i Chlorella – o super algach słów klika...

Algi inaczej glony, czy wodorosty to organizmy jedno- lub wielokomórkowe. Są najwcześniejszymi i najprostszymi formami życia na ziemi. Pojawiły się dużo wcześniej od zwierząt i istnieją na świecie już kilka miliardów lat.

To niezwykle bogate źródło witamin, minerałów, aminokwasów, enzymów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, a także sposób hodowli (mniejsze prawdopodobieństwo skażenia środowiska niż na ziemi) są coraz bardziej poszukiwane przez współczesnych ludzi, jako cenne źródło uzupełnienia codziennej diety.

1 4363
10 / 12 / 2014

Pestycydy - ciemna strona upraw

Pestycydy, w ogólnym znaczeniu, to syntetyczne środki ochrony roślin. Ich nazwa, pochodząca od łacińskich słów: pestis– szkodnik i cedeo – niszczyć, bardzo dobrze określa cel ich działania.

W większości są ksenobiotykami, czyli substancjami całkowicie obcymi, nie występującymi w normalnych warunkach w środowisku, niebędącymi naturalnymi składnikami żywego organizmu. Zawierają jeden lub kilka związków chemicznych, które są substancjami aktywnymi służącymi do zwalczania szkodliwych organizmów. 

3 1799
08 / 09 / 2014

Nasiona babki płesznik - zioła w służbie zdrowia

Babka płesznik (Plantago psyllium L.) – babka śródziemnomorska, roślina jednoroczna uprawiana w rejonie Morza Śródziemnego, północnej Afryce i zachodniej Azji, w tym również w Polsce. Osiąga ok. 40 cm wysokości. Nasiona o gładkiej, lśniącej powierzchni, o barwie od jasno do ciemno brązowej, są najbardziej wartościową częścią rośliny. Mają eliptyczne kształty, wydłużone na końcach. Z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego, nasiona babki płesznik stają się z dnia na dzień coraz bardziej popularne.

2 8931
06 / 08 / 2014

Nasiona konopi łuskane - odżywiają, nie odurzają

Konopie znane były ludzkości już kilka tysięcy lat p.n.e. Jednym z najstarszych słów znanych ludzkości było słowo „kanaba” – sumeryjskie słowo, oznaczające „konopie”. 
Na początku konopie wykorzystywano jedynie do wyrobu tkanin. Później rozpoczęto z nich produkcję papieru. Z czasem okazało się że posiadają wiele zastosowań i są bardzo użyteczne w wielu gałęziach przemysłu. Znalazły zastosowanie m.in.: w przemyśle paliwowym, farbiarskim, włókienniczym, farmaceutycznym, tytoniowym, alkoholowym, kosmetycznym, budowlanym i żywnościowym.

2 31121
19 / 06 / 2014

Amarantus – pseudozboże pełne cennych składników!

Amarantus, zwany również szarłatem, ze względu na szkarłatne „pióropusze”, które zdobią wysokie łodygi, należy do najstarszych i bardzo pożywnych roślin uprawianych na świecie. Nie jest zbożem, jest zaliczany do pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, ale niebędących zbożami. 

3 3275
04 / 06 / 2014

Gorzkie pestki moreli – niepozorne kontrowersyjne nasiona!

Jakie zastosowanie mają te dyskusyjne pestki? Leczą nowotwory czy powodują zatrucia? Są przedmiotem wielu naukowych debat. Jedni przypisują im cudowne właściwości w leczeniu raka, inni uważają je za szkodliwe, odpowiedzialne za zatrucia cyjanowodorem. Jednym zdaniem można to określić cytatem Nietzsche „Co nas nie zabije, to nas wzmocni”. Nie da się jednoznacznie określić ich działania na organizm człowieka, gdyż brak na tę chwilę obligatoryjnych wyników badań. Na podstawie poniższych informacji, zaczerpniętych z opinii i publikacji Urzędów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności możemy spróbować wyrobić sobie własne stanowisko.

3 14288
31 / 03 / 2014

Mielona łuska gryczana – zaskakujące odkrycie!

Mielona łuska gryczana to niezwykle cenny i ciekawy dodatek do diety! Do tej pory znana jedynie w przemyśle tekstylnym, jako wypełniacz poduszek i materaców do spania dla alergików i osób cierpiących na inne dolegliwości, w tym bezsenność.

Jednakże, ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze coraz bardziej cieszy się również zainteresowaniem na rynku spożywczym. Swoją popularność zyskała i utrzymuje ze względu na wartościowy skład odżywczy, którego korzystny wpływ na organizm ludzki jest potwierdzony w wielu publikacjach naukowych.  

7 37745
19 / 03 / 2014

CIECIERZYCA – roślinne źródło wielu dobroczynnych składników

Ciecierzyca zwana również cieciorką lub grochem włoskiem to gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny bobowatych (strączkowych). Kształtem przypomina małe orzeszki. Pochodzi z zachodniej Azji, ale obecnie jest uprawiana i spożywana na całym świecie, bardzo popularna zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu.

3 3289
26 / 02 / 2014

Jagody goji - owoce długowieczności

Jagody goji - owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) należą do rodziny psiankowatych, pochodzą z południowo-wschodniej Europy i Azji. Małe czerwone jagody są jednym z najbardziej wartościowych produktów na świecie i bardzo obiecującym środkiem odżywczym wspierającym nasze zdrowie. Ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze nazywane „najzdrowszymi” owocami świata.

4 3153
25 / 02 / 2014

Komosa ryżowa

Komosa ryżowa (ang. Quinoa), inaczej zwana jako proso boliwijskie lub ryż peruwiański, należy do rodziny kosmowatych, zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami. Pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru. Jest bardzo starą uprawą Andyjską, uprawianą od co najmniej 5000 lat.

2 4365
06 / 02 / 2014

Czarna fasola - namaczaj - gotuj - smakuj

Fasola to roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych (bobowatych). Owoce, czyli tzw. strąki, zawierają nasiona, które w postaci suchej (w całości lub zmielone) są trwałym i bardzo wartościowym artykułem żywnościowym.

Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych. 
Nasiona fasoli czarnej zawierają znaczne ilości składników mineralnych.

1 2274
12 / 02 / 2014

Bulgur - zapomniany rodzaj kaszy

Bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych, a następnie gniecionych ziaren pszenicy (najczęściej z pszenicy durum). Jest jedną z najstarszych kasz, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny, a mimo to rzadko pojawia się na naszych stołach.

Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawany praktycznie do każdej potrawy. Obok ryżu stanowi podstawowy składnik bliskowschodniej diety.

5 2917
27 / 01 / 2014

Mąka migdałowa – źródło odżywczych składników

Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Posiada naturalną, delikatną słodycz, która długo pozostaje w ustach. Oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych, dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, korzystnie wpływa na organizm człowieka.

3 6069
17 / 12 / 2013

Żywność ekologiczna - jak rozpoznać? cz. 2

Na całym świecie rośnie popyt na żywność wysokiej jakości, wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących, czyli na żywność ekologiczną. Dlatego bardzo ważne było stworzenie i ujednolicenie wytycznych dotyczących znakowania tych produktów, aby ułatwić konsumentom ich rozpoznawanie. Oprócz zastosowania w oznakowaniu żywności terminów „BIO” i „EKO”, obowiązkowym oznaczeniem wyrobów wyprodukowanych metodami rolnictwa ekologicznego jest obecnie nowe wspólnotowe logo produkcji ekologicznej.

1 2734
20 / 11 / 2013

Gluten – krótka charakterystyka

Gluten to frakcja białkowa, nierozpuszczalna w wodzie, znajdująca się w takich zbożach jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies oraz w ich produktach pochodnych. Jest nietolerowany przez osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi, polegającą na występowaniu zaburzeń trawienia  i wchłaniania jelitowego i powodującą uszkodzenie kosmków jelitowych.

4 6191
04 / 10 / 2013

Chia energetyczna bomba

Chia zwana też szałwią hiszpańską (Salvia hispanica) to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Korzystne działanie tych małych nasionek jest wszechstronne. Są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (szczególnie kw. α – linolenowego). Zawierają dużą ilość białka roślinnego, błonnika pokarmowego, znaczną ilość przeciwutleniaczy (m.in. kwas chlorogenowy), witamin z grupy B i minerałów (żelazo, cynk, potas, wapń).

3 11253
04 / 10 / 2013

Grzyby Shiitake aromat i zdrowie

Grzyby Shiitake (Lentinus edodes) zwane inaczej twardziakiami japońskimi uprawiane są na martwych kłodach drzew liściastych. Podłoże, na którym się rozwijają, można kontrolować oraz wzbogacać, wpływając w ten sposób na skład mineralny grzybów.

Shiitake są tradycyjnym przysmakiem w kuchni wschodniej, ale cieszą się coraz większym zainteresowaniem w wielu krajach ze względu na swój specyficzny smak i cenne właściwości odżywcze. Są grzybami o łagodnym smaku, korzennym i bardzo aromatycznym zapachu.

2 3074
10 / 09 / 2013

Olej palmowy czerwony na nim piecz i smaż

Olej palmowy - olej pozyskiwany z olejowca gwinejskiego, charakteryzujący się konsystencją pół-stałą w temperaturze pokojowej oraz czerwono-pomarańczową barwą, wynikającą z dużej zawartości beta-karotenu. Olej palmowy posiada wysoką zawartość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji 1:1 (zrównoważony skład kwasów tłuszczowych), co oznacza, że w stosunku do zalecanego spożycia tłuszczu zawiera 30% mniej kalorii, dlatego w przemyśle spożywczym mieszany jest z innymi olejami w celu zmniejszenia ilości tłuszczów.

2 3725
02 / 12 / 2013

Żywność ekologiczna - jak i gdzie powstaje? cz. 1

Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości uzyskiwana z produktów roślinnych  lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym unika się stosowania nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i dodatków żywnościowych. To produkty bezpieczne, bogate w substancje odżywcze, zawierające więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób. Nie dostarczają żadnych toksycznych substancji chemicznych i są gwarantem dobrego, naturalnego smaku, pozbawionego takich dodatków, jak np. wzmacniacze smaku.

2 2487
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).