Dlaczego eko bakalie?
gotujwstylueko.plKonserwant ze spalin.
Dwutlenek siarki - konserwant oznaczany symbolem E220 - to bezbarwny gaz o gryzącym zapachu, silnie drażniący drogi oddechowe, trujący dla zwierząt i szkodliwy dla roślin. Otrzymuje się go jako produkt uboczny spalania paliw, przez co przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery (smog). Ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i pleśniobójcze - stosowany jest jako środek konserwujący.
Siarkowana żywność może powodować mdłości.
Dwutlenek siarki przedłuża trwałość - i tak bardzo trwałych - suszonych owoców. Dodatkowo suszone morele zyskują dzięki niemu soczysty, jaskrawy kolor. Stają się przez to bardziej atrakcyjne wizualnie, ale i łatwiej rozpoznać, że były poddawane chemicznej obróbce. U osób szczególnie wrażliwych siarkowane bakalie mogą wywołać mdłości, bóle głowy i biegunkę.
Eko bakalie bez chemii.
Według badań niemieckiej fundacji Warentest, z jednym konwencjonalnym rodzynkiem można zjeść nawet kilkanaście rodzajów środków ochrony roślin. Substancje te nie są usuwane z naszego organizmu, ale odkładają się w nim na zawsze.
Suszone naturalnymi metodami lub przy wykorzystaniu nowoczesnych technik przyjaznych środowisku (np. przez ekrany solarne) ekologiczne bakalie nie zawierają pozostałości pestycydów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.