• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
Jesteś tu:Strona głównaJak zacząćNagrody
Zobacz:
FAQ
Zobacz:
Wprowadzenie
Przeglądasz:
Nagrody
Zobacz:
Użytkownicy
Zobacz:
Ranking
  • 500
  • 1000
  • 1500
  • 2000
  • 2500
  • 3000
  • 3500

KAROB BIO 200 g - BIO EUROPA

Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecamy do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 550 pkt.

HERBATKA DLA DZIECI - OWOCOWA BIO 20 x 2 g - APOTHEKE

Herbata do codziennego spożycia o przyjemnym smaku i aromacie, skutecznie gasi pragnienie.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 550 pkt.

BULION - KOSTKI WARZYWNE BIO 100 g - ALCE NERO

Kostki warzywne Alce Nero bez dodatku oleju palmowego, są idealne do przyrządzania wszelkiego rodzaju zup, sosów czy risotto.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 550 pkt.

Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 13 LATO 2020

Trzynasty numer Lato 2020 bezpłatnego magazynu Gotuj w stylu eko.pl jest już dostępny w wybranych specjalistycznych sklepach ekologicznych.

wymienisz 550 pkt.

Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 14 JESIEŃ 2020

Czternasty numer Jesień 2020 bezpłatnego magazynu Gotuj w stylu eko.pl jest już dostępny w wybranych specjalistycznych sklepach ekologicznych.

wymienisz 550 pkt.

Magazyn Gotuj w stylu eko.pl Nr 15 ZIMA 2020

Piętnasty numer Zima 2020/21 bezpłatnego magazynu Gotuj w stylu eko.pl jest już dostępny w wybranych specjalistycznych sklepach ekologicznych.

wymienisz 550 pkt.

MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO 1 kg - BIO PLANET

Ekologiczna mąka pszenna otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Mąka o przemiale 480 doskonale sprawdzi się do wypieków, szczególnie lekkich ciast biszkoptowych, do ciasta naleśnikowego, a także do dań mącznych.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 750 pkt.

PASTA WARZYWNA Z TRZEMA RODZAJAMI PAPRYKI BEZGLUTENOWA BIO 135 g - ALLOS

Gęsta czerwona pasta z kawałkami czerwonej, żółtej i zielonej papryki. Pikantno-warzywny  smak. Idealnie rozsmarowuje sie na pieczywie.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 750 pkt.

MAKARON (SEMOLINOWY) PENNE BIO 500 g - ALCE NERO

Wyśmienity makaron z ekologicznej mąki z pszenicy durum. Polecamy z sosami pomidorowymi Alce Nero.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 750 pkt.

NAPÓJ OWSIANY Z SOJĄ BARISTA BEZ DODATKU CUKRÓW BIO 1 L - NATUMI

Ekologiczny napój z pełnoziarnistego owsa i soi. Idealny do stworzenia pysznej pianki w cappuccino lub caffé latte.  Jest to produkt w 100% roślinny, nie zawiera laktozy. Wstrząsnąć przed użyciem
Produkt UHT.  Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 800 pkt.

TABLICZKA BIAŁA Z PISTACJAMI I SOLĄ BIO 50 g - COCOA

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 2539 kJ / 611 kcal
Tłuszcz: 46,0 g;
w tym kwasy nasycone: 22,0 g;
Węglowodany: 40,0 g;
w tym cukry: 40,0 g;
Błonnik: 3,0 g
Białko: 9,0 g;
Sól: 0,4 g

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 800 pkt.

CZEKOLADA GORZKA 92% KAKAO BIO 80 g - VIVANI

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Wartość energetyczna: 2674 kJ / 648 kcal
Tłuszcz: 59,4 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 37,4 g;
Węglowodany: 13,1 g;
w tym cukry: 7 g;
Białko: 8,5 g;
Sól: 0,02 g

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 850 pkt.

CUKIER KOKOSOWY (PALMOWY) BIO 300 g - BIO PLANET

Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu. Może być stosowany do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 900 pkt.

COCONUT MILK - NAPÓJ KOKOSOWY BEZ GUMY GUAR W PUSZCE (22% TŁUSZCZU) BIO 400 ml - TERRASANA

Ekologiczny napój kokosowy stanowi doskonałe uzupełnienie w kuchni orientalnej, a w szczególności potraw z curry. Charakteryzuje się delikatną konsystencją oraz głębokim aromatem.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 900 pkt.

TORTILLA WRAPS Z OTRĘBAMI (ŹRÓDŁO BŁONNIKA POKARMOWEGO) BIO 240 g - AMAIZIN

6 placków w opakowaniu. Idealne dla dzieci. Tortille mogą być wypełnione prawie wszystkim: różnymi rodzajami mięs, ryb, fasolą, sałatkami, tofu, sosami. Odpowiednia także do wypełnienia lodami czy bitą śmietaną jako danie na przyjęcie. 

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 900 pkt.

CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY BIO 50 g - LEBENSBAUM

Cynamon cejloński ma wyjątkowo delikatny, aromatycznie słodki smak.
Wybierz tę przyprawę, jeśli chcesz cieszyć się subtelną nutą cynamonu, który łączy się harmonijnie z innymi aromatami.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 950 pkt.

WODA KOKOSOWA NATURALNA BIO 1 L - COCOMI

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna:  75 kJ / 18 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 4,2 g
w tym cukry: 2,1 g
Błonnik: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0,06 g
Potas: 240 mg (11%)*
Witamina C: 25mg (31%)*
(*RWS dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/ 2000kcal)

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 950 pkt.

PULPA POMIDOROWA Z BAZYLIĄ BIO 500 g - ALCE NERO

Ekologiczny sos z zagęszczonych pomidorów, z dodatkiem bazylii. Wyśmienicie smakuje z włoskim, ekologicznym makaronem Alce Nero. Stanowi również doskonałą bazę dla innych sosów, np. z dodatkiem warzyw (bakłażan, cukinia, papryka).

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1000 pkt.

PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE BIO 600 g - BIO PLANET

Ekologiczne płatki owsiane uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki owsiane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1000 pkt.

NAPÓJ JAGLANY BEZ DODATKU CUKRÓW BEZGLUTENOWY BIO 1 L - NATUMI

Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Wstrząsnąć przed użyciem. Produkt UHT.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1000 pkt.

MĄKA KOKOSOWA BIO 600 g - BIO PLANET

Ekologiczna mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa. Charakteryzuje sie wyraźnym kokosowym zapachem i delikatnym, słodkim smakiem. Polecamy do wypieków, deserów, koktajli, musli, sałatek owocowych, jogurtów.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1050 pkt.

CUKIER WANILIOWY BIO 100 g - AMYLON

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1692 kJ / 398 kcal
Tłuszcz: 
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 
Węglowodany: 99 g
w tym cukry: 98 g
Białko: 
Sól: 0,01 g

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1050 pkt.

HERBATKA DETOX BIO (17 x 1,8 g) 30,6 g - YOGI TEA

Zawiera lukrecję. Nie może być spożywany w nadmiernych ilościach przez osoby cierpiące na nadciśnienie.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1050 pkt.

CHIPSY WARZYWNE BIO 100 g - TRAFO

WARTOŚĆ ODŻYWACZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1585 kJ/ 380 kcal
Tłuszcz - 24,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3 g
Węglowodany - 34,1g
w tym cukry  - 31,3 g
Błonnik - 20,0 g
Białko - 5,6 g
Sól - 0,8 g

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1100 pkt.

PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE BIO 100 g - BIO PLANET

Ekologiczne płatki drożdżowe nieaktywne to niezastąpiony składnik wielu dań wegetariańskich i wegańskich. Charakteryzują się delikatnym smakiem i zapachem. Poprawiają walory smakowe i odżywcze przygotowywanych posiłków. Mogą stanowić składnik sosów, pasztetów, past kanapkowych. Idealne jako dodatek do grillowanych i smażonych warzyw. Płatki nie są przeznaczone do wypieków.  

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1150 pkt.

SYROP DAKTYLOWY BIO 250 ml (350 g) - BIO PLANET

Ekologiczny syrop z daktyli polecamy do wypieków, deserów, jako polewę do lodów, gofrów, naleśników, a także do słodzenia napojów.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1350 pkt.

KAWA MIELONA ARABICA WYSOKOGÓRSKA FAIR TRADE BIO 250 g - OXFAM

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1550 pkt.

KETCHUP DLA DZIECI TIGER BIO 500 ml - RAPUNZEL

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 395 kJ/96 kcal
Tłuszcz - 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 17 g
w tym cukry - 16 g
Białko - 2,7 g
Sól - 0,9 g

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1600 pkt.

SOK Z ACEROLI BIO 500 ml - BIO PLANET

Zaleca się spożywać 50 ml czystego soku lub rozcieńczonego wodą, przed posiłkiem. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym.
Przed spożyciem wstrząsnąć.
Produkt pochodzenia naturalnego partie mogą się nieznacznie od siebie różnić pod względem koloru, smaku oraz zapachu, co nie stanowi wady jakościowej.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 1900 pkt.

SOS SOJOWY TAMARI 25% MNIEJ SOLI BEZGLUTENOWY BIO 250 ml - LIMA

Produkt odpowiedni dla wegan. Tradycyjnie Tamari stosowany jest do uwydatniania smaku duszonych mięs, zup, makaronów, smażonych warzyw, dressingów, marynat. Doskonały w połączeniu z octem lub winem ryżowym, imbirem, czosnkiem, musztardą i pieprzem. Produkt pasteryzowany.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 2200 pkt.

OLIWA Z OLIWEK DO SMAŻENIA BIO 500 ml - BIO PLANETE

Idealna do mięsa, ryb, głębokiego smażenia i wielu innych form smażenia w wysokich temperaturach. Odporna na wysokie temperatury (punkt dymienia 210  stopni C).

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 2300 pkt.

MASŁO KLAROWANE GHEE BIO 220 g - FINCK AYURVEDA

Do duszenia, pieczenia, smażenia, na chleb. Jako dodatek do gotowanej żywności w celu wzmocnienia smaku.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 2550 pkt.

OLEJ DO GOTOWANIA I SMAŻENIA BIO 1 L - BIO PLANETE

Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 2650 pkt.

ORZECHY NERKOWCA BIO 350 g - BIO PLANET

Ekologiczne orzechy nerkowca charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem. Stanowią pożywną przekąskę, a także ciekawy dodatek do duszonych lub pieczonych warzyw, ciast, deserów i sałatek.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 2900 pkt.

KAWA 100% ARABICA ZIARNISTA FAIR TRADE BIO 500 g - ALCE NERO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do filiżanki wsypać ok. 10 g zmielonej kawy i zalać wrzącą wodą.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 3350 pkt.

CHLORELLA W PROSZKU (GLONY) BIO 200 g - BIO PLANET

Ekologiczna chlorella to rodzaj ciemnozielonej, jednokomórkowej mikroalgi o kształcie kulistym. Ta słodkowodna alga dostępna w formie sproszkowanej pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw. Ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi - naturalnemu barwnikowi. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego.

więcej na stronie BioPlanet

wymienisz 3350 pkt.

Nie znaleziono nagród
w podanym
zakresie wartości.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Szczegóły:
Jak wymieniać punkty na nagrody?

KROK 1:

Zaloguj się na swoje konto w portalu i sprawdź w profilu Użytkownika liczbę punktów, które możesz wymienić na Nagrody. Następnie kliknij na link Wymień na nagrody.

KROK 2:

Skorzystaj z suwaków filtrujących wartość Nagród i dostosuj listę do liczby posiadanych punktów (możliwych do wymiany na nagrody). Następnie wybierz interesującą Cię Nagrodę i kliknij na przycisk Wymieniam.

KROK 3:

Teraz wybierz na mapie najbliższy sklep ekologiczny, w którym chcesz odebrać Nagrodę lub podaj adres do przesyłki pocztowej. To wszystko! O terminie odbioru Nagrody zostaniesz poinformowany mailem.

wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).