• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniAnita Zegadło Od A do Z ugotujeszWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (394)
Zobacz:
Przepisy (377)
Zobacz:
Artykuły (17)
Zobacz:
Polubione (140)
Zobacz:
Komentarze (277)
zobacz polubione zobacz komentarze

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (394)
Zobacz:
Przepisy (377)
Zobacz:
Artykuły (17)
Zobacz:
Polubione (140)
Zobacz:
Komentarze (277)
Pączusie z serem ricotta

Pączusie z serem ricotta

5 7 20 min
Tarty z pomidorami na cieście francuskim  z fetą

Tarty z pomidorami na cieście francuskim z fetą

5 4 20 min
Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

Krewetki z kiszonymi cytrynami po marokańsku

6 5 15 min
Czekoladowa gryczanka z malinami i surowym kakao

Czekoladowa gryczanka z malinami i surowym kakao

4 4 5 min
Zielony koktajl 2 sirtfood

Zielony koktajl 2 sirtfood

3 5 5 min
Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami

Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami

5 7 20 min
Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

5 7 60 min
Zielony koktajl sirtfood

Zielony koktajl sirtfood

3 5 5 min
Makaron gryczany z krewetkami i jarmużem na ostro

Makaron gryczany z krewetkami i jarmużem na ostro

4 5 20 min
Sałatka z kaszą gryczaną

Sałatka z kaszą gryczaną

4 4 20 min
Kule mocy SIRT

Kule mocy SIRT

5 6 30 min
Wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy

6 6 160 min
Pierniczki orkiszowe świąteczne ( do pudełka)

Pierniczki orkiszowe świąteczne ( do pudełka)

3 3 30 min
Brownie daktylowe fit bez cukru

Brownie daktylowe fit bez cukru

4 3 40 min
Kruche ciastka orkiszowe z maszynki

Kruche ciastka orkiszowe z maszynki

4 3 60 min
Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

4 3 20 min
Świąteczny kompot ze skórek jabłek z żurawiną

Świąteczny kompot ze skórek jabłek z żurawiną

4 5 10 min
Grzaniec z cydru z jabłkiem

Grzaniec z cydru z jabłkiem

4 4 10 min
Jaglany pudding czekoladowy z aromatem pomarańczy

Jaglany pudding czekoladowy z aromatem pomarańczy

4 3 15 min
Koktajl z acerolą

Koktajl z acerolą

6 4 5 min
Cruffins

Cruffins

8 9 160 min
Sałatka z brokułem, awokado, jajem i majonezem czosnkowym

Sałatka z brokułem, awokado, jajem i majonezem czosnkowym

5 6 20 min
Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia

Szarlotka z budyniem w słoiku z orzechami bez pieczenia

4 4 10 min
Kasza pęczak z pieczarkami i miso

Kasza pęczak z pieczarkami i miso

4 4 20 min
Krem z kalafiora, czosnku z orzechami włoskimi

Krem z kalafiora, czosnku z orzechami włoskimi

5 5 25 min
Pikantny kapuśniak z soczewicą

Pikantny kapuśniak z soczewicą

6 6 40 min
Kompot z suszu

Kompot z suszu

1 2 30 min
Kluski z makiem

Kluski z makiem

3 3 30 min
Makowiec babci

Makowiec babci

1 2 180 min
Ryba po grecku

Ryba po grecku

2 2 40 min
Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

2 2 30 min
Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne

3 4 120 min
Czekoladowe muffiny na zdrowych mąkach

Czekoladowe muffiny na zdrowych mąkach

4 3 30 min
15 / 12 / 2020

Tradycyjna Wigilia w naszym domu

Przed Bożym Narodzeniem w naszym kraju obchodzimy Wigilię Bożego Narodzenia. Pod obrus wkładane jest sianko, które po wieczerzy dawniej dawano zwierzętom aby dobrze się chowały. Zebrani na wigilijnej wieczerzy dzielą się opłatkiem wypiekanym z białej mąki i wody,  składając sobie wzajemnie życzenia. Tego dnia na stole pojawia się dwanaście potraw na cześć apostołów, uczniów Jezusa oraz tyle ile jest miesięcy w roku. W niektórych regionach spotyka się nieparzystą liczbę potraw: 5, 7, 9 lub 11.

1 223
Kotlety z kalafiora i kaszy do lunchboxu

Kotlety z kalafiora i kaszy do lunchboxu

7 6 20 min
Biszkoptowe pancakes

Biszkoptowe pancakes

7 6 10 min
Zestaw lunchowy z kaszą gryczaną

Zestaw lunchowy z kaszą gryczaną

6 8 20 min
Serniczki z figą

Serniczki z figą

10 12 30 min
Najlepsze buraki

Najlepsze buraki

6 5 50 min
Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

7 7 0 min
Domowa pasta do zębów wybielająca

Domowa pasta do zębów wybielająca

4 4 0 min
Maseczka z jogurtem i aktywnym węglem

Maseczka z jogurtem i aktywnym węglem

5 5 0 min
Maska do twarzy z niebieską glinką

Maska do twarzy z niebieską glinką

5 5 0 min
Maska do twarzy z herbatą matcha

Maska do twarzy z herbatą matcha

4 4 5 min
Wegańskie boczniaki z fasolką w pomidorach

Wegańskie boczniaki z fasolką w pomidorach

5 5 15 min
Zielona fasolka zapiekana z fetą

Zielona fasolka zapiekana z fetą

5 6 0 min
Hummus z dynią i pieczoną lub kiszoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną lub kiszoną papryką

6 7 0 min
Napój z dziką różą i miodem

Napój z dziką różą i miodem

4 5 5 min
Gofry z ciasta marchewkowego

Gofry z ciasta marchewkowego

5 6 20 min
Greckie placki z cukinii z gorfownicy

Greckie placki z cukinii z gorfownicy

4 4 20 min
Galaretka o smaku herbaty matcha z limonką

Galaretka o smaku herbaty matcha z limonką

6 9 60 min
Surówka z czerwonej kapusty z dresingiem z tahiny

Surówka z czerwonej kapusty z dresingiem z tahiny

6 6 5 min
Sałatka z dresingiem z tahiny

Sałatka z dresingiem z tahiny

4 6 0 min
Sałatka z brokułem, kalafiorem, ciecierzycą i majonezem

Sałatka z brokułem, kalafiorem, ciecierzycą i majonezem

5 8 15 min
Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą

4 4 20 min
Naleśniki z kurkumą, soczewicą, kurkami i szpinakiem

Naleśniki z kurkumą, soczewicą, kurkami i szpinakiem

5 5 30 min
Smalczyk z fasoli i cebuli  z kminkiem

Smalczyk z fasoli i cebuli z kminkiem

5 7 70 min
Switchel letnie orzeźwienie, odporność i detoks

Switchel letnie orzeźwienie, odporność i detoks

3 2 0 min
Truskawkowy koktajl na wodzie kokosowej

Truskawkowy koktajl na wodzie kokosowej

4 4 5 min
Mrożone banany z awokado z zieloną kawą

Mrożone banany z awokado z zieloną kawą

3 7 15 min
Mrożony koktajl jagodowy z odżywką białkową

Mrożony koktajl jagodowy z odżywką białkową

3 3 5 min
Twarożek z malinami

Twarożek z malinami

4 9 5 min
Wegańskie chili z kawą

Wegańskie chili z kawą

5 8 20 min
Pieczony kalafior curry

Pieczony kalafior curry

5 8 20 min
Koktajl kawowy z odżywką białkową i z masłem orzechowym

Koktajl kawowy z odżywką białkową i z masłem orzechowym

4 5 5 min
Surówka z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem

Surówka z młodej kapusty z dymką i pysznym sosem

5 5 5 min
Sałatka śródziemnomorska

Sałatka śródziemnomorska

7 7 10 min
Polędwica wołowa w marynacie z kawą i z masłem pomarańczowo- tymiankowym

Polędwica wołowa w marynacie z kawą i z masłem pomarańczowo- tymiankowym

8 8 15 min
Kawa kuloodporna (bulletproof coffee)

Kawa kuloodporna (bulletproof coffee)

4 6 10 min
Budyń espresso

Budyń espresso

7 6 5 min
Gryczane racuchy z jabłkiem

Gryczane racuchy z jabłkiem

7 6 60 min
Focaccia z zielonymi oliwkami

Focaccia z zielonymi oliwkami

7 7 180 min
Dalgona coffee o smaku truskawkowym

Dalgona coffee o smaku truskawkowym

7 5 10 min
Dalgona coffee koreańska kawa

Dalgona coffee koreańska kawa

7 6 10 min
Filet z indyka z solanki w marynacie musztardowo- miodowej

Filet z indyka z solanki w marynacie musztardowo- miodowej

8 10 60 min
Budyń jaglany z ciasteczkami

Budyń jaglany z ciasteczkami

9 10 15 min
Granola czekoladowa

Granola czekoladowa

10 9 30 min
Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą

10 9 15 min
Czerwona kapusta z soczewicą i grzybami krótko smażona

Czerwona kapusta z soczewicą i grzybami krótko smażona

9 9 20 min
Grillowany Kofta Kebab na patyku z indyka

Grillowany Kofta Kebab na patyku z indyka

11 11 15 min
Bursztynowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Bursztynowy syrop z kwiatów czarnego bzu

11 14 30 min
Galaretka z syropu z kwiatów białego bzu

Galaretka z syropu z kwiatów białego bzu

12 20 120 min
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka z octem balsamicznym

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka z octem balsamicznym

10 9 10 min
Lekka sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

Lekka sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

9 10 5 min
Naleśniki z sokiem z buraka z kokosowym twarożkiem i mandarynką

Naleśniki z sokiem z buraka z kokosowym twarożkiem i mandarynką

10 14 20 min
Mleko - napój  sojowy domowej roboty

Mleko - napój sojowy domowej roboty

7 5 20 min
Szybki sernik z jabłkami

Szybki sernik z jabłkami

9 11 75 min
Jaja faszerowane soczewicą i serem feta

Jaja faszerowane soczewicą i serem feta

8 7 15 min
Soczewica ze szpinakiem i kokosem

Soczewica ze szpinakiem i kokosem

8 8 30 min
Gołąbki z komosa i warzywami w sosie

Gołąbki z komosa i warzywami w sosie

10 15 60 min
Ryż po marokańsku z warzywami

Ryż po marokańsku z warzywami

9 13 20 min
Smoothie z ananasem, wiśniami, bananem i brahmi

Smoothie z ananasem, wiśniami, bananem i brahmi

8 6 5 min
Babeczki orkiszowe pełnoziarniste z otrębami

Babeczki orkiszowe pełnoziarniste z otrębami

10 16 30 min
Zapiekany kalafior z trzema serami i kaszą gryczaną

Zapiekany kalafior z trzema serami i kaszą gryczaną

9 12 50 min
Jaglany mazurek z tofu i kremem z nerkowców

Jaglany mazurek z tofu i kremem z nerkowców

8 10 100 min
Smoothie bowl z odżywką Purasana

Smoothie bowl z odżywką Purasana

6 6 5 min
Tortilla orkiszowa po meksykańsku

Tortilla orkiszowa po meksykańsku

8 8 15 min
Trufle pełne ziaren, orzechów z herbata matcha

Trufle pełne ziaren, orzechów z herbata matcha

9 9 60 min
Majonez z awokado

Majonez z awokado

11 9 5 min
Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowa

9 8 20 min
Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

8 7 5 min
Zupa krem z zielonych warzyw

Zupa krem z zielonych warzyw

8 7 20 min
Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałów

9 8 60 min
Kopytka ze szpinakiem

Kopytka ze szpinakiem

9 8 60 min
Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

8 7 5 min
Majonez bez jaj

Majonez bez jaj

9 11 5 min
Babka wielkanocna jogurtowa z otrębami owsianymi i kawowo-figowym lukrem

Babka wielkanocna jogurtowa z otrębami owsianymi i kawowo-figowym lukrem

1 1 70 min
Domowa biała kiełbasa z indyka

Domowa biała kiełbasa z indyka

12 13 130 min
Klasyczna sałatka jarzynowa z awokado z majonezem bez jaj

Klasyczna sałatka jarzynowa z awokado z majonezem bez jaj

9 7 60 min
06 / 04 / 2020

Zdrowe Święta Wielkanocne

Kiedyś pokarmy przygotowane na Święta Wielkanocne były bardzo ciężkie. W ten sposób wynagradzano sobie długi okres postu. Obecnie mamy mnóstwo składników i pomysłów, aby śniadanie i całe święta sprzyjały zdrowiu.
W Wielkanocnym menu, w zależności od regionu można znaleźć: żurek z białą kiełbasą, barszcz biały i wszelkiego rodzaju faszerowane jaja. W tym przypadku mamy bardzo szerokie pole do eksperymentowania z  różnym farszem np. z awokado, ze szpinaku, z chrzanowym, ziołowym z kiełkami i szczypiorkiem, z soczewicą. Na stoły trafiają również pasztety z mięsa lub warzywne, pieczone mięsa i wędliny domowej roboty. Do nich świetnie pasują chrzan i ćwikła z chrzanem. Wśród lżejszych potraw znajdziemy wszelkiego rodzaju sałatki jarzynowe. Wśród deserów i słodkości królują domowe ciasta: baby (drożdżowe, piaskowe, na bazie majonezu, gotowane), serowa pascha i mazurki.

1 509
Chleb z samych ziaren

Chleb z samych ziaren

7 4 75 min
Ciasto daktylowe pływające w toffi

Ciasto daktylowe pływające w toffi

8 8 60 min
Granola z jogurtem i owocami

Granola z jogurtem i owocami

8 5 5 min
Budyń jaglany z herbatą matcha, nerkowcami i żurawiną

Budyń jaglany z herbatą matcha, nerkowcami i żurawiną

8 6 0 min
Pieczone bataty o smaku curry

Pieczone bataty o smaku curry

7 7 25 min
Chleb żytni na zakwasie z mąką żołędziową

Chleb żytni na zakwasie z mąką żołędziową

7 5 0 min
Bułeczki z kremem sezamowym

Bułeczki z kremem sezamowym

6 4 120 min
Bulion pomidorowy z tofu i miso

Bulion pomidorowy z tofu i miso

5 4 20 min
 TORT BLACK&WHITE

TORT BLACK&WHITE

9 7 65 min
Carpaccio z awokado

Carpaccio z awokado

10 5 5 min
Tartinki ze śledziem z pastą awokado

Tartinki ze śledziem z pastą awokado

9 6 5 min
Sałatka z karczochami

Sałatka z karczochami

7 6 30 min
Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami

9 5 60 min
Korzenne ciasto z jabłkami

Korzenne ciasto z jabłkami

9 6 50 min
Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem

Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem

10 10 10 min
Piernikowe brownie ze śliwką

Piernikowe brownie ze śliwką

12 9 50 min
Piernikowy koktajl z płatkami owsianymi

Piernikowy koktajl z płatkami owsianymi

11 7 5 min
Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

9 9 15 min
Ratatouille z kopytkami z semoliną

Ratatouille z kopytkami z semoliną

9 6 60 min
Puree z batata ze słodko kwaśnym sosem

Puree z batata ze słodko kwaśnym sosem

8 4 15 min
Paluszki ze skorzonery

Paluszki ze skorzonery

6 9 20 min
Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną

Bezglutenowy makowiec z kaszą jaglaną

8 6 0 min
Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

12 18 30 min
Ciasto walentynkowe

Ciasto walentynkowe

9 6 45 min
Spaghetti pełne miłości z sosem pomidorowym

Spaghetti pełne miłości z sosem pomidorowym

7 6 30 min
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z soczewicą czerwoną i truskawkami

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z soczewicą czerwoną i truskawkami

8 8 60 min
Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

9 8 45 min
Kurczak qoc au vin

Kurczak qoc au vin

10 9 0 min
Czekoladowy budyń sojowy w prażoną gruszką

Czekoladowy budyń sojowy w prażoną gruszką

9 10 10 min
Łatwe ciasteczka z mielonych orzechów laskowych

Łatwe ciasteczka z mielonych orzechów laskowych

8 9 20 min
Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska

10 8 20 min
Jesienny gulasz z dynią

Jesienny gulasz z dynią

12 10 30 min
Koktajl owocowy dla niej i  warzywny dla niego

Koktajl owocowy dla niej i warzywny dla niego

9 7 5 min
Pasztet warzywny z grzybami

Pasztet warzywny z grzybami

9 7 80 min
11 / 02 / 2020

Walentynki! W kuchni do serca!

MENU NA WALENTYNKI
Zdania czy obchodzić Walentynki czy nie są podzielone. Kiczowate czerwone serca, balony czy lizaki w kształcie serduszka można kupić wtedy wszędzie. Ale dla nas Walentynki mogą stać się okazją, aby przyjemnie, razem ze swoją ukochaną osobą spędzić czas delektując się wspólnie przygotowanym posiłkiem. Można ugotować Jej/Jemu coś pysznego prosto od serca. Coś lekkiego, pełnego smaku ale łatwego, a przy tym szybkiego w przygotowaniu.

1 486
Ciasteczka imbirowe bezglutenowe w 20 minut

Ciasteczka imbirowe bezglutenowe w 20 minut

11 10 20 min
Ciasto z dynią, ziarnami i suszonymi owocami

Ciasto z dynią, ziarnami i suszonymi owocami

10 8 60 min
Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

9 7 100 min
Waniliowe latte curcuma

Waniliowe latte curcuma

12 9 5 min
Shoty z kurkumy na odporność

Shoty z kurkumy na odporność

10 7 10 min
Bezglutenowa granola z truskawkami i malinami

Bezglutenowa granola z truskawkami i malinami

9 6 30 min
Soczewica z miso i szpinakiem

Soczewica z miso i szpinakiem

8 5 20 min
Wegańska galareta z agartyną

Wegańska galareta z agartyną

7 7 30 min
Budyń jaglany z batatem i pomarańczą

Budyń jaglany z batatem i pomarańczą

9 8 15 min
Pałki kurczaka w melasie trzcinowej

Pałki kurczaka w melasie trzcinowej

8 7 60 min
Gulasz warzywny z batatem i soczewicą beluga

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą beluga

9 5 35 min
Pizza z batata z pieczoną papryką

Pizza z batata z pieczoną papryką

7 4 80 min
Makaron penne z maślakami

Makaron penne z maślakami

8 6 20 min
Bochenek chleba z semoliny

Bochenek chleba z semoliny

9 4 120 min
Zuccini alla poverella

Zuccini alla poverella

9 6 15 min
26 / 09 / 2019

Apulia - Serce Italii - Pocztówki z wakacji

Apulia włoski region położony na obcasie włoskiego terytorium. Miejsce które wato poznać. Apulia to: morze, stare oliwne drzewa, winnice, farmy, kościoły, domy trulli, piękne kremowo-białe miasteczka, porty, niebieskie łódki rybaków, wąskie uliczki i ludzie - przyjaźni i pomocni. Kuchnia regionu jest prosta, pełna warzyw i owoców, owoców morza i ryb oraz makaronów, ponieważ to tutaj rośnie najlepsza pszenica z której są wyrabiane typowe dla regionu makarony: orecchiete - czyli makaron w kształcie uszek, chianciarelle - makaron nieco mniejszy niż orecchiette i fenescecchie cieniutkie makaronowe  paski. Apulię zwiedzaliśmy w maju, pogoda była piękna a turystów umiarkowana ilość. Apulia jest bardzo przyjazna weganom i wegetarianom.  Region można zwiedzać prawie cały rok. Najgorętszym miesiącem jest sierpień. Średnia temperatura dla tego miesiąca wynosi 31 stopni C, a dla grudnia 14 stopni C.  Najzimniejszy jest styczeń 13 stopni C.

4 658
Pudding chia z musem mango i owocami

Pudding chia z musem mango i owocami

9 6 0 min
Śliwki węgierki z malinami pod  bezglutenową kruszonką

Śliwki węgierki z malinami pod bezglutenową kruszonką

9 5 50 min
Naleśniki z mąki quinoa

Naleśniki z mąki quinoa

9 7 20 min
Sałatka z czarną soczewicą, warzywami i wędzonym łososiem.

Sałatka z czarną soczewicą, warzywami i wędzonym łososiem.

8 5 0 min
XL nuggetsy  o smaku curry

XL nuggetsy o smaku curry

8 5 20 min
Owsianka bezglutenowa z owocami na mleku sojowym

Owsianka bezglutenowa z owocami na mleku sojowym

7 6 0 min
Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado

Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado

8 6 20 min
Pasztet jaglany z cukinią i z batatami

Pasztet jaglany z cukinią i z batatami

7 4 50 min
Ciasto gryczane ze śliwkami

Ciasto gryczane ze śliwkami

7 3 50 min
16 / 01 / 2020

Węgiel aktywny - w medycynie, kosmetyce, kulinariach - przepisy

Węgiel aktywny to kolejna naturalna substancja obok sody, która znajduje szerokie zastosowanie w codziennym życiu. Swoją wyjątkowość zawdzięcza specyficznym chemicznym właściwościom powierzchni oraz strukturze, na którą składają się nieregularnie występujące w nim mikro i makro pory. Dzięki czemu jego powierzchnia sorbcyjna osiąga wg różnych źródeł od 2500m² do ponad 3500m² na gram (dla porównania powierzchnia boiska piłkarskiego to ok 7000m²).

W ostatnim czasie cieszy się on rosnącą popularnością, bowiem oprócz zastosowania medycznego, np. przy zatruciach pokarmowych, znalazł zastosowanie w kosmetyce i kulinariach.

2 809
Lekka sałatka z pomarańczą, awokado, malinami z musztardowym dresingiem

Lekka sałatka z pomarańczą, awokado, malinami z musztardowym dresingiem

6 5 5 min
Pieczony kurczak curry

Pieczony kurczak curry

7 5 60 min
Bułki fitness z superfoods

Bułki fitness z superfoods

7 5 180 min
Dżem z aronii z cukrem różanym i śliwką

Dżem z aronii z cukrem różanym i śliwką

8 6 45 min
Lemoniada malinowa z lawendą

Lemoniada malinowa z lawendą

7 8 15 min
Kolorowe leniwe  z miodem i owocami

Kolorowe leniwe z miodem i owocami

12 10 0 min
Krem z żółtych pomidorów z żółtą soczewicą

Krem z żółtych pomidorów z żółtą soczewicą

9 7 20 min
Zupa pomidorowa z letnich pomidorów

Zupa pomidorowa z letnich pomidorów

11 8 20 min
Chłodnik z młodych buraków z garam masala

Chłodnik z młodych buraków z garam masala

9 7 30 min
Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby

9 5 15 min
Drożdżowe racuchy z mąki gryczanej

Drożdżowe racuchy z mąki gryczanej

8 5 0 min
Mrożona biała herbata z sokiem i owocami

Mrożona biała herbata z sokiem i owocami

12 8 15 min
04 / 07 / 2018

Kąpiel w stylu eko - relaksująca, oczyszczająca, przeciwskurczowa!

Sebastian Kneipp propagator hydroterapii, ziołolecznictwa oraz racjonalnego sposobu odżywiania napisał:

"Każdy kontakt z wodą to dodatkowa minuta życi"


Na pączątek wykonaj piling.

Następnie zrelaksuj się w wannie.

Na koniec wklep w ciało naturalny balsam.

0 395
Lekki sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

Lekki sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki

11 10 90 min
Kotlety z pieczonych buraków z quinoa, gommasio, pestkami słonecznika i żurawiną z dipem sezamowym

Kotlety z pieczonych buraków z quinoa, gommasio, pestkami słonecznika i żurawiną z dipem sezamowym

12 7 0 min
Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

10 7 0 min
Drink probiotyczny z ziołami

Drink probiotyczny z ziołami

10 6 5 min
Kotlety warzywne z kaszą jaglaną,  miętą, dymką i musztardą

Kotlety warzywne z kaszą jaglaną, miętą, dymką i musztardą

8 7 0 min
Borowiki stepowe z bobem, selerem naciowym i tymiankiem

Borowiki stepowe z bobem, selerem naciowym i tymiankiem

9 7 20 min
Risotto z borowikami stepowymi

Risotto z borowikami stepowymi

7 7 15 min
Ciasto migdałowe z morelami i z semoliną

Ciasto migdałowe z morelami i z semoliną

10 8 0 min
Jogurt matcha z kiwi i lawendą

Jogurt matcha z kiwi i lawendą

10 7 5 min
Kisiel kokosowo pomarańczowy

Kisiel kokosowo pomarańczowy

10 7 15 min
Laksa pikantna zupa

Laksa pikantna zupa

10 9 0 min
Hummus z pieczonym batatem

Hummus z pieczonym batatem

11 8 50 min
Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

10 9 10 min
Chleb z semoliny

Chleb z semoliny

8 9 180 min
28 / 05 / 2019

Nabiał kozi i owczy - Czy może być pyszny? Taaak

Jeszcze kilkanaście lat temu mleko kozie nie było tak dostępne na rynku jak obecnie. Dziś bez problemu można kupić mleko kozie i jego przetwory: serki, sery, rolady, jogurty, twarogi czy masło. W ciągu ostatnich 30 lat odnotowano światowy wzrost produkcji mleka koziego o połowę. Wzrost zainteresowania tym produktem wiąże się z wysoką wartością odżywczą i dobroczynnym wpływem na zdrowie człowieka. Na świecie najwięcej mleka koziego produkują Indie i Bangladesz. W Europie Francja jest jego czołowym producentem.

1 1221
Jagielnik z nerkowcami i żelką mango

Jagielnik z nerkowcami i żelką mango

10 10 60 min
Malinowo różane ciasto z rabarbarem

Malinowo różane ciasto z rabarbarem

8 6 60 min
Owocowe  migdałowo - kokosowe trufle tzw. kulki mocy

Owocowe migdałowo - kokosowe trufle tzw. kulki mocy

9 6 0 min
Czarne brownie

Czarne brownie

9 6 30 min
Tort na  biszkopcie  pomidorowym

Tort na biszkopcie pomidorowym

9 7 60 min
Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem

Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem

10 7 30 min
Placuszki z mąki bananowej z lemon curd

Placuszki z mąki bananowej z lemon curd

9 7 30 min
Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem

Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem

10 6 20 min
Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

8 8 50 min
Kawa bez laktozy z maca

Kawa bez laktozy z maca

7 3 5 min
Sałata cezar wegańska

Sałata cezar wegańska

7 7 0 min
Sernik na zimno z solonym karmelem i bezą włoską

Sernik na zimno z solonym karmelem i bezą włoską

16 15 0 min
Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem

Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem

11 9 60 min
Muffiny z mąką sezamową i mąką quinoa najlepsze

Muffiny z mąką sezamową i mąką quinoa najlepsze

11 13 40 min
Jaja marynowane w burakach z zielonym majonezem

Jaja marynowane w burakach z zielonym majonezem

13 13 15 min
Ciasto kruche z jabłkami lub gruszkami

Ciasto kruche z jabłkami lub gruszkami

11 13 45 min
Sernik bezglutenowy z ziemniakami

Sernik bezglutenowy z ziemniakami

8 8 60 min
Wytrawne eklerki z kremem z serka owczego

Wytrawne eklerki z kremem z serka owczego

8 5 60 min
Uramaki  odwrócone sushi

Uramaki odwrócone sushi

10 5 0 min
Mojito

Mojito

13 10 10 min
Lody z liofilizowanej wody kokosowej

Lody z liofilizowanej wody kokosowej

14 9 10 min
Chaczapuri z serkiem kozim i owczym

Chaczapuri z serkiem kozim i owczym

12 15 65 min
Placuszki z cukinii ze świeżymi ziołami (oregano)

Placuszki z cukinii ze świeżymi ziołami (oregano)

12 10 0 min
Sorbet z mrożonych owoców

Sorbet z mrożonych owoców

10 8 0 min
Pasztet z zielonego grochu łuskanego i pestek dyni

Pasztet z zielonego grochu łuskanego i pestek dyni

11 8 90 min
Ciasto z mąki ryżowej z gruszką

Ciasto z mąki ryżowej z gruszką

11 8 45 min
Kotlety z komosy ryżowej ze szpinakiem  i suszonymi pomidorami

Kotlety z komosy ryżowej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

12 6 15 min
06 / 03 / 2019

Repelenty - naturalne substancje odstraszające owady

Syntetyczne substancje chemiczne stosowane do produkcji repelentów (substancje i inne środki odstraszające organizmy żywe) mogą niszczyć środowisko i negatywnie wpływać na zdrowie. Obawy te powodują, że poszukujemy naturalnych ekologicznych środków odstraszających owady. Mimo, że syntetyczne środki nadal są częściej stosowane, to naturalne środki mogą skutecznie i co najważniejsze, bezpiecznie je zastąpić. Badania wskazują, że środki naturalne działają równie skutecznie a czasem nawet lepiej od tych syntetycznych w pierwszych 60 minutach stosowania. 

1 915
Sałatka ze szpinakiem, owocami i octem balsamicznym

Sałatka ze szpinakiem, owocami i octem balsamicznym

7 6 5 min
Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i śledziem

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i śledziem

10 8 20 min
Makaron z czarnej fasoli z zielonymi warzywami i orzeszkami piniowymi

Makaron z czarnej fasoli z zielonymi warzywami i orzeszkami piniowymi

8 6 10 min
Chlebek bananowy z sorgo

Chlebek bananowy z sorgo

7 5 60 min
Owczy jogurt z cytrusami na śniadanie

Owczy jogurt z cytrusami na śniadanie

10 7 5 min
Oponki z węglem aktywnym kokosowym

Oponki z węglem aktywnym kokosowym

9 6 120 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

9 5 40 min
Parmezanowe gnocchi z sosem paprykowo - pomidorowym

Parmezanowe gnocchi z sosem paprykowo - pomidorowym

10 8 60 min
Szakszuka obiad w 15 minut

Szakszuka obiad w 15 minut

10 7 15 min
Szpinakowe naleśniki z kiełkami mung i boczniakami

Szpinakowe naleśniki z kiełkami mung i boczniakami

14 12 15 min
Czekoladowa drożdżówka z rumem i rodzynkami

Czekoladowa drożdżówka z rumem i rodzynkami

12 10 0 min
Deserowe ciasto z ananasem i imbirem

Deserowe ciasto z ananasem i imbirem

11 9 55 min
Carpaccio wegańskie z tofu

Carpaccio wegańskie z tofu

9 7 0 min
Sałatka z kiszonych buraków z awokado

Sałatka z kiszonych buraków z awokado

11 9 0 min
Podpłomyki z rukolą, karmelizowaną cebulą i gruszką

Podpłomyki z rukolą, karmelizowaną cebulą i gruszką

11 10 15 min
Domowe maślane bułki do burgerów

Domowe maślane bułki do burgerów

12 12 0 min
Gofry z tartych ziemniaków z jajkiem sadzonym

Gofry z tartych ziemniaków z jajkiem sadzonym

11 10 30 min
Zimowa zupa z fasolą i z jarmużem

Zimowa zupa z fasolą i z jarmużem

8 5 45 min
10 / 04 / 2019

Kiełki - rodzaje, właściwości, zastosowanie

Okres jesienno – zimowy lub przednówek, to czas, w którym składniki odżywcze, witaminy i minerały czerpiemy z warzyw korzeniowych. W tym okresie nasz układ immunologiczny wystawiony jest na próbę. Jak zatem podnieść swoją odporność i zadbać o zdrowie? Czekając na wiosenne nowalijki, które wcale nie muszą służyć zdrowiu (przez nadmierne nawożenie), możemy, a nawet powinniśmy sięgać po najzdrowszy składnik - kiełki. Ich dostępność jest całoroczna, a same kiełki są wspaniałym pokarmem - pokarmem życia. Można je kupić lub wyhodować samemu. Sposobów skiełkowania nasion jest kilka.

1 2610
Śledzie z jabłkiem i kiszoną czerwoną kapustą

Śledzie z jabłkiem i kiszoną czerwoną kapustą

8 6 15 min
Chrupiące pierniczki z mąki gryczanej i melasy

Chrupiące pierniczki z mąki gryczanej i melasy

9 6 20 min
Rosół z karpia z wędzoną śliwką i uszkami z farszem z karpia i pora

Rosół z karpia z wędzoną śliwką i uszkami z farszem z karpia i pora

11 9 60 min
Owsianka z płatkami quinoa z gruszką w miodzie

Owsianka z płatkami quinoa z gruszką w miodzie

11 9 5 min
Muffiny z batata z mąką kokosową

Muffiny z batata z mąką kokosową

8 6 0 min
Czekoladowe ciasto - Błoto Mississippi -

Czekoladowe ciasto - Błoto Mississippi -

8 6 70 min
Tarta na kminkowym cieście z kiszoną kapustą i grzybami

Tarta na kminkowym cieście z kiszoną kapustą i grzybami

9 5 80 min
Muffiny czekoladowe z napojem z czarnego ryżu

Muffiny czekoladowe z napojem z czarnego ryżu

12 9 40 min
Sernik z dynią i nutką pomarańczy

Sernik z dynią i nutką pomarańczy

13 13 80 min
Burger z quinoa z kiełkami

Burger z quinoa z kiełkami

10 13 30 min
Rogaliki orkiszowe z makiem

Rogaliki orkiszowe z makiem

12 12 120 min
Napój z kurkumy, macierzanki i miodu na przeziębienie i suche gardło

Napój z kurkumy, macierzanki i miodu na przeziębienie i suche gardło

14 14 10 min
Chałka chlebowa orkiszowa z makiem

Chałka chlebowa orkiszowa z makiem

15 13 60 min
Makowiec japoński z jabłkami i mielonymi migdałami

Makowiec japoński z jabłkami i mielonymi migdałami

14 15 60 min
Jabłka pod kokosową kruszonką

Jabłka pod kokosową kruszonką

12 5 20 min
16 / 10 / 2018

Ocet jabłkowy - hit czy kit

Ocet jabłkowy i inne octy jako zdrowe dodatki do zbilansowanej zdrowej diety

Ocet jabłkowy to coraz bardziej doceniany środek spożywczy. Uznany za eliksir zdrowia. Ma bardzo szerokie zastosowanie, a przygotowanie go nie jest trudne. Po ocet powinny sięgać nie tylko osoby odchudzające się, gdyż jego zastosowanie jest znacznie szersze. Ocet jabłkowy jest bardzo popularny. Popularność zawdzięcza właściwościom odchudzającym. Jednak aby mieć wymarzoną sylwetkę należy dbać o prawidłową dietę, jeść pięć zbilansowanych posiłków w ciągu dnia oraz uprawiać aktywność fizyczną. W sklepach ze zdrową żywnością jest hitem. Nie ma chyba czasopisma, które nie poświęciłoby mu choćby rubryki. Fora internetowe są pełne porad. Ocet odgrywa istotną rolę w doprawianiu potraw, którym dodaje aromatu, ostrości i wartości odżywczych.

 
0 1356
Brownie z pieczonymi burakami

Brownie z pieczonymi burakami

14 11 50 min
Krem z pieczonych buraków rozgrzewający

Krem z pieczonych buraków rozgrzewający

10 10 80 min
Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe

Nuggetsy warzywne z dyni bezglutenowe

14 13 65 min
Popovery  pieczone naleśniki

Popovery pieczone naleśniki

11 12 40 min
Ciasto z jabłkami z kratką

Ciasto z jabłkami z kratką

12 6 60 min
Ciasto z dyni i mąki kokosowej

Ciasto z dyni i mąki kokosowej

14 10 50 min
Ciasto ze śliwkami z różanym cukrem

Ciasto ze śliwkami z różanym cukrem

10 5 0 min
Hummus z piklowaną marchewką

Hummus z piklowaną marchewką

9 6 5 min
Maca latte

Maca latte

9 8 5 min
Chlebek bananowy z sezamem i płatkami kasztanowymi bez cukru

Chlebek bananowy z sezamem i płatkami kasztanowymi bez cukru

13 7 50 min
14 / 09 / 2018

PROWANSJA... naturalnie... czyli opowieść o lawendzie, ziołach, oliwie i soli

Prowansja była pierwszą prowincją Imperium Rzymskiego. Jej nazwa pochodzi od włoskich słów Prowincja  Nostra - nasza prowincja. Usiana jest średniowiecznymi wioskami i miasteczkami. Nasza podróż trwała dziesięć dni. Bilety lotnicze kupiliśmy do Nicei. Wynajęliśmy samochód i autostradą kierowaliśmy się do Prowansji.

1 928
Kawa latte z różanym cukrem na mleku migdałowym

Kawa latte z różanym cukrem na mleku migdałowym

10 15 5 min
Piklowana marchewka

Piklowana marchewka

11 7 20 min
Czekoladowe pancakes  z mąki gryczanej i sproszkowanych daktyli

Czekoladowe pancakes z mąki gryczanej i sproszkowanych daktyli

10 10 20 min
Zakwas żytni do wypieku chleba i bułek

Zakwas żytni do wypieku chleba i bułek

10 9 0 min
Koktajl wiśniowo ananasowy z ashwangandha

Koktajl wiśniowo ananasowy z ashwangandha

8 10 5 min
Zupa z fasoli mung z pieczarkami

Zupa z fasoli mung z pieczarkami

10 8 40 min
Orkiszowe bułki pełnoziarniste na zakwasie

Orkiszowe bułki pełnoziarniste na zakwasie

20 19 180 min
Quiche z kozim serem, cukinią i tymiankiem

Quiche z kozim serem, cukinią i tymiankiem

10 10 60 min
Dziki ryż z pieczarkami, cukinią i jajkiem

Dziki ryż z pieczarkami, cukinią i jajkiem

12 7 40 min
Jaglanka owocowa z duszonymi figami w miodzie

Jaglanka owocowa z duszonymi figami w miodzie

11 8 20 min
Hummus z tahiną  z czarnego sezamu

Hummus z tahiną z czarnego sezamu

11 5 10 min
Kasza owsiana z kurkami

Kasza owsiana z kurkami

14 12 15 min
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

13 8 0 min
Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

16 13 50 min
Fit koktajl z wodą z kiszonych ogórków, awokado, szpinakiem i sezamkami z chlorellą

Fit koktajl z wodą z kiszonych ogórków, awokado, szpinakiem i sezamkami z chlorellą

10 8 5 min
Limonkowy jogurtowiec na zimno z żytnimi herbatnikami

Limonkowy jogurtowiec na zimno z żytnimi herbatnikami

13 13 60 min
Ciasto kukurydziane z mirabelkami  na miodzie

Ciasto kukurydziane z mirabelkami na miodzie

12 8 50 min
Gazpacho z pieczonych warzyw

Gazpacho z pieczonych warzyw

11 10 40 min
Pasta z buraków i migdałów

Pasta z buraków i migdałów

10 6 40 min
Noodle orkiszowe z bulionem z kurczaka

Noodle orkiszowe z bulionem z kurczaka

9 7 0 min
Gazpacho chłodnik z ogórkiem, miętą i ostropestem plamistym

Gazpacho chłodnik z ogórkiem, miętą i ostropestem plamistym

10 8 15 min
Gołąbki z czarną soczewicą i pieczarkami na parze

Gołąbki z czarną soczewicą i pieczarkami na parze

12 12 60 min
Smoothie na bazie wody kokosowej

Smoothie na bazie wody kokosowej

11 7 10 min
Pudding z tapioki z napojem owsianym

Pudding z tapioki z napojem owsianym

8 5 60 min
Brownie z mąki kasztanowej z orzechami

Brownie z mąki kasztanowej z orzechami

8 8 25 min
01 / 09 / 2018

Czysty dom bez chemii

Podczas sprzątania domu możesz zastąpić wszystkie chemikalia domowymi, przyjaznymi dla środowiska i zdrowia, środkami do czyszczenia. Przyczynisz się do dbania o środowisko oraz dbasz o zdrowie twoje i twoich najbliższych. Produktami spożywczymi możesz posprzątać dom równie skutecznie i dobrze jak komercyjnymi środkami chemicznymi dostępnymi w sklepach. W kuchni znajdziesz sodę oczyszczoną, cytrynę, ocet, sól drobnoziarnistą, szare mydło marsylskie i olejki eteryczne. Samodzielnie przygotowane mieszanki z tych składników spowodują, że twoje otoczenie będzie czyste i pachnące. Domownicy będą mniej narażeni na toksyczne substancje znajdujące się w popularnych detergentach do sprzątanie a ty tym samym mniej narażona na alergie. Środki takie bez obaw możemy stosować tam, gdzie są małe dzieci i zwierzęta.

1 1004
Ramen z grillowanym tofu

Ramen z grillowanym tofu

9 9 15 min
Makaron z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i zieloną fasolką

Makaron z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i zieloną fasolką

12 11 25 min
Ravioli z mąki kasztanowej

Ravioli z mąki kasztanowej

13 10 60 min
Biało czerwone jogurtowe ptasie mleczko

Biało czerwone jogurtowe ptasie mleczko

15 12 60 min
Wysokobłonnikowe gofry z mąki owsianej

Wysokobłonnikowe gofry z mąki owsianej

10 11 20 min
Japoński biszkopt Kasutera

Japoński biszkopt Kasutera

11 8 70 min
Ogórki małosolne z solą himalajską

Ogórki małosolne z solą himalajską

15 12 10 min
Popcorn ze słonym karmelem i czekoladą

Popcorn ze słonym karmelem i czekoladą

13 11 10 min
Fuji cake ciasto z czarnego sezamu

Fuji cake ciasto z czarnego sezamu

16 15 40 min
Pasta z czarnego sezamu

Pasta z czarnego sezamu

12 12 20 min
Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem

16 13 60 min
Koktajl z makiem, jagodami, miodem akacjowym i bananem

Koktajl z makiem, jagodami, miodem akacjowym i bananem

13 16 10 min
18 / 02 / 2019

Brokuł a profilaktyka antynowotworowa

Brokuł należy do rodziny kapustowatych, zwany inaczej kapustą szparagową. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Brokuł to zielone ale też fioletowe warzywo. Można go spożywać na surowo, przyrządzonego na parze, gotowanego, zapieczonego  czy w postaci kiełków. Znakomicie nadaje się do mrożenia (rozdzielamy na małe rózyczki, myjemy, blanszujemy (ok 3 min) z dodatkiem soku z cytryny, schładzamy i mrozimy).

2 1121
19 / 05 / 2018

Jagoda leśna i borówka amerykańska

Borówka czernica (Vaccinium myrtiłlus L.) pochodzi od łacińskiego wyrazu bacca – jagoda. Nazwa gatunkowa stosowana od XVI w. jest nawiązaniem do mirtu, który nieco przypomina krzewinki borówek. Nazywana również: czarną jagodą, czernicą, borówką czarną, borówką, borowiną, jagodziną, leśną jagodą.

Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Rośnie na obszarach leśnych o klimacie umiarkowanym i arktycznym. Konkuruje z borówką amerykańską, której owoce są większe, mają bardziej galaretowatą wewnętrzną strukturę. W przeciwieństwie do jagód, borówki do celów konsumpcyjnych pozyskuje się głównie z upraw. Można również z powodzeniem obsadzić krzakami borówki przydomowy ogródek i korzystać ze świezych owoców od połowy lipca do września.

1 860
Truskawkowe shoty z matcha i imbirem

Truskawkowe shoty z matcha i imbirem

18 14 10 min
Owsiane ciasto z rabarbarem, kakao i migdałami

Owsiane ciasto z rabarbarem, kakao i migdałami

13 10 60 min
Sałatka z burakami i ogórkami kiszonymi oraz chlebkiem lnianym

Sałatka z burakami i ogórkami kiszonymi oraz chlebkiem lnianym

16 13 15 min
Jaglanka makowa z owocami i migdałami

Jaglanka makowa z owocami i migdałami

16 12 20 min
Ice turmeric yogi tea z cytryną i limonką

Ice turmeric yogi tea z cytryną i limonką

16 10 10 min
Jogurt z crunchy, mrożoną żurawiną, chia i miodem gryczanym

Jogurt z crunchy, mrożoną żurawiną, chia i miodem gryczanym

15 10 0 min
Naleśniki gryczane ze szpinakiem, fetą i czarnymi oliwkami

Naleśniki gryczane ze szpinakiem, fetą i czarnymi oliwkami

13 12 30 min
Sałatka z grillowanych warzyw w marynacie

Sałatka z grillowanych warzyw w marynacie

13 12 30 min
Zielone smoothie z nasionami chia

Zielone smoothie z nasionami chia

15 9 5 min
Koktajl z mango, kurkumą i wiórkami kokosymi

Koktajl z mango, kurkumą i wiórkami kokosymi

12 13 5 min
19 / 04 / 2018

Pomidor - świeży czy ugotowany?

Pomidor- nazwa łacińska Lycopersicum esculentum gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy dotarł po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba 1492 roku. Początkowo uważano go za roślinę trującą i traktowano jako roślinę ozdobną. Główny obok oliwy składnik diety śródziemnomorskiej. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, zdrowotne i dietetyczne. Ceniony za smak i za wysoką zawartość składników mineralnych oraz witamin.

3 1364
Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw

Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw

13 8 150 min
Sushi własnej roboty z warzywami i omletem

Sushi własnej roboty z warzywami i omletem

15 16 70 min
Zupa miso z makaronem gryczanym, shitake i smażonym tofu

Zupa miso z makaronem gryczanym, shitake i smażonym tofu

14 12 0 min
Taco z warzywami

Taco z warzywami

13 12 10 min
Napój izotoniczny na wodzie kokosowej

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej

14 8 5 min
Trzy propozycje na izotoniki

Trzy propozycje na izotoniki

17 15 5 min
Papryka faszerowana fasolką mung, quinoa z mini pieczarkami z sosem tamari

Papryka faszerowana fasolką mung, quinoa z mini pieczarkami z sosem tamari

13 12 70 min
Zielony koktajl ze spiruliną

Zielony koktajl ze spiruliną

13 8 10 min
Gazpacho z żółtych pomidorów

Gazpacho z żółtych pomidorów

15 11 10 min
Mistrzowskie mini papryczki z serem owczym

Mistrzowskie mini papryczki z serem owczym

13 12 15 min
Babka szpinakowa z lukrem z młodego jeczmienia i cukrem z bazylii

Babka szpinakowa z lukrem z młodego jeczmienia i cukrem z bazylii

9 15 45 min
Jeszcze zdrowszy mazurek bez pieczenia

Jeszcze zdrowszy mazurek bez pieczenia

12 17 90 min
Mazurek z puszystą bezą z bakaliami

Mazurek z puszystą bezą z bakaliami

12 15 60 min
Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

13 14 75 min
Makaron z zielonego groszku z jajami przepiórki

Makaron z zielonego groszku z jajami przepiórki

14 14 20 min
Koktajl z płatkami kasztanowymi i z surowym ziarnem kakaowca z prażonym jabłkiem

Koktajl z płatkami kasztanowymi i z surowym ziarnem kakaowca z prażonym jabłkiem

10 9 15 min
Koktajl jagodowy z płatkami owsianymi

Koktajl jagodowy z płatkami owsianymi

15 12 5 min
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo-cytrynowym

Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowo-cytrynowym

11 7 10 min
Pancakes z mąki gryczanej, chia z syropem klonowym

Pancakes z mąki gryczanej, chia z syropem klonowym

12 13 15 min
Domowy makaron orkiszowy

Domowy makaron orkiszowy

10 10 30 min
Naleśniki z budyniu truskawkowego z gorącym dżemem truskawkowym

Naleśniki z budyniu truskawkowego z gorącym dżemem truskawkowym

9 11 0 min
Szaszłyki z tofu i ananasa z sosem tamari

Szaszłyki z tofu i ananasa z sosem tamari

13 16 0 min
Sałatka wielkanocna z domowym majonezem

Sałatka wielkanocna z domowym majonezem

13 15 20 min
19 / 02 / 2018

Cebula! Czy warto ją jeść, przecież doprowadza nas do łez?

Cebula (Allium cepa L.) - dwuletnia bylina z rodziny liliowatych (Liliacea). Jest cenionym warzywem ze względu na swoje właściwości lecznicze i smakowe. Jej walory znane są od czasów starożytnych. Smak i aromat doceniły wszystkie kuchnie świata. Jest łatwa w uprawie i w przechowywaniu. Chyba nie ma kraju, gdzie nie występowałoby to warzywo. Można ją jeść na surowo i po obróbce termicznej. W Polsce to jedno z najtańszych warzyw. Polacy najbardziej upodobali sobie cebulę o żółtej suchej łusce. Cebula bywa ciężkostrawna dlatego dobrze dodawać do niej zioła np.: imbir, majeranek, kminek, miętę, oregano, bazylię, cząber, koper.

2 1839
Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką

Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką

14 14 60 min
Gofry z mąki gryczanej z nasionami babki jajowatej

Gofry z mąki gryczanej z nasionami babki jajowatej

16 12 20 min
Risotto z domowym pesto z rukoli z parmezanem

Risotto z domowym pesto z rukoli z parmezanem

15 13 25 min
Zupa grzybowa z ciecierzycą

Zupa grzybowa z ciecierzycą

12 13 0 min
Tartaletki z salsą z wędzonego pstrąga, awokado i pomidorów

Tartaletki z salsą z wędzonego pstrąga, awokado i pomidorów

14 13 0 min
Bankietowe łódeczki na słodko

Bankietowe łódeczki na słodko

13 13 0 min
Owsianka z kumkwatem i siekanymi migdałami

Owsianka z kumkwatem i siekanymi migdałami

15 13 0 min
Spaghetti orkiszowe z domowym pesto i parmezanem

Spaghetti orkiszowe z domowym pesto i parmezanem

14 11 10 min
Krem pomidorowy z soczewicą z ketchupem

Krem pomidorowy z soczewicą z ketchupem

14 15 0 min
Pomidorowe naleśniki ze szpinakiem i parmezanem

Pomidorowe naleśniki ze szpinakiem i parmezanem

14 17 0 min
Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków

10 7 35 min
Migdałowo kokosowe trufle wegańskie

Migdałowo kokosowe trufle wegańskie

17 17 0 min
20 / 12 / 2017

Kapusta czerwona - Dlaczego warto ją jeść?

Kapusta czerwona należy do roślin kapustowatych, krzyżowych. Jest rośliną dwuletnią, występuje tylko w uprawie. 
Warzywo to klasyfikowane jest w czołówce listy produktów fitoterapii. Fitoterapia to leczenie za pomocą warzyw owoców i zbóż. Lista leczniczych produktów obejmuje około 100 pozycji, a kapusta jest w dziesiątce najskuteczniejszych roślin leczniczych. Medycyna ludowa od dawna zna właściwości lecznicze liści tego warzywa. Stosuje się je zewnętrznie i wewnętrznie.

4 2035
Krakersy na sylwestrowe przyjecie

Krakersy na sylwestrowe przyjecie

15 10 0 min
Placuszki gryczane z serem smażonym

Placuszki gryczane z serem smażonym

11 16 0 min
Kompot wigilijny z suszonych owoców

Kompot wigilijny z suszonych owoców

14 14 0 min
Korzenne świąteczne ciasto z winną gruszką

Korzenne świąteczne ciasto z winną gruszką

12 10 100 min
Bigos z czerwonej kapusty z owocami suszonymi

Bigos z czerwonej kapusty z owocami suszonymi

16 14 120 min
Kasza pęczak z grzybami

Kasza pęczak z grzybami

12 16 20 min
Kiszonka z czerwonej kapusty

Kiszonka z czerwonej kapusty

12 16 60 min
Biały makowiec

Biały makowiec

13 16 0 min
Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami

Pasta z czarnej soczewicy z zielonymi oliwkami

13 11 0 min
Ryż ze szpinakiem z boczniakami z czarną soczewicą Beluga

Ryż ze szpinakiem z boczniakami z czarną soczewicą Beluga

8 10 0 min
Chleb żytni razowy na zakwasie

Chleb żytni razowy na zakwasie

11 14 120 min
Żurek jaglany z chrzanem

Żurek jaglany z chrzanem

11 13 25 min
Domowe pesto z migdałami

Domowe pesto z migdałami

12 16 10 min
czekoladowe magdalenki z mąki ryżowej pełnoziarnistej

czekoladowe magdalenki z mąki ryżowej pełnoziarnistej

13 12 15 min
Zapiekane owoce z grzankami z drożdżówki

Zapiekane owoce z grzankami z drożdżówki

10 11 20 min
Łatwe ciasto drożdżowe bezglutenowe

Łatwe ciasto drożdżowe bezglutenowe

14 10 0 min
Pasztet z selera z grzybami leśnymi i mąką z lnu

Pasztet z selera z grzybami leśnymi i mąką z lnu

14 14 90 min
Ciasto czekoladowo bananowe z syropem daktylowym

Ciasto czekoladowo bananowe z syropem daktylowym

15 16 55 min
Rozgrzewająca miska czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Rozgrzewająca miska czerwonej soczewicy ze szpinakiem

16 13 0 min
Pierogi pełnoziarniste Bio z opieńkami

Pierogi pełnoziarniste Bio z opieńkami

19 18 60 min
Zupa marchewkowa z pomarańczą i chili

Zupa marchewkowa z pomarańczą i chili

20 16 0 min
Jesienny pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

Jesienny pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

22 22 0 min
Komosa ryżowa z malinami i z migdałami

Komosa ryżowa z malinami i z migdałami

15 14 10 min
Aromatyczne curry z kostką sojową i cytrynowym ryżem

Aromatyczne curry z kostką sojową i cytrynowym ryżem

16 14 35 min
Biała quinoa z grillowanym jabłkiem i migdałami

Biała quinoa z grillowanym jabłkiem i migdałami

11 10 15 min
Tarta z jagodami i jabłkiem

Tarta z jagodami i jabłkiem

15 21 60 min
Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy

Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy

20 14 0 min
Domowy jogurt

Domowy jogurt

14 14 0 min
Brownie z mąką owsianą bezglutenową

Brownie z mąką owsianą bezglutenową

14 17 0 min
Pasta z soczewicy z pieczoną papryką

Pasta z soczewicy z pieczoną papryką

16 17 70 min
Trufle orzechowo migdałowe z karobem w maku

Trufle orzechowo migdałowe z karobem w maku

19 14 10 min
Kuleczki z ekologicznych suszonych moreli

Kuleczki z ekologicznych suszonych moreli

16 14 10 min
Ciasto brzoskiwniowe z karobem

Ciasto brzoskiwniowe z karobem

17 13 45 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).