Krok 1: Rejestracja
Dlaczego warto zarejestrować się w serwisie gotujwstylueko.pl?
Użytkownicy niezarejestrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody!
Proces rejestracji jest bardzo prosty: wystarczy wpisać swój nick, adres mailowy (aktywny adres e-mail jest konieczny do aktywacji konta) oraz hasło. Zachęcamy do wstawienia własnego avatara - nie jest to jednak krok obowiązkowy. Następnie należy aktywować założone w serwisie konto, klikając na specjalny link zawarty w mailu potwierdzającym dokonanie rejestracji w serwisie - logowanie jest już możliwe.
Przed rozpoczęciem rejestracji prosimy o zapoznanie się z Regulaminem serwisu.
Krok 2: Gotuj w stylu eko
Portal gotujwstylueko.pl powstał z myślą o propagowaniu kuchni ekologicznej. Poprzez gotowe receptury, ciekawe porady oraz artykuły poświęcone tematyce ekologii chcemy wszystkim zainteresowanym pokazać jaką pozytywną rolę może w naszym codziennym życiu odegrać żywność ekologiczna - żywność bogata w substancje odżywcze, zawierająca więcej witamin, minerałów i innych cennych składników, niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób, pozbawiona dodatków i gwarantująca dobry, naturalny smak i aromat.
Będziemy próbowali stworzyć miejsce przyjazne dla ludzi chcących zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne lub odkryć nowe smaki. Z drugiej strony ludzie, którzy będą chcieli zaprezentować swoje zdolności kulinarne oparte o wiedzę lub pasję związaną ze zdrowymi metodami odżywiania, będą mogli podzielić się tą wiedzą z innymi użytkownikami portalu.
Ponieważ założenia portalu są takie, że to użytkownicy będą wprowadzać swoje przepisy, a co za tym idzie będą wypełniać strony www swoimi treściami, istotne jest dla nas również ich zdanie na ten temat. Jakie działy by ich zadowalały, jaką kuchnią chcieliby się dzielić z innymi ludźmi i jakich przepisów i informacji oczekują. Przy okazji będzie można wygrać ciekawe ekologiczne nagrody!
Krok 3: Dodawaj własne przepisy
Jeżeli masz już konto w Serwisie, możesz teraz dodawać własne przepisy i komentarze. Wystarczy kliknąć na przycisk "Dodaj przepis" (zawsze w kolumnie po prawej stronie ekranu, również w profilu Użytkownika) i postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w szablonie.
Warunkiem koniecznym do zapisania przepisu w bazie serwisu jest załadowanie co najmniej jednego zdjęcia głównego pokazującego przygotowaną potrawę. Zachęcamy do ilustrowania zdjęciami również poszczególnych kroków wyszczególnionych w przepisie.
Za każdy przepis dodany do bazy serwisu otrzymasz 100 punktów.
Administrator może przyznać Użytkownikowi dodatkowe punkty za wprowadzony przepis, jeżeli: 1. przepis ilustrowany jest wyjątkowej jakości zdjęciem głównym - dodatkowych 50 punktów lub 2. przepis ilustrowany jest wyjątkowej jakości zdjęciem głównym i zdjęciami w każdym kroku - dodatkowych 100 punktów.
Podsumowując:
Zdobywaj punkty i wymieniaj je na nagrody |
|
Polubienie przepisu lub artykułu |
1 pkt |
Skomentowanie przepisu lub artykułu |
5 pkt |
Dodany przepis |
100 pkt |
dodatkowo |
|
Piękne zdjęcie główne |
50 pkt |
Piękne zdjęcie główne i zdjęcia do kroków |
100 pkt |
Przepis tygodnia |
50 pkt |
Przepis miesiąca |
100 pkt |
Użycie przepisu w publikacji |
100 pkt |
Wszystkie przepisy dodane do bazy serwisu są zatwierdzane do publikacji przez Administratora, to znaczy, że dopiero po jego akceptacji pojawią się na stronach serwisu i będą dostępne dla pozostałych Użytkowników.
Aby zrealizować koncepcję portalu, m.in. propagowanie ciekawego i „zdrowego” stylu przyrządzania potraw, prawidłowego postępowania z żywnością, nietypowego wykorzystywania składników, chcielibyśmy, aby w przygotowywanych recepturach unikać półproduktów wysokoprzetworzonych, produktów fast-food, surowców z ogromną ilości substancji dodatkowych, pozbawionych wielokrotnie wartości odżywczych, smaku i aromatu.
Wskazanym byłoby również wystrzeganie się propozycji przygotowywania potraw przy pomocy kuchenki mikrofalowej, długotrwałego smażenia produktów w głębokim tłuszczu, czy komponowania posiłków w konsekwencji zalania wrzącą wodą (produkty instant).
Przy dodawaniu przepisów i wprowadzaniu innych treści pamiętajmy o założeniach portalu, aby zainteresowani mogli odnaleźć tu ciekawe informacje związane z tematyką eko, nieocenione porady praktyczne, pokazujące, że żywienie nie musi służyć tylko zaspokajaniu głodu, a gotowanie to nie tylko sposób na przetrwanie, a prawdziwa sztuka!
Krok 4: Wygrywaj nagrody
Dzielenie się ciekawymi przepisami oraz komentowanie dokonań kulinarnych innych Użytkowników może być świetną zabawą ale przygotowaliśmy dla Ciebie jeszcze jeden rodzaj atrakcji! Otóż zgromadzone na swoim koncie punkty możesz wymieniać na produkty ekologiczne - lista aktualnie dostępnych nagród znajduje się w zakładce Nagrody.
Jak to działa? Każda aktywność na portalu nagradzana jest odpowiednią liczbą punktów, które gromadzą się na koncie Użytkowników. Każdy wpisany komentarz, każdy dodany lub polubiony przepis powoduje powiększenie stanu punktów (aktualny stan konta można sprawdzić w zakładce Profil lub w Rankingu), jeżeli Użytkownik zdecyduje się na wymianę punktów na nagrodę (lub nagrody, w zależności od ilości zgromadzonych punktów) - wystarczy otworzyć zakładkę Nagrody, wskazać wybrany produkt i wybrać sposób odbioru. To wszystko!
Jeżeli Użytkownik zdecyduje się na odbiór wybranych przez siebie nagród za pomocą usług Poczty Polskiej, konieczne będzie podanie adresu korespondencyjnego w celu dostarczenia przesyłki.