• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniBarbara StrużynaWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (336)
Zobacz:
Przepisy (320)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (2702)
Zobacz:
Komentarze (381)
zobacz polubione zobacz komentarze

Barbara Strużyna

"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia,
jeśli tylko rozłożyć to na etapy."
Henry Ford



Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (336)
Zobacz:
Przepisy (320)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (2702)
Zobacz:
Komentarze (381)
Racuchy twarogowe z malinami

Racuchy twarogowe z malinami

5 3 30 min
Beza z mascarpone i sosem malinowym

Beza z mascarpone i sosem malinowym

3 4 180 min
Sałatka z majonezem bez jaj

Sałatka z majonezem bez jaj

3 3 15 min
Majonez wegański - zawsze wychodzi

Majonez wegański - zawsze wychodzi

3 4 5 min
Pierogi z borówkami bezglutenowe

Pierogi z borówkami bezglutenowe

6 4 60 min
Ciasto na kruchym spodzie z mascarpone i spiruliną

Ciasto na kruchym spodzie z mascarpone i spiruliną

6 5 50 min
Pianka egzotyczna

Pianka egzotyczna

3 3 10 min
Kisiel Raw dla zdrowia

Kisiel Raw dla zdrowia

3 3 15 min
Krem z kalafiora z mango makaronem

Krem z kalafiora z mango makaronem

4 4 45 min
Kisiel z gumy guar

Kisiel z gumy guar

4 5 5 min
Niebieski sernik bez pieczenia - RAW VEGAN

Niebieski sernik bez pieczenia - RAW VEGAN

9 7 30 min
Maślany łosoś

Maślany łosoś

8 4 45 min
Ryba i grzyby w ratatouille

Ryba i grzyby w ratatouille

7 5 95 min
Zupa warzywna ze szkieletora

Zupa warzywna ze szkieletora

6 3 55 min
Sałata z boczkiem i mango

Sałata z boczkiem i mango

5 4 30 min
Karkówka wolno pieczona

Karkówka wolno pieczona

7 5 180 min
Biominkowy keks

Biominkowy keks

5 4 75 min
Rydze w śmietanie

Rydze w śmietanie

5 4 25 min
Rydze w masełku

Rydze w masełku

6 4 35 min
Pyszna gryczanka na śniadanie

Pyszna gryczanka na śniadanie

6 4 30 min
Bakłażany ze szpinakiem i kozim serem zapiekane w pomidorach

Bakłażany ze szpinakiem i kozim serem zapiekane w pomidorach

6 6 60 min
Sałatka z groszkiem i tuńczykiem

Sałatka z groszkiem i tuńczykiem

6 4 25 min
Koktajl - jesienna jaglanka

Koktajl - jesienna jaglanka

6 7 30 min
Aromatyczna galaretka z czarnej porzeczki

Aromatyczna galaretka z czarnej porzeczki

6 3 15 min
Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

6 4 40 min
Jesienna owsianka

Jesienna owsianka

5 3 15 min
Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

5 3 60 min
Zupa krem pietruszkowo - selerowa

Zupa krem pietruszkowo - selerowa

6 3 45 min
Surówka z owoców egzotycznych

Surówka z owoców egzotycznych

8 4 10 min
Kompot z kwaśnych owoców

Kompot z kwaśnych owoców

5 4 25 min
Chleb na kaszy gryczanej niepalonej

Chleb na kaszy gryczanej niepalonej

7 3 80 min
Kolorowa sałatka - bukiet kwiatów

Kolorowa sałatka - bukiet kwiatów

8 5 20 min
Faszerowane papryki kaszą gryczaną i tofu wędzonym

Faszerowane papryki kaszą gryczaną i tofu wędzonym

7 5 60 min
Napój na upały

Napój na upały

9 7 20 min
Woda smakowa z kawałkami owoców

Woda smakowa z kawałkami owoców

8 6 5 min
Piwo z malinami i lodem dobry izotonik na upały

Piwo z malinami i lodem dobry izotonik na upały

6 5 5 min
Woda z octem jabłkowym na czczo

Woda z octem jabłkowym na czczo

8 7 5 min
Lemoniada -  pyszny starter

Lemoniada - pyszny starter

7 5 5 min
Błonnik witalny jeszcze przed śniadaniem

Błonnik witalny jeszcze przed śniadaniem

8 4 5 min
Pyszny deser z jaglanki i jackfruita na roślinnym mleku

Pyszny deser z jaglanki i jackfruita na roślinnym mleku

8 6 20 min
Wegańskie danie bogate w białko

Wegańskie danie bogate w białko

10 7 40 min
Pikantny sos warzywny do ryżu

Pikantny sos warzywny do ryżu

9 7 45 min
Szarlotkowa wątróbka

Szarlotkowa wątróbka

8 5 30 min
Bakłażan w sosie z żółtych pomidorów

Bakłażan w sosie z żółtych pomidorów

7 6 60 min
Szybki barszcz ukraiński

Szybki barszcz ukraiński

13 7 15 min
Szybki barszcz

Szybki barszcz

10 7 15 min
Deser w barwach Ukrainy

Deser w barwach Ukrainy

9 10 15 min
Kasztanowa sałatka warzywna

Kasztanowa sałatka warzywna

7 6 40 min
Kasztonella

Kasztonella

9 6 15 min
Kasztanowy warzywny sos

Kasztanowy warzywny sos

7 6 60 min
Sałatka tradycyjna świąteczna

Sałatka tradycyjna świąteczna

7 9 65 min
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

5 5 65 min
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

5 5 15 min
Makowiec z czekoladową polewą bez cukru

Makowiec z czekoladową polewą bez cukru

7 4 70 min
Sałatka z czarnym czosnkiem i oxymelem

Sałatka z czarnym czosnkiem i oxymelem

9 5 15 min
Shiitake w sosie

Shiitake w sosie

7 5 35 min
Kutia mocy - wigilijne kule

Kutia mocy - wigilijne kule

7 5 45 min
Sok z dyni z oxymelem na zimę

Sok z dyni z oxymelem na zimę

6 4 15 min
Tortilla wraps z kurczakiem i warzywami na ostro

Tortilla wraps z kurczakiem i warzywami na ostro

7 5 45 min
Szarlotkowa owsianka

Szarlotkowa owsianka

6 5 25 min
Zupa grzybowa z młodych i suszonych grzybów

Zupa grzybowa z młodych i suszonych grzybów

7 5 60 min
Kotlety z kani

Kotlety z kani

7 6 30 min
Pstrąg w 10 minut

Pstrąg w 10 minut

6 5 10 min
Sos z maślaków z kurkumą i pieprzem

Sos z maślaków z kurkumą i pieprzem

5 4 45 min
Mleczna ryżanka z prażonym jabłuszkiem

Mleczna ryżanka z prażonym jabłuszkiem

9 5 35 min
Pinakolada z kurkumą

Pinakolada z kurkumą

7 6 10 min
Misz masz grzybowy na patelni

Misz masz grzybowy na patelni

6 4 35 min
Zmrożone espresso

Zmrożone espresso

6 4 5 min
Aksamitne wegańskie lody espresso

Aksamitne wegańskie lody espresso

6 5 10 min
Mus czekoladowy keto

Mus czekoladowy keto

7 5 5 min
Nadziewane awokado

Nadziewane awokado

7 6 15 min
Wątróbka w pomidorowym sosie

Wątróbka w pomidorowym sosie

7 6 35 min
Śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

7 4 10 min
Bakłażan w sosie pomidorowym z kasztanami

Bakłażan w sosie pomidorowym z kasztanami

6 5 90 min
Rosół na dwa sposoby

Rosół na dwa sposoby

7 5 60 min
Pomarańczowy koktajl

Pomarańczowy koktajl

6 4 5 min
Odżywczy koktajl

Odżywczy koktajl

6 4 5 min
Sok wyciskany z winogron

Sok wyciskany z winogron

6 4 5 min
Wegańskie gołąbki bezglutenowe w sosie koperkowym

Wegańskie gołąbki bezglutenowe w sosie koperkowym

9 9 80 min
Czosnek niedźwiedzi wyciskany z klementynkami

Czosnek niedźwiedzi wyciskany z klementynkami

10 5 5 min
Lody, bomba witaminowa

Lody, bomba witaminowa

11 5 15 min
Warzywa z konjackiem w sosie sojowym

Warzywa z konjackiem w sosie sojowym

10 7 30 min
Słodki deser truskawkowy bez cukru

Słodki deser truskawkowy bez cukru

10 4 60 min
Kremowe lody wegańskie

Kremowe lody wegańskie

11 5 5 min
Syrop na kaszel

Syrop na kaszel

11 8 10 min
Mikroliście z papają i szparagami

Mikroliście z papają i szparagami

8 6 20 min
Zupa grzybowa z Maitake

Zupa grzybowa z Maitake

9 9 60 min
Spaghetti wegańskie jak zwykłe

Spaghetti wegańskie jak zwykłe

7 5 35 min
Sernik bez sera, wegański, bezglutenowy ale ze smakiem

Sernik bez sera, wegański, bezglutenowy ale ze smakiem

11 9 30 min
Beefburger

Beefburger

9 8 45 min
Tatar

Tatar

8 9 30 min
Beza z serem mascarpone i owocami

Beza z serem mascarpone i owocami

12 21 100 min
Kogel mogel

Kogel mogel

7 6 10 min
Tradycyjne naleśniki z nadzieniem z sera i żółtka

Tradycyjne naleśniki z nadzieniem z sera i żółtka

7 7 30 min
Bazyliowe spaghetti raw

Bazyliowe spaghetti raw

7 6 20 min
Raw kanapka z lnianym chlebkiem i burakiem

Raw kanapka z lnianym chlebkiem i burakiem

8 7 15 min
Raw - Spaghetti z cukinii z pysznym sosem

Raw - Spaghetti z cukinii z pysznym sosem

10 13 20 min
Bezglutenowe wegańskie pierogi z kapustą i grzybami

Bezglutenowe wegańskie pierogi z kapustą i grzybami

6 5 70 min
Galaretka z kurczaka i warzyw

Galaretka z kurczaka i warzyw

11 11 70 min
Karp smażony

Karp smażony

7 9 40 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

11 9 25 min
Owocowa pianka bez cukru z jarmużem

Owocowa pianka bez cukru z jarmużem

8 7 30 min
Wegańskie kulki mocy bez cukru

Wegańskie kulki mocy bez cukru

10 11 15 min
Buraczkowa z sokiem z kiszonych warzyw

Buraczkowa z sokiem z kiszonych warzyw

11 10 45 min
Shot z czarnej rzepy

Shot z czarnej rzepy

8 8 10 min
Łosoś w kolorowym pieprzu z masłem shea

Łosoś w kolorowym pieprzu z masłem shea

9 11 30 min
Shot antywirusowy

Shot antywirusowy

10 11 15 min
Zupa ogórkowa z wyciśniętych ogórków

Zupa ogórkowa z wyciśniętych ogórków

9 11 55 min
Wyciskany sok z kiszonych ogórków

Wyciskany sok z kiszonych ogórków

8 11 20 min
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

10 11 60 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

10 12 65 min
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

8 12 60 min
Sos warzywny z makaronem spaghetti

Sos warzywny z makaronem spaghetti

8 5 45 min
Danie z grilla lub z piekarnika

Danie z grilla lub z piekarnika

11 11 60 min
Suszone grzyby

Suszone grzyby

9 7 120 min
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

12 11 60 min
Krem lub sos z marchewki i passaty przepis zero waste

Krem lub sos z marchewki i passaty przepis zero waste

12 14 45 min
Brokułowy krem zero waste

Brokułowy krem zero waste

10 13 60 min
Sok z pokrzywy z jabłkiem

Sok z pokrzywy z jabłkiem

10 13 15 min
Aksamitny krem kukurydziany

Aksamitny krem kukurydziany

8 13 60 min
Krem tiramisu z owocami

Krem tiramisu z owocami

8 8 25 min
Sałatka z musztardowym dressingiem i słonecznikiem chilli

Sałatka z musztardowym dressingiem i słonecznikiem chilli

9 7 15 min
Krem buraczkowy

Krem buraczkowy

12 9 50 min
Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

9 10 60 min
Pyszny wegetariański schabowy

Pyszny wegetariański schabowy

11 9 30 min
Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

13 11 60 min
Kurczak w cytrusach

Kurczak w cytrusach

11 9 65 min
Boczniaki a'la śledzie

Boczniaki a'la śledzie

11 7 35 min
Koktajl cytrusy, zielenina i superfoods

Koktajl cytrusy, zielenina i superfoods

9 6 15 min
Koktajl z jarmużem, napojem roślinnym i olejem z pestek dyni

Koktajl z jarmużem, napojem roślinnym i olejem z pestek dyni

5 3 15 min
Grzyby leśne ze śmietaną

Grzyby leśne ze śmietaną

10 7 30 min
Czarny ryż z pikantnymi jabłkami

Czarny ryż z pikantnymi jabłkami

10 9 40 min
Arbuzowe love

Arbuzowe love

10 8 5 min
Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami

Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami

10 7 15 min
Feta z suszonymi pomidorami w oliwie

Feta z suszonymi pomidorami w oliwie

9 7 10 min
Ciasto z jabłkami w cynamonie

Ciasto z jabłkami w cynamonie

10 8 80 min
Sałatka grecka z arbuzem

Sałatka grecka z arbuzem

10 9 15 min
Gulasz z warzywami

Gulasz z warzywami

8 7 60 min
Chleb bezglutenowy z makiem

Chleb bezglutenowy z makiem

11 10 75 min
Krem buraczano - dyniowy

Krem buraczano - dyniowy

9 7 55 min
Pikantna jaglanka

Pikantna jaglanka

12 10 25 min
Zupa brokułowa z białymi warzywami

Zupa brokułowa z białymi warzywami

14 11 45 min
Wegańska zupa grzybowa

Wegańska zupa grzybowa

16 12 90 min
Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

12 13 10 min
20 / 09 / 2018

Soczewica - Dla diabetyków, sportowców, kobiet w ciąży, dla każdego!

Żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, brązowy i czarny, to nie tylko kolory jesieni, ale również kolory różnych odmian soczewicy. Posiada cenne składniki, które mogą stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Soczewica podobnie jak kasza jaglana po długim okresie zapomnienia powraca obecnie na nasze stoły. Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych. Obecnie jest głównie uprawiana w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz w USA. Rodzime jej obszary występowania to Grecja, Azja, Pakistan. Soczewica stanowiła podstawę wyżywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie.

1 5408
Ciasto kakaowo-śliwkowe

Ciasto kakaowo-śliwkowe

15 8 50 min
Potrawka z bambusa i cukinii

Potrawka z bambusa i cukinii

11 11 30 min
Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

15 7 30 min
Koktajl na opalanie

Koktajl na opalanie

10 6 10 min
24 / 05 / 2019

Pokrzywa

Pod koniec wiosny możemy nasz spacer zamienić w prawdziwą wyprawę po zdrowie. To niepozorne, wzbudzające strach każdego spacerowicza w krótkich spodenkach zielsko to prawdziwa bomba witaminowa!

5 2790
01 / 05 / 2018

Mniszek lekarski wspomaga odchudzanie i detox

Mniszek lekarski - żółci nasze łąki i odkosy. Możemy go spotkać dosłownie wszędzie. Warto go jednak zbierać z dala od skupisk ludzkich i przemysłowych, aby nie był zanieczyszczony. Wiosną zbieramy koszyczki kwiatowe i młode listki, na jesień wykopujemy korzeń.

Ta niepozorna roślina może nam pomóc w

- odchudzaniu - zawarty w mniszku kwas chlorogenowy (znajdujący się również np. w zielonej kawie) zmniejsza ilość przyswajanych cukrów, dzięki czemu organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy, spalając tkankę tłuszczową

6 6762
Dyniowy krem w słoiku

Dyniowy krem w słoiku

19 8 60 min
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

14 11 10 min
Żurek wegański i bezglutenowy

Żurek wegański i bezglutenowy

13 14 50 min
Domowy napój przeciwzapalny

Domowy napój przeciwzapalny

16 10 5 min
Szybki rosół

Szybki rosół

14 11 90 min
Krem buraczano-jaglany

Krem buraczano-jaglany

14 10 60 min
Koktajl zdrowia

Koktajl zdrowia

19 13 10 min
Krem z batatów i topinambura

Krem z batatów i topinambura

14 8 30 min
Chleb gryczano - słonecznikowy

Chleb gryczano - słonecznikowy

13 12 60 min
Ciasto bananowe wegańskie

Ciasto bananowe wegańskie

12 10 70 min
Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

18 21 0 min
Sos pieczarkowy z porem na boczku

Sos pieczarkowy z porem na boczku

18 15 25 min
Zupa dyniowa z boczkiem

Zupa dyniowa z boczkiem

13 13 50 min
Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

22 22 15 min
Czekoladki wegańskie z jagodami

Czekoladki wegańskie z jagodami

23 17 15 min
Pierniki bezglutenowe

Pierniki bezglutenowe

21 16 60 min
Mus z ananasa i pietruszki bardzo słodki

Mus z ananasa i pietruszki bardzo słodki

14 9 10 min
Letni deser owocowy

Letni deser owocowy

15 11 0 min
Mus owocowy z sałatą

Mus owocowy z sałatą

15 9 10 min
Energetyczna kawa rozgrzewająca

Energetyczna kawa rozgrzewająca

21 12 10 min
Napój rozgrzewający

Napój rozgrzewający

12 13 25 min
Krem z dyni

Krem z dyni

20 14 60 min
Zielony koktajl z sałatą

Zielony koktajl z sałatą

21 18 10 min
Chleb z orkiszu i sorgo

Chleb z orkiszu i sorgo

18 13 25 min
Szpinakowy sorbet

Szpinakowy sorbet

25 17 60 min
Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

22 17 60 min
Owsianka orzechowa

Owsianka orzechowa

16 14 5 min
Czerwony koktajl - marchewka, mango, woda kokosowa, goji - ambrozja

Czerwony koktajl - marchewka, mango, woda kokosowa, goji - ambrozja

21 15 10 min
Żółty koktaj z awokado

Żółty koktaj z awokado

17 12 0 min
Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

23 16 10 min
Budyń vege raw

Budyń vege raw

23 17 10 min
Lody trzy smaki

Lody trzy smaki

20 12 30 min
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

21 11 60 min
Owocowe lody mango z nutką bazylji

Owocowe lody mango z nutką bazylji

16 9 15 min
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

21 14 30 min
Owoce na zimę - jagody

Owoce na zimę - jagody

17 8 60 min
Kompot jabłkowy z porzeczkami

Kompot jabłkowy z porzeczkami

19 14 60 min
29 / 12 / 2016

Pomyślę o tym jutro tzn. w Nowym Roku

Jak oczyścić organizm po Świętach i Noworocznym szaleństwie?


Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać dietę i rygorystyczne obostrzenia dietetyczne gdy na stole wigilijnym a potem świątecznym pojawiają się przepyszne ciasta, babcine pierogi i aromatyczne mięsa. Nie wspominając już o szaleństwie Sylwestrowej Nocy. Warto jednak usiąść z rodziną przy jednym stole i zapomnieć o całym świecie, rozkoszować się wspaniałymi potrawami i świąteczną atmosferą. Wzajemna radość z kosztowania przygotowanych specjalnie na tą okoliczność dań pozwoli nam nabrać sił na trudny okres zimowy. Śmiech, wspólne gry planszowe i spacery spowodują, że nasz organizm wróci do formy szybciej niż sądzisz. Jedną z najważniejszych rzeczy jest właśnie odejście od stołu i zaczerpnięcie świeżego powietrza. Nasz organizm zmuszony do wysiłku fizycznego, w gruncie rzeczy nie takiego wielkiego odwdzięczy się nam dobrym samopoczuciem, ustąpią bóle brzucha i uczucie przepełnienia.

 
2 1929
Sałatka z kurczakiem w przyprawach

Sałatka z kurczakiem w przyprawach

19 16 15 min
Wegańska pieczarkowa

Wegańska pieczarkowa

17 12 45 min
Pieczone korzenne  jabłka

Pieczone korzenne jabłka

23 16 60 min
Lody pistacjowo - kokosowe

Lody pistacjowo - kokosowe

22 18 60 min
Zupa buraczkowa z sorgo

Zupa buraczkowa z sorgo

22 10 70 min
Zupa dyniowa bardzo prosta

Zupa dyniowa bardzo prosta

17 10 45 min
Krem dynia, batat, pomarańcza

Krem dynia, batat, pomarańcza

18 12 60 min
Sałatka z selerem marynowanym i orzechami

Sałatka z selerem marynowanym i orzechami

25 21 15 min
Sałatka z marynowanym selerem i szynką

Sałatka z marynowanym selerem i szynką

20 13 20 min
Arbuz zmiksowany

Arbuz zmiksowany

18 12 10 min
Letni koktajl na opalanie

Letni koktajl na opalanie

23 14 10 min
Bezglutenowe jasne ciasto bananowe

Bezglutenowe jasne ciasto bananowe

21 11 70 min
Bezglutenowe ciasto bananowe

Bezglutenowe ciasto bananowe

24 15 70 min
Ogórki z chilli

Ogórki z chilli

17 12 200 min
Smoothie ananas - szpinak - jarmuż

Smoothie ananas - szpinak - jarmuż

14 9 10 min
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

17 10 60 min
Deser biało czerwony

Deser biało czerwony

21 16 10 min
Koktajl ananas szpinak avocado

Koktajl ananas szpinak avocado

15 14 10 min
Zupa krem z batatów i kokosa

Zupa krem z batatów i kokosa

27 15 30 min
Placki bananowe z mąką z ciecierzycy

Placki bananowe z mąką z ciecierzycy

18 11 20 min
Zupa krem z topinamburem

Zupa krem z topinamburem

24 13 30 min
Koktajl ananasowy z pokrzywą

Koktajl ananasowy z pokrzywą

26 21 15 min
Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

20 15 60 min
Placki z banana i różnych mąk

Placki z banana i różnych mąk

34 30 20 min
Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

20 14 15 min
Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

21 17 55 min
Jabłecznik bez cukru

Jabłecznik bez cukru

25 21 55 min
30 / 03 / 2016

Chleb pełnoziarnisty tylko na zakwasie

To krótka informacja , ale powinieneś ją posiąść zanim przystąpisz do pieczenia chleba z mąki pełnoziarnistej. Wiedza taka jest znana już od dawna jednak  w czasach pośpiechu a właściwie gonitwy zapominamy, że niektóre rzeczy potrzebują czasu i zakwasu. Dotyczy, to szczególnie wypieku chleba z mąki pełnoziarnistej jak i chleba z dodatkiem otrąb. Najlepszy jest oczywiście zakwas wykonany samodzielnie lub podarowany od kogoś kto taki chleb piecze. W ostateczności możemy posiłkować się już gotowymi zakwasami.

2 3743
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

19 14 60 min
Chlebek jaglany

Chlebek jaglany

21 7 0 min
Deser z chia i truskawkami

Deser z chia i truskawkami

19 15 10 min
Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa

Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa

18 15 35 min
Deser kisiel i budyń

Deser kisiel i budyń

26 18 25 min
Koktajl z trawą jęczmienną

Koktajl z trawą jęczmienną

18 12 10 min
Jabłecznik z mąką gryczaną

Jabłecznik z mąką gryczaną

20 12 80 min
Tort makowo - migdałowy

Tort makowo - migdałowy

23 13 60 min
Canihua z dynią, pieczarką i curry

Canihua z dynią, pieczarką i curry

21 15 35 min
Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

20 11 60 min
Ciasto migdałowo makowe

Ciasto migdałowo makowe

22 12 60 min
Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy

30 21 100 min
Pasztet z soczewicy i jagły

Pasztet z soczewicy i jagły

36 24 90 min
Placuszki ryżowo-kokosowe

Placuszki ryżowo-kokosowe

33 23 25 min
Kasztanowe racuchy

Kasztanowe racuchy

24 13 25 min
Dużo warzyw, mało mięsa

Dużo warzyw, mało mięsa

34 20 40 min
Makowiec i sernik w jednym

Makowiec i sernik w jednym

48 23 120 min
Sernik na cukrze kokosowym

Sernik na cukrze kokosowym

29 24 120 min
05 / 12 / 2014

Zamień czarną herbatę na napar z czystka

Czystek Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, tzn. związków fenolowych, które wykazują działanie antyoksydacyjne i wspierają układ immunologiczny. Czystek znany jest już od 2500 lat. Jego uzdrawiające działanie było wykorzystywane przed narodzinami Chrystusa. Wiele osób wierzy, że mirra ze Starego Testamentu to właśnie czystek. Roślina ta występuje w rejonie basenu Morza Śródziemnego, a przede wszystkim w Grecji i Wyspach Kanaryjskich. Ze względu na urodziwe kwiatuszki, bardzo często uprawiany był jako roślina ozdobna.

5 4565
Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

24 16 95 min
Panna Cotta z mleka migdałowego

Panna Cotta z mleka migdałowego

30 19 30 min
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

22 20 15 min
Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

20 17 30 min
Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

28 22 20 min
Zielona soczewica, cukinia i pieczona papryka

Zielona soczewica, cukinia i pieczona papryka

16 10 60 min
Leczo w słoiku

Leczo w słoiku

33 27 95 min
Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

25 19 40 min
Koktajl arbuz, mango, seler naciowy, chia

Koktajl arbuz, mango, seler naciowy, chia

20 14 15 min
Ciasta z  quinoi, rodzynek i migdałów

Ciasta z quinoi, rodzynek i migdałów

20 14 45 min
18 / 08 / 2014

Bogactwo witamin - OWOCE - bogactwo smaku

Kiedy jeść owoce?

Właśnie teraz latem, kiedy same wręcz spadają prosto z krzaka lub drzewa na nasze stoły. Na temat spożywania owoców istnieje wiele poglądów. Owoce powinno się spożywać w dużych ilościach w okresie ich naturalnego dojrzewania. Takie twierdzenie z pewnością jest słuszne, ponieważ owoce nie tracą wtedy cennych, zawartych w sobie witamin i wartości odżywczych. Istnieje również ciekawy pogląd, że najzdrowsze i najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są owoce rosnące w naszym otoczeniu tzn. w obrębie kilkuset kilometrów.

2 3344
Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

24 20 60 min
Dynia z sosem pomidorowym i wołowiną.

Dynia z sosem pomidorowym i wołowiną.

17 11 30 min
Krewetki z makaronem i parmezanem

Krewetki z makaronem i parmezanem

18 11 30 min
Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

27 14 45 min
01 / 12 / 2020

Mąka kasztanowa - smaczna i zdrowa

„W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”, to cytat pochodzący z kultowego filmu „Stawka większa niż życie”. I to właśnie Francja, a w szczególności Paryż kojarzy się nam z tymi małymi, lśniąco brązowymi kuleczkami, pieczonymi na ruszcie.
Odzew brzmi: „Zuzanna je lubi tylko jesienią”. I słusznie, gdyż w państwach basenu Morza Śródziemnego, właśnie późną jesienią, kiedy na dworze plucha i zimno, a nawet mróz, można rozkoszować się lekko słodkim smakiem gorących owoców, To czas „kasztanowego raju”. 


8 41073
Jaglanka z mlekiem migdałowym i owocami

Jaglanka z mlekiem migdałowym i owocami

19 8 0 min
Maliny-Mleko Migdałowe-Banan

Maliny-Mleko Migdałowe-Banan

24 11 5 min
Panna Cotta

Panna Cotta

28 19 15 min
Burak czerwony z pieczoną papryką

Burak czerwony z pieczoną papryką

23 14 45 min
Racuchy z mąki kasztanowej

Racuchy z mąki kasztanowej

19 13 20 min
Makaron z pokrzywą i sosem drobiowym

Makaron z pokrzywą i sosem drobiowym

19 12 40 min
Koktajl z kaszy jaglanej i truskawek

Koktajl z kaszy jaglanej i truskawek

17 14 35 min
Cukinia duszona z fasolką

Cukinia duszona z fasolką

18 14 40 min
Owsianka i jagła w jednym na słodko

Owsianka i jagła w jednym na słodko

18 13 30 min
Chleb bezglutenowy ze słonecznika i mąki ryżowej

Chleb bezglutenowy ze słonecznika i mąki ryżowej

30 24 90 min
Truskawki wytrawne z kozią roladą

Truskawki wytrawne z kozią roladą

30 21 15 min
Koktajl banan, pomarańcza, borówki

Koktajl banan, pomarańcza, borówki

32 15 5 min
Koktajl natka pietruszki i ananas

Koktajl natka pietruszki i ananas

15 12 10 min
Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

16 12 90 min
Kotleciki krojone

Kotleciki krojone

17 12 45 min
Botwinka - dzisiaj zupa, jutro chłodnik

Botwinka - dzisiaj zupa, jutro chłodnik

21 13 35 min
27 / 05 / 2014

Czarny ryż, cesarska potrawa

Ryż czarny to „zakazany ryż” dla mas w starożytnych Chinach. Według legend mógł go spożywać jedynie cesarz, a jego samowolna konsumpcja groziła utratą życia. Na szczęście dla nas, te czasy minęły i zamiast pozbawiać nas życia czarny ryż wzbogaca naszą dietę odżywczymi składnikami i można nawet rzec, że wpływa na dłuższe i witalne życie. Czarny ryż, to jedena z najbardziej wartościowych odmian ryżu.

1 60064
Koktajl truskawka z melonem

Koktajl truskawka z melonem

16 14 15 min
Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

16 11 180 min
Sałata lodowa z sosem bazyliowym

Sałata lodowa z sosem bazyliowym

16 11 15 min
Sałata rzymska, pomidory, sezam i Omega Green

Sałata rzymska, pomidory, sezam i Omega Green

17 11 10 min
Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green

Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green

18 13 55 min
Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

22 17 30 min
Bakaliowiec

Bakaliowiec

25 15 140 min
Kapusta pekińska z fasolką kidney

Kapusta pekińska z fasolką kidney

16 11 15 min
Quinoa z marchewką, cukinią i jarmużem

Quinoa z marchewką, cukinią i jarmużem

18 11 40 min
Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

19 13 40 min
Zupa rybna

Zupa rybna

16 12 35 min
Poranna kawa

Poranna kawa

21 12 10 min
Quinoa z warzywami

Quinoa z warzywami

18 13 35 min
Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

26 20 15 min
Sałata z sosem teriyaki

Sałata z sosem teriyaki

17 13 15 min
Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

20 12 45 min
Sałatka majonezowa na słodko

Sałatka majonezowa na słodko

19 12 30 min
Sałatka z ciecierzycą i brokułami

Sałatka z ciecierzycą i brokułami

20 15 65 min
Czekoladki niespodzianki

Czekoladki niespodzianki

26 21 20 min
Czarny ryż i prowansalski kurczak

Czarny ryż i prowansalski kurczak

15 13 55 min
Dżem z suszonych owoców do kaszy jaglanej

Dżem z suszonych owoców do kaszy jaglanej

15 13 25 min
Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....

Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....

13 10 60 min
Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą

Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą

17 14 20 min
Krupnik z quinoa

Krupnik z quinoa

17 16 60 min
Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake

Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake

17 11 70 min
Kasza jaglana - len - jabłko - bakalie

Kasza jaglana - len - jabłko - bakalie

16 12 30 min
Żółta soczewica na gęsto

Żółta soczewica na gęsto

19 16 45 min
Naleśniki z lnem i mąką jaglaną

Naleśniki z lnem i mąką jaglaną

18 15 20 min
Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

21 14 15 min
22 / 01 / 2014

Żółta jak słońce, czarna jak noc - soczewica

Żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, brązowy i czarny, to nie tylko kolory jesieni, ale również kolory różnych odmian soczewicy. I nie tylko za to powinniśmy ją kochać ale również za cenne składniki, które mogą stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. 

kwas foliowy             białko                 skrobia

              wapń              fosfor                   żelazo

5 24782
Zupa z żółtą soczewicą

Zupa z żółtą soczewicą

18 14 70 min
Marchewka z cukinią i kaszą jaglaną

Marchewka z cukinią i kaszą jaglaną

17 14 25 min
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

18 17 120 min
Makowiec

Makowiec

17 15 120 min
Grzybowa na Wigilię

Grzybowa na Wigilię

15 11 60 min
Kompot wigilijny

Kompot wigilijny

19 9 60 min
Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

20 17 60 min
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

22 17 60 min
Kutia

Kutia

19 16 40 min
Ryba po grecku

Ryba po grecku

21 15 70 min
Spaghetti mocno pomidorowe

Spaghetti mocno pomidorowe

23 17 70 min
Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

32 22 60 min
 Barszczyk

Barszczyk

21 13 30 min
Indyk w śliwkach kalifornijskich

Indyk w śliwkach kalifornijskich

18 14 90 min
Mozzarella w pomidorach i bazylii

Mozzarella w pomidorach i bazylii

19 16 10 min
Sałata z sosem balsamico

Sałata z sosem balsamico

18 12 15 min
Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

21 15 100 min
Naleśniki z mąki żytniej i jaglanej

Naleśniki z mąki żytniej i jaglanej

14 14 15 min
Kokosowe biszkopciki

Kokosowe biszkopciki

19 19 90 min
Amur bio z patelni

Amur bio z patelni

16 13 25 min
08 / 10 / 2013

Kawa zielona nie czarna

Zielona kawa to nic innego jak kawa czarna. To co je różni i to co najistotniejsze, to fakt, że kawa czarna poddawana jest procesowi palenia, który z kolei ma wpływ na jej kolor, smak i zniewalający aromat. Tych walorów nie posiada kawa zielona, za to bogata jest w kwas chlorogenowy, który ulega rozkładowi w trakcie palenia. Kwas ten to naturalny polifenol, antyoksydant i kwas organiczny, znajdujący się głównie w zielonych liściach i owocach kawowca, głogu, pokrzywie i karczochach. Naukowcy przypuszczają, że kwas chlorogenowy wchodzi w reakcję z kofeiną, powodując spowolnienie procesu przyswajania glukozy przez organizm.

4 4976
02 / 10 / 2013

Kasza jaglana - stare nowe dobro narodowe

Zapomniana kasza jaglana na szczęście znowu powraca na nasze stoły. Jagła (staropolska nazwa kaszy) to źródło witamin i substancji mineralnych. Odpowiednio przyrządzona wyśmienicie smakuje, przy okazji wzmacnia i ogrzewa nasz organizm. Jak ją ugotować by była smaczna, z czym ją podawać, jak wpływa na nasz organizm?

11 11261
Sos z maślaków

Sos z maślaków

18 13 65 min
Shiitake w szaszłyku

Shiitake w szaszłyku

19 18 70 min
Koktajl z kaszą jaglaną

Koktajl z kaszą jaglaną

48 29 30 min
13 / 09 / 2013

Sekrety miodów

Pokarm bogów. W ten sposób starożytni Grecy definiowali miód, który chętnie składali w ofierze swoim bóstwom religijnym. Miód od wieków otoczony był sławą, nieomal kultem, we wszystkich częściach świata. Malowidła ścienne odkryte w Hiszpanii i Afryce, datowane na trzydzieści pięć tysięcy lat wstecz, pokazują ludzi zbierających plastry z miodem – to niezbity dowód, że człowiek znał nieocenioną wartość tego środka spożywczego od najdawniejszych czasów.

4 2885
13 / 09 / 2013

Makaronowe fakty i mity

Makaron sprawia, że nasz posiłek jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Zła reputacja makaronu, którą niezasłużenie zdobył w przeszłości (powszechne przekonanie o jego tuczących właściwościach), odchodzi w zapomnienie - w rzeczywistości 100 g makaronu zawiera 350 kcal, podczas gdy 100 g sera, np. ementaler, zawiera ponad 400 kcal.

3 2791
13 / 09 / 2013

Złota królowa, czyli co warto wiedzieć o makaronach?

Po raz pierwszy słowo „makaron” pojawia się w dokumencie z Genui, datowanym na 1244 rok. Prawdopodobnie makaron, lub podobny typ potrawy, znany był już wcześniej Grekom, Etruskom i Rzymianom, jednak pierwszy dowód jego istnienia na piśmie pochodzi z roku 1154 i odnosi się do "itriyan" produkowanego na Sycylii - to nic innego, jak dzisiejszy cienki makaron „vermicelli”.

3 2792
12 / 09 / 2013

Pomo doro, czyli złote jabłko

Pomidor przybył do Europy na statkach hiszpańskich konkwistadorów pod koniec XV wieku. Początkowo traktowany jako roślina lecznicza i ozdobna, trafia w końcu do kuchni włoskiej pod nazwą "mela d'oro" lub "pomo d'oro" - złote jabłko, ze względu na charakterystyczny żółty kolor (taką barwę miały pierwsze pomidory pojawiające się w Europie).

3 2766
Frittata z parmezanem

Frittata z parmezanem

19 16 30 min
Frittata z mozzarellą

Frittata z mozzarellą

22 15 30 min
Pizza na miękkim cieście z sosem z pomidorami suszonymi na słońcu

Pizza na miękkim cieście z sosem z pomidorami suszonymi na słońcu

18 18 120 min
Sos z octem balsamicznym i miodem akacjowym

Sos z octem balsamicznym i miodem akacjowym

32 23 5 min
Kurczak słodko-kwaśny w miodzie pomarańczowym

Kurczak słodko-kwaśny w miodzie pomarańczowym

19 18 60 min
Babeczki z kremem miodowym

Babeczki z kremem miodowym

21 16 90 min
Kurczak z avocado na rukoli

Kurczak z avocado na rukoli

24 14 35 min
Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie

55 34 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).