• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniBarbara StrużynaWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (251)
Zobacz:
Przepisy (235)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (1671)
Zobacz:
Komentarze (317)
zobacz polubione zobacz komentarze

Barbara Strużyna

"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia,
jeśli tylko rozłożyć to na etapy."
Henry Ford

Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (251)
Zobacz:
Przepisy (235)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (1671)
Zobacz:
Komentarze (317)
Zupa grzybowa z Maitake

Zupa grzybowa z Maitake

7 6 60 min
Spaghetti wegańskie jak zwykłe

Spaghetti wegańskie jak zwykłe

4 3 35 min
Sernik bez sera, wegański, bezglutenowy ale ze smakiem

Sernik bez sera, wegański, bezglutenowy ale ze smakiem

6 6 30 min
Beefburger

Beefburger

7 6 45 min
Tatar

Tatar

6 7 30 min
Beza z serem mascarpone i owocami

Beza z serem mascarpone i owocami

9 18 100 min
Kogel mogel

Kogel mogel

5 4 10 min
Tradycyjne naleśniki z nadzieniem z sera i żółtka

Tradycyjne naleśniki z nadzieniem z sera i żółtka

5 5 30 min
Bazyliowe spaghetti raw

Bazyliowe spaghetti raw

5 4 20 min
Raw kanapka z lnianym chlebkiem i burakiem

Raw kanapka z lnianym chlebkiem i burakiem

6 5 15 min
Raw - Spaghetti z cukinii z pysznym sosem

Raw - Spaghetti z cukinii z pysznym sosem

8 11 20 min
Bezglutenowe wegańskie pierogi z kapustą i grzybami

Bezglutenowe wegańskie pierogi z kapustą i grzybami

4 3 70 min
Galaretka z kurczaka i warzyw

Galaretka z kurczaka i warzyw

5 7 70 min
Karp smażony

Karp smażony

5 7 40 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

9 7 25 min
Owocowa pianka bez cukru z jarmużem

Owocowa pianka bez cukru z jarmużem

6 5 30 min
Wegańskie kulki mocy bez cukru

Wegańskie kulki mocy bez cukru

8 9 15 min
Buraczkowa z sokiem z kiszonych warzyw

Buraczkowa z sokiem z kiszonych warzyw

6 8 45 min
Shot z czarnej rzepy

Shot z czarnej rzepy

6 6 10 min
Łosoś w kolorowym pieprzu z masłem shea

Łosoś w kolorowym pieprzu z masłem shea

7 9 30 min
Shot antywirusowy

Shot antywirusowy

8 9 15 min
Zupa ogórkowa z wyciśniętych ogórków

Zupa ogórkowa z wyciśniętych ogórków

7 9 55 min
Wyciskany sok z kiszonych ogórków

Wyciskany sok z kiszonych ogórków

5 9 20 min
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

8 9 60 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

8 10 65 min
Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

7 11 60 min
Sos warzywny z makaronem spaghetti

Sos warzywny z makaronem spaghetti

4 3 45 min
Danie z grilla lub z piekarnika

Danie z grilla lub z piekarnika

9 9 60 min
Suszone grzyby

Suszone grzyby

7 5 120 min
Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

10 9 60 min
Krem lub sos z marchewki i passaty przepis zero waste

Krem lub sos z marchewki i passaty przepis zero waste

10 12 45 min
Brokułowy krem zero waste

Brokułowy krem zero waste

9 12 60 min
Sok z pokrzywy z jabłkiem

Sok z pokrzywy z jabłkiem

10 13 15 min
Aksamitny krem kukurydziany

Aksamitny krem kukurydziany

8 12 60 min
Krem tiramisu z owocami

Krem tiramisu z owocami

7 7 25 min
Owsianka z owocami i nasionami

Owsianka z owocami i nasionami

9 9 25 min
Sałatka z musztardowym dressingiem i słonecznikiem chilli

Sałatka z musztardowym dressingiem i słonecznikiem chilli

9 7 15 min
Krem buraczkowy

Krem buraczkowy

11 9 50 min
Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

9 10 60 min
Pyszny wegetariański schabowy

Pyszny wegetariański schabowy

9 8 30 min
Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

12 10 60 min
Kurczak w cytrusach

Kurczak w cytrusach

10 9 65 min
Boczniaki a'la śledzie

Boczniaki a'la śledzie

10 7 35 min
Koktajl cytrusy, zielenina i superfoods

Koktajl cytrusy, zielenina i superfoods

8 6 15 min
Koktajl z jarmużem, napojem roślinnym i olejem z pestek dyni

Koktajl z jarmużem, napojem roślinnym i olejem z pestek dyni

4 2 15 min
Grzyby leśne ze śmietaną

Grzyby leśne ze śmietaną

9 6 30 min
Czarny ryż z pikantnymi jabłkami

Czarny ryż z pikantnymi jabłkami

9 8 40 min
Arbuzowe love

Arbuzowe love

8 7 5 min
Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami

Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami

7 5 15 min
Feta z suszonymi pomidorami w oliwie

Feta z suszonymi pomidorami w oliwie

7 5 10 min
Ciasto z jabłkami w cynamonie

Ciasto z jabłkami w cynamonie

9 7 80 min
Sałatka grecka z arbuzem

Sałatka grecka z arbuzem

8 6 15 min
Gulasz z warzywami

Gulasz z warzywami

7 6 60 min
Chleb bezglutenowy z makiem

Chleb bezglutenowy z makiem

11 10 75 min
Krem buraczano - dyniowy

Krem buraczano - dyniowy

9 7 55 min
Pikantna jaglanka

Pikantna jaglanka

12 10 25 min
Zupa brokułowa z białymi warzywami

Zupa brokułowa z białymi warzywami

14 11 45 min
Wegańska zupa grzybowa

Wegańska zupa grzybowa

16 12 90 min
Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

12 13 10 min
20 / 09 / 2018

Soczewica - Dla diabetyków, sportowców, kobiet w ciąży, dla każdego!

Żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, brązowy i czarny, to nie tylko kolory jesieni, ale również kolory różnych odmian soczewicy. Posiada cenne składniki, które mogą stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Soczewica podobnie jak kasza jaglana po długim okresie zapomnienia powraca obecnie na nasze stoły. Soczewica zaliczana jest do roślin strączkowych. Obecnie jest głównie uprawiana w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz w USA. Rodzime jej obszary występowania to Grecja, Azja, Pakistan. Soczewica stanowiła podstawę wyżywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie.

1 2146
Ciasto kakaowo-śliwkowe

Ciasto kakaowo-śliwkowe

13 8 50 min
Potrawka z bambusa i cukinii

Potrawka z bambusa i cukinii

10 10 30 min
Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

15 7 30 min
Koktajl na opalanie

Koktajl na opalanie

10 6 10 min
24 / 05 / 2019

Pokrzywa

Pod koniec wiosny możemy nasz spacer zamienić w prawdziwą wyprawę po zdrowie. To niepozorne, wzbudzające strach każdego spacerowicza w krótkich spodenkach zielsko to prawdziwa bomba witaminowa!

5 1676
01 / 05 / 2018

Mniszek lekarski wspomaga odchudzanie i detox

Mniszek lekarski - żółci nasze łąki i odkosy. Możemy go spotkać dosłownie wszędzie. Warto go jednak zbierać z dala od skupisk ludzkich i przemysłowych, aby nie był zanieczyszczony. Wiosną zbieramy koszyczki kwiatowe i młode listki, na jesień wykopujemy korzeń.

Ta niepozorna roślina może nam pomóc w

- odchudzaniu - zawarty w mniszku kwas chlorogenowy (znajdujący się również np. w zielonej kawie) zmniejsza ilość przyswajanych cukrów, dzięki czemu organizm wykorzystuje zgromadzone zapasy, spalając tkankę tłuszczową

5 3146
Dyniowy krem w słoiku

Dyniowy krem w słoiku

18 8 60 min
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

13 10 10 min
Żurek wegański i bezglutenowy

Żurek wegański i bezglutenowy

12 14 50 min
Domowy napój przeciwzapalny

Domowy napój przeciwzapalny

15 8 5 min
Szybki rosół

Szybki rosół

14 11 90 min
Krem buraczano-jaglany

Krem buraczano-jaglany

14 10 60 min
Koktajl zdrowia

Koktajl zdrowia

18 13 10 min
Krem z batatów i topinambura

Krem z batatów i topinambura

14 8 30 min
Chleb gryczano - słonecznikowy

Chleb gryczano - słonecznikowy

13 12 60 min
Ciasto bananowe wegańskie

Ciasto bananowe wegańskie

12 10 70 min
Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

18 21 0 min
Sos pieczarkowy z porem na boczku

Sos pieczarkowy z porem na boczku

18 15 25 min
Zupa dyniowa z boczkiem

Zupa dyniowa z boczkiem

13 13 50 min
Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

21 22 15 min
Czekoladki wegańskie z jagodami

Czekoladki wegańskie z jagodami

23 17 15 min
Pierniki bezglutenowe

Pierniki bezglutenowe

21 16 60 min
Mus z ananasa i pietruszki bardzo słodki

Mus z ananasa i pietruszki bardzo słodki

14 9 10 min
Letni deser owocowy

Letni deser owocowy

15 11 0 min
Mus owocowy z sałatą

Mus owocowy z sałatą

15 9 10 min
Energetyczna kawa rozgrzewająca

Energetyczna kawa rozgrzewająca

21 12 10 min
Napój rozgrzewający

Napój rozgrzewający

12 13 25 min
Krem z dyni

Krem z dyni

20 14 60 min
Zielony koktajl z sałatą

Zielony koktajl z sałatą

21 18 10 min
Chleb z orkiszu i sorgo

Chleb z orkiszu i sorgo

17 13 25 min
Szpinakowy sorbet

Szpinakowy sorbet

25 17 60 min
Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

22 17 60 min
Owsianka orzechowa

Owsianka orzechowa

16 14 5 min
Czerwony koktajl - marchewka, mango, woda kokosowa, goji - ambrozja

Czerwony koktajl - marchewka, mango, woda kokosowa, goji - ambrozja

21 15 10 min
Żółty koktaj z awokado

Żółty koktaj z awokado

17 12 0 min
Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

23 16 10 min
Budyń vege raw

Budyń vege raw

23 17 10 min
Lody trzy smaki

Lody trzy smaki

20 12 30 min
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

21 11 60 min
Owocowe lody mango z nutką bazylji

Owocowe lody mango z nutką bazylji

16 9 15 min
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

21 14 30 min
Owoce na zimę - jagody

Owoce na zimę - jagody

17 8 60 min
Kompot jabłkowy z porzeczkami

Kompot jabłkowy z porzeczkami

18 14 60 min
29 / 12 / 2016

Pomyślę o tym jutro tzn. w Nowym Roku

Jak oczyścić organizm po Świętach i Noworocznym szaleństwie?


Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać dietę i rygorystyczne obostrzenia dietetyczne gdy na stole wigilijnym a potem świątecznym pojawiają się przepyszne ciasta, babcine pierogi i aromatyczne mięsa. Nie wspominając już o szaleństwie Sylwestrowej Nocy. Warto jednak usiąść z rodziną przy jednym stole i zapomnieć o całym świecie, rozkoszować się wspaniałymi potrawami i świąteczną atmosferą. Wzajemna radość z kosztowania przygotowanych specjalnie na tą okoliczność dań pozwoli nam nabrać sił na trudny okres zimowy. Śmiech, wspólne gry planszowe i spacery spowodują, że nasz organizm wróci do formy szybciej niż sądzisz. Jedną z najważniejszych rzeczy jest właśnie odejście od stołu i zaczerpnięcie świeżego powietrza. Nasz organizm zmuszony do wysiłku fizycznego, w gruncie rzeczy nie takiego wielkiego odwdzięczy się nam dobrym samopoczuciem, ustąpią bóle brzucha i uczucie przepełnienia.

 
1 1276
Sałatka z kurczakiem w przyprawach

Sałatka z kurczakiem w przyprawach

18 15 15 min
Wegańska pieczarkowa

Wegańska pieczarkowa

17 12 45 min
Pieczone korzenne  jabłka

Pieczone korzenne jabłka

23 16 60 min
Lody pistacjowo - kokosowe

Lody pistacjowo - kokosowe

22 18 60 min
Zupa buraczkowa z sorgo

Zupa buraczkowa z sorgo

22 10 70 min
Zupa dyniowa bardzo prosta

Zupa dyniowa bardzo prosta

17 10 45 min
Krem dynia, batat, pomarańcza

Krem dynia, batat, pomarańcza

18 11 60 min
Sałatka z selerem marynowanym i orzechami

Sałatka z selerem marynowanym i orzechami

25 21 15 min
Sałatka z marynowanym selerem i szynką

Sałatka z marynowanym selerem i szynką

19 12 20 min
Arbuz zmiksowany

Arbuz zmiksowany

18 12 10 min
Letni koktajl na opalanie

Letni koktajl na opalanie

23 14 10 min
Bezglutenowe jasne ciasto bananowe

Bezglutenowe jasne ciasto bananowe

21 11 70 min
Bezglutenowe ciasto bananowe

Bezglutenowe ciasto bananowe

23 14 70 min
Ogórki z chilli

Ogórki z chilli

17 12 200 min
Smoothie ananas - szpinak - jarmuż

Smoothie ananas - szpinak - jarmuż

14 9 10 min
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

16 10 60 min
Deser biało czerwony

Deser biało czerwony

20 16 10 min
Koktajl ananas szpinak avocado

Koktajl ananas szpinak avocado

15 14 10 min
Zupa krem z batatów i kokosa

Zupa krem z batatów i kokosa

27 15 30 min
Placki bananowe z mąką z ciecierzycy

Placki bananowe z mąką z ciecierzycy

18 11 20 min
Zupa krem z topinamburem

Zupa krem z topinamburem

24 13 30 min
Koktajl ananasowy z pokrzywą

Koktajl ananasowy z pokrzywą

24 20 15 min
Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

Kakaowe ciasto bananowo - kokosowe

19 14 60 min
Placki z banana i różnych mąk

Placki z banana i różnych mąk

31 29 20 min
Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

19 13 15 min
Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

Zupa krem z pieczonej papryki i gruszki

20 16 55 min
Jabłecznik bez cukru

Jabłecznik bez cukru

24 21 55 min
30 / 03 / 2016

Chleb pełnoziarnisty tylko na zakwasie

To krótka informacja , ale powinieneś ją posiąść zanim przystąpisz do pieczenia chleba z mąki pełnoziarnistej. Wiedza taka jest znana już od dawna jednak  w czasach pośpiechu a właściwie gonitwy zapominamy, że niektóre rzeczy potrzebują czasu i zakwasu. Dotyczy, to szczególnie wypieku chleba z mąki pełnoziarnistej jak i chleba z dodatkiem otrąb. Najlepszy jest oczywiście zakwas wykonany samodzielnie lub podarowany od kogoś kto taki chleb piecze. W ostateczności możemy posiłkować się już gotowymi zakwasami.

1 2884
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

18 13 60 min
Chlebek jaglany

Chlebek jaglany

20 6 0 min
Deser z chia i truskawkami

Deser z chia i truskawkami

18 14 10 min
Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa

Lody borówka daktyl śmietanka orkiszowa

17 14 35 min
Deser kisiel i budyń

Deser kisiel i budyń

25 17 25 min
Koktajl z trawą jęczmienną

Koktajl z trawą jęczmienną

17 11 10 min
Jabłecznik z mąką gryczaną

Jabłecznik z mąką gryczaną

19 11 80 min
Tort makowo - migdałowy

Tort makowo - migdałowy

22 12 60 min
Canihua z dynią, pieczarką i curry

Canihua z dynią, pieczarką i curry

20 14 35 min
Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

Makaron czarny ryżowy i dyniowy sos

19 10 60 min
Ciasto migdałowo makowe

Ciasto migdałowo makowe

21 11 60 min
Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy

28 21 100 min
Pasztet z soczewicy i jagły

Pasztet z soczewicy i jagły

35 24 90 min
Placuszki ryżowo-kokosowe

Placuszki ryżowo-kokosowe

31 23 25 min
Kasztanowe racuchy

Kasztanowe racuchy

21 11 25 min
Dużo warzyw, mało mięsa

Dużo warzyw, mało mięsa

32 19 40 min
Makowiec i sernik w jednym

Makowiec i sernik w jednym

46 22 120 min
Sernik na cukrze kokosowym

Sernik na cukrze kokosowym

26 24 120 min
05 / 12 / 2014

Zamień czarną herbatę na napar z czystka

Czystek Cistus Incanus jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, tzn. związków fenolowych, które wykazują działanie antyoksydacyjne i wspierają układ immunologiczny. Czystek znany jest już od 2500 lat. Jego uzdrawiające działanie było wykorzystywane przed narodzinami Chrystusa. Wiele osób wierzy, że mirra ze Starego Testamentu to właśnie czystek. Roślina ta występuje w rejonie basenu Morza Śródziemnego, a przede wszystkim w Grecji i Wyspach Kanaryjskich. Ze względu na urodziwe kwiatuszki, bardzo często uprawiany był jako roślina ozdobna.

5 3777
Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

Chleb z ziarnami i mąką kasztanową

21 14 95 min
Panna Cotta z mleka migdałowego

Panna Cotta z mleka migdałowego

26 17 30 min
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

17 16 15 min
Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

Sernik z migdałów, słonecznika i rodzynek

18 15 30 min
Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

25 19 20 min
Zielona soczewica, cukinia i pieczona papryka

Zielona soczewica, cukinia i pieczona papryka

14 8 60 min
Leczo w słoiku

Leczo w słoiku

31 26 95 min
Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

23 17 40 min
Koktajl arbuz, mango, seler naciowy, chia

Koktajl arbuz, mango, seler naciowy, chia

18 12 15 min
Ciasta z  quinoi, rodzynek i migdałów

Ciasta z quinoi, rodzynek i migdałów

18 12 45 min
18 / 08 / 2014

Bogactwo witamin - OWOCE - bogactwo smaku

Kiedy jeść owoce?

Właśnie teraz latem, kiedy same wręcz spadają prosto z krzaka lub drzewa na nasze stoły. Na temat spożywania owoców istnieje wiele poglądów. Owoce powinno się spożywać w dużych ilościach w okresie ich naturalnego dojrzewania. Takie twierdzenie z pewnością jest słuszne, ponieważ owoce nie tracą wtedy cennych, zawartych w sobie witamin i wartości odżywczych. Istnieje również ciekawy pogląd, że najzdrowsze i najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu są owoce rosnące w naszym otoczeniu tzn. w obrębie kilkuset kilometrów.

2 2535
Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

Pasztet z czarnej soi i kaszy jaglanej z warzywami

21 18 60 min
Dynia z sosem pomidorowym i wołowiną.

Dynia z sosem pomidorowym i wołowiną.

15 9 30 min
Krewetki z makaronem i parmezanem

Krewetki z makaronem i parmezanem

16 9 30 min
Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

25 12 45 min
01 / 12 / 2020

Mąka kasztanowa - smaczna i zdrowa

„W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle”, to cytat pochodzący z kultowego filmu „Stawka większa niż życie”. I to właśnie Francja, a w szczególności Paryż kojarzy się nam z tymi małymi, lśniąco brązowymi kuleczkami, pieczonymi na ruszcie.
Odzew brzmi: „Zuzanna je lubi tylko jesienią”. I słusznie, gdyż w państwach basenu Morza Śródziemnego, właśnie późną jesienią, kiedy na dworze plucha i zimno, a nawet mróz, można rozkoszować się lekko słodkim smakiem gorących owoców, To czas „kasztanowego raju”. 


8 39069
Jaglanka z mlekiem migdałowym i owocami

Jaglanka z mlekiem migdałowym i owocami

17 6 0 min
Maliny-Mleko Migdałowe-Banan

Maliny-Mleko Migdałowe-Banan

22 10 5 min
Panna Cotta

Panna Cotta

26 19 15 min
Burak czerwony z pieczoną papryką

Burak czerwony z pieczoną papryką

18 11 45 min
Racuchy z mąki kasztanowej

Racuchy z mąki kasztanowej

17 11 20 min
Makaron z pokrzywą i sosem drobiowym

Makaron z pokrzywą i sosem drobiowym

17 10 40 min
Koktajl z kaszy jaglanej i truskawek

Koktajl z kaszy jaglanej i truskawek

15 12 35 min
Cukinia duszona z fasolką

Cukinia duszona z fasolką

16 12 40 min
Owsianka i jagła w jednym na słodko

Owsianka i jagła w jednym na słodko

16 11 30 min
Chleb bezglutenowy ze słonecznika i mąki ryżowej

Chleb bezglutenowy ze słonecznika i mąki ryżowej

25 21 90 min
Truskawki wytrawne z kozią roladą

Truskawki wytrawne z kozią roladą

27 21 15 min
Koktajl banan, pomarańcza, borówki

Koktajl banan, pomarańcza, borówki

29 15 5 min
Koktajl natka pietruszki i ananas

Koktajl natka pietruszki i ananas

13 10 10 min
Tarta truskawkowa

Tarta truskawkowa

14 10 90 min
Kotleciki krojone

Kotleciki krojone

15 10 45 min
Botwinka - dzisiaj zupa, jutro chłodnik

Botwinka - dzisiaj zupa, jutro chłodnik

19 11 35 min
27 / 05 / 2014

Czarny ryż, cesarska potrawa

Ryż czarny to „zakazany ryż” dla mas w starożytnych Chinach. Według legend mógł go spożywać jedynie cesarz, a jego samowolna konsumpcja groziła utratą życia. Na szczęście dla nas, te czasy minęły i zamiast pozbawiać nas życia czarny ryż wzbogaca naszą dietę odżywczymi składnikami i można nawet rzec, że wpływa na dłuższe i witalne życie. Czarny ryż, to jedena z najbardziej wartościowych odmian ryżu.

1 58574
Koktajl truskawka z melonem

Koktajl truskawka z melonem

15 13 15 min
Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

14 9 180 min
Sałata lodowa z sosem bazyliowym

Sałata lodowa z sosem bazyliowym

14 9 15 min
Sałata rzymska, pomidory, sezam i Omega Green

Sałata rzymska, pomidory, sezam i Omega Green

15 9 10 min
Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green

Pizza z mozzarellą, pomidorem, rukolą i Omega Green

17 12 55 min
Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

19 14 30 min
Bakaliowiec

Bakaliowiec

22 14 140 min
Kapusta pekińska z fasolką kidney

Kapusta pekińska z fasolką kidney

14 9 15 min
Quinoa z marchewką, cukinią i jarmużem

Quinoa z marchewką, cukinią i jarmużem

16 10 40 min
Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami

18 12 40 min
Zupa rybna

Zupa rybna

14 10 35 min
Poranna kawa

Poranna kawa

19 10 10 min
Quinoa z warzywami

Quinoa z warzywami

16 11 35 min
Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

Pasta z ciecierzycy i pomidorów suszonych

24 18 15 min
Sałata z sosem teriyaki

Sałata z sosem teriyaki

15 11 15 min
Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

Czarny ryż z kalarepą i kurczakiem

18 10 45 min
Sałatka majonezowa na słodko

Sałatka majonezowa na słodko

17 10 30 min
Sałatka z ciecierzycą i brokułami

Sałatka z ciecierzycą i brokułami

18 13 65 min
Czekoladki niespodzianki

Czekoladki niespodzianki

25 19 20 min
Czarny ryż i prowansalski kurczak

Czarny ryż i prowansalski kurczak

13 11 55 min
Dżem z suszonych owoców do kaszy jaglanej

Dżem z suszonych owoców do kaszy jaglanej

13 11 25 min
Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....

Zupa krem: czarna fasola, pieczona papryka....

11 8 60 min
Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą

Sałatka z czarną fasolą, jajkami i brokułą

15 12 20 min
Krupnik z quinoa

Krupnik z quinoa

14 14 60 min
Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake

Papryki z ryżem, mięsem i grzybami shiitake

15 9 70 min
Kasza jaglana - len - jabłko - bakalie

Kasza jaglana - len - jabłko - bakalie

14 10 30 min
Żółta soczewica na gęsto

Żółta soczewica na gęsto

16 14 45 min
Naleśniki z lnem i mąką jaglaną

Naleśniki z lnem i mąką jaglaną

17 14 20 min
Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

19 12 15 min
22 / 01 / 2014

Żółta jak słońce, czarna jak noc - soczewica

Żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, brązowy i czarny, to nie tylko kolory jesieni, ale również kolory różnych odmian soczewicy. I nie tylko za to powinniśmy ją kochać ale również za cenne składniki, które mogą stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. 

kwas foliowy             białko                 skrobia

              wapń              fosfor                   żelazo

4 23598
Zupa z żółtą soczewicą

Zupa z żółtą soczewicą

16 12 70 min
Marchewka z cukinią i kaszą jaglaną

Marchewka z cukinią i kaszą jaglaną

15 11 25 min
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

16 15 120 min
Makowiec

Makowiec

14 12 120 min
Grzybowa na Wigilię

Grzybowa na Wigilię

13 9 60 min
Kompot wigilijny

Kompot wigilijny

16 7 60 min
Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

18 15 60 min
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

19 14 60 min
Kutia

Kutia

17 14 40 min
Ryba po grecku

Ryba po grecku

19 14 70 min
Spaghetti mocno pomidorowe

Spaghetti mocno pomidorowe

20 15 70 min
Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

29 21 60 min
 Barszczyk

Barszczyk

19 11 30 min
Indyk w śliwkach kalifornijskich

Indyk w śliwkach kalifornijskich

17 13 90 min
Mozzarella w pomidorach i bazylii

Mozzarella w pomidorach i bazylii

18 15 10 min
Sałata z sosem balsamico

Sałata z sosem balsamico

16 11 15 min
Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

19 14 100 min
Naleśniki z mąki żytniej i jaglanej

Naleśniki z mąki żytniej i jaglanej

13 13 15 min
Kokosowe biszkopciki

Kokosowe biszkopciki

18 18 90 min
Amur bio z patelni

Amur bio z patelni

15 12 25 min
08 / 10 / 2013

Kawa zielona nie czarna

Zielona kawa to nic innego jak kawa czarna. To co je różni i to co najistotniejsze, to fakt, że kawa czarna poddawana jest procesowi palenia, który z kolei ma wpływ na jej kolor, smak i zniewalający aromat. Tych walorów nie posiada kawa zielona, za to bogata jest w kwas chlorogenowy, który ulega rozkładowi w trakcie palenia. Kwas ten to naturalny polifenol, antyoksydant i kwas organiczny, znajdujący się głównie w zielonych liściach i owocach kawowca, głogu, pokrzywie i karczochach. Naukowcy przypuszczają, że kwas chlorogenowy wchodzi w reakcję z kofeiną, powodując spowolnienie procesu przyswajania glukozy przez organizm.

4 4189
02 / 10 / 2013

Kasza jaglana - stare nowe dobro narodowe

Zapomniana kasza jaglana na szczęście znowu powraca na nasze stoły. Jagła (staropolska nazwa kaszy) to źródło witamin i substancji mineralnych. Odpowiednio przyrządzona wyśmienicie smakuje, przy okazji wzmacnia i ogrzewa nasz organizm. Jak ją ugotować by była smaczna, z czym ją podawać, jak wpływa na nasz organizm?

11 9378
Sos z maślaków

Sos z maślaków

17 12 65 min
Shiitake w szaszłyku

Shiitake w szaszłyku

18 17 70 min
Koktajl z kaszą jaglaną

Koktajl z kaszą jaglaną

46 29 30 min
13 / 09 / 2013

Sekrety miodów

Pokarm bogów. W ten sposób starożytni Grecy definiowali miód, który chętnie składali w ofierze swoim bóstwom religijnym. Miód od wieków otoczony był sławą, nieomal kultem, we wszystkich częściach świata. Malowidła ścienne odkryte w Hiszpanii i Afryce, datowane na trzydzieści pięć tysięcy lat wstecz, pokazują ludzi zbierających plastry z miodem – to niezbity dowód, że człowiek znał nieocenioną wartość tego środka spożywczego od najdawniejszych czasów.

4 2036
13 / 09 / 2013

Makaronowe fakty i mity

Makaron sprawia, że nasz posiłek jest smaczny, zdrowy i niskokaloryczny. Zła reputacja makaronu, którą niezasłużenie zdobył w przeszłości (powszechne przekonanie o jego tuczących właściwościach), odchodzi w zapomnienie - w rzeczywistości 100 g makaronu zawiera 350 kcal, podczas gdy 100 g sera, np. ementaler, zawiera ponad 400 kcal.

3 2034
13 / 09 / 2013

Złota królowa, czyli co warto wiedzieć o makaronach?

Po raz pierwszy słowo „makaron” pojawia się w dokumencie z Genui, datowanym na 1244 rok. Prawdopodobnie makaron, lub podobny typ potrawy, znany był już wcześniej Grekom, Etruskom i Rzymianom, jednak pierwszy dowód jego istnienia na piśmie pochodzi z roku 1154 i odnosi się do "itriyan" produkowanego na Sycylii - to nic innego, jak dzisiejszy cienki makaron „vermicelli”.

3 2037
12 / 09 / 2013

Pomo doro, czyli złote jabłko

Pomidor przybył do Europy na statkach hiszpańskich konkwistadorów pod koniec XV wieku. Początkowo traktowany jako roślina lecznicza i ozdobna, trafia w końcu do kuchni włoskiej pod nazwą "mela d'oro" lub "pomo d'oro" - złote jabłko, ze względu na charakterystyczny żółty kolor (taką barwę miały pierwsze pomidory pojawiające się w Europie).

3 1948
Frittata z parmezanem

Frittata z parmezanem

18 15 30 min
Frittata z mozzarellą

Frittata z mozzarellą

21 14 30 min
Pizza na miękkim cieście z sosem z pomidorami suszonymi na słońcu

Pizza na miękkim cieście z sosem z pomidorami suszonymi na słońcu

17 17 120 min
Sos z octem balsamicznym i miodem akacjowym

Sos z octem balsamicznym i miodem akacjowym

30 24 5 min
Kurczak słodko-kwaśny w miodzie pomarańczowym

Kurczak słodko-kwaśny w miodzie pomarańczowym

18 17 60 min
Babeczki z kremem miodowym

Babeczki z kremem miodowym

21 16 90 min
Kurczak z avocado na rukoli

Kurczak z avocado na rukoli

22 13 35 min
Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie

52 34 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).