Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
Jesteś tu:Strona głównaRegulamin i polityka prywatności

Regulamin i polityka prywatności

Regulamin obowiązuje od 24.05.2018.

 

Wstęp:

Niniejszy regulamin określa zasady korzystania z serwisu internetowego dostępnego pod adresem www.gotujwstylueko.pl, którego właścicielem jest firma Bio Planet S.A., z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000244648 przez Sąd Rejonowy dla M.St.Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS z kapitałem zakładowym (opłaconym) w wysokości 2.800.000 zł.

1. Definicje:

Administrator Serwisu – osoba zarządzająca Serwisem z uprawnienia Właściciela Serwisu,
Avatar - obrazek wyświetlany obok nazwy Użytkownika (dodawany przez Użytkownika),
Konto – zbiór danych umożliwiających prawidłową identyfikację Użytkownika po zalogowaniu do Serwisu (za pomocą indywidualnego loginu i hasła), wyłącznie zalogowani Użytkownicy mają dostęp do pełnej funkcjonalności Serwisu,
Nagroda – wybrane produkty ekologiczne oraz usługi nabyte za punkty zgromadzone na profilu Użytkownika,
Punkty – za opublikowane przepisy lub inne Wpisy, są przydzielane punkty, które Użytkownik może wymienić na Nagrody,
Ranking - zestawienie wszystkich Użytkowników wg ilości zdobytych punktów (łącznie z punktami już wymienionymi na Nagrody), dostępne dla zalogowanych i niezalogowanych Użytkowników Serwisu,
Rejestracja – proces zakładania Konta na portalu gotujwstylueko.pl,
Serwis – serwis internetowy www.gotujwstylueko.pl,
Szef Kuchni – wyróżniony Użytkownik Serwisu, bierze aktywny udział w prowadzeniu Serwisu,
Użytkownik – każda osoba korzystająca z Serwisu (Użytkownikiem jest zarówno osoba przeglądająca Serwis, jak i osoba, która założyła Konto w Serwisie, dokonując Rejestracji),
Wpis – w ramach niniejszego Regulaminu, wpis oznacza: przepis, komentarz, artykuł, krótką informację tekstową lub inny zamieszczony w Serwisie tekst, a także grafikę, zdjęcie lub film.

2. Ogólne zasady korzystania z Serwisu:

2.1. Korzystanie z Serwisu jest bezpłatne. Dostęp do Serwisu jest otwarty dla każdego użytkownika publicznej sieci internetowej, na zasadach określonych w niniejszym Regulaminie.
2.2. Korzystanie z Serwisu jest dobrowolne a Użytkownik, zamieszczając w Serwisie Wpisy, wyraża zgodę na bezterminowe ich wykorzystywanie przez Serwis.
2.3. Umieszczane przez Użytkowników treści są moderowane przez Administratora i ukazują się w Serwisie po zaakceptowaniu ich treści.
2.4. Administrator Serwisu ma prawo do zawieszenia lub usunięcia Konta Użytkownika w sytuacji wykrycia działań niezgodnych z niniejszym Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa lub ogólnymi zasadami współżycia społecznego, przy czym wcześniej Użytkownik zostanie wezwany do natychmiastowego zaprzestania działań naruszających Regulamin (ze wskazaniem naruszeń, jakich się dopuścił).
2.5. Użytkownicy zostaną powiadomieni o każdej zmianie niniejszego Regulaminu za pomocą e-maila. W przypadku braku akceptacji Regulaminu Użytkownik ma prawo do usunięcia swojego Konta w Serwisie.
2.6. Usunięcie Konta w Serwisie oznacza skasowanie danych osobowych podanych przez Użytkownika w procesie Rejestracji, nie oznacza usunięcia wpisów Użytkownika.
2.7. Użytkownik ma prawo wystąpienia o usunięcie własnych wpisów z Serwisu www.gotujwstylueko.pl, w takim przypadku Administrator ma 30 dni na podjęcie stosownej decyzji i poinformowanie o niej Użytkownika oraz 14 dni na wprowadzenie decyzji w życie. Nie ulegają usunięciu wpisy, które zostały wykorzystane w innych formach prezentacji i przekazu takich jak: banery, ulotki, gazety i itp.
2.8. Administrator Serwisu nie ponosi odpowiedzialności za czasową niedostępność Serwisu w sieci internetowej lub za nieprawidłowe działanie Serwisu z przyczyn niezależnych od Administratora Serwisu.
2.9. Administrator Serwisu nie udziela żadnego rodzaju gwarancji związanych z dokładnością oraz rzetelnością treści opublikowanych w Serwisie.
2.10. Porady dotyczące odżywiania zawarte w treściach dostępnych w Serwisie, w żaden sposób nie zastępują fachowej porady lekarskiej.

3. Rejestracja nowego Użytkownika:

3.1. Użytkownik może korzystać z Serwisu bez Rejestracji, jednak usługi wymagające logowania nie będą dla niego dostępne.
3.2. Użytkownik przed rozpoczęciem korzystania z Serwisu jest zobowiązany zapoznać się z Regulaminem oraz zaakceptować jego treść podczas procesu Rejestracji w Serwisie. Odmowa akceptacji Regulaminu oznacza brak możliwości Rejestracji.
3.3. W celu dokonania Rejestracji Użytkownik jest zobowiązany podać następujące dane: nick (nazwa Użytkownika, widoczny dla wszystkich Użytkowników), adres e-mail (niewidoczny dla innych Użytkowników), hasło oraz może wskazać grafikę lub zdjęcie jako avatar tworzonego Konta.
3.4. Dokonując Rejestracji Użytkownik oświadcza, że podane przez niego dane są prawdziwe i aktualne.
3.5. Bez zgody Administratora zabronione jest umieszczanie wszelkich treści reklamowych oraz linków do innych stron internetowych w nazwie Użytkownika, opisie Użytkownika, avatarze oraz we wszystkich materiałach tekstowych i graficznych zamieszczanych w Serwisie.
3.6. Nazwa Użytkownika nie może się składać (w całości lub w części) z adresu e-mail, adresu strony www lub domeny internetowej, chyba że Administrator Serwisu wyrazi na to swoją zgodę.
3.7. Użytkownik może posiadać w Serwisie tylko jedno Konto, chyba że Administrator Serwisu wyrazi zgodę na założenie dodatkowych Kont. W przypadku wykrycia większej liczby Kont założonych przez tego samego Użytkownika (bez zgody Administratora Serwisu), wszystkie Konta zostaną usunięte.
3.8. Administrator Serwisu ma prawo przyznać wybranemu Użytkownikowi Serwisu status Szefa Kuchni. W takim wypadku Administrator Serwisu zwraca się z propozycją współpracy do Użytkownika i, jeżeli ten wyrazi zgodę, udziela mu stosownych uprawnień.

4. Zasady publikacji w Serwisie i Prawa Autorskie:

4.1. Użytkownik zobowiązany jest posiadać wszelkie prawa do zamieszczanych przez niego Wpisów w Serwisie, w tym zobowiązany jest posiadać autorskie prawa majątkowe i prawa pokrewne lub odpowiednie licencje do tych Wpisów w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 04 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zaakceptowanie postanowień Regulaminu jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, że Użytkownik posiada nieograniczone prawo do wykorzystania Wpisu na warunkach przewidzianych w Regulaminie oraz że Wpisy Użytkownika nie naruszają praw autorskich i praw pokrewnych osób trzecich, w tym praw do wizerunku.
4.2. Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność wobec Administratora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Administratora lub osoby przez niego upoważnione Wpisu zgodnie z Regulaminem. Odpowiedzialność za naruszenie praw osób trzecich do Wpisu w całości obciąża Użytkownika.
4.3. W przypadku gdy Wpis stanowi utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, z chwilą umieszczenia Wpisu w Serwisie, Użytkownik udziela Administratorowi Serwisu nieodpłatnej, niewyłącznej, nieograniczonej terytorialnie i w czasie licencji na korzystanie z Wpisu (utworu), z prawem udzielania sublicencji, na następujących polach eksploatacji:
- w zakresie utrwalania i zwielokrotniania – wytwarzanie egzemplarzy Wpisu jakąkolwiek techniką w tym drukarską, zapisu magnetycznego, optycznego, techniką analogową lub cyfrową; w dowolnym systemie lub formacie; na wszelkich nośnikach, w tym nośnikach papierowych, światłoczułych, magnetycznych, optycznych, dyskach, kościach pamięci, nośnikach komputerowych lub innych nośnikach zapisów i pamięci;
- w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których Wpis utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;
- w zakresie rozpowszechniania Wpisu w inny sposób, niż określony w lit. 4.3.2.
- w zakresie korzystania i rozporządzania Wpisem lub jego elementami w ramach reklamy i promocji na wszelkich nośnikach i mediach, w szczególności w formie drukowanej, w tym na ulotkach, w ogłoszeniach reklamowych, poprzez ich zamieszczanie w prasie lokalnej i krajowej, kolorowych magazynach i periodykach (w szczególności „gotuj w stylu eko.pl”); zamieszczanie Wpisu w Internecie (w tym na stronie internetowej gotujwstylueko.pl, stronie bioplanet.pl; mediach społecznościowych; na stronach internetowych powiązanych tematycznie ze zdrową żywnością lub powiązanych biznesowo z Administratorem); na pocztówkach, kalendarzach, folderach, nalepkach, znaczkach;
4.4.Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie przez Administratora praw zależnych wobec Wpisów w zakresie: modyfikowania Wpisu, w szczególności na dokonywanie skrótów i zmian redakcyjnych, tłumaczenia, przeróbek, adaptacji, włączania do Wpisu innych treści lub włączania Wpisu lub jego części do innych utworów, bez nadzoru autorskiego ze strony Użytkownika.
4.5. Pola eksploatacji wymienione w pkt. 4.3. powyżej mają zastosowanie do Wpisu jako całości oraz do każdego z jego elementów, fragmentów lub części w zakresie, w jakim specyfika Wpisu lub jego elementu, fragmentu, części pozwala na eksploatację na danym polu eksploatacji.
4.6. Zabrania się Użytkownikom publikowania w Serwisie wszelkich treści (zdjęć, grafiki, tekstu lub dowolnych innych materiałów) sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe, a w szczególności:
- zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe;
- zawierających nagość, pornografię, erotykę oraz treści obsceniczne;
- przedstawiających sceny przemocy;
- obrażających uczucia innych osób (w tym również uczucia religijne);
- materiałów dyskryminujących (w jakikolwiek sposób), a w szczególności ze względu na rasę i płeć;
- naruszających prawo do prywatności;
- zawierających treści namawiających do nielegalnej działalności,
- zawierających reklamy towarów lub usług, reklamy innych serwisów internetowych lub odnośników do innych stron internetowych (wymagana jest zgoda Administratora),
- zawierających materiały chronione prawem autorskim bez zgody autora.
4.6. Serwis zastrzega sobie prawo do usuwania lub modyfikowania treści zamieszczonych przez Użytkownika bez podania przyczyny.
4.7. Administrator Serwisu ma prawo do usunięcia wszelkich wpisów, które uzna za nie wartościowe, lub służące jedynie zwiększaniu punktacji Użytkownika.
4.8. Administrator Serwisu ma prawo do zablokowania konta lub usunięcia z serwisu Użytkownika, który opublikował w Serwisie treści niezgodne z niniejszym Regulaminem.
4.9. W przypadku jakichkolwiek roszczeń ze strony osób trzecich w stosunku do treści zamieszczonych przez Użytkownika, Administrator zażąda od Użytkownika niezwłocznego wyjaśnienia sprawy i wystąpienia przeciwko takim roszczeniom. Użytkownik ma 14 dni na ustosunkowanie się do zarzutów (mail lub list polecony). Jeżeli Użytkownik nie podejmie żadnych działań prowadzących do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji lub wyjaśnienia Użytkownika nie będą poparte rzeczywistymi faktami (dowodami), Administrator ma prawo do zablokowania oraz usunięcia konta i Wpisów Użytkownika.
4.10. Za zamieszczane w Serwisie treści, Użytkownik ponosi odpowiedzialność na zasadach określonych przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.
4.11. Firma Bio Planet S.A. oświadcza, iż nie kontroluje w sposób ciągły wszystkich treści publikowanych przez Użytkowników w Serwisie. W przypadku ujawnienia treści niezgodnych z Regulaminem, w możliwie krótkim czasie zostaną podjęte działania, mające na celu szybkie usunięcie zakazanych treści z Serwisu. Osoby, które zauważą wpisy łamiące postanowienia niniejszego Regulaminu, proszone są o kontakt z Administratorem Serwisu (za pomocą maila: info@gotujwstylueko.pl).
4.12. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikające z opublikowania przez Użytkowników treści niezgodnych z Regulaminem.
4.13. Wszystkie materiały umieszczone w Serwisie chronione są prawem autorskim. Materiały te można kopiować i przechowywać oraz drukować wyłącznie na własne potrzeby (w celach niekomercyjnych). Serwis nie wyraża zgody na rozpowszechnianie tak skopiowanych materiałów na wszelkich polach eksploatacji zgodnie z ustawą o prawie autorskim.
4.14. Użycie materiałów zamieszczonych w Serwisie w celach komercyjnych (tzn. kopiowanie, modyfikowanie, dystrybucję, transmisję, publikowanie oraz prezentowanie treści w całości lub fragmencie - zgodnie z obowiązującą ustawą o prawie autorskim) wymaga uzyskania zgody Administratora.

5. System punktacji i Nagrody:

5.1. Każda aktywność Użytkownika posiadającego konto w Serwisie będzie nagradzana odpowiednią ilością punktów:
- polubienie przepisu lub artykułu – 1 pkt,
- skomentowanie przepisu lub artykułu – 5 pkt,
- opublikowanie przepisu – 100 pkt,
5.2. Administrator Serwisu przyzna Użytkownikowi dodatkowe punkty, jeżeli:
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany wyjątkowej jakości zdjęciem głównym (w ocenie Administratora) – dodatkowych 50 pkt,
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany w każdym kroku wyjątkowej jakości zdjęciami (w ocenie Administratora Serwisu) – dodatkowych 100 pkt,
- przepis Użytkownika zostanie dodatkowo wyróżniony (np.: jako przepis tygodnia (dodatkowych 50 pkt.) lub miesiąca (dodatkowych 100 pkt)) lub wykorzystany przez Administratora Serwisu w publikacjach związanych z portalem gotujwstylueko.pl (gazety, ulotki lub inne materiały drukowane itp. dodatkowych 100 pkt.).
5.3. Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.
- aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
5.4. Zgromadzone na Koncie Użytkowników punkty mogą być wymieniane na Nagrody.
5.5. Dostępne aktualnie Nagrody, wraz z ilością punktów, jakie Użytkownik musi zgromadzić, aby wymiana była możliwa do zrealizowania, prezentowane są w Serwisie w zakładce Jak zacząć/Nagrody.
5.6. Serwis dostarczy Użytkownikowi wybrane przez niego Nagrody w następujący sposób:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym (mapa dostępnych sklepów zostanie wyświetlona w trakcie procesu wyboru Nagrody przez Użytkownika),
- wysyłka pocztą lub kurierem – wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 1000 pkt. od sumy punktów zgromadzonych przez Użytkownika.
5.8. Czas dostarczenia wybranej przez Użytkownika Nagrody wynosi:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym – do 30 dni roboczych,
- wysyłka pocztą lub kurierem – do 30 dni roboczych.
5.9. Użytkownik, który wybierze przesyłkę pocztową jako sposób dostarczenia Nagrody, zostanie poproszony przez system o podanie danych adresowych do wysyłki (dokładne informacje o danych osobowych znajdują się w pkt. 6 Regulaminu).

6. Dane osobowe:

6.1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma Bio Planet S.A. z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno.
6.2. Dane kontaktowe do inspektora ochrony danych osobowych: Joanna Siemińska, mail: j.sieminska@bioplanet.pl, adres korespondencyjny: Fabryczna 9B, 05-084 Leszno.
6.3. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu:
- realizacji usług lub aktywności, które oferuje serwis gotujwstylueko.pl (logowanie do serwisu, oznaczanie publikowanych w serwisie materiałów, wysyłka nagród) na podstawie RODO art. 6 ust 1 pkt b oraz f,
- do realizacji usług, na które użytkownicy wyrazili zgodę (wysyłanie materiałów marketingowych) na podstawie RODO art. 6 ust 1 pkt a.
6.3. Państwa dane osobowe mogą być udostępniane podmiotom współpracującym z Administratorem (firmy informatyczne obsługujące serwis gotujwstylueko.pl, firmy świadczące usługi w zakresie hostingu, firmy transportowe).
6.4. Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez okres:
- dane uzyskane w procesie rejestracji nowego Użytkownika serwisu przetwarzane będą do chwili zakończenia świadczenia usługi (likwidacja konta Użytkownika) lub wycofania zgody (wysyłanie materiałów marketingowych) lub zakończenia działalności przez Administratora,
- dane uzyskane w procesie realizacji wysyłki nagród przetwarzane będą do upływu okresów gwarancji/rękojmi, a także do upływu okresów archiwizacyjnych wynikających ze szczególnych przepisów (np. przepisy podatkowe obowiązujące Administratora).
6.5. Przysługuje Państwu prawo dostępu do swoich danych osobowych, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu, oraz prawo do przenoszenia danych w przypadkach określonych w przepisach RODO.
6.6. Przysługuje Państwu prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
6.7. Przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
6.8. Podane przez Państwa dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym w formie profilowania.
6.9. Adres IP czyli numer przypisywany komputerowi użytkownika podczas połączenia z Internetem, umożliwia komunikację pomiędzy danym komputerem i serwerem. Adresy IP użytkowników odwiedzających Serwis mogą być rejestrowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa systemu informatycznego oraz dla celów diagnostycznych. Informacje te mogą być również wykorzystane w formie zbiorczej w celu przeprowadzenia analizy trendów internetowych oraz oceny działania serwisu internetowego.
6.10. Pliki cookie są umieszczane przez Serwis w urządzeniu Użytkownika podczas każdej wizyty w Serwisie, pozwala to na zapamiętanie urządzenia Uzytkownika oraz służy realizacji kilku celów (usprawnianie działania, funkcjonalności oraz wydajności Serwisu).
6.11. Pomimo, że większość przeglądarek internetowych automatycznie zezwala na umieszczanie na komputerze plików cookie, Użytkownik może nie wyrazić na to zgody, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki. Użytkownik może także w dowolnym momencie usunąć pliki cookie ze swojego urządzenia. W takim przypadku należy pamiętać, że nie wyrażając zgody na umieszczanie plików cookie, użytkownik nie będzie mógł w pełni korzystać ze wszystkich funkcji Serwisu.
6.12. Dodatkowe informacje o zarządzaniu plikami cookie znajdują się w pliku Pomoc w menu przeglądarki internetowej.

7. Warunki techniczne korzystania z Serwisu:

7.1. Do prawidłowego korzystania z Serwisu wymagane jest:
- urządzenie np. komputer, tablet, smartfon,
- aktywne połączenie z siecią Internet,
- przeglądarka www z obsługą Cookies i JavaScript.
7.2. Warunki techniczne korzystania z Serwisu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Serwisu oraz prawidłowego wyglądu w przeglądarce internetowej stosowanej przez Użytkownika, a także bezpieczeństwa danych Użytkownika zapisanych na Koncie.

8. Reklamacje

8.1. Zgłoszenia reklamacyjne będą rozpatrywane przez Administratora w terminie 30 dni roboczych od daty zgłoszenia reklamacji.
8.2. Reklamacje można zgłaszać:
- na adres mailowy: reklamacje@gotujwstylueko.pl,
- listownie na adres: Bio Planet S.A., Fabryczna 9b, 05-084 Leszno z dopiskiem „gotujwstylueko.pl”.

 

 

 

ważny od 28 października 2016 roku

Wstęp:

Niniejszy regulamin określa zasady korzystania z serwisu internetowego dostępnego pod adresem www.gotujwstylueko.pl, którego właścicielem jest firma Bio Planet S.A., z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000244648 przez Sąd Rejonowy dla M.St.Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS z kapitałem zakładowym (opłaconym) w wysokości 2.800.000 zł.

1. Definicje:

Administrator – osoba zarządzająca Serwisem z uprawnienia Właściciela Serwisu,
Avatar - obrazek wyświetlany obok nazwy Użytkownika (dodawany przez Użytkownika), 
Konto – zbiór danych umożliwiających prawidłową identyfikację Użytkownika po zalogowaniu do Serwisu (za pomocą indywidualnego loginu i hasła), wyłącznie zalogowani Użytkownicy mają dostęp do pełnej funkcjonalności Serwisu,
Nagroda – wybrane produkty ekologiczne oraz usługi nabyte za punkty zgromadzone na profilu Użytkownika,
Punkty – za opublikowane Przepisy lub inne Wpisy, są przydzielane punkty, które Użytkownik może wymienić na Nagrody,
Ranking - zestawienie wszystkich Użytkowników wg ilości zdobytych punktów (łącznie z punktami już wymienionymi na Nagrody), dostępne dla zalogowanych i niezalogowanych Użytkowników Serwisu, 
Rejestracja – proces zakładania Konta na portalu gotujwstylueko.pl,
Serwis – serwis internetowy www.gotujwstylueko.pl,
Szef Kuchni – wyróżniony Użytkownik Serwisu, bierze aktywny udział w prowadzeniu Serwisu, publikuje treści bez ograniczeń, może redagować artykuły i newsy,
Użytkownik – każda osoba korzystająca z Serwisu (Użytkownikiem jest zarówno osoba przeglądająca Serwis, jak i osoba, która założyła Konto w Serwisie, dokonując Rejestracji), Użytkownikiem Serwisu może być tylko osoba pełnoletnia
Wpis – w ramach niniejszego Regulaminu, wpis oznacza: przepis, komentarz, artykuł, krótką informację tekstową, wizytówkę lub inny zamieszczony w Serwisie tekst, a także grafikę, zdjęcie lub film.

2. Ogólne zasady korzystania z Serwisu:

2.1. Korzystanie z Serwisu jest bezpłatne. Dostęp do Serwisu jest otwarty dla każdego użytkownika publicznej sieci internetowej, na zasadach określonych w niniejszym Regulaminie.
2.2. Korzystanie z Serwisu jest dobrowolne a Użytkownik, zamieszczając w Serwisie dowolne treści, wyraża zgodę na bezterminowe ich wykorzystywanie przez Serwis. 
2.3. Umieszczane przez Użytkowników treści są moderowane przez Administratora i ukazują się w Serwisie po zaakceptowaniu ich treści.
2.4. Administrator Serwisu ma prawo do zawieszenia lub usunięcia Konta Użytkownika w sytuacji wykrycia działań niezgodnych z niniejszym Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa lub ogólnymi zasadami współżycia społecznego, przy czym wcześniej Użytkownik zostanie wezwany do natychmiastowego zaprzestania działań naruszających Regulamin (ze wskazaniem naruszeń, jakich się dopuścił).
2.5. Użytkownicy zostaną powiadomieni o każdej zmianie niniejszego Regulaminu za pomocą e-maila z kopią pełnego tekstu Regulaminu. W przypadku braku akceptacji Regulaminu Użytkownik ma prawo do usunięcia swojego Konta w Serwisie. 
2.6. Usunięcie Konta w Serwisie oznacza skasowanie danych osobowych podanych przez Użytkownika w procesie Rejestracji, nie oznacza usunięcia wpisów Użytkownika.
2.7. Użytkownik ma prawo wystąpienia o usunięcie własnych wpisów z Serwisu www.gotujwstylueko.pl, w takim przypadku Administrator ma 14 dni na podjęcie stosownej decyzji i poinformowanie o niej Użytkownika a 30 dni na wprowadzenie decyzji w życie. Nie ulegają usunięciu wpisy, które zostały wykorzystane w innych formach prezentacji i przekazu takich jak: banery, ulotki, gazety i itp.
2.8. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za czasową niedostępność Serwisu w sieci internetowej lub za nieprawidłowe działanie Serwisu z przyczyn niezależnych od Administratora.
2.9. Administrator nie udziela żadnego rodzaju gwarancji związanych z dokładnością oraz rzetelnością treści opublikowanych w Serwisie. 
2.10. Porady dotyczące odżywania zawarte w treściach dostępnych w Serwisie, w żaden sposób nie zastępują fachowej porady lekarskiej.

3. Rejestracja nowego Użytkownika:

3.1. Użytkownik może korzystać z Serwisu bez Rejestracji, jednak usługi wymagające logowania nie będą dla niego dostępne.
3.2. Użytkownik przed rozpoczęciem korzystania z Serwisu jest zobowiązany zapoznać się z Regulaminem oraz zaakceptować jego treść podczas procesu Rejestracji w Serwisie. Odmowa akceptacji Regulaminu oznacza brak możliwości korzystania ze wszystkich funkcji Serwisu.
3.3. W celu dokonania Rejestracji Użytkownik jest zobowiązany podać następujące dane: nick (nazwa Użytkownika), adres e-mail, hasło oraz może wskazać grafikę lub zdjęcie jako avatar tworzonego Konta.
3.4. Użytkownik oświadcza, że podane przez niego dane są prawdziwe i aktualne.
3.5. Zabronione jest umieszczanie wszelkich treści reklamowych oraz linków do innych stron internetowych w nazwie Użytkownika, opisie Użytkownika, avatarze oraz we wszystkich materiałach tekstowych i graficznych zamieszczanych w Serwisie. 
3.6. Nazwa Użytkownika nie może się składać (w całości lub w części) z adresu e-mail, adresu strony WWW lub domeny internetowej, chyba że Administrator wyrazi na to swoją zgodę.
3.7. Użytkownik może posiadać w Serwisie tylko jedno Konto. W przypadku wykrycia większej liczby Kont założonych przez tego samego Użytkownika, wszystkie Konta zostaną usunięte.
3.8. Administrator ma prawo przyznać wybranemu Użytkownikowi Serwisu status Szefa Kuchni. W takim wypadku Administrator zwraca się z propozycją współpracy do Użytkownika i, jeżeli ten wyrazi zgodę, udziela mu stosownych uprawnień.

4. Zasady publikacji w Serwisie i Prawa Autorskie:

4.1. Użytkownik zobowiązany jest posiadać wszelkie prawa do zamieszczanych przez niego Wpisów w Serwisie, co najmniej w zakresie przewidzianym w Regulaminie, w tym zobowiązany jest posiadać autorskie prawa majątkowe i prawa pokrewne lub odpowiednie licencje do tych Wpisów w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 04 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zaakceptowanie postanowień Regulaminu jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, że Użytkownik posiadania nieograniczone prawo do wykorzystania Wpisu na warunkach przewidzianych w Regulaminie oraz że Wpisy Użytkownika nie naruszają praw autorskich i praw pokrewnych osób trzecich, w tym praw do wizerunku.

Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność wobec Administratora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie  roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Administratora lub osoby przez niego upoważnione Wpisu zgodnie z Regulaminem. Odpowiedzialność za naruszenie praw osób trzecich do Wpisu w całości obciąża Użytkownika.

W przypadku gdy Wpis stanowi utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, z chwilą umieszczenia Wpisu w Serwisie, Użytkownik udziela Administratorowi nieodpłatnej, niewyłącznej, nieograniczonej terytorialnie i w czasie licencji na korzystanie z Wpisu (utworu), z prawem udzielania sublicencji, na następujących polach eksploatacji:

a)    w zakresie utrwalania i zwielokrotniania – wytwarzanie egzemplarzy Wpisu jakąkolwiek techniką w tym drukarską, zapisu magnetycznego, optycznego, techniką analogową lub cyfrową; w dowolnym systemie lub formacie; na wszelkich nośnikach, w tym nośnikach papierowych, światłoczułych, magnetycznych, optycznych, dyskach, kościach pamięci, nośnikach komputerowych lub innych nośnikach zapisów i pamięci;

b)    w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których Wpis utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;

c)    w zakresie rozpowszechniania Wpisu w inny sposób, niż określony w lit. b:

-        wszelkie wykorzystanie Wpisu w materiałach drukowanych takich jak gazety w tym gazeta gotujwstylueko.pl, ulotki, banerach, stendach; zamieszczanie wpisów w Internecie, w tym na stronie internetowej gotujwstylueko.pl, stronie Administratora bioplanet.pl; na portalu facebook; na stronach internetowych powiązanych tematycznie ze zdrową żywnością lub powiązanych biznesowo z Administratorem;

-        wszelkie publiczne udostępnianie Wpisu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w tym poprzez sieci telekomunikacyjne lub multimedialne, bazy danych, serwery lub inne urządzenia i systemy, w tym także osób trzecich, w obiegu otwartym lub zamkniętym, w jakiejkolwiek technice, systemie lub formacie, z lub bez możliwości zapisu,

-        wszelkie publiczne odtwarzanie, wyświetlanie, wykonanie, wykorzystanie Wpisu w celu promocji i reklamy Administratora,

d)    w zakresie korzystania i rozporządzania Wpisem lub jego elementami w ramach reklamy i promocji na wszelkich nośnikach i mediach, w szczególności w formie drukowanej, w tym na ulotkach, w ogłoszeniach reklamowych, poprzez ich zamieszczanie w prasie lokalnej i krajowej, kolorowych magazynach i periodykach; zamieszczanie Wpisu w Internecie; na pocztówkach, kalendarzach, folderach, nalepkach, znaczkach;

Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie przez Administratora praw zależnych wobec Wpisów w zakresie: modyfikowania Wpisu, w szczególności na dokonywanie skrótów i zmian redakcyjnych, tłumaczenia, przeróbek, adaptacji, włączania do Wpisu innych treści lub włączania Wpisu lub jego części do innych utworów, bez nadzoru autorskiego ze strony Użytkownika.

Pola eksploatacji wymienione w lit. a - d powyżej mają zastosowanie do Wpisu jako całości oraz do każdego z jego elementów, fragmentów lub części w zakresie, w jakim specyfika Wpisu lub jego elementu, fragmentu, części pozwala na eksploatację na danym polu eksploatacji.

4.2. Zabrania się Użytkownikom publikowania w Serwisie wszelkich treści (zdjęć, grafiki, tekstu lub dowolnych innych materiałów) sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe, a w szczególności:
- zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe;
- zawierających nagość, pornografię, erotykę oraz treści obsceniczne;
- przedstawiających sceny przemocy;
- obrażających uczucia innych osób (w tym również uczucia religijne);
- materiałów dyskryminujących (w jakikolwiek sposób), a w szczególności ze względu na rasę i płeć;
- naruszających prawo do prywatności;
- zawierających treści namawiających do nielegalnej działalności,
- zawierających reklamy towarów lub usług, reklamy innych serwisów internetowych lub odnośników do innych stron internetowych (wymagana jest zgoda Administratora),
- zawierających materiały chronione prawem autorskim bez zgody autora.
4.3. Serwis zastrzega sobie prawo do usuwania lub modyfikowania treści zamieszczonych przez Użytkownika bez podania przyczyny.
4.4. Administrator ma prawo do usunięcia wszelkich wpisów, które uzna za niewartościowe,  lub służące jedynie zwiększaniu punktacji Użytkownika.
4.5. Administrator ma prawo do zablokowania konta lub usunięcia z serwisu Użytkownika, który opublikował w Serwisie treści niezgodne z niniejszym Regulaminem.
4.6. W przypadku jakichkolwiek roszczeń ze strony osób trzecich w stosunku do treści zamieszczonych przez Użytkownika, Administrator zażąda od Użytkownika niezwłocznego wyjaśnienia sprawy i wystąpienia przeciwko takim roszczeniom. Użytkownik ma 14 dni na ustosunkowanie się do zarzutów (mail lub list polecony). Jeżeli Użytkownik nie podejmie żadnych działań prowadzących do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji lub wyjaśnienia Użytkownika nie będą poparte rzeczywistymi faktami (dowodami), Administrator ma prawo do zablokowania oraz usunięcia konta Użytkownika.
4.7. Za zamieszczanie w Serwisie treści, Użytkownik ponosi odpowiedzialność na zasadach określonych przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.
4.8. Firma Bio Planet S.A. oświadcza, iż nie kontroluje w sposób ciągły wszystkich treści publikowanych przez Użytkowników w Serwisie. W przypadku ujawnienia treści niezgodnych z Regulaminem, w możliwie krótkim czasie zostaną podjęte działania, mające na celu szybkie usunięcie zakazanych treści z Serwisu. Osoby, które zauważą wpisy łamiące postanowienia niniejszego Regulaminu, proszone są o kontakt z Administratorem Serwisu (za pomocą maila: info@gotujwstylueko.pl)
4.9. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikające z opublikowania przez Użytkowników treści niezgodnych z Regulaminem.
4.10. Wszystkie materiały umieszczone się w Serwisie chronione są prawem autorskim. Materiały te można kopiować i przechowywać oraz drukować wyłącznie na własne potrzeby (w celach niekomercyjnych). Serwis nie wyraża zgody na rozpowszechnianie tak skopiowanych materiałów na wszelkich polach eksploatacji zgodnie z ustawą o prawie autorskim.
4.11. Użycie materiałów zamieszczonych w Serwisie w celach komercyjnych (tzn. kopiowanie, modyfikowanie, dystrybucję, transmisję, publikowanie oraz prezentowanie treści w całości lub fragmencie - zgodnie z obowiązującą ustawą o prawie autorskim) wymaga uzyskania zgody Administratora na piśmie.

4.12. Użytkownik akceptując Regulamin wyraża zgodę na zamieszczenie swoich danych w Rankingu.

5. System punktacji i Nagrody:

5.1. Każda aktywność Użytkownika posiadającego konto w Serwisie będzie nagradzana odpowiednią ilością punktów:
- polubienie przepisu lub artykułu – 1 pkt,
- skomentowanie przepisu lub artykułu – 5 pkt,
- opublikowanie przepisu – 100 pkt, 
5.2. Administrator przyzna Użytkownikowi dodatkowe punkty, jeżeli:
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany wyjątkowej jakości zdjęciem głównym (w ocenie Administratora) – dodatkowych 50 pkt, 
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany w każdym kroku wyjątkowej jakości zdjęciami (w ocenie Administratora) – dodatkowych 100 pkt,

- przepis Użytkownika zostanie dodatkowo wyróżniony (np.: jako przepis tygodnia (dodatkowych 50 pkt.) lub miesiąca (dodatkowych 100 pkt)) lub wykorzystany przez Administratora w publikacjach związanych z portalem gotujwstylueko.pl (gazety, ulotki lub inne materiały drukowane itp. dodatkowych 100 pkt.).

5.3. Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu. 
- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
5.4. Zgromadzone na Koncie Użytkowników punkty mogą być wymieniane na Nagrody. 
5.5. Dostępne aktualnie Nagrody, wraz z ilością punktów, jakie Użytkownik musi zgromadzić, aby wymiana była możliwa do zrealizowania, prezentowane są w Serwisie w zakładce Jak zacząć/Nagrody.
5.6. Serwis dostarczy Użytkownikowi wybrane przez niego Nagrody w następujący sposób:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym (mapa dostępnych sklepów zostanie wyświetlona w trakcie procesu wyboru Nagrody przez Użytkownika),
- wysyłka pocztą lub kurierem – wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 1000 pkt. od sumy punktów zgromadzonych przez Użytkownika

5.8. Czas dostarczenia wybranej przez Użytkownika Nagrody wynosi:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym – do 30 dni roboczych,
- wysyłka pocztą lub kurierem – do 30 dni roboczych.
5.9. Użytkownik, który wybierze przesyłkę pocztową jako sposób dostarczenia Nagrody, zostanie poproszony przez system o podanie danych adresowych do wysyłki.

6. Dane osobowe:

6.1. Administratorem danych osobowych udostępnionych przez Użytkowników Serwisu jest firma Bio Planet S.A.
6.2. Rejestrując się w Serwisie Użytkownik wyraża zgodę na gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie podanych danych, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 (Dz. U. z roku 2002, Nr 144, poz.1204).
6.3. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych przedmiotowo z uczestnictwem Użytkownika w Serwisie oraz działaniami promocyjnymi i marketingowymi dotyczącymi firmy Bio Planet Sp. z o.o.
6.4. Użytkownik ma prawo wglądu do swoich danych, a także prawo ich poprawiania i żądania ich usunięcia z bazy danych. Przetwarzanie danych podanych przez Użytkownika w ramach Serwisu odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).

7. Warunki techniczne korzystania z Serwisu:

7.1. Do prawidłowego korzystania z Serwisu wymagane jest:
- urządzenie np. komputer, tablet, smartfon,
- aktywne połączenie z siecią Internet,
- przeglądarka WWW z obsługą Cookies i JavaScript.
7.2. Warunki techniczne korzystania z Serwisu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Serwisu oraz prawidłowego wyglądu w przeglądarce internetowej stosowanej przez Użytkownika, a także bezpieczeństwa danych Użytkownika zapisanych na Koncie.
7.3. Użytkownik akceptuje wykorzystywanie podczas łączenia ze stronami Serwisu rozwiązania Cookies, które służą wyłącznie profilowaniu treści oraz zapamiętywania indywidualnych ustawień użytkownika.

8. Reklamacje

8.1. Zgłoszenia reklamacyjne będą rozpatrywane przez Administratora w terminie 30 dni roboczych od daty zgłoszenia reklamacji.
8.2. Reklamacje można zgłaszać:
- na adres mailowy: reklamacje@gotujwstylueko.pl,
- listownie na adres: Bio Planet S.A., Fabryczna 9b, 05-084 Leszno z dopiskiem „gotujwstylueko.pl”.

 

Regulamin ważny od 4 listopada 2013 roku

Regulamin i polityka prywatności 

Wstęp:

Niniejszy regulamin określa zasady korzystania z serwisu internetowego dostępnego pod adresem www.gotujwstylueko.pl, którego właścicielem jest firma Bio Planet S.A., z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000244648 przez Sąd Rejonowy dla M.St.Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS z kapitałem zakładowym (opłaconym) w wysokości 2.800.000 zł.

1. Definicje:

Administrator – osoba zarządzająca Serwisem z uprawnienia Właściciela Serwisu,
Avatar - obrazek wyświetlany obok nazwy Użytkownika (dodawany przez Użytkownika), 
Konto – zbiór danych umożliwiających prawidłową identyfikację Użytkownika po zalogowaniu do Serwisu (za pomocą indywidualnego loginu i hasła), wyłącznie zalogowani Użytkownicy mają dostęp do pełnej funkcjonalności Serwisu,
Nagroda – wybrane produkty ekologiczne oraz usługi,
Ranking - zestawienie wszystkich Użytkowników wg ilości zdobytych punktów (łącznie z punktami już wymienionymi na Nagrody), dostępne dla zalogowanych i niezalogowanych Użytkowników Serwisu,
Rejestracja – proces zakładania Konta na portalu gotujwstylueko.pl,
Serwis – serwis internetowy www.gotujwstylueko.pl,
Szef Kuchni – wyróżniony Użytkownik Serwisu, bierze aktywny udział w prowadzeniu Serwisu, publikuje treści bez ograniczeń, może redagować artykuły i newsy, 
Użytkownik – każda osoba korzystająca z Serwisu (Użytkownikiem jest zarówno osoba przeglądająca Serwis, jak i osoba, która założyła Konto w Serwisie, dokonując Rejestracji),
Wpis – w ramach niniejszego Regulaminu, wpis oznacza: przepis, komentarz, artykuł, krótką informację tekstową, wizytówkę lub inny zamieszczony w Serwisie tekst, a także grafikę, zdjęcie lub film.

2. Ogólne zasady korzystania z Serwisu:

2.1. Korzystanie z Serwisu jest bezpłatne. Dostęp do Serwisu jest otwarty dla każdego użytkownika publicznej sieci internetowej, na zasadach określonych w niniejszym Regulaminie.
2.2. Korzystanie z Serwisu jest dobrowolne a Użytkownik, zamieszczając w Serwisie dowolne treści, wyraża zgodę na bezterminowe ich wykorzystywanie przez Serwis. 
2.3. Umieszczane przez Użytkowników treści są moderowane przez Administratora i ukazują się w Serwisie po zaakceptowaniu ich treści.
2.4. Administrator Serwisu ma prawo do zawieszenia lub usunięcia Konta Użytkownika w sytuacji wykrycia działań niezgodnych z niniejszym Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa lub ogólnymi zasadami współżycia społecznego, przy czym wcześniej Użytkownik zostanie wezwany do natychmiastowego zaprzestania działań naruszających Regulamin (ze wskazaniem naruszeń, jakich się dopuścił).
2.5. Użytkownicy zostaną powiadomieni o każdej zmianie niniejszego Regulaminu za pomocą e-maila z kopią pełnego tekstu Regulaminu. W przypadku braku akceptacji Regulaminu Użytkownik ma prawo do usunięcia swojego Konta w Serwisie. 
2.6. Usunięcie Konta w Serwisie oznacza skasowanie danych osobowych podanych przez Użytkownika w procesie Rejestracji, nie oznacza usunięcia wpisów Użytkownika.
2.7. Użytkownik ma prawo wystąpienia o usunięcie własnych wpisów z Serwisu, w takim przypadku Administrator ma 14 dni na podjęcie stosownej decyzji i poinformowanie o niej Użytkownika. Zamknięcie Konta oznacza bezpowrotną utratę dostępu do Serwisu.
2.8. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za czasową niedostępność Serwisu w sieci internetowej lub za nieprawidłowe działanie Serwisu z przyczyn niezależnych od Administratora.
2.9. Administrator nie udziela żadnego rodzaju gwarancji związanych z dokładnością oraz rzetelnością treści opublikowanych w Serwisie. 
2.10. Porady dotyczące odżywania zawarte w treściach dostępnych w Serwisie, w żaden sposób nie zastępują fachowej porady lekarskiej.

3. Rejestracja nowego Użytkownika:

3.1. Użytkownik może korzystać z Serwisu bez Rejestracji, jednak usługi wymagające logowania nie będą dla niego dostępne.
3.2. Użytkownik przed rozpoczęciem korzystania z Serwisu jest zobowiązany zapoznać się z Regulaminem oraz zaakceptować jego treść podczas procesu Rejestracji w Serwisie. Odmowa akceptacji Regulaminu oznacza brak możliwości korzystania ze wszystkich funkcji Serwisu.
3.3. W celu dokonania Rejestracji Użytkownik jest zobowiązany podać następujące dane: nick (nazwa Użytkownika), adres e-mail, hasło oraz może wskazać grafikę lub zdjęcie jako avatar tworzonego Konta.
3.4. Użytkownik oświadcza, że podane przez niego dane są prawdziwe i aktualne.
3.5. Zabronione jest umieszczanie wszelkich treści reklamowych oraz linków do innych stron internetowych w nazwie Użytkownika, opisie Użytkownika, avatarze oraz we wszystkich materiałach tekstowych i graficznych zamieszczanych w Serwisie. 
3.6. Nazwa Użytkownika nie może się składać (w całości lub w części) z adresu e-mail, adresu strony WWW lub domeny internetowej.
3.7. Użytkownik może posiadać w Serwisie tylko jedno Konto. W przypadku wykrycia większej liczby Kont założonych przez tego samego Użytkownika, wszystkie Konta zostaną usunięte.
3.8. Administrator ma prawo przyznać wybranemu Użytkownikowi Serwisu status Szefa Kuchni. W takim wypadku Administrator zwraca się z propozycją współpracy do Użytkownika i, jeżeli ten wyrazi zgodę, udziela mu stosownych uprawnień.

4. Zasady publikacji w Serwisie i Prawa Autorskie:

4.1. Akceptując niniejszy Regulamin i umieszczając dowolny wpis w Serwisie, Użytkownik udziela Serwisowi nieodpłatnej, niewyłącznej licencji do umieszczonego wpisu na czas nieokreślony, w celach związanych z funkcjonowaniem Serwisu. Serwis ma prawo umieszczać reklamy w sąsiedztwie wpisów Uzytkownika.
4.2. Zabrania się Użytkownikom publikowania w Serwisie wszelkich treści (zdjęć, grafiki, tekstu lub dowolnych innych materiałów) sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe, a w szczególności:
- zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe;
- zawierających nagość, pornografię, erotykę oraz treści obsceniczne;
- przedstawiających sceny przemocy;
- obrażających uczucia innych osób (w tym również uczucia religijne);
- materiałów dyskryminujących (w jakikolwiek sposób), a w szczególności ze względu na rasę i płeć;
- naruszających prawo do prywatności;
- zawierających treści namawiających do nielegalnej działalności,
- zawierających reklamy towarów lub usług, reklamy innych serwisów internetowych lub odnośników do innych stron internetowych (wymagana jest zgoda Administratora),
- zawierających materiały chronione prawem autorskim bez zgody autora.
4.3. Serwis zastrzega sobie prawo do usuwania lub modyfikowania treści zamieszczonych przez Użytkownika bez podania przyczyny.
4.4. Administrator ma prawo do usunięcia wszelkich wpisów, które uzna za niewartościowe lub służące jedynie zwiększaniu punktacji Użytkownika.
4.5. Administrator ma prawo do zablokowania konta lub usunięcia z serwisu Użytkownika, który opublikował w Serwisie treści niezgodne z niniejszym Regulaminem.
4.6. W przypadku jakichkolwiek roszczeń ze strony osób trzecich w stosunku do treści zamieszczonych przez Użytkownika, Administrator zażąda od Użytkownika niezwłocznego wyjaśnienia sprawy i wystąpienia przeciwko takim roszczeniom. Użytkownik ma 14 dni na ustosunkowanie się do zarzutów (mail lub list polecony). Jeżeli Użytkownik nie podejmie żadnych działań prowadzących do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji lub wyjaśnienia Użytkownika nie będą poparte rzeczywistymi faktami (dowodami), Administrator ma prawo do zablokowania oraz usunięcia konta Użytkownika.
4.7. Za zamieszczanie w Serwisie treści, Użytkownik ponosi odpowiedzialność na zasadach określonych przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.
4.8. Firma Bio Planet S.A. oświadcza, iż nie kontroluje w sposób ciągły wszystkich treści publikowanych przez Użytkowników w Serwisie. W przypadku ujawnienia treści niezgodnych z Regulaminem, w możliwie krótkim czasie zostaną podjęte działania, mające na celu szybkie usunięcie zakazanych treści z Serwisu. Osoby, które zauważą wpisy łamiące postanowienia niniejszego Regulaminu, proszone są o kontakt z Administratorem Serwisu (za pomocą maila: info@gotujwstylueko.pl)
4.9. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikające z opublikowania przez Użytkowników treści niezgodnych z Regulaminem.
4.10. Wszystkie materiały umieszczone się w Serwisie chronione są prawem autorskim. Materiały te można kopiować i przechowywać oraz drukować wyłącznie na własne potrzeby (w celach niekomercyjnych). Serwis nie wyraża zgody na rozpowszechnianie tak skopiowanych materiałów na wszelkich polach eksploatacji zgodnie z ustawą o prawie autorskim.
4.11. Użycie materiałów zamieszczonych w Serwisie w celach komercyjnych (tzn. kopiowanie, modyfikowanie, dystrybucję, transmisję, publikowanie oraz prezentowanie treści w całości lub fragmencie - zgodnie z obowiązującą ustawą o prawie autorskim) wymaga uzyskania zgody Administratora na piśmie.

5. System punktacji i Nagrody:

5.1. Każda aktywność Użytkownika posiadającego konto w Serwisie będzie nagradzana odpowiednią ilością punktów:
- polubienie przepisu lub artykułu – 1 pkt,
- skomentowanie przepisu lub artykułu – 5 pkt,
- opublikowanie przepisu – 100 pkt, 
5.2. Administrator przyzna Użytkownikowi dodatkowe punkty, jeżeli:
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany wyjątkowej jakości zdjęciem głównym (w ocenie Administratora) – dodatkowych 50 pkt, 
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany w każdym kroku wyjątkowej jakości zdjęciami (w ocenie Administratora) – dodatkowych 100 pkt,

- przepis Użytkownika zostanie dodatkowo wyróżniony (np.: jako przepis tygodnia (dodatkowych 50 pkt.) lub miesiąca (dodatkowych 100 pkt)) lub wykorzystany przez Administratora w publikacjach związanych z portalem gotujwstylueko.pl (gazety, ulotki lub inne materiały drukowane itp. dodatkowych 100 pkt.).

5.3. Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu. 
- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
5.4. Zgromadzone na Koncie Użytkowników punkty mogą być wymieniane na Nagrody. 
5.5. Dostępne aktualnie Nagrody, wraz z ilością punktów, jakie Użytkownik musi zgromadzić, aby wymiana była możliwa do zrealizowania, prezentowane są w Serwisie w zakładce Jak zacząć/Nagrody.
5.6. Serwis dostarczy Użytkownikowi wybrane przez niego Nagrody w następujący sposób:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym (mapa dostępnych sklepów zostanie wyświetlona w trakcie procesu wyboru Nagrody przez Użytkownika),
- wysyłka pocztą lub kurierem – wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 200 pkt. od sumy punktów zgromadzonych przez Użytkownika (UWAGA: od 1.05.2014 wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 1000 pkt).
5.8. Czas dostarczenia wybranej przez Użytkownika Nagrody wynosi:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym – do 10 dni roboczych,
- wysyłka pocztą lub kurierem – do 15 dni roboczych.
5.9. Użytkownik, który wybierze przesyłkę pocztową jako sposób dostarczenia Nagrody, zostanie poproszony przez system o podanie danych adresowych do wysyłki.

6. Dane osobowe:

6.1. Administratorem danych osobowych udostępnionych przez Użytkowników Serwisu jest firma Bio Planet S.A.
6.2. Rejestrując się w Serwisie Użytkownik wyraża zgodę na gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie podanych danych, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 (Dz. U. z roku 2002, Nr 144, poz.1204).
6.3. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych przedmiotowo z uczestnictwem Użytkownika w Serwisie oraz działaniami promocyjnymi i marketingowymi dotyczącymi firmy Bio Planet Sp. z o.o.
6.4. Użytkownik ma prawo wglądu do swoich danych, a także prawo ich poprawiania i żądania ich usunięcia z bazy danych. Przetwarzanie danych podanych przez Użytkownika w ramach Serwisu odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).

7. Warunki techniczne korzystania z Serwisu:

7.1. Do prawidłowego korzystania z Serwisu wymagane jest:
- urządzenie np. komputer, tablet, smartfon,
- aktywne połączenie z siecią Internet,
- przeglądarka WWW z obsługą Cookies i JavaScript.
7.2. Warunki techniczne korzystania z Serwisu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Serwisu oraz prawidłowego wyglądu w przeglądarce internetowej stosowanej przez Użytkownika, a także bezpieczeństwa danych Użytkownika zapisanych na Koncie.
7.3. Użytkownik akceptuje wykorzystywanie podczas łączenia ze stronami Serwisu rozwiązania Cookies, które służą wyłącznie profilowaniu treści oraz zapamiętywania indywidualnych ustawień użytkownika.

8. Reklamacje

8.1. Zgłoszenia reklamacyjne będą rozpatrywane przez Administratora w terminie 14 dni roboczych od daty zgłoszenia reklamacji.
8.2. Reklamacje można zgłaszać:
- na adres mailowy: reklamacje@gotujwstylueko.pl,
- listownie na adres: Bio Planet S.A., Fabryczna 9b, 05-084 Leszno z dopiskiem „gotujwstylueko.pl”.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet