• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
Jesteś tu:Strona głównaRegulamin i polityka prywatności

Regulamin i polityka prywatności

Regulamin obowiązuje od 24.05.2018.

 

Wstęp:

Niniejszy regulamin określa zasady korzystania z serwisu internetowego dostępnego pod adresem www.gotujwstylueko.pl, którego właścicielem jest firma Bio Planet S.A., z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000244648 przez Sąd Rejonowy dla M.St.Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS z kapitałem zakładowym (opłaconym) w wysokości 2.800.000 zł.

1. Definicje:

Administrator Serwisu – osoba zarządzająca Serwisem z uprawnienia Właściciela Serwisu,
Avatar - obrazek wyświetlany obok nazwy Użytkownika (dodawany przez Użytkownika),
Konto – zbiór danych umożliwiających prawidłową identyfikację Użytkownika po zalogowaniu do Serwisu (za pomocą indywidualnego loginu i hasła), wyłącznie zalogowani Użytkownicy mają dostęp do pełnej funkcjonalności Serwisu,
Nagroda – wybrane produkty ekologiczne oraz usługi nabyte za punkty zgromadzone na profilu Użytkownika,
Punkty – za opublikowane przepisy lub inne Wpisy, są przydzielane punkty, które Użytkownik może wymienić na Nagrody,
Ranking - zestawienie wszystkich Użytkowników wg ilości zdobytych punktów (łącznie z punktami już wymienionymi na Nagrody), dostępne dla zalogowanych i niezalogowanych Użytkowników Serwisu,
Rejestracja – proces zakładania Konta na portalu gotujwstylueko.pl,
Serwis – serwis internetowy www.gotujwstylueko.pl,
Szef Kuchni – wyróżniony Użytkownik Serwisu, bierze aktywny udział w prowadzeniu Serwisu,
Użytkownik – każda osoba korzystająca z Serwisu (Użytkownikiem jest zarówno osoba przeglądająca Serwis, jak i osoba, która założyła Konto w Serwisie, dokonując Rejestracji),
Wpis – w ramach niniejszego Regulaminu, wpis oznacza: przepis, komentarz, artykuł, krótką informację tekstową lub inny zamieszczony w Serwisie tekst, a także grafikę, zdjęcie lub film.

2. Ogólne zasady korzystania z Serwisu:

2.1. Korzystanie z Serwisu jest bezpłatne. Dostęp do Serwisu jest otwarty dla każdego użytkownika publicznej sieci internetowej, na zasadach określonych w niniejszym Regulaminie.
2.2. Korzystanie z Serwisu jest dobrowolne a Użytkownik, zamieszczając w Serwisie Wpisy, wyraża zgodę na bezterminowe ich wykorzystywanie przez Serwis.
2.3. Umieszczane przez Użytkowników treści są moderowane przez Administratora i ukazują się w Serwisie po zaakceptowaniu ich treści.
2.4. Administrator Serwisu ma prawo do zawieszenia lub usunięcia Konta Użytkownika w sytuacji wykrycia działań niezgodnych z niniejszym Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa lub ogólnymi zasadami współżycia społecznego, przy czym wcześniej Użytkownik zostanie wezwany do natychmiastowego zaprzestania działań naruszających Regulamin (ze wskazaniem naruszeń, jakich się dopuścił).
2.5. Użytkownicy zostaną powiadomieni o każdej zmianie niniejszego Regulaminu za pomocą e-maila. W przypadku braku akceptacji Regulaminu Użytkownik ma prawo do usunięcia swojego Konta w Serwisie.
2.6. Usunięcie Konta w Serwisie oznacza skasowanie danych osobowych podanych przez Użytkownika w procesie Rejestracji, nie oznacza usunięcia wpisów Użytkownika.
2.7. Użytkownik ma prawo wystąpienia o usunięcie własnych wpisów z Serwisu www.gotujwstylueko.pl, w takim przypadku Administrator ma 30 dni na podjęcie stosownej decyzji i poinformowanie o niej Użytkownika oraz 14 dni na wprowadzenie decyzji w życie. Nie ulegają usunięciu wpisy, które zostały wykorzystane w innych formach prezentacji i przekazu takich jak: banery, ulotki, gazety i itp.
2.8. Administrator Serwisu nie ponosi odpowiedzialności za czasową niedostępność Serwisu w sieci internetowej lub za nieprawidłowe działanie Serwisu z przyczyn niezależnych od Administratora Serwisu.
2.9. Administrator Serwisu nie udziela żadnego rodzaju gwarancji związanych z dokładnością oraz rzetelnością treści opublikowanych w Serwisie.
2.10. Porady dotyczące odżywiania zawarte w treściach dostępnych w Serwisie, w żaden sposób nie zastępują fachowej porady lekarskiej.

3. Rejestracja nowego Użytkownika:

3.1. Użytkownik może korzystać z Serwisu bez Rejestracji, jednak usługi wymagające logowania nie będą dla niego dostępne.
3.2. Użytkownik przed rozpoczęciem korzystania z Serwisu jest zobowiązany zapoznać się z Regulaminem oraz zaakceptować jego treść podczas procesu Rejestracji w Serwisie. Odmowa akceptacji Regulaminu oznacza brak możliwości Rejestracji.
3.3. W celu dokonania Rejestracji Użytkownik jest zobowiązany podać następujące dane: nick (nazwa Użytkownika, widoczny dla wszystkich Użytkowników), adres e-mail (niewidoczny dla innych Użytkowników), hasło oraz może wskazać grafikę lub zdjęcie jako avatar tworzonego Konta.
3.4. Dokonując Rejestracji Użytkownik oświadcza, że podane przez niego dane są prawdziwe i aktualne.
3.5. Bez zgody Administratora zabronione jest umieszczanie wszelkich treści reklamowych oraz linków do innych stron internetowych w nazwie Użytkownika, opisie Użytkownika, avatarze oraz we wszystkich materiałach tekstowych i graficznych zamieszczanych w Serwisie.
3.6. Nazwa Użytkownika nie może się składać (w całości lub w części) z adresu e-mail, adresu strony www lub domeny internetowej, chyba że Administrator Serwisu wyrazi na to swoją zgodę.
3.7. Użytkownik może posiadać w Serwisie tylko jedno Konto, chyba że Administrator Serwisu wyrazi zgodę na założenie dodatkowych Kont. W przypadku wykrycia większej liczby Kont założonych przez tego samego Użytkownika (bez zgody Administratora Serwisu), wszystkie Konta zostaną usunięte.
3.8. Administrator Serwisu ma prawo przyznać wybranemu Użytkownikowi Serwisu status Szefa Kuchni. W takim wypadku Administrator Serwisu zwraca się z propozycją współpracy do Użytkownika i, jeżeli ten wyrazi zgodę, udziela mu stosownych uprawnień.

4. Zasady publikacji w Serwisie i Prawa Autorskie:

4.1. Użytkownik zobowiązany jest posiadać wszelkie prawa do zamieszczanych przez niego Wpisów w Serwisie, w tym zobowiązany jest posiadać autorskie prawa majątkowe i prawa pokrewne lub odpowiednie licencje do tych Wpisów w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 04 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zaakceptowanie postanowień Regulaminu jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, że Użytkownik posiada nieograniczone prawo do wykorzystania Wpisu na warunkach przewidzianych w Regulaminie oraz że Wpisy Użytkownika nie naruszają praw autorskich i praw pokrewnych osób trzecich, w tym praw do wizerunku.
4.2. Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność wobec Administratora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Administratora lub osoby przez niego upoważnione Wpisu zgodnie z Regulaminem. Odpowiedzialność za naruszenie praw osób trzecich do Wpisu w całości obciąża Użytkownika.
4.3. W przypadku gdy Wpis stanowi utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, z chwilą umieszczenia Wpisu w Serwisie, Użytkownik udziela Administratorowi Serwisu nieodpłatnej, niewyłącznej, nieograniczonej terytorialnie i w czasie licencji na korzystanie z Wpisu (utworu), z prawem udzielania sublicencji, na następujących polach eksploatacji:
- w zakresie utrwalania i zwielokrotniania – wytwarzanie egzemplarzy Wpisu jakąkolwiek techniką w tym drukarską, zapisu magnetycznego, optycznego, techniką analogową lub cyfrową; w dowolnym systemie lub formacie; na wszelkich nośnikach, w tym nośnikach papierowych, światłoczułych, magnetycznych, optycznych, dyskach, kościach pamięci, nośnikach komputerowych lub innych nośnikach zapisów i pamięci;
- w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których Wpis utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;
- w zakresie rozpowszechniania Wpisu w inny sposób, niż określony w lit. 4.3.2.
- w zakresie korzystania i rozporządzania Wpisem lub jego elementami w ramach reklamy i promocji na wszelkich nośnikach i mediach, w szczególności w formie drukowanej, w tym na ulotkach, w ogłoszeniach reklamowych, poprzez ich zamieszczanie w prasie lokalnej i krajowej, kolorowych magazynach i periodykach (w szczególności „gotuj w stylu eko.pl”); zamieszczanie Wpisu w Internecie (w tym na stronie internetowej gotujwstylueko.pl, stronie bioplanet.pl; mediach społecznościowych; na stronach internetowych powiązanych tematycznie ze zdrową żywnością lub powiązanych biznesowo z Administratorem); na pocztówkach, kalendarzach, folderach, nalepkach, znaczkach;
4.4.Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie przez Administratora praw zależnych wobec Wpisów w zakresie: modyfikowania Wpisu, w szczególności na dokonywanie skrótów i zmian redakcyjnych, tłumaczenia, przeróbek, adaptacji, włączania do Wpisu innych treści lub włączania Wpisu lub jego części do innych utworów, bez nadzoru autorskiego ze strony Użytkownika.
4.5. Pola eksploatacji wymienione w pkt. 4.3. powyżej mają zastosowanie do Wpisu jako całości oraz do każdego z jego elementów, fragmentów lub części w zakresie, w jakim specyfika Wpisu lub jego elementu, fragmentu, części pozwala na eksploatację na danym polu eksploatacji.
4.6. Zabrania się Użytkownikom publikowania w Serwisie wszelkich treści (zdjęć, grafiki, tekstu lub dowolnych innych materiałów) sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe, a w szczególności:
- zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe;
- zawierających nagość, pornografię, erotykę oraz treści obsceniczne;
- przedstawiających sceny przemocy;
- obrażających uczucia innych osób (w tym również uczucia religijne);
- materiałów dyskryminujących (w jakikolwiek sposób), a w szczególności ze względu na rasę i płeć;
- naruszających prawo do prywatności;
- zawierających treści namawiających do nielegalnej działalności,
- zawierających reklamy towarów lub usług, reklamy innych serwisów internetowych lub odnośników do innych stron internetowych (wymagana jest zgoda Administratora),
- zawierających materiały chronione prawem autorskim bez zgody autora.
4.6. Serwis zastrzega sobie prawo do usuwania lub modyfikowania treści zamieszczonych przez Użytkownika bez podania przyczyny.
4.7. Administrator Serwisu ma prawo do usunięcia wszelkich wpisów, które uzna za nie wartościowe, lub służące jedynie zwiększaniu punktacji Użytkownika.
4.8. Administrator Serwisu ma prawo do zablokowania konta lub usunięcia z serwisu Użytkownika, który opublikował w Serwisie treści niezgodne z niniejszym Regulaminem.
4.9. W przypadku jakichkolwiek roszczeń ze strony osób trzecich w stosunku do treści zamieszczonych przez Użytkownika, Administrator zażąda od Użytkownika niezwłocznego wyjaśnienia sprawy i wystąpienia przeciwko takim roszczeniom. Użytkownik ma 14 dni na ustosunkowanie się do zarzutów (mail lub list polecony). Jeżeli Użytkownik nie podejmie żadnych działań prowadzących do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji lub wyjaśnienia Użytkownika nie będą poparte rzeczywistymi faktami (dowodami), Administrator ma prawo do zablokowania oraz usunięcia konta i Wpisów Użytkownika.
4.10. Za zamieszczane w Serwisie treści, Użytkownik ponosi odpowiedzialność na zasadach określonych przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.
4.11. Firma Bio Planet S.A. oświadcza, iż nie kontroluje w sposób ciągły wszystkich treści publikowanych przez Użytkowników w Serwisie. W przypadku ujawnienia treści niezgodnych z Regulaminem, w możliwie krótkim czasie zostaną podjęte działania, mające na celu szybkie usunięcie zakazanych treści z Serwisu. Osoby, które zauważą wpisy łamiące postanowienia niniejszego Regulaminu, proszone są o kontakt z Administratorem Serwisu (za pomocą maila: info@gotujwstylueko.pl).
4.12. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikające z opublikowania przez Użytkowników treści niezgodnych z Regulaminem.
4.13. Wszystkie materiały umieszczone w Serwisie chronione są prawem autorskim. Materiały te można kopiować i przechowywać oraz drukować wyłącznie na własne potrzeby (w celach niekomercyjnych). Serwis nie wyraża zgody na rozpowszechnianie tak skopiowanych materiałów na wszelkich polach eksploatacji zgodnie z ustawą o prawie autorskim.
4.14. Użycie materiałów zamieszczonych w Serwisie w celach komercyjnych (tzn. kopiowanie, modyfikowanie, dystrybucję, transmisję, publikowanie oraz prezentowanie treści w całości lub fragmencie - zgodnie z obowiązującą ustawą o prawie autorskim) wymaga uzyskania zgody Administratora.

5. System punktacji i Nagrody:

5.1. Każda aktywność Użytkownika posiadającego konto w Serwisie będzie nagradzana odpowiednią ilością punktów:
- polubienie przepisu lub artykułu – 1 pkt,
- skomentowanie przepisu lub artykułu – 5 pkt,
- opublikowanie przepisu – 100 pkt,
5.2. Administrator Serwisu przyzna Użytkownikowi dodatkowe punkty, jeżeli:
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany wyjątkowej jakości zdjęciem głównym (w ocenie Administratora) – dodatkowych 50 pkt,
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany w każdym kroku wyjątkowej jakości zdjęciami (w ocenie Administratora Serwisu) – dodatkowych 100 pkt,
- przepis Użytkownika zostanie dodatkowo wyróżniony (np.: jako przepis tygodnia (dodatkowych 50 pkt.) lub miesiąca (dodatkowych 100 pkt)) lub wykorzystany przez Administratora Serwisu w publikacjach związanych z portalem gotujwstylueko.pl (gazety, ulotki lub inne materiały drukowane itp. dodatkowych 100 pkt.).
5.3. Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.
- aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
5.4. Zgromadzone na Koncie Użytkowników punkty mogą być wymieniane na Nagrody.
5.5. Dostępne aktualnie Nagrody, wraz z ilością punktów, jakie Użytkownik musi zgromadzić, aby wymiana była możliwa do zrealizowania, prezentowane są w Serwisie w zakładce Jak zacząć/Nagrody.
5.6. Serwis dostarczy Użytkownikowi wybrane przez niego Nagrody w następujący sposób:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym (mapa dostępnych sklepów zostanie wyświetlona w trakcie procesu wyboru Nagrody przez Użytkownika),
- wysyłka pocztą lub kurierem – wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 1000 pkt. od sumy punktów zgromadzonych przez Użytkownika.
5.8. Czas dostarczenia wybranej przez Użytkownika Nagrody wynosi:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym – do 30 dni roboczych,
- wysyłka pocztą lub kurierem – do 30 dni roboczych.
5.9. Użytkownik, który wybierze przesyłkę pocztową jako sposób dostarczenia Nagrody, zostanie poproszony przez system o podanie danych adresowych do wysyłki (dokładne informacje o danych osobowych znajdują się w pkt. 6 Regulaminu).

6. Dane osobowe:


6.1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma Bio Planet S.A. z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno.
6.2. Dane kontaktowe do inspektora ochrony danych osobowych: Mariusz Krzyżanowski, mail: m.krzyzanowski@bioplanet.pl, adres korespondencyjny: Fabryczna 9B, 05-084 Leszno.
6.3. Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celu:
- realizacji usług lub aktywności, które oferuje serwis gotujwstylueko.pl (logowanie do serwisu, oznaczanie publikowanych w serwisie materiałów, wysyłka nagród) na podstawie RODO art. 6 ust 1 pkt b oraz f,
- do realizacji usług, na które użytkownicy wyrazili zgodę (wysyłanie materiałów marketingowych) na podstawie RODO art. 6 ust 1 pkt a.
6.3. Państwa dane osobowe mogą być udostępniane podmiotom współpracującym z Administratorem (firmy informatyczne obsługujące serwis gotujwstylueko.pl, firmy świadczące usługi w zakresie hostingu, firmy transportowe).
6.4. Państwa dane osobowe będą przetwarzane przez okres:
- dane uzyskane w procesie rejestracji nowego Użytkownika serwisu przetwarzane będą do chwili zakończenia świadczenia usługi (likwidacja konta Użytkownika) lub wycofania zgody (wysyłanie materiałów marketingowych) lub zakończenia działalności przez Administratora,
- dane uzyskane w procesie realizacji wysyłki nagród przetwarzane będą do upływu okresów gwarancji/rękojmi, a także do upływu okresów archiwizacyjnych wynikających ze szczególnych przepisów (np. przepisy podatkowe obowiązujące Administratora).
6.5. Przysługuje Państwu prawo dostępu do swoich danych osobowych, sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu, oraz prawo do przenoszenia danych w przypadkach określonych w przepisach RODO.
6.6. Przysługuje Państwu prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
6.7. Przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
6.8. Podane przez Państwa dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym w formie profilowania.
6.9. Adres IP czyli numer przypisywany komputerowi użytkownika podczas połączenia z Internetem, umożliwia komunikację pomiędzy danym komputerem i serwerem. Adresy IP użytkowników odwiedzających Serwis mogą być rejestrowane w celu zapewnienia bezpieczeństwa systemu informatycznego oraz dla celów diagnostycznych. Informacje te mogą być również wykorzystane w formie zbiorczej w celu przeprowadzenia analizy trendów internetowych oraz oceny działania serwisu internetowego.
6.10. Pliki cookie są umieszczane przez Serwis w urządzeniu Użytkownika podczas każdej wizyty w Serwisie, pozwala to na zapamiętanie urządzenia Uzytkownika oraz służy realizacji kilku celów (usprawnianie działania, funkcjonalności oraz wydajności Serwisu).
6.11. Pomimo, że większość przeglądarek internetowych automatycznie zezwala na umieszczanie na komputerze plików cookie, Użytkownik może nie wyrazić na to zgody, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki. Użytkownik może także w dowolnym momencie usunąć pliki cookie ze swojego urządzenia. W takim przypadku należy pamiętać, że nie wyrażając zgody na umieszczanie plików cookie, użytkownik nie będzie mógł w pełni korzystać ze wszystkich funkcji Serwisu.
6.12. Dodatkowe informacje o zarządzaniu plikami cookie znajdują się w pliku Pomoc w menu przeglądarki internetowej.

7. Warunki techniczne korzystania z Serwisu:

7.1. Do prawidłowego korzystania z Serwisu wymagane jest:
- urządzenie np. komputer, tablet, smartfon,
- aktywne połączenie z siecią Internet,
- przeglądarka www z obsługą Cookies i JavaScript.
7.2. Warunki techniczne korzystania z Serwisu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Serwisu oraz prawidłowego wyglądu w przeglądarce internetowej stosowanej przez Użytkownika, a także bezpieczeństwa danych Użytkownika zapisanych na Koncie.

8. Reklamacje

8.1. Zgłoszenia reklamacyjne będą rozpatrywane przez Administratora w terminie 30 dni roboczych od daty zgłoszenia reklamacji.
8.2. Reklamacje można zgłaszać:
- na adres mailowy: reklamacje@gotujwstylueko.pl,
- listownie na adres: Bio Planet S.A., Fabryczna 9b, 05-084 Leszno z dopiskiem „gotujwstylueko.pl”.

 

 

 

ważny od 28 października 2016 roku

Wstęp:

Niniejszy regulamin określa zasady korzystania z serwisu internetowego dostępnego pod adresem www.gotujwstylueko.pl, którego właścicielem jest firma Bio Planet S.A., z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000244648 przez Sąd Rejonowy dla M.St.Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS z kapitałem zakładowym (opłaconym) w wysokości 2.800.000 zł.

1. Definicje:

Administrator – osoba zarządzająca Serwisem z uprawnienia Właściciela Serwisu,
Avatar - obrazek wyświetlany obok nazwy Użytkownika (dodawany przez Użytkownika), 
Konto – zbiór danych umożliwiających prawidłową identyfikację Użytkownika po zalogowaniu do Serwisu (za pomocą indywidualnego loginu i hasła), wyłącznie zalogowani Użytkownicy mają dostęp do pełnej funkcjonalności Serwisu,
Nagroda – wybrane produkty ekologiczne oraz usługi nabyte za punkty zgromadzone na profilu Użytkownika,
Punkty – za opublikowane Przepisy lub inne Wpisy, są przydzielane punkty, które Użytkownik może wymienić na Nagrody,
Ranking - zestawienie wszystkich Użytkowników wg ilości zdobytych punktów (łącznie z punktami już wymienionymi na Nagrody), dostępne dla zalogowanych i niezalogowanych Użytkowników Serwisu, 
Rejestracja – proces zakładania Konta na portalu gotujwstylueko.pl,
Serwis – serwis internetowy www.gotujwstylueko.pl,
Szef Kuchni – wyróżniony Użytkownik Serwisu, bierze aktywny udział w prowadzeniu Serwisu, publikuje treści bez ograniczeń, może redagować artykuły i newsy,
Użytkownik – każda osoba korzystająca z Serwisu (Użytkownikiem jest zarówno osoba przeglądająca Serwis, jak i osoba, która założyła Konto w Serwisie, dokonując Rejestracji), Użytkownikiem Serwisu może być tylko osoba pełnoletnia
Wpis – w ramach niniejszego Regulaminu, wpis oznacza: przepis, komentarz, artykuł, krótką informację tekstową, wizytówkę lub inny zamieszczony w Serwisie tekst, a także grafikę, zdjęcie lub film.

2. Ogólne zasady korzystania z Serwisu:

2.1. Korzystanie z Serwisu jest bezpłatne. Dostęp do Serwisu jest otwarty dla każdego użytkownika publicznej sieci internetowej, na zasadach określonych w niniejszym Regulaminie.
2.2. Korzystanie z Serwisu jest dobrowolne a Użytkownik, zamieszczając w Serwisie dowolne treści, wyraża zgodę na bezterminowe ich wykorzystywanie przez Serwis. 
2.3. Umieszczane przez Użytkowników treści są moderowane przez Administratora i ukazują się w Serwisie po zaakceptowaniu ich treści.
2.4. Administrator Serwisu ma prawo do zawieszenia lub usunięcia Konta Użytkownika w sytuacji wykrycia działań niezgodnych z niniejszym Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa lub ogólnymi zasadami współżycia społecznego, przy czym wcześniej Użytkownik zostanie wezwany do natychmiastowego zaprzestania działań naruszających Regulamin (ze wskazaniem naruszeń, jakich się dopuścił).
2.5. Użytkownicy zostaną powiadomieni o każdej zmianie niniejszego Regulaminu za pomocą e-maila z kopią pełnego tekstu Regulaminu. W przypadku braku akceptacji Regulaminu Użytkownik ma prawo do usunięcia swojego Konta w Serwisie. 
2.6. Usunięcie Konta w Serwisie oznacza skasowanie danych osobowych podanych przez Użytkownika w procesie Rejestracji, nie oznacza usunięcia wpisów Użytkownika.
2.7. Użytkownik ma prawo wystąpienia o usunięcie własnych wpisów z Serwisu www.gotujwstylueko.pl, w takim przypadku Administrator ma 14 dni na podjęcie stosownej decyzji i poinformowanie o niej Użytkownika a 30 dni na wprowadzenie decyzji w życie. Nie ulegają usunięciu wpisy, które zostały wykorzystane w innych formach prezentacji i przekazu takich jak: banery, ulotki, gazety i itp.
2.8. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za czasową niedostępność Serwisu w sieci internetowej lub za nieprawidłowe działanie Serwisu z przyczyn niezależnych od Administratora.
2.9. Administrator nie udziela żadnego rodzaju gwarancji związanych z dokładnością oraz rzetelnością treści opublikowanych w Serwisie. 
2.10. Porady dotyczące odżywania zawarte w treściach dostępnych w Serwisie, w żaden sposób nie zastępują fachowej porady lekarskiej.

3. Rejestracja nowego Użytkownika:

3.1. Użytkownik może korzystać z Serwisu bez Rejestracji, jednak usługi wymagające logowania nie będą dla niego dostępne.
3.2. Użytkownik przed rozpoczęciem korzystania z Serwisu jest zobowiązany zapoznać się z Regulaminem oraz zaakceptować jego treść podczas procesu Rejestracji w Serwisie. Odmowa akceptacji Regulaminu oznacza brak możliwości korzystania ze wszystkich funkcji Serwisu.
3.3. W celu dokonania Rejestracji Użytkownik jest zobowiązany podać następujące dane: nick (nazwa Użytkownika), adres e-mail, hasło oraz może wskazać grafikę lub zdjęcie jako avatar tworzonego Konta.
3.4. Użytkownik oświadcza, że podane przez niego dane są prawdziwe i aktualne.
3.5. Zabronione jest umieszczanie wszelkich treści reklamowych oraz linków do innych stron internetowych w nazwie Użytkownika, opisie Użytkownika, avatarze oraz we wszystkich materiałach tekstowych i graficznych zamieszczanych w Serwisie. 
3.6. Nazwa Użytkownika nie może się składać (w całości lub w części) z adresu e-mail, adresu strony WWW lub domeny internetowej, chyba że Administrator wyrazi na to swoją zgodę.
3.7. Użytkownik może posiadać w Serwisie tylko jedno Konto. W przypadku wykrycia większej liczby Kont założonych przez tego samego Użytkownika, wszystkie Konta zostaną usunięte.
3.8. Administrator ma prawo przyznać wybranemu Użytkownikowi Serwisu status Szefa Kuchni. W takim wypadku Administrator zwraca się z propozycją współpracy do Użytkownika i, jeżeli ten wyrazi zgodę, udziela mu stosownych uprawnień.

4. Zasady publikacji w Serwisie i Prawa Autorskie:

4.1. Użytkownik zobowiązany jest posiadać wszelkie prawa do zamieszczanych przez niego Wpisów w Serwisie, co najmniej w zakresie przewidzianym w Regulaminie, w tym zobowiązany jest posiadać autorskie prawa majątkowe i prawa pokrewne lub odpowiednie licencje do tych Wpisów w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 04 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zaakceptowanie postanowień Regulaminu jest równoznaczne ze złożeniem oświadczenia, że Użytkownik posiadania nieograniczone prawo do wykorzystania Wpisu na warunkach przewidzianych w Regulaminie oraz że Wpisy Użytkownika nie naruszają praw autorskich i praw pokrewnych osób trzecich, w tym praw do wizerunku.

Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność wobec Administratora w przypadku zgłoszenia przez osoby trzecie  roszczeń z tytułu naruszenia ich praw wskutek wykorzystania przez Administratora lub osoby przez niego upoważnione Wpisu zgodnie z Regulaminem. Odpowiedzialność za naruszenie praw osób trzecich do Wpisu w całości obciąża Użytkownika.

W przypadku gdy Wpis stanowi utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, z chwilą umieszczenia Wpisu w Serwisie, Użytkownik udziela Administratorowi nieodpłatnej, niewyłącznej, nieograniczonej terytorialnie i w czasie licencji na korzystanie z Wpisu (utworu), z prawem udzielania sublicencji, na następujących polach eksploatacji:

a)    w zakresie utrwalania i zwielokrotniania – wytwarzanie egzemplarzy Wpisu jakąkolwiek techniką w tym drukarską, zapisu magnetycznego, optycznego, techniką analogową lub cyfrową; w dowolnym systemie lub formacie; na wszelkich nośnikach, w tym nośnikach papierowych, światłoczułych, magnetycznych, optycznych, dyskach, kościach pamięci, nośnikach komputerowych lub innych nośnikach zapisów i pamięci;

b)    w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których Wpis utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;

c)    w zakresie rozpowszechniania Wpisu w inny sposób, niż określony w lit. b:

-        wszelkie wykorzystanie Wpisu w materiałach drukowanych takich jak gazety w tym gazeta gotujwstylueko.pl, ulotki, banerach, stendach; zamieszczanie wpisów w Internecie, w tym na stronie internetowej gotujwstylueko.pl, stronie Administratora bioplanet.pl; na portalu facebook; na stronach internetowych powiązanych tematycznie ze zdrową żywnością lub powiązanych biznesowo z Administratorem;

-        wszelkie publiczne udostępnianie Wpisu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w tym poprzez sieci telekomunikacyjne lub multimedialne, bazy danych, serwery lub inne urządzenia i systemy, w tym także osób trzecich, w obiegu otwartym lub zamkniętym, w jakiejkolwiek technice, systemie lub formacie, z lub bez możliwości zapisu,

-        wszelkie publiczne odtwarzanie, wyświetlanie, wykonanie, wykorzystanie Wpisu w celu promocji i reklamy Administratora,

d)    w zakresie korzystania i rozporządzania Wpisem lub jego elementami w ramach reklamy i promocji na wszelkich nośnikach i mediach, w szczególności w formie drukowanej, w tym na ulotkach, w ogłoszeniach reklamowych, poprzez ich zamieszczanie w prasie lokalnej i krajowej, kolorowych magazynach i periodykach; zamieszczanie Wpisu w Internecie; na pocztówkach, kalendarzach, folderach, nalepkach, znaczkach;

Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie przez Administratora praw zależnych wobec Wpisów w zakresie: modyfikowania Wpisu, w szczególności na dokonywanie skrótów i zmian redakcyjnych, tłumaczenia, przeróbek, adaptacji, włączania do Wpisu innych treści lub włączania Wpisu lub jego części do innych utworów, bez nadzoru autorskiego ze strony Użytkownika.

Pola eksploatacji wymienione w lit. a - d powyżej mają zastosowanie do Wpisu jako całości oraz do każdego z jego elementów, fragmentów lub części w zakresie, w jakim specyfika Wpisu lub jego elementu, fragmentu, części pozwala na eksploatację na danym polu eksploatacji.

4.2. Zabrania się Użytkownikom publikowania w Serwisie wszelkich treści (zdjęć, grafiki, tekstu lub dowolnych innych materiałów) sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe, a w szczególności:
- zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe;
- zawierających nagość, pornografię, erotykę oraz treści obsceniczne;
- przedstawiających sceny przemocy;
- obrażających uczucia innych osób (w tym również uczucia religijne);
- materiałów dyskryminujących (w jakikolwiek sposób), a w szczególności ze względu na rasę i płeć;
- naruszających prawo do prywatności;
- zawierających treści namawiających do nielegalnej działalności,
- zawierających reklamy towarów lub usług, reklamy innych serwisów internetowych lub odnośników do innych stron internetowych (wymagana jest zgoda Administratora),
- zawierających materiały chronione prawem autorskim bez zgody autora.
4.3. Serwis zastrzega sobie prawo do usuwania lub modyfikowania treści zamieszczonych przez Użytkownika bez podania przyczyny.
4.4. Administrator ma prawo do usunięcia wszelkich wpisów, które uzna za niewartościowe,  lub służące jedynie zwiększaniu punktacji Użytkownika.
4.5. Administrator ma prawo do zablokowania konta lub usunięcia z serwisu Użytkownika, który opublikował w Serwisie treści niezgodne z niniejszym Regulaminem.
4.6. W przypadku jakichkolwiek roszczeń ze strony osób trzecich w stosunku do treści zamieszczonych przez Użytkownika, Administrator zażąda od Użytkownika niezwłocznego wyjaśnienia sprawy i wystąpienia przeciwko takim roszczeniom. Użytkownik ma 14 dni na ustosunkowanie się do zarzutów (mail lub list polecony). Jeżeli Użytkownik nie podejmie żadnych działań prowadzących do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji lub wyjaśnienia Użytkownika nie będą poparte rzeczywistymi faktami (dowodami), Administrator ma prawo do zablokowania oraz usunięcia konta Użytkownika.
4.7. Za zamieszczanie w Serwisie treści, Użytkownik ponosi odpowiedzialność na zasadach określonych przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.
4.8. Firma Bio Planet S.A. oświadcza, iż nie kontroluje w sposób ciągły wszystkich treści publikowanych przez Użytkowników w Serwisie. W przypadku ujawnienia treści niezgodnych z Regulaminem, w możliwie krótkim czasie zostaną podjęte działania, mające na celu szybkie usunięcie zakazanych treści z Serwisu. Osoby, które zauważą wpisy łamiące postanowienia niniejszego Regulaminu, proszone są o kontakt z Administratorem Serwisu (za pomocą maila: info@gotujwstylueko.pl)
4.9. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikające z opublikowania przez Użytkowników treści niezgodnych z Regulaminem.
4.10. Wszystkie materiały umieszczone się w Serwisie chronione są prawem autorskim. Materiały te można kopiować i przechowywać oraz drukować wyłącznie na własne potrzeby (w celach niekomercyjnych). Serwis nie wyraża zgody na rozpowszechnianie tak skopiowanych materiałów na wszelkich polach eksploatacji zgodnie z ustawą o prawie autorskim.
4.11. Użycie materiałów zamieszczonych w Serwisie w celach komercyjnych (tzn. kopiowanie, modyfikowanie, dystrybucję, transmisję, publikowanie oraz prezentowanie treści w całości lub fragmencie - zgodnie z obowiązującą ustawą o prawie autorskim) wymaga uzyskania zgody Administratora na piśmie.

4.12. Użytkownik akceptując Regulamin wyraża zgodę na zamieszczenie swoich danych w Rankingu.

5. System punktacji i Nagrody:

5.1. Każda aktywność Użytkownika posiadającego konto w Serwisie będzie nagradzana odpowiednią ilością punktów:
- polubienie przepisu lub artykułu – 1 pkt,
- skomentowanie przepisu lub artykułu – 5 pkt,
- opublikowanie przepisu – 100 pkt, 
5.2. Administrator przyzna Użytkownikowi dodatkowe punkty, jeżeli:
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany wyjątkowej jakości zdjęciem głównym (w ocenie Administratora) – dodatkowych 50 pkt, 
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany w każdym kroku wyjątkowej jakości zdjęciami (w ocenie Administratora) – dodatkowych 100 pkt,

- przepis Użytkownika zostanie dodatkowo wyróżniony (np.: jako przepis tygodnia (dodatkowych 50 pkt.) lub miesiąca (dodatkowych 100 pkt)) lub wykorzystany przez Administratora w publikacjach związanych z portalem gotujwstylueko.pl (gazety, ulotki lub inne materiały drukowane itp. dodatkowych 100 pkt.).

5.3. Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu. 
- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
5.4. Zgromadzone na Koncie Użytkowników punkty mogą być wymieniane na Nagrody. 
5.5. Dostępne aktualnie Nagrody, wraz z ilością punktów, jakie Użytkownik musi zgromadzić, aby wymiana była możliwa do zrealizowania, prezentowane są w Serwisie w zakładce Jak zacząć/Nagrody.
5.6. Serwis dostarczy Użytkownikowi wybrane przez niego Nagrody w następujący sposób:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym (mapa dostępnych sklepów zostanie wyświetlona w trakcie procesu wyboru Nagrody przez Użytkownika),
- wysyłka pocztą lub kurierem – wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 1000 pkt. od sumy punktów zgromadzonych przez Użytkownika

5.8. Czas dostarczenia wybranej przez Użytkownika Nagrody wynosi:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym – do 30 dni roboczych,
- wysyłka pocztą lub kurierem – do 30 dni roboczych.
5.9. Użytkownik, który wybierze przesyłkę pocztową jako sposób dostarczenia Nagrody, zostanie poproszony przez system o podanie danych adresowych do wysyłki.

6. Dane osobowe:

6.1. Administratorem danych osobowych udostępnionych przez Użytkowników Serwisu jest firma Bio Planet S.A.
6.2. Rejestrując się w Serwisie Użytkownik wyraża zgodę na gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie podanych danych, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 (Dz. U. z roku 2002, Nr 144, poz.1204).
6.3. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych przedmiotowo z uczestnictwem Użytkownika w Serwisie oraz działaniami promocyjnymi i marketingowymi dotyczącymi firmy Bio Planet Sp. z o.o.
6.4. Użytkownik ma prawo wglądu do swoich danych, a także prawo ich poprawiania i żądania ich usunięcia z bazy danych. Przetwarzanie danych podanych przez Użytkownika w ramach Serwisu odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).

7. Warunki techniczne korzystania z Serwisu:

7.1. Do prawidłowego korzystania z Serwisu wymagane jest:
- urządzenie np. komputer, tablet, smartfon,
- aktywne połączenie z siecią Internet,
- przeglądarka WWW z obsługą Cookies i JavaScript.
7.2. Warunki techniczne korzystania z Serwisu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Serwisu oraz prawidłowego wyglądu w przeglądarce internetowej stosowanej przez Użytkownika, a także bezpieczeństwa danych Użytkownika zapisanych na Koncie.
7.3. Użytkownik akceptuje wykorzystywanie podczas łączenia ze stronami Serwisu rozwiązania Cookies, które służą wyłącznie profilowaniu treści oraz zapamiętywania indywidualnych ustawień użytkownika.

8. Reklamacje

8.1. Zgłoszenia reklamacyjne będą rozpatrywane przez Administratora w terminie 30 dni roboczych od daty zgłoszenia reklamacji.
8.2. Reklamacje można zgłaszać:
- na adres mailowy: reklamacje@gotujwstylueko.pl,
- listownie na adres: Bio Planet S.A., Fabryczna 9b, 05-084 Leszno z dopiskiem „gotujwstylueko.pl”.

 

Regulamin ważny od 4 listopada 2013 roku

Regulamin i polityka prywatności 

Wstęp:

Niniejszy regulamin określa zasady korzystania z serwisu internetowego dostępnego pod adresem www.gotujwstylueko.pl, którego właścicielem jest firma Bio Planet S.A., z siedzibą w Wilkowej Wsi 7, 05-084 Leszno, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000244648 przez Sąd Rejonowy dla M.St.Warszawy w Warszawie XIV Wydział Gospodarczy KRS z kapitałem zakładowym (opłaconym) w wysokości 2.800.000 zł.

1. Definicje:

Administrator – osoba zarządzająca Serwisem z uprawnienia Właściciela Serwisu,
Avatar - obrazek wyświetlany obok nazwy Użytkownika (dodawany przez Użytkownika), 
Konto – zbiór danych umożliwiających prawidłową identyfikację Użytkownika po zalogowaniu do Serwisu (za pomocą indywidualnego loginu i hasła), wyłącznie zalogowani Użytkownicy mają dostęp do pełnej funkcjonalności Serwisu,
Nagroda – wybrane produkty ekologiczne oraz usługi,
Ranking - zestawienie wszystkich Użytkowników wg ilości zdobytych punktów (łącznie z punktami już wymienionymi na Nagrody), dostępne dla zalogowanych i niezalogowanych Użytkowników Serwisu,
Rejestracja – proces zakładania Konta na portalu gotujwstylueko.pl,
Serwis – serwis internetowy www.gotujwstylueko.pl,
Szef Kuchni – wyróżniony Użytkownik Serwisu, bierze aktywny udział w prowadzeniu Serwisu, publikuje treści bez ograniczeń, może redagować artykuły i newsy, 
Użytkownik – każda osoba korzystająca z Serwisu (Użytkownikiem jest zarówno osoba przeglądająca Serwis, jak i osoba, która założyła Konto w Serwisie, dokonując Rejestracji),
Wpis – w ramach niniejszego Regulaminu, wpis oznacza: przepis, komentarz, artykuł, krótką informację tekstową, wizytówkę lub inny zamieszczony w Serwisie tekst, a także grafikę, zdjęcie lub film.

2. Ogólne zasady korzystania z Serwisu:

2.1. Korzystanie z Serwisu jest bezpłatne. Dostęp do Serwisu jest otwarty dla każdego użytkownika publicznej sieci internetowej, na zasadach określonych w niniejszym Regulaminie.
2.2. Korzystanie z Serwisu jest dobrowolne a Użytkownik, zamieszczając w Serwisie dowolne treści, wyraża zgodę na bezterminowe ich wykorzystywanie przez Serwis. 
2.3. Umieszczane przez Użytkowników treści są moderowane przez Administratora i ukazują się w Serwisie po zaakceptowaniu ich treści.
2.4. Administrator Serwisu ma prawo do zawieszenia lub usunięcia Konta Użytkownika w sytuacji wykrycia działań niezgodnych z niniejszym Regulaminem, obowiązującymi przepisami prawa lub ogólnymi zasadami współżycia społecznego, przy czym wcześniej Użytkownik zostanie wezwany do natychmiastowego zaprzestania działań naruszających Regulamin (ze wskazaniem naruszeń, jakich się dopuścił).
2.5. Użytkownicy zostaną powiadomieni o każdej zmianie niniejszego Regulaminu za pomocą e-maila z kopią pełnego tekstu Regulaminu. W przypadku braku akceptacji Regulaminu Użytkownik ma prawo do usunięcia swojego Konta w Serwisie. 
2.6. Usunięcie Konta w Serwisie oznacza skasowanie danych osobowych podanych przez Użytkownika w procesie Rejestracji, nie oznacza usunięcia wpisów Użytkownika.
2.7. Użytkownik ma prawo wystąpienia o usunięcie własnych wpisów z Serwisu, w takim przypadku Administrator ma 14 dni na podjęcie stosownej decyzji i poinformowanie o niej Użytkownika. Zamknięcie Konta oznacza bezpowrotną utratę dostępu do Serwisu.
2.8. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za czasową niedostępność Serwisu w sieci internetowej lub za nieprawidłowe działanie Serwisu z przyczyn niezależnych od Administratora.
2.9. Administrator nie udziela żadnego rodzaju gwarancji związanych z dokładnością oraz rzetelnością treści opublikowanych w Serwisie. 
2.10. Porady dotyczące odżywania zawarte w treściach dostępnych w Serwisie, w żaden sposób nie zastępują fachowej porady lekarskiej.

3. Rejestracja nowego Użytkownika:

3.1. Użytkownik może korzystać z Serwisu bez Rejestracji, jednak usługi wymagające logowania nie będą dla niego dostępne.
3.2. Użytkownik przed rozpoczęciem korzystania z Serwisu jest zobowiązany zapoznać się z Regulaminem oraz zaakceptować jego treść podczas procesu Rejestracji w Serwisie. Odmowa akceptacji Regulaminu oznacza brak możliwości korzystania ze wszystkich funkcji Serwisu.
3.3. W celu dokonania Rejestracji Użytkownik jest zobowiązany podać następujące dane: nick (nazwa Użytkownika), adres e-mail, hasło oraz może wskazać grafikę lub zdjęcie jako avatar tworzonego Konta.
3.4. Użytkownik oświadcza, że podane przez niego dane są prawdziwe i aktualne.
3.5. Zabronione jest umieszczanie wszelkich treści reklamowych oraz linków do innych stron internetowych w nazwie Użytkownika, opisie Użytkownika, avatarze oraz we wszystkich materiałach tekstowych i graficznych zamieszczanych w Serwisie. 
3.6. Nazwa Użytkownika nie może się składać (w całości lub w części) z adresu e-mail, adresu strony WWW lub domeny internetowej.
3.7. Użytkownik może posiadać w Serwisie tylko jedno Konto. W przypadku wykrycia większej liczby Kont założonych przez tego samego Użytkownika, wszystkie Konta zostaną usunięte.
3.8. Administrator ma prawo przyznać wybranemu Użytkownikowi Serwisu status Szefa Kuchni. W takim wypadku Administrator zwraca się z propozycją współpracy do Użytkownika i, jeżeli ten wyrazi zgodę, udziela mu stosownych uprawnień.

4. Zasady publikacji w Serwisie i Prawa Autorskie:

4.1. Akceptując niniejszy Regulamin i umieszczając dowolny wpis w Serwisie, Użytkownik udziela Serwisowi nieodpłatnej, niewyłącznej licencji do umieszczonego wpisu na czas nieokreślony, w celach związanych z funkcjonowaniem Serwisu. Serwis ma prawo umieszczać reklamy w sąsiedztwie wpisów Uzytkownika.
4.2. Zabrania się Użytkownikom publikowania w Serwisie wszelkich treści (zdjęć, grafiki, tekstu lub dowolnych innych materiałów) sprzecznych z prawem lub łamiących normy społeczne i obyczajowe, a w szczególności:
- zawierających treści powszechnie uznawane za wulgarne i obraźliwe;
- zawierających nagość, pornografię, erotykę oraz treści obsceniczne;
- przedstawiających sceny przemocy;
- obrażających uczucia innych osób (w tym również uczucia religijne);
- materiałów dyskryminujących (w jakikolwiek sposób), a w szczególności ze względu na rasę i płeć;
- naruszających prawo do prywatności;
- zawierających treści namawiających do nielegalnej działalności,
- zawierających reklamy towarów lub usług, reklamy innych serwisów internetowych lub odnośników do innych stron internetowych (wymagana jest zgoda Administratora),
- zawierających materiały chronione prawem autorskim bez zgody autora.
4.3. Serwis zastrzega sobie prawo do usuwania lub modyfikowania treści zamieszczonych przez Użytkownika bez podania przyczyny.
4.4. Administrator ma prawo do usunięcia wszelkich wpisów, które uzna za niewartościowe lub służące jedynie zwiększaniu punktacji Użytkownika.
4.5. Administrator ma prawo do zablokowania konta lub usunięcia z serwisu Użytkownika, który opublikował w Serwisie treści niezgodne z niniejszym Regulaminem.
4.6. W przypadku jakichkolwiek roszczeń ze strony osób trzecich w stosunku do treści zamieszczonych przez Użytkownika, Administrator zażąda od Użytkownika niezwłocznego wyjaśnienia sprawy i wystąpienia przeciwko takim roszczeniom. Użytkownik ma 14 dni na ustosunkowanie się do zarzutów (mail lub list polecony). Jeżeli Użytkownik nie podejmie żadnych działań prowadzących do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji lub wyjaśnienia Użytkownika nie będą poparte rzeczywistymi faktami (dowodami), Administrator ma prawo do zablokowania oraz usunięcia konta Użytkownika.
4.7. Za zamieszczanie w Serwisie treści, Użytkownik ponosi odpowiedzialność na zasadach określonych przez powszechnie obowiązujące przepisy prawa.
4.8. Firma Bio Planet S.A. oświadcza, iż nie kontroluje w sposób ciągły wszystkich treści publikowanych przez Użytkowników w Serwisie. W przypadku ujawnienia treści niezgodnych z Regulaminem, w możliwie krótkim czasie zostaną podjęte działania, mające na celu szybkie usunięcie zakazanych treści z Serwisu. Osoby, które zauważą wpisy łamiące postanowienia niniejszego Regulaminu, proszone są o kontakt z Administratorem Serwisu (za pomocą maila: info@gotujwstylueko.pl)
4.9. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikające z opublikowania przez Użytkowników treści niezgodnych z Regulaminem.
4.10. Wszystkie materiały umieszczone się w Serwisie chronione są prawem autorskim. Materiały te można kopiować i przechowywać oraz drukować wyłącznie na własne potrzeby (w celach niekomercyjnych). Serwis nie wyraża zgody na rozpowszechnianie tak skopiowanych materiałów na wszelkich polach eksploatacji zgodnie z ustawą o prawie autorskim.
4.11. Użycie materiałów zamieszczonych w Serwisie w celach komercyjnych (tzn. kopiowanie, modyfikowanie, dystrybucję, transmisję, publikowanie oraz prezentowanie treści w całości lub fragmencie - zgodnie z obowiązującą ustawą o prawie autorskim) wymaga uzyskania zgody Administratora na piśmie.

5. System punktacji i Nagrody:

5.1. Każda aktywność Użytkownika posiadającego konto w Serwisie będzie nagradzana odpowiednią ilością punktów:
- polubienie przepisu lub artykułu – 1 pkt,
- skomentowanie przepisu lub artykułu – 5 pkt,
- opublikowanie przepisu – 100 pkt, 
5.2. Administrator przyzna Użytkownikowi dodatkowe punkty, jeżeli:
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany wyjątkowej jakości zdjęciem głównym (w ocenie Administratora) – dodatkowych 50 pkt, 
- Użytkownik opublikuje przepis zilustrowany w każdym kroku wyjątkowej jakości zdjęciami (w ocenie Administratora) – dodatkowych 100 pkt,

- przepis Użytkownika zostanie dodatkowo wyróżniony (np.: jako przepis tygodnia (dodatkowych 50 pkt.) lub miesiąca (dodatkowych 100 pkt)) lub wykorzystany przez Administratora w publikacjach związanych z portalem gotujwstylueko.pl (gazety, ulotki lub inne materiały drukowane itp. dodatkowych 100 pkt.).

5.3. Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu. 
- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
5.4. Zgromadzone na Koncie Użytkowników punkty mogą być wymieniane na Nagrody. 
5.5. Dostępne aktualnie Nagrody, wraz z ilością punktów, jakie Użytkownik musi zgromadzić, aby wymiana była możliwa do zrealizowania, prezentowane są w Serwisie w zakładce Jak zacząć/Nagrody.
5.6. Serwis dostarczy Użytkownikowi wybrane przez niego Nagrody w następujący sposób:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym (mapa dostępnych sklepów zostanie wyświetlona w trakcie procesu wyboru Nagrody przez Użytkownika),
- wysyłka pocztą lub kurierem – wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 200 pkt. od sumy punktów zgromadzonych przez Użytkownika (UWAGA: od 1.05.2014 wybranie tej opcji skutkuje odjęciem 1000 pkt).
5.8. Czas dostarczenia wybranej przez Użytkownika Nagrody wynosi:
- odbiór osobisty Użytkownika w najbliższym sklepie ekologicznym – do 10 dni roboczych,
- wysyłka pocztą lub kurierem – do 15 dni roboczych.
5.9. Użytkownik, który wybierze przesyłkę pocztową jako sposób dostarczenia Nagrody, zostanie poproszony przez system o podanie danych adresowych do wysyłki.

6. Dane osobowe:

6.1. Administratorem danych osobowych udostępnionych przez Użytkowników Serwisu jest firma Bio Planet S.A.
6.2. Rejestrując się w Serwisie Użytkownik wyraża zgodę na gromadzenie, przetwarzanie i wykorzystanie podanych danych, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 (Dz. U. z roku 2002, Nr 144, poz.1204).
6.3. Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w celach związanych przedmiotowo z uczestnictwem Użytkownika w Serwisie oraz działaniami promocyjnymi i marketingowymi dotyczącymi firmy Bio Planet Sp. z o.o.
6.4. Użytkownik ma prawo wglądu do swoich danych, a także prawo ich poprawiania i żądania ich usunięcia z bazy danych. Przetwarzanie danych podanych przez Użytkownika w ramach Serwisu odbywa się zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jednolity: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) oraz ustawą z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144, poz. 1204 ze zm.).

7. Warunki techniczne korzystania z Serwisu:

7.1. Do prawidłowego korzystania z Serwisu wymagane jest:
- urządzenie np. komputer, tablet, smartfon,
- aktywne połączenie z siecią Internet,
- przeglądarka WWW z obsługą Cookies i JavaScript.
7.2. Warunki techniczne korzystania z Serwisu mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania Serwisu oraz prawidłowego wyglądu w przeglądarce internetowej stosowanej przez Użytkownika, a także bezpieczeństwa danych Użytkownika zapisanych na Koncie.
7.3. Użytkownik akceptuje wykorzystywanie podczas łączenia ze stronami Serwisu rozwiązania Cookies, które służą wyłącznie profilowaniu treści oraz zapamiętywania indywidualnych ustawień użytkownika.

8. Reklamacje

8.1. Zgłoszenia reklamacyjne będą rozpatrywane przez Administratora w terminie 14 dni roboczych od daty zgłoszenia reklamacji.
8.2. Reklamacje można zgłaszać:
- na adres mailowy: reklamacje@gotujwstylueko.pl,
- listownie na adres: Bio Planet S.A., Fabryczna 9b, 05-084 Leszno z dopiskiem „gotujwstylueko.pl”.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).