Wegańskie majonezy
gotujwstylueko.plDieta wegańska, w wyobrażeniu ludzi odżywiających się w sposób tradycyjny, a także początkujących wegan, może wydawać się trudna i mocno ograniczona. Rzeczywiście, ten sposób odżywiania wyklucza spożywanie mięsa, mleka, miodu, nabiału i jajek, czyli wszystkich produktów pochodzących od zwierząt. Nie oznacza to jednak, że weganie nie mają urozmaiconej diety i że muszą rezygnować ze wszystkich smaków, obecnychw diecie tradycyjnej. Powiedziałabym nawet, że jest dokładnie odwrotnie. Większość produktów odzwierzęcych, z powodzeniem można zastąpić roślinnymi zamiennikami. Weganizm daje całkiem nowe możliwości kulinarne, których odkrycie spowoduje, że jadłospis może nabrać całkiem nowej jakości.
WEGANIZM W ZGODZIE Z TRADYCJĄ
Majonezy to tradycja w polskiej kuchni. Trudno sobie wyobrazić klasyczną, wielkanocną sałatkę jarzynową bez majonezu. Nie musisz rezygnować ze smaku majonezu i z dań, które go zawierają, ponieważ istnieją jego znakomite roślinne zamienniki, które z łatwością możesz przygotować samw domu. Sposobów na roślinne majonezy jest sporo. Ile ludzi, tyle pomysłów. Jedne majonezy są zdrowsze, inne mniej. Różnią się składem i produktem podstawowym. Dzisiaj opowiem o kilku sposobach na majonez, żeby przekonać Was, że przygotowanie roślinnego zamiennika jest bardzo proste. Sprzęt, jakiego będziesz potrzebował do wykonania majonezu to zwykły blender kielichowy.
ZIELONY MAJONEZ
Jednym z moich ulubionych i najzdrowszych majonezów jest ten wykonany z awokado, tzw. guacamole, w wersji klasycznej. Do jego przygotowania wystarczy awokado, ząbek czosnku,odrobina soku z cytryny, trochę musztardy, oliwy, soli i odrobiny pieprzu. Awokado należy obrać ze skory, pozbawić pestkii rozgnieść widelcem, dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i gotowe. Ten majonez , jak się domyślasz,nie jest biały, jak ten jajeczny, ale za to bogaty w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, gęsty, kremowy i pyszny.
IDEALNIE BIAŁY MAJONEZ
Jeśli zależy Ci na białym kolorze majonezu oraz na smaku niemal identycznym, jaki ma majonez jajeczny, to jedną z najpopularniejszych wersji wegańskich jest tzw. sojonez, czyli majonez wykonany na bazie mleka sojowego. Potrzebne jest niesłodzone mleko sojowe, olej, odrobina octu jabłkowego i jeszcze kilka dodatków, aby uzyskać piękny, biały, kremowy majonez idealny do wielkanocnej sałatki. Podobny efekt uzyskasz przygotowując majonez z aquafaby, czyli wody pozostałej po odsączeniu ciecierzycy.
ZDROWSZE WERSJE MAJONEZÓW
Inne zdrowsze wersje majonezu, które osobiście bardzo lubię to majonez z kalafiora, majonez ze słonecznika i majonez z kaszy jaglanej. Do każdego z tych majonezów potrzebny Ci będzie olej, ale nie w takiej ilości, jak w przepisach na idealnie białe majonezy. Tutaj olej jest tylko dodatkiem, nadającym konsystencję, a nie jednym z głównych składników. Te majonezy też będą białe, ale nie tak, jak sojonez, czy majonez z aquafaby. Sam musisz zdecydować, co jest dla Ciebie ważniejsze. Idealny smak, konsystencja i kolor, przypominające oryginalny majonezczy właściwości zdrowotne?
JAK NADAĆ JAJECZNY SMAK I ZAPACH
Na koniec zdradzimy Wam jeszcze sekret, jak uczynić majonez bardzo jajecznym w smaku. W sklepach ze zdrową żywnością lub na targach zapytajcie o czarną sól, w indyjskim języku nazywaną Kala Namak. Czarna sól, tradycyjna przyprawa używana w kuchni hinduskiej, jest rodzajem soli charakteryzującym się jajecznym smakiem i zapachem. Czarna sól to nic innego jak chlorek sodu z dodatkiem aromatycznego siarczku sodu,który powstaje w trakcie redukcji innych związków podczas tradycyjnego wędzenia soli po wydobyciu. To właśnie wspomniany chlorek sodu, nadaje czarnej soli słonego smaku, a związki siarki odpowiadają za jajeczny smak i specyficzny zapach. Dzięki czarnej soli Twój majonez nie będzie wiele różnił się od tego oryginalnego, z jajek. Zapraszam Was do eksperymentowania, a sami przekonacie się, że wykonanie domowego roślinnegomajonezu to żadna sztuka, a dzięki używaniu różnych rodzajów majonezów Wasze posiłki staną się bardziej urozmaicone.
Agata Dominiak (wegeweda) - Szef Kuchni
Przepisy na majonez wegański znajdziesz tutaj
Artykuł pochodzi z kwartalnika wiosna 2018 Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.