Wody smakowe
gotujwstylueko.plWoda smakowa – nawodni, orzeźwi, dostarczy witamin i minerałów
Bez cukru, zbędnych dodatków i chemii.
Do przygotowania wody smakowej użyj 2, 3 lub 4 składniki + WODA – wystarczy!
Po przygotowaniu napoju odstaw go, aby smaki przenikły z owoców do wody. Przechowuj w lodówce do 2 dni.
Wody smakowe w odróżnieniu od soków i innych gotowych napojów mają subtelny smak i aromat, dzięki temu lepiej zaspokajają pragnienie.
Do przygotowania wody smakowej użyj wody mineralnej, źródlanej lub z kranu np. filtrowanej.
W upalne dni dorzucić kilka kostek lodu.
Zioła porwij, owoce i warzywa pokrój w plasterki.
Nie wyrzucaj składników z wody można je zjeść lub zrobić z nich kompot. Im więcej dodasz danego składnika tym bardziej będzie on wyczuwalny.
Kwiaty jadalne bratki, nagietki, mniszek lekarski, ogórecznik lekarski, nasturcja i lawendę dodaj do wody w całości – wspaniale ją ozdobią
Przykładowe wody smakowe:
Klasyczna - cytryna + mięta
Mohito - limonka + mięta + stewia
Letnia - truskawka + rabarbar + melisa
Zielona - ogórek + limonka + imbir + mięta
Intensywna - truskawka + bazylia + cytryna
Słoneczna - ananas + cytryna + imbir
Szarlotkowa - jabłko + kora cynamonu + stewia
Wytrawna - ogórek + jabłko + tymianek
Egzotyczna - kiwi + pomarańcza + kurkuma
Letnie orzeźwienie - ogórek + melon + arbuz
Leśna - jeżyna + poziomka + mięta
Letnia energia - czerwone porzeczki + borówki amerykańskie + truskawki
Wybuchowa - granat + cytryna
Hawajska - pomarańcza + ananas + mięta
Orzeźwiająca - grejpfrut + pomarańcz + rozmaryn
Odświeżająca - ogórek + cytryna + mięta
Eliksir życia - woda kokosowa liofilizowana + cytryna + mięta
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.