• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyNikitaProfil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

Nikita Nikita

279

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

13265

Ilość polubionych przepisów

14566

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 120295
Punkty wymienione na nagrody: 92450
Pozycja w rankingu: 5

Otrzymano:

Ostatnio dodane przepisy:

  • Muffiny daktylowo-karobowe z masłem shea

  • Spaghetti a'la carbonara

  • Bułeczki orkiszowe z ziarnami

  • Ciasteczka owsiane z mąką żołędziową

  • Krakersy z pulpy po soku zero waste

  • Ocet zero waste z resztek pigwy z płatkami róży

  • Schab w sosie śmietanowym z pieczarkami

  • Surówka z kiszonych buraków

  • Ocet buraczkowy z ziołami

  • Kotleciki z ciecierzycy z sosem pomidorowo--śliwkowym

  • Ocet zero waste z płatków róży po winie

  • Ocet warzywny

  • Pigwówka korzenna

  • Mąka z żołędzi

  • Sushi z łososiem wędzonym

  • Filet z kurczaka pieczony w szynce szwarcwaldzkiej

  • Schab dojrzewający , suszzony w pończosze

  • Sałatka krabowa

  • Pierogi z kurczaka

  • Pasztet wołowo-wieprzowy

  • Pasztet drobiowy z pistacjami i żurawiną

  • Kutia bezglutenowa z komosą ryżową

  • Śledzie z jabłkiem w śmietanie

  • Śledzie w sosie tatarskim

  • Pulpety z szynki w sosie pomidorowym

  • Muszle makaronowe z mięsem zapiekane w beszamelu

  • Placki owsiane z musem jabłkowym

  • Pasta z kiszonych nerkowców

  • Kiszone nerkowce na szybko

  • Klasyczne śledzie w oleju

  • Śledzie z estragonem w oleju lnianym

  • Wino z płatków róży naturalnie fermentowane

  • Mus z jabłek, dyni i pigwy bez cukru

  • Bułeczki z sezamem

  • Racuchy na zakwasie ryżowym

  • Nalewka na geranium

  • Ocet z kwiatów nasturcji dla zdrowia i urody

  • Nalewka na szałwii lekarskiej

  • Ocet grzybowy z ziołami

  • Tortilla de patatas

  • Nalewka żurawinowa

  • Ocet żurawinowy z nutą różaną

  • Ocet lawendowy dla zdrowia i urody

  • Nalewka lawendowa na sen

  • Bezglutenowa stefanka z kremem jaglanym

  • Ocet na wzmocnienie serca i oczyszczenie krwi

  • Ocet na odporność i wzmocnienie na miodzie

  • Ocet z szałwii lekarskiej

  • Kiszona marchewka z kurkumą i rodzynkami

  • Kiszona kapusta (domowy sposób zmechanizowany mojego męża)

  • Chili con carne (specjalność mojego męża)

  • Buraczki kiszone z trawą cytrynową

  • Placki warzywne z zakwasem i błonnikiem

  • Kiszona dynia

  • Kiszona marchewka

  • Zupa-krem z kiszonych pomidorów

  • Pesto pietruszkowe z migdałami

  • Kurczak w sosie śmietanowym z nutą curry

  • Wino pietruszkowe św. Hildegardy regenerujące organizm

  • Zielony sok- jesienna moc

  • Pasta z tuńczyka

  • Muffiny kokosowe z galaretką z pigwy

  • Chleb bezglutenowy na zakwasie ciemny z błonnikiem

  • Chleb bezglutenowy na zakwasie owies-sorgo z ostropestem

  • Zakwas bezglutenowy owies-sorgo

  • Szynka drobiowa z szynkowara

  • Ocet żywy hyzop z jabłkiem

  • Pigwa w miodzie

  • Galaretka z pigwy

  • Pasta brokułowa ze słonecznikiem zero waste

  • Pasztet drobiowy do smarowania zero waste

  • Pasta jajeczno-serowa

  • Muffiny dyniowe z serem

  • Gnocci dyniowe z masłem szałwiowym

  • Gołąbki z mięsem i komosą ryżową pieczone w sosie pomidorowym

  • Dżem z głogu pigwy i jabłek

  • Chipsy z jarmużu

  • Spaghetti z dynią i boczkiem w sosie śmietanowym

  • Sałatka z  dynią, ciecierzycą i rucolą

  • Ocet pomidorowy z chili, czosnkiem i bazylią

  • Drożdżowe bułeczki z burakiem cukrowym

  • Sałatka z brokułami zero waste

  • Barszcz ukraiński z bobem

  • Miniklopsy w stylu greckim

  • Placki bezglutenowe na kefirze z jabłkiem i nutą różaną

  • Zupa krem z zielonych warzyw

  • Żurawina z gruszką i jabłkiem do mięs i serów

  • Ocet z bluszczyka kurdybanka

  • Placki z twarogiem, jabłkiem i komosą ryżową

  • Gęsta zupa pomidorowa z warzywami

  • Gulasz z indyka z warzywami

  • Bezglutenowy krupnik owsiany

  • Polędwiczki w majeranku z jabłkami

  • Pesto z bazylii z octem z pędów sosny i orzechami nerkowca

  • Ocet z pędów sosny po syropie zero waste

  • Mielone wytłoki i pestki z winogron zero waste

  • Zupa krem porowo-gruszkowy

  • Syrop z melisy, geranium i mięty

  • Tonik naturalnie gazowany z mniszka lekarskiego

  • Sok winogronowy bez cukru na zimę

  • Foccacia bezglutenowa z kwiatami

  • Miodowy syrop tymiankowy na przeziębienie

  • Szybki jabłecznik biszkoptowy

  • Kaszanka na kapuście z grilla

  • Pasta z pieczonych warzyw zero waste

  • Spaghetti z rukolą, chilli i anchois

  • Pakieciki zupowe zero waste

  • Ogórki kiszone w soku własnym z estragonem

  • Zupa z kukurydzą i kurczakiem w stylu meksykańskim

  • Omlet z cukinią i szynką

  • Ocet z zielonych orzechów po syropie zero waste

  • Syrop z zielonych orzechów

  • Antonówka w słoikach

  • Ocet z lubczyku

  • Paprykarz szczeciński domowy

  • Ogórki po szprewaldzku na szybko

  • Nalewka kwiatowa

  • Sałatka z młodej cukini z bazylią w oleju

  • Kapary z nasturcji

  • Pomidorki koktajlowe pieczone w oliwie

  • Nalewka melisowo-miętowa

  • Sałatka z cukinii, ogórków i papryki bez cukru

  • Zielona bomba witaminowa

  • Smalec

  • Pieczeń wołowo-wieprzowa

  • Herbatka relaksująca na dobranoc

  • Pasta z bobu i suszonych pomidorów

  • Sałatka warstwowa z jajami przepiórczymi

  • Antipasti czyli papryczki faszerowane

  • Kompot z całych papierówek

  • Wiśnie marynowane

  • Wiśnie w syropie

  • Tagiatelle z krewetkami i cukinią

  • Tortilla hiszpańska

  • Sałatka z jajami przepiórczymi

  • Odstraszająca mgiełka antykleszczowa

  • Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

  • Muffiny bananowe z borówkami

  • Mizeria z ogórecznikiem

  • Ogórki konserwowe w occie z ogórecznika i estragonu

  • Ocet z ogórecznika i estragonu

  • Wino naturalnie aromatyzowane płatkami róży

  • Lemoniada z bławatka

  • Placki z młodej cukini i ziemniaków

  • Surówka z cukinią

  • Sałatka z ciecierzycą i cukinią

  • Szarlotka różana

  • Cukier różany

  • Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

  • Chlebek bananowy

  • Koktajl z truskawkami i chia

  • Twarożek z ogórecznikiem

  • Kiszona sałata lodowa

  • Liście babki w cieście

  • Likier z płatków dzikiej róży

  • Konfitura truskawkowa z kwiatem bzu i płatkami róży

  • Szampan z kwiatów bzu czarnego

  • Woda kwiatowo-ziołowa

  • Lasagne ze szpinakiem w sosie pomidorowym

  • Sałatka owocowa z octem różanym

  • Cudowny ocet z płatków róży

  • Ocet z kwiatów bzu czarnego

  • Pesto z podagrycznika

  • Sałatka z zielonymi szparagami

  • Sałatka z białymi szparagami

  • Placki z młodej kapusty

  • Babeczki czekoladowo-kokosowe

  • Zupa z zielonymi szparagami

  • Kapusta pak choi duszona

  • Fermentowana herbatka z bzu lilaka

  • Piróg gryczany biłgorajski łysy

  • Szparagi w słoiku w zalewie

  • Czerwony koktajl z błonnikiem i antyoksydantami

  • Jaglanka z gruszkami

  • Kaszak gryczany z serem

  • Klawisze

  • Zupa krem z białych szparagów

  • Leczniczy ocet z podagrycznika

  • Racuchy drożdżowe z mąką kasztanową i jabłkiem

  • Marynata ze świeżych ziół

  • Sałatka z tuńczykiem

  • Muffinki błyskawiczne z bananem i masłem orzechowym

  • Sałatka z  komosą ryżową i szparagami

  • Zupa z chwastów z kaszą jaglaną

  • Herbatka że świeżych ziół i kwiatów z pierwszymi kwiatami bzu czarnego

  • Zielony koktajl z dzikich chwastów na detox i wzmocnienie

  • Szparagi w szynce

  • "Szparagi " z młodych pędów dzikiego chmielu

  • Banalny sposób na przystawkę do grillowanych mięs

  • Niemiecka sałatka ziemniaczana

  • Ocet z kwiatów mniszka

  • Kiszone pączki i łodygi z mniszka

  • Ocet z kwiatów forsycji

  • Pieczarki faszerowane

  • Ciasto dyniowo- migdałowe

  • Domowa kombucza

  • Risotto z łososiem i groszkiem zielonym

  • Tort bezowy z borówkami, kwiatami magnoli, pierwiosnków, miętą i melisą

  • Sałatka pieczarkowa

  • Herbatka z fermentowanych kwiatów forsycji

  • Racuchy bezglutenowe z kwiatami mniszka

  • Sok z pokrzywy na wiosenny detox i wzmocnienie

  • Sałatka ziemniaczana na zielono

  • Pesto z podagrycznika z czosnkiem niedżwiedzim

  • Klops wołowo- wieprzowy z jajkiem

  • Chleb pszenny na żytnim zakwasie

  • Roladki z szynki z chrzanem i rodzynkami

  • Wiosenna mini beza

  • Wiosenna beza

  • Bezowe kokosanki

  • Rogaliki mocno orzechowe

  • Domowy kisiel z truskawek mrożonych mocno owocowy

  • Pieczeń z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

  • Woda z brzozy na wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie

  • Kaczka wiejska ekologiczna wolno pieczona w majeranku

  • Sałatka wiosenna

  • Zupa fasolowa z cząbrem i majerankiem

  • Gulasz wołowy z warzywami

  • Rosół z ekologicznej kaczki

  • Naleśniki bezglutenowe z kaszy jaglanej

  • Zupa dyniowa z krewetkami

  • Koktajl oczyszczający z wodą brzozową

  • Makaron z czerwonej soczewicy z brokułami

  • Keks mocno bakaliowy

  • Bulion z karpia z makaronem ryżowym

  • Makaron bezglutenowy z serem i boczkiem

  • Filet z indyka faszerowany śliwkami i morelami

  • Szybki torcik z galaretką i mrożonymi truskawkami

  • Surówka z czarnej rzepy

  • Szybka pasta z fasoli i suszonych pomidorów

  • Fasolka po bretońsku z cząbrem do lunchboxa

  • Kaszak jaglany w cieście drożdżowo-kruchym

  • Lunchbox z tuńczyka

  • Pasta ze szprotek z serem i koperkiem

  • Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

  • Domowy chrzan

  • Frytki z warzyw z piekarnika

  • Sałatka śledziowa

  • Dorsz w sosie ze śmietaną i suszonymi pomidorami

  • Lunchbox z kaszy jaglanej i pieczarek

  • Schabowy w wersji fit w panierce pistacjowej

  • Szybkie danie do lunchboxa

  • Koktajl oczyszczający z błonnikiem

  • Filety z kurczaka faszerowane oliwkami i suszonymi pomidorami

  • Szarlotka bezglutenowa z kokosową bezą

  • Bułki pszenno- żytnie ze słonecznikiem

  • Kurczak i papryką i ananasem

  • Szybkie placki z musem mango i błonnikiem

  • Dynia pieczona z tymiankiem i fetą

  • Rumsztyk z wołowiny z cebulką

  • Puree z pietruszki, pasternaka i ziemniaków

  • Pasta z czarnej fasoli z suszonymi pomidorami

  • Omlet biszkoptowy z suszonymi pomidorami i bazylią

  • Szybkie ciasto bezglutenowe z jabłkami i mascarpone

  • Sałatka lwowska winegret z ciecierzycą

  • Tagiatelle z tuńczykiem i krewetkami

  • Czarna fasolka z masłem i bułeczką

  • Surówka z selera i jabłek

  • Deser z gruszkami z kompotu

  • Kopytka z brokułami

  • Surówka z białej kapusty z morelami i śliwkami suszonymi

  • Sałatka z granatem, pomarańczami i orzechami

  • Omlet z gwiazdnicą

  • Cieciorka w słoikach eko

  • Mus chałwowy z malinami

  • Sałatka makaronowa z sezamem

  • Szampański deser

  • Chleb na zakwasie (na 2 foremki )(można zrobić z 1/2 porcji)

  • Kurczak z orzechami

  • Ocet z geranium

  • Kasza gryczana z boczniakami

  • Mangold - jarzynka z buraka liściowego

  • "Phali Badrijane" czyli gruzińska pasta z bakłażana

  • Zdrowsza wersja rafaello

  • Syrop z geranium (anginowca)

  • Sałatka z serem korycińskim

  • Prześniaki czyli placki z buraków cukrowych

  • tort szwarzwaldzki z kwiatami jesieni

  • Roladki z bakłażana

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika Nikita
lubi 33 użytkowników.


Przepisy polubione przez Nikita

  • Mocno orzechowe ciastka jaglano- amarantusowe

  • Dyniowe ciastka owsiane

  • Marchewkowa owsianka

  • Koktajl przyspieszający metabolizm

  • Zupa krem Adas

  • Maślane boczniaki

  • Sok o właściwościach antynowotworowych

  • Zimowa owsianka mocy

  • Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu Zero Waste

  • Krążek biszkoptowy z kisielem

  • Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

  • Zupa warzywna z kaszą manną

  • Bułki z otrębami i ziarnami słonecznika

  • Bezglutenowe wegańskie pierogi z kapustą i grzybami

  • Kotlety z kalafiora

  • Cytrynowe ciasto z rabarbarem i śliwkami

  • Leczo z dynią i kalarepką

  • Sos pomidorowy z korzenną nutką

  • Leczo z fasolką szparagową

  • Twarożek z tofu

  • Owsianka Pinacolada

  • Granola z nerkowcami

  • Krewetki w sosie śmietankowym z makaronem z manioku

  • Wegański serek z nerkowców o smaku paprykowym

  • Domowy hummus w 3 smakach

  • Ciasteczka owsiane z mąką żołędziową

  • Bułeczki orkiszowe z ziarnami

  • Wegański a’la Cezar

  • Tapenada

  • Pesto z bazylii, natki pietruszki i czosnku

  • Pieczarkowa pasta do kanapek

  • Pasta z pieczonych pomidorów, papryki i czosnku

  • Pasta z ciecierzycy, awokado i suszonych pomidorów

  • Pasta a’la rybna

  • Baba Ghanoush

  • Sałatka z ryżem, pieczarkami i groszkiem

  • Serowe placuszki z poziomkami

  • Pierniczki z żytniej mąki

  • Sałatka z pomidorków i melona

  • Pyszny kawowy deser

  • Zupa z suszonych grzybów

  • Aromatyczna dynia w zalewie

  • Gotowany orkisz

  • Sałatka ziemniaczana z selerem i marchewką

  • Surówka do obiadu

  • Jajecznica z kalafiorem i pomidorami

  • Ziemniaki i batat dla dziecka BLW

  • Brokuł i marchew dla dziecka BLW

  • Bezpiecznie jabłko w diecie BLW

  • Batoniki pożywne

  • Śniadanie białkowo-tłuszczowe :-) Nr.2

  • Kaszka gryczana z truskawkami i wanilią

  • Pączki pieczone

  • Pączusie z serem ricotta

  • Dyniowe ciasteczka

  • Wegańskie peanut butter cups

  • Ciasto z dyni

  • Wegetariański smalczyk z fasoli

  • Goji & chia bowlcake z bananem i orzeszkami ziemnymi

  • Owsianka czekoladowa na leniwe jesienne poranki

  • Smażone pierogi z ziemniakami i kimchi

  • Sałatka z suszonymi figami

  • Energetyczne śniadanko

  • Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

  • Zdrowy mazurek

  • Krupnik jaglany

  • gryczANKA

  • Puder truskawkowy

  • Burger z buraczka

  • Nalewka daktylowa

  • Galaretka z kurczaka i warzyw

  • Naleśniki

  • Deser Koktajl

  • Pączuszki z twarogu

  • Placki ziemniaczane inaczej

  • Cukinia faszerowana indykiem i warzywami

  • Naleśniki z mąki gryczanej

  • Fritata prowansalska na musie brokułowo-jabłkowym z hummusem buraczkowym

  • SŁODKIE BIAŁKOWE BUŁECZKI

  • Tarta z musli

  • Ciasteczka wegańskie

  • Amarantuski z malinami z kremem kokosowym

  • Bułeczki śniadaniowe orkiszowe z płatkami orkiszowymi

  • Sałatka jarzynowa z razowym kuskusem Bio

  • Czekoladowe mleko z batatów

  • Owocowy dodatek do musli

  • Kawa mrożona z lodami

  • Sakiewki z ciasta francuskiego z nadzieniem budyniowym

  • Domowe muesli

  • Smoothie arbuzowe

  • Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej

  • Tarty z pomidorami na cieście francuskim z fetą

  • Gołąbki z kaszą i mięsem

  • Surówka z białej kapusty z chrzanem

  • Pizza z ziołami i serem pleśniowym

  • Surówka z marchewki, czosnku i kolb kukurydzy

  • Kluseczki z serem z mąki pełnoziarnistej

  • Pizza na razowym cieście

  • Schabowy z mieszanką warzywną

  • Zupa pieczarkowa z koperkiem

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 181621 Renixx Renixx
  • 163124 gosia56 gosia56
  • 137104 paulina2157 paulina2157
  • 132460 Stokrotka Stokrotka
  • 120295 Nikita Nikita
  • 115505 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 111959 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 67298 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).