10 najpyszniejszych sałatek wegańskich
wegeweda
Wiosna i Lato to najlepszy moment w roku, aby wprowadzić zielone sałatki do swojego codziennego menu. Dobrze zbilansowane sałatki dostarczą organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, ułatwią detoks organizmu, w dodatku są lekkie, łatwostrawne. Jednocześnie mogą zastąpić jeden z głównych posiłków, np. kolację, a nawet obiad zwłaszcza tym, którzy chcieliby pozostać fit, Bogactwo warzyw i owoców w tym okresie (wiosennym i letnim) oraz wysokie temperatury ułatwiają to zadanie. Jeśli dodatkowo planujesz ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z produktów nabiałowych, to mamy dla Was 10 przepisów na wegańskie, zielone sałatki.
1. Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granatu
Słoneczna, bo kojarzy się z egzotycznymi wakacjami, upałem i palącym słońcem. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca. Ostry smak rukoli idealnie tonuje słodka pomarańcza i granat. A całe to dobro podane z sosem pomarańczowym i posypane z orzechami włoskimi.
Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: 15 minut)
50 g rukoli
1 pomarańcza
1 granat
1 garść orzechów włoskich
Składniki na dressing:
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
1. Rukolę umyj i przełóż do miski.
2. Pomarańczę obierz ze skóry, podziel na cząstki, a potem na kostki. Wyłuskaj nasiona granatu. Dodaj owoce do rukoli.
3. Orzechy włoskie połam w dłoniach i posyp sałatkę.
4. Składniki sosu wymieszaj i polej nim sałatkę. Gotowe!
..............................................................................................................................................................................
2. Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango
Sałatka lekka, jak chmurka. Smaki i konsystencje idealnie się komponują, tworząc przepyszne i bardzo ciekawe połączenie. Ja często jadasz awokado z mango?
Składniki na 2 porcje
(czas przygotowania: ok. 10 minut)
100 g roszponki
1 duże mango
1 dojrzałe awokado
1 łyżka czarnego sezamu
Składniki na dressing:
kawałek mango (ok. 2×2 cm)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
odrobina soli
Przygotowanie:
1. Roszponkę dokładnie umyj. Przełóż do miski.
2. Mango i awokado obierz i oddziel od pestki. Pokrój w kostkę. Odłóż kawałek mango, a pozostałe kostki awokado i mango ułóż na roszponce.
3. Kawałek mango wrzuć do naczynia blendera, dodaj sok z cytryny, oliwę, sól i zmiksuj. Polej sałatkę sosem i posyp czarnym sezamem.
..............................................................................................................................................................................
3. Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym
Pyszna sałatka, która sama w sobie może stanowić danie obiadowe. Kolorowa, sycąca i pożywna. Trochę zieleniny, pieczony batat, ciecierzyca. Do tego kremowy, jogurtowy sos ziołowy. Niebo w gębie.
Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: 40 minut)
1 mniejszy batat
200 g jarmużu
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
oliwa
Składniki na dressing:
3 łyżki jogurtu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka syropu z agawy
garść listków świeżej kolendry
kilka listków świeżej mięty
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Batata obierz i pokrój na ćwiartki (wzdłuż). W misce wymieszaj oliwę, zioła prowansalskie, słodką paprykę i sól. Włóż bataty do miski i dłońmi dokładnie wymieszaj bataty w przyprawionej oliwie. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
2. Jarmuż umyj i sparz wrzątkiem, aby zmiękł i nabrał żywo zielonego koloru. Przełóż do miski wystudź.
3. W naczyniu blendera przygotuj sos. Wlej jogurt, oliwę, sok z cytryny, dodaj musztardę, syrop z agawy, świeże zioła i sól. Zmiksuj na gładko.
4. Upieczonego batata ostudź i pokrój w kostkę. Przełóż do miski z jarmużem razem z ugotowaną ciecierzycą, polej dressingiem jogurtowym. Gotowe!
...............................................................................................................................................................................
4. Sałatka włoska
Niezwykle prosta i smaczna sałatka w stylu włoskim, z kaparami, oliwkami, suszonymi pomidorami, prażonymi pestkami słonecznika i prawdziwie włoską oliwą i octem balsamicznym. Brzmi smacznie, prawda?
Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: 20 minut)
5 garście dowolnego mixu sałat
1/2 czerwonej papryki
1/2 świeżego ogórka
6 pomidorków koktajlowych
10 oliwek
8 suszonych pomidorów
garść kaparów
2 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika.
2. Sałatę umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidorki i oliwki przekrój na połówki. Ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój w paseczki.
3. Wszystkie składniki przełóż do sałaty. Dodaj kapary i uprażone pestki słonecznika.
4. Do szklanki wlej ocet i wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj.
5. Vinegretem polej sałatę. Gotowe!
..............................................................................................................................................................................
5. Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów
Sałatka smaczna, prosta i szybka, bo przecież o to w gotowaniu chodzi, aby nie trzeba było stać w kuchni godzinami, zwłaszcza w piękny, ciepły, słoneczny dzień. Sałatkę można zjeść zarówno na ciepło, jak i zimno. W obu wersjach jest smaczna.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 garście szpinaku
1 cebulka
2 ząbki czosnku
10 suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
oliwa
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko z odrobiną soli. (Uwaga! Nie rozgotuj kaszy, bo powstanie papka i nie mieszaj w trakcie gotowania).
2. Cebulkę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.
3. Do cebulki i czosnku dodaj ugotowaną kasze jaglaną, dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory i szpinak. Podsmażaj około 3 minuty, aż szpinak zmięknie. Posól i popierz do smaku. Gotowe! Podawaj na ciepło lub zimno.
.................................................................................................................................................................................
6. Carpaccio z buraka
Prosta sałatka, z buraka i rukoli. Pyyyszna. Głównie dzięki jednemu produktowi, który zastępuje skomplikowane sosy. Z kremem balsamicznym Alce Nero każda, nawet najsłabsza sałatka, będzie pyszna.
Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: 1 godz.10 minut
1 burak
2 garście rukoli
1 garść orzechów włoskich
1 garść nasion garanta
sól i pieprz do smaku
4 łyżki kremu balsamicznego Alce Nero.
Przygotowanie:
1. Nieobranego buraka piecz w całości w piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Dobrze, jak burak po upieczeniu będzie jeszcze trochę twardawy.
2. Ostudź buraka i pokrój w bardzo cienkie plastry
3. Na talerzu ułóż rukolę, a na niej plastry buraka. Posyp orzechami włoskimi, nasionami granata, przypraw do smaku i udekoruj kremem balsamicznym.
................................................................................................................................................................................
7. Orzeźwiająca sałata ze śmietaną
Najłatwiejsza sałata, która kojarzy się z dzieciństwem i obiadami przyrządzanymi w rodzinnym domu. Teraz w wydaniu wegańskim, a równie smaczna i przywołująca przyjemne skojarzenia letnich, domowych obiadów. Rolę śmietany pełni tutaj śmietanka ryżowa z dodatkiem jogurtu sojowego, brązowego cukru i oczywiście soku z cytryny. Mniam!
Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: 10 minut)
1 główka zielonej sałaty
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
150 ml ryżowej śmietanki
1 łyżka jogurtu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
sok z połowy cytryny
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Sałatę umyj, porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Rzodkiewki pokrój w półplasterki, szczypiorek posiekaj. Przełóż do sałaty.
2. W kubku wymieszaj śmietanę, jogurt sojowy, cukier i sok z cytryny. Śmietanką zalej sałatę. Gotowe!
..............................................................................................................................................................................
8. Wegański a’la Cezar
Tak! Bo Weganie też mogą mieć Cezara. Chodzi oczywiście o smakowitą sałatkę z sałaty rzymskiej i kurczaka z grzankami i intensywnym kremowym sosem. Grzanki to nie problem – nie trudno o wegańskie, ale co z tym kurczakiem?
Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: 30 minut)
2 małe główki sałaty rzymskiej
1/2 kostki wędzonego tofu
8 pomidorków koktajlowych, truskawkowych lub innych
Składniki na marynatę do tofu:
1/2 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
szczypta imbiru, chili, kolendry, suszonego czosnku, soli i pieprzu
Składniki na grzanki:
4 kromki czerstwego chleba
1/2 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz
Składniki na dressing:
3 łyżki majonezu wegańskiego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta suszonego czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Do pojemnika z pokrywą wlej 1/2 szklanki oliwy, dodaj przyprawy i wymieszaj. Tofu pokrój w paski o grubości ok. 1 cm i długości ok. 2 cm (jak pierś z kurczaka). Przełóż do marynaty, zamknij pojemnik i odstaw na pół godziny. Po tym czasie przełóż tofu na rozgrzaną patelnię grillową i grilluj z obu stron na złoty kolor.
2. Chleb pokrój w niewielką kostkę o grubości ok. 1 cm. Do miski wlej oliwę oraz przyprawy, wymieszaj. Pokrojony chleb przełóż do zalewy i ponownie delikatnie wymieszaj. Przełóż chleb na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony, aż grzanki będą rumiane i chrupiące.
3. W szklance wymieszaj składniki na sos, odstaw.
4. Liście sałaty opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Na sałatę wyłóż tofu, grzanki, pokrojone na połówki pomidorki. Wierzch sałatki polej przygotowanym sosem. Smacznego!
..................................................................................................................................................................................
9. Sałatka grecka z wegańską fetą
Sałatka grecka to jedna z popularnieszych i smaczniejszych sałatek. Wegańska wersja jest możliwa, a feta z tofu smakuje bardzo podobnie, jak oryginalny grecki ser. Kluczem do sukcesu i osiągnięcia Samku podobnego do fety jest pozostawienie zamarynowanego tofu na 2 dni w lodówce.
Składniki na 2 porcje
(czas przygotowania: 15 minut + 2 dni marynowania)
1 mała główka sałaty lodowej
10 małych pomidorków
1 mała czerwona cebulka
1/2 kostki naturalnego tofu
1 mały ogórek szklarniowy
garść oliwek czarnych/zielonych
5 łyżek oliwy extra virgin
1 łyżeczka oregano
Składniki na marynatę do tofu:
2 ząbki czosnku
5 łyżek soku z ogórków kiszonych
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki soli himalajskiej
oliwa
Przygotowanie:
1. Fetę przygotuj 2 dni wcześniej. Tofu pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Do słoika wlej oliwę, sok z ogórków i cytryny, dodaj sól, zioła prowansalskie i pokrojony w plasterki czosnek. Zakręć słoik i włóż do lodówki na 1-2 dni.
2. Liście sałaty umyj i osusz i porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Pomidorki i oliwki pokrój na połówki, ogórka – w kostkę, a cebulę – w piórka. Przełóż do miski razem z gotową fetą. Wierzch sałaty polej oliwą i posyp oregano. Gotowe!
..............................................................................................................................................................................
10. Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka
W duże upały wcale nie chce się jeść. Zamiast ciężkich, smażonych lub gotowanych dań, spróbuj po prostu zjeść owoce, lub lekki posiłek z samych owoców i warzyw. Sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka jest fenomenalna. Doskonała w smaku, lekka, orzeźwiająca, pełna witamin, wody i energii. Co najważniejsze, przygotujesz j ą w 5 minut!
Składniki na 2 porcje:
(czas przygotowania: ok. 5 minut)
4 garście umytej roszponki
ćwiartka arbuza
szklanka umytych malin
1 mały świeży ogórek
2 łyżki pestek dyni
składniki na sos:
1 łyżka syropu klonowego,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Na dwóch talerzach rozłóż równomiernie roszponkę. Na roszponce ułóż pokrojone w kostkę arbuza i ogórka. Posyp malinami i pestkami dyni. Składniki sosu wymieszaj i polej nim sałatkę. Gotowe!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.