Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniwegewedaWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (272)
Zobacz:
Przepisy (256)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
zobacz polubione zobacz komentarze

wegeweda

"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie."
Franz-Olivier Giesbert

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w 
piękno swoich marzeń."
Eleonor Roosevelt

Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (272)
Zobacz:
Przepisy (256)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
Wegańska zupa szczawiowa

Wegańska zupa szczawiowa

8 5 30 min
Palak Tofu - tofu w sosie szpinakowym po indyjsku

Palak Tofu - tofu w sosie szpinakowym po indyjsku

8 8 20 min
Spaghetti z ciecierzycy z kremowym sosem dyniowym

Spaghetti z ciecierzycy z kremowym sosem dyniowym

15 10 25 min
Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej

16 10 45 min
Pieczone warzywa z pietruszkowym pesto

Pieczone warzywa z pietruszkowym pesto

14 8 80 min
Wegańskie placki z cukinii z tzatzikami

Wegańskie placki z cukinii z tzatzikami

12 7 40 min
Wegańska tarta z duszonymi porami, szpinakiem i tofu

Wegańska tarta z duszonymi porami, szpinakiem i tofu

12 7 45 min
Gulasz grzybowy z bakłażanem

Gulasz grzybowy z bakłażanem

16 10 30 min
Carpaccio z buraka z hummusem, rukolą, granatem i orzechami włoskimi

Carpaccio z buraka z hummusem, rukolą, granatem i orzechami włoskimi

13 7 15 min
Lekka zupa z cukinii

Lekka zupa z cukinii

19 13 30 min
Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

13 7 35 min
29 / 03 / 2022

Dieta alkaliczna

 

Dieta alkaliczna, inaczej zwana także dietą zasadową lub odkwaszającą polega na spożywaniu jak największej ilości produktów spożywczych o charakterze zasadotwórczym, czyli takich, które mają na celu utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dieta zasadowa może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Oczyszcza, odtruwa, poprawia samopoczucie. Sprawdź, dlaczego możesz potrzebować diety alkalicznej, jakie są jej zasady, które produkty możesz jeść, a których powinieneś unikać.

1 3020
Wegańskie lody czekoladowe

Wegańskie lody czekoladowe

9 7 5 min
Zupa tajska z makaronem konjac

Zupa tajska z makaronem konjac

12 7 30 min
Sałatka z młodych liści z truskawkami i octem balsamicznym

Sałatka z młodych liści z truskawkami i octem balsamicznym

12 8 10 min
Makaron konjac z cukinią, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Makaron konjac z cukinią, pieczarkami i mlekiem kokosowym

14 9 30 min
Sałatka koreańska

Sałatka koreańska

14 8 15 min
Krem z zielonego groszku z miętą

Krem z zielonego groszku z miętą

13 9 20 min
Pieczone bataty z komosą ryżową, jarmużem, świeżym tymiankiem i sosem czosnkowym

Pieczone bataty z komosą ryżową, jarmużem, świeżym tymiankiem i sosem czosnkowym

13 9 70 min
Sałatka włoska z sosem musztardowym

Sałatka włoska z sosem musztardowym

11 7 10 min
Sok super greenies

Sok super greenies

11 8 15 min
Sok ananasowa fantazja

Sok ananasowa fantazja

12 9 10 min
Koktajl moc antyoksydantów

Koktajl moc antyoksydantów

13 9 10 min
Koktajl oczyszczająca lemoniada melonowa

Koktajl oczyszczająca lemoniada melonowa

11 7 10 min
Koktajl słoneczny z mango

Koktajl słoneczny z mango

11 7 10 min
Shake truskawkowy

Shake truskawkowy

11 7 5 min
Sok czerwona bomba witaminowa

Sok czerwona bomba witaminowa

12 8 10 min
Sok buraczane wzmocnienie

Sok buraczane wzmocnienie

10 7 15 min
Sok zielona eksplozja

Sok zielona eksplozja

10 7 15 min
Sok cytrusowa moc orzeźwienia

Sok cytrusowa moc orzeźwienia

11 7 10 min
Włoska Caponata

Włoska Caponata

11 10 40 min
Gulasz z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną

Gulasz z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną

11 8 45 min
Indyjska zupa z soczewicy z ziemniakami

Indyjska zupa z soczewicy z ziemniakami

15 11 90 min
Wegańskie Farfalle a’la Puttanesca

Wegańskie Farfalle a’la Puttanesca

12 13 30 min
Domowe kimchi

Domowe kimchi

16 13 30 min
Wegańskie chili z papryką, fasolą, kukurydzą i kolendrą

Wegańskie chili z papryką, fasolą, kukurydzą i kolendrą

11 8 30 min
Zupa dyniowa z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym

12 10 90 min
Owsianka ze śliwką, morwą i orzechami laskowymi

Owsianka ze śliwką, morwą i orzechami laskowymi

12 9 15 min
Wrapy ze świeżą sałatką

Wrapy ze świeżą sałatką

12 9 15 min
Spaghetti ze świeżymi pomidorami, szpinakiem, tofu i ziołami (bez glutenu)

Spaghetti ze świeżymi pomidorami, szpinakiem, tofu i ziołami (bez glutenu)

12 9 30 min
Pieczony kalafior w sosie BBQ

Pieczony kalafior w sosie BBQ

11 8 50 min
Pieczone, aromatyczne bataty ze śródziemnomorską sałatką

Pieczone, aromatyczne bataty ze śródziemnomorską sałatką

10 6 60 min
Pieczone warzywa z pieczarkami

Pieczone warzywa z pieczarkami

9 8 60 min
Kotleciki jaglano-pieczarkowe z mizerią i ziemniakami

Kotleciki jaglano-pieczarkowe z mizerią i ziemniakami

11 9 50 min
Deser czekoladowy

Deser czekoladowy

13 9 25 min
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pomidorami z sosem czosnkowym

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pomidorami z sosem czosnkowym

13 10 85 min
Surowy deser czekoladowy

Surowy deser czekoladowy

10 8 5 min
Buddha bowl

Buddha bowl

11 8 40 min
Słoneczne, bezglutenowe fusilli z brokułem, żurawiną i migdałami

Słoneczne, bezglutenowe fusilli z brokułem, żurawiną i migdałami

10 9 25 min
Pieczone ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

Pieczone ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

12 9 70 min
Kolorowe kanapki z cukinii

Kolorowe kanapki z cukinii

8 7 15 min
Coquillettes z zielonym pesto

Coquillettes z zielonym pesto

11 8 20 min
Lekka sałatka ze szpinaku z wegańską fetą

Lekka sałatka ze szpinaku z wegańską fetą

11 9 10 min
Kasza jaglana z papryką, bakłażanem i pomidorami

Kasza jaglana z papryką, bakłażanem i pomidorami

10 8 30 min
Salsa ananasowa

Salsa ananasowa

11 9 15 min
Grillowane szparagi i pieczarki z sałatką z pomidorów

Grillowane szparagi i pieczarki z sałatką z pomidorów

11 8 30 min
Twarożek z tofu

Twarożek z tofu

18 13 15 min
Tapenada

Tapenada

12 10 10 min
Pieczarkowa pasta do kanapek

Pieczarkowa pasta do kanapek

10 8 35 min
Pesto z bazylii, natki pietruszki i czosnku

Pesto z bazylii, natki pietruszki i czosnku

13 11 10 min
Pasta z pieczonych pomidorów, papryki i czosnku

Pasta z pieczonych pomidorów, papryki i czosnku

12 11 45 min
Pasta z ciecierzycy, awokado i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy, awokado i suszonych pomidorów

13 10 10 min
Pasta a’la rybna

Pasta a’la rybna

16 12 15 min
Baba Ganoush

Baba Ganoush

15 13 45 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

10 12 180 min
Spaghetti bolognese z jednej michy

Spaghetti bolognese z jednej michy

14 11 45 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

15 14 25 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

14 10 60 min
Hummus buraczkowy

Hummus buraczkowy

17 15 10 min
Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

14 12 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

14 12 30 min
Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

14 11 50 min
Koktajl pomidorowy z chili

Koktajl pomidorowy z chili

14 11 10 min
Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

18 14 50 min
Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

14 12 45 min
Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

13 12 35 min
Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

11 13 0 min
Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

12 10 15 min
Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

12 13 60 min
Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

10 11 15 min
Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

12 11 30 min
Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

12 11 40 min
15 / 07 / 2020

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej cz. II- przykładowe menu i wychodzenie z postu

Jesień to idealny czas, aby oczyścić organizm z dietą dr Ewy Dąbrowskiej.

To właśnie okres wiosny i jesieni jest najbardziej polecany przez autorkę diety jako najlepszy czas na przeprowadzenie postu warzywno-owocowego. Wczesna jesień obfituje w warzywa i owoce, jak cukinia, ogórki, kabaczek, pomidory, kalafior, dynia, czy jabłka, które stanowią podstawę żywienia podczas diety. Dzięki jedzeniu sezonowych i lokalnych produktów, czyli takich które rosną w naszej szerokości geograficznej, dostosowujemy się do naturalnego rytmu natury i dostarczamy sobie najlepszych i najbardziej w danym czasie potrzebnych dla organizmu witamin.

2 50380
Płatki owsiane w słoiku - Matcha

Płatki owsiane w słoiku - Matcha

17 13 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

16 12 10 min
Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

16 11 10 min
Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

17 11 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Letni las

Płatki owsiane w słoiku – Letni las

16 11 0 min
Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

16 11 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

16 11 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

16 10 10 min
Płatki owsiane w słoiku - Snickers

Płatki owsiane w słoiku - Snickers

16 11 10 min
01 / 06 / 2018

9 sposobów na płatki owsiane w słoiku

Płatki owsiane w słoiku – zdrowe, szybkie, nie wymagające gotowania śniadanie na zabiegane poranki. Przygotuj płatki owsiane w słoiku na swój ulubiony sposób i ciesz się pożywnym śniadaniem, które pobudzi Cię do działania o poranku.

 
5 29932
Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

16 13 10 min
Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

13 13 10 min
Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

14 12 10 min
Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

14 10 15 min
Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

13 10 40 min
Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

14 11 75 min
Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami  - Dieta dr Dąbrowskiej

Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami - Dieta dr Dąbrowskiej

13 11 75 min
Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

12 10 15 min
28 / 05 / 2020

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

O diecie dr Ewy Dąbrowskiej słyszał już chyba niemal każdy. Coraz głośniej o diecie w mediach, coraz więcej gwiazd i celebrytów chwali się efektami przeprowadzonego postu. Nie każdy jednak wie, czym tak naprawdę jest dieta dr Dąbrowskiej, jakie są jej główne założenia i jak prawidłowo ją zastosować.

Kim jest dr Ewa Dąbrowska

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest nową modą, ani kolejną cud dietą ułatwiającą zgubić  zbędne kilogramy. Dieta, a raczej post leczniczy dr Dąbrowskiej ma swoje źródło już w latach 80. Wtedy to lekarz kliniczny Ewa Dąbrowska, po wieloletnich doświadczeniach zdobywanych podczas pracy w szpitalu oraz obserwacjach swoich pacjentów po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym, opracowała swój niekonwencjonalny sposób leczenia chorób przewlekłych.

1 5438
10 / 01 / 2020

Co weganie jedzą zimą?

Co weganie jedzą zimą?

Dieta wegańska staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Miłośników roślinnego odżywiania przybywa nie tylko wśród młodych ludzi. Na ten styl życia decydują się także osoby dojrzałe i starsze. Za główną przyczynę tej decyzji uznaje się powody zdrowotne, ale coraz częściej także względy etyczne i ekologiczne. O ile wiosną i latem dieta wegańska wydaje się miłą odskocznią od ciężkiego, zimowego jedzenia, a natura obdarza nas w tym okresie bogactwem roślinnym pokarmów, tak jesienią i zimą weganizm może okazać się nieco trudniejszy. Wiele osób obawia się utraty odporności organizmu, wychłodzenia, braku sił witalnych. Pojawiają się pytania, czy uda się dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii i białka. Co jeść, aby przetrwać zimę na diecie wegańskiej? 

1 3859
Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

15 11 25 min
Wegańskie Mac and Cheese

Wegańskie Mac and Cheese

14 11 30 min
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

15 12 50 min
Orientalna quinoa z warzywami

Orientalna quinoa z warzywami

17 11 30 min
Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

15 12 40 min
Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

13 10 60 min
Dhal z soczewicy

Dhal z soczewicy

12 11 30 min
Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

18 13 15 min
01 / 09 / 2021

Zdrowo do szkoły - drugie śniadanie na 5

Powrót do szkoły to nie tylko wyzwanie dla dziecka, ale także dla rodziców planujących posiłki swojej pociechy na czas pobytu w szkole. 

Co włożyć swojemu dziecku do plecaka na przekąskę, czy drugie śniadanie tak, by nie było głodne, a jego dieta była zbilansowana i różnorodna?

Od września ruszmy  ZDROWO DO SZKOŁY!

 

Oto 5 drugich śniadań na 5+:

1. Poniedziałek - Kanapka z humusem i warzywami
2. Wtorek - Naleśniki z serkiem i owocami
3. Środa - Frytki z dyni i muffiny z borówkami
4. Czwartek - Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy
5. Piątek - Jogurtowa owsianka i raw batoniki

Zdrowe i smaczne, wegetariańskie i pełnowartościowe.

1 4236
Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

16 10 25 min
Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

19 13 45 min
Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

15 9 50 min
Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

15 9 25 min
Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

17 12 30 min
Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

15 8 10 min
Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

15 11 40 min
Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

14 10 60 min
Naleśniki z serkiem i owocami

Naleśniki z serkiem i owocami

16 10 30 min
Klasyczna kanapka z pomidorowym hummusem i warzywami

Klasyczna kanapka z pomidorowym hummusem i warzywami

18 13 10 min
18 / 09 / 2019

Zdrowo do pracy - 5 wegańskich lunchów z pięciu kuchni świata

Słowem lunch określa się z angielskiego szybki, lekki posiłek spożywany w trakcie krótkiej przerwy obiadowej w pracy, najczęściej w godzinach 10-13. Według definicji jest to posiłek jednodaniowy serwowany bez zupy, a także bez przystawki. Coraz częściej jednak lunch staje się głównym posiłkiem, który spożywamy w trakcie dnia.

Oto 5 przykładowych wegańskich propozycji lunchowych do pracy z 5 różnych stron świat

ZDROWO DO PRACY

1. Poniedziałek po włosku

2. Wtorek po tajsku

3. Środa po polsku

4. Czwartek po japońsku

5. Piątek po indyjsku

 

0 3513
Sałatka grecka z wegańską fetą

Sałatka grecka z wegańską fetą

13 10 15 min
Wegański a’la Cezar

Wegański a’la Cezar

12 11 30 min
Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

13 10 10 min
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

16 12 70 min
Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

14 10 25 min
Sałatka włoska

Sałatka włoska

13 10 20 min
Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

13 13 40 min
Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

13 11 10 min
Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

12 9 15 min
Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

13 11 30 min
Mango lassi

Mango lassi

16 13 10 min
Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

17 13 15 min
Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

14 11 15 min
Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

16 16 15 min
Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

14 12 15 min
Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

13 10 20 min
Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

11 7 20 min
Migdałowa owsianka z malinami

Migdałowa owsianka z malinami

13 10 10 min
17 / 01 / 2019

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków)

Wczesną wiosną świat budzi się do życia. Po długiej, chłodnej zimie przychodzi czas radości, rozkwitu i słońca. Z utęsknieniem czekamy na ciepłe dni, piękne dojrzałe owoce i smaczne warzywa. Pojawiają się pierwsze młode rzodkiewki, sałata, marchew, soczysta natka pietruszki. Na ukochane wiosenno-letnie owoce trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale cały czas możemy cieszyć się owocami egzotycznymi, czy polskimi jabłkami. Korzystajmy, bo za chwilę sezon na te owoce w Polsce minie i będziemy musieli czekać na nie, aż do jesieni. Pamiętajcie, że zawsze możecie wzbogacić swój jadłospis warzywami i owocami mrożonymi, na które akurat nie ma sezonu. Zachowują większość witamin i składników mineralnych i są zawsze pod ręką. 

0 3615
16 / 03 / 2021

Herbaty, herbatki

Dzisiaj 15 grudnia, to dzień wszystkich herbat i herbatek, w sam raz bo:

Jesień i zima to okres w roku, kiedy większość wieczorów spędzamy w domu przy dobrym filmie, książce, smacznej kolacji. Gdy za oknem plucha i zawierucha, a my czujemy się przemarznięci lub osłabieni, wzmocnijmy się rozgrzewającą herbatą. Poniżej 3 pomysły na smaczne, zimowe herbatki, które na pewno poprawią Ci nastrój i pozytywnie wpłyną na Twoje samopoczucie. 

Dowiesz się również w jakiej temperaturze i jak długo zaparzać poszczególne herbaty. 

0 4319
Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

17 14 15 min
Masala Chai

Masala Chai

16 10 15 min
Masala z kalafiora i cieciorki

Masala z kalafiora i cieciorki

18 12 30 min
Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

16 12 30 min
Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

14 11 30 min
Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

14 13 0 min
Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

15 10 40 min
Gulasz węgierski z boczniakami

Gulasz węgierski z boczniakami

16 13 45 min
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

13 9 60 min
Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

15 12 50 min
Hummus

Hummus

17 12 30 min
Kaszotto buraczane

Kaszotto buraczane

19 13 30 min
21 / 08 / 2018

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków na bogato)

Dietetycy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje siłę na cały dzień i reguluje układ trawienny. Powinien być zdrowy, pożywny i dostarczać porządnej dawki energii. Niestety rano często jesteśmy zabiegani, spieszymy się do pracy, szkoły, by spełniać codzienne obowiązki. Zapychamy się czymkolwiek, co nawinie nam się pod rękę, wychodzimy z domu bez śniadania lub kupujemy coś niekoniecznie zdrowego na mieście, jak batonik, słodka bułka, czy napój energetyczny. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i dobrą energią, rano konieczne jest rozruszanie organizmu po nocnym odpoczynku i dostarczenie sobie odpowiedniej porcji witamin, minerałów oraz błonnika, które dodadzą nam chęci do działania. Jeśli na stałe wprowadzisz poranny rytuał jedzenia śniadania, szybko zobaczysz korzyści zdrowotne dla siebie.

1 4397
21 / 08 / 2018

Niedobory witamin na dietach wegetariańskich - witamina B12 i witamina D

Diety wegetariańskie, w tym wegańskie, które opierają się na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach, owocach, warzywach, zbożach, strączkach są bogactwem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzie decydujący się na wegetariański styl życia, zwykle mają dużą świadomość żywieniową i na każdym kroku starają się bilansować swoją dietę tak, by była pełnowartościowa, dostarczała energii i odpowiednich ilości składników odżywczych. 

0 3001
Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

15 11 20 min
Faszerowane awokado

Faszerowane awokado

14 11 10 min
Tofucznica

Tofucznica

10 12 10 min
Kolorowe sorbety bez cukru

Kolorowe sorbety bez cukru

14 10 10 min
Wegańska zupa pieczarkowa

Wegańska zupa pieczarkowa

21 15 45 min
Chłodnik z pomidorów i ogórków

Chłodnik z pomidorów i ogórków

14 12 10 min
Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

13 10 80 min
Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

14 12 50 min
Napój owsiany

Napój owsiany

16 12 40 min
Kokosowy deser chia z musem mango

Kokosowy deser chia z musem mango

14 16 10 min
Risotto ze szparagami i kaparami

Risotto ze szparagami i kaparami

12 9 30 min
03 / 07 / 2018

Dieta wegańska, a spór o niedobory - część I

Osób decydujących się na diety wegetariańskie lub wegańskie z każdym rokiem przybywa. Nadal jednak jest spore grono przeciwników diet bezmięsnych, którzy uważają, że odżywianie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego jest niepełnowartościowe, a nawet wyniszczające. Główne zarzuty kierowane są w stronę niedoborów białka oraz składników mineralnych takich, jak żelazo, czy wapń. Dzięki oficjalnym badaniom naukowym z zakresu medycyny żywienia, wiemy już, że takie przekonanie to mit.

0 3035
Curry z kalafiorem i bakłażanem

Curry z kalafiorem i bakłażanem

19 16 40 min
Jaglanka z malinami

Jaglanka z malinami

16 11 15 min
Gulasz afrykański

Gulasz afrykański

22 18 40 min
Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

15 12 10 min
06 / 06 / 2018

Fasola kolorowa i zdrowa

Fasola to rodzaj roślin jednorocznych lub bylin. Owocami fasoli są strąki, w których mieści się od kilku do kilkunastu nasion. Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Wiele źródeł wskazuje na bardzo stare pochodzenie fasoli. Podobno ta roślina strączkowa była jednym z głównych przysmaków starożytnych Majów, Inków i Azteków. Fasolę znali także Chińczycy i mieszkańcy Indii.  W Polsce zaczęła być uprawiana dopiero w XVIII wieku. Mieszkańcy ziem polskich tamtego okresu cenili jednak bardziej inne warzywa strączkowe takie, jak bób i groch.

Fasola nazywana jest mięsem wegetarian z powodu dużej zawartości roślinnego białka i składników mineralnych.

1 6123
Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

17 14 40 min
Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

14 9 10 min
Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

17 13 45 min
Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

19 13 15 min
Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

16 14 20 min
16 / 05 / 2018

Rabarbar - kwaśny wiosenny smakołyk

Dietetycy twierdzą, że najzdrowsza dieta to taka, której podstawę stanowią produkty sezonowe i lokalne. Choć w naszej szerokości geograficznej zima nie do końca sprzyja takiemu odżywianiu, to lato obfituje w różnorodność warzyw i owoców, dzięki którym możemy nadrobić zimowe zaległości. Wczesną wiosną możemy kupić rabarbar. Jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Używamy go jako składnika ciast, kompotów, konfitur, choć rabarbar można jeść także na surowo. Przez jego kwaśny smak i sposób wykorzystania bardziej kojarzy nam się z owocem, a jednak rabarbar to warzywo, inaczej zwane rzewieniem.

2 4468
Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

15 13 10 min
Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

16 12 50 min
Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

18 13 0 min
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

19 12 120 min
07 / 05 / 2018

Olej kokosowy. Bezsensowna Eko moda, czy przepis na zdrowie?

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność. Zwolennicy zdrowego stylu życia przekonani są o jego cudownych właściwościach. Stosują go w celach kulinarnych, kosmetycznych oraz zdrowotnych. Tłuszcz ten jeszcze kilka lat temu był towarem ekskluzywnym i raczej trudno dostępnym. W tej chwili olej kokosowy można znaleźć na półkach nieomalże wszystkich sklepów. Naukowcy i dietetycy jednak ostrzegają, że ludzie dali się ponieść zgubnej ekomodzie, która niekoniecznie służy ich zdrowiu.

3 3620
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

18 11 10 min
Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

22 13 75 min
Kokosanki zero waste

Kokosanki zero waste

17 13 20 min
Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

16 17 15 min
Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

18 11 30 min
Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

18 15 30 min
Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

18 15 30 min
Napój izotoniczny

Napój izotoniczny

15 11 10 min
04 / 04 / 2018

Smoothie vs soki

Sok vs smoothie. Czym się różnią? Co jest zdrowsze?

Zdrowie z roślin
Rośliny są najbardziej odżywczymi pokarmami, jakie spożywamy. Owoce, warzywa i zielenina to bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A, C, E oraz minerałów: żelaza, potasu, wapnia, magnezu. Mają też bardzo dużo błonnika, który wpływa korzystnie na cały układ pokarmowy. Rośliny zawierają tysiące ważnych dla zdrowia substancji, które pomagają zachować zdrowie i walczyć z chorobami. Dieta ma wpływ na całe nasze życie, dlatego bardzo ważne jest, aby każdego dnia dostarczać sobie odpowiednią ilość pokarmów roślinnych. Zalecana dawka owoców i warzyw to 5-9 porcji dziennie. Picie soków lub smoothies to jeden z najłatwiejszych i najbardziej efektywnych sposobów wzbogacenia swojego jadłospisu w dobroczynne związki odżywcze pochodzące z roślin.
3 4206
Majonez ze słonecznika

Majonez ze słonecznika

18 13 10 min
Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

15 14 40 min
Domowe nachosy

Domowe nachosy

17 23 60 min
Paprykowy ryż basmati

Paprykowy ryż basmati

16 12 30 min
Omlet konopny na bogato

Omlet konopny na bogato

15 13 20 min
Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

16 14 30 min
Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

19 16 60 min
Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

16 16 10 min
Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

22 20 30 min
Zimowa owsianka

Zimowa owsianka

16 15 10 min
Wege rosół

Wege rosół

19 16 180 min
Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

15 17 60 min
Kawa zimowa

Kawa zimowa

17 18 10 min
Wegańska zupa ogórkowa

Wegańska zupa ogórkowa

16 14 45 min
Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy

16 15 20 min
Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

19 16 40 min
Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

15 14 30 min
Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

16 14 35 min
Ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback

16 18 50 min
Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

14 13 15 min
Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku

19 18 25 min
Krupnik wegański

Krupnik wegański

17 15 70 min
Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

24 18 95 min
Sałatka niemiecka

Sałatka niemiecka

17 14 25 min
Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

20 16 15 min
Makowiec bez pieczenia

Makowiec bez pieczenia

21 18 60 min
Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

21 21 80 min
Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

22 22 30 min
Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

16 13 20 min
Ciastka digestive

Ciastka digestive

16 14 30 min
Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

17 17 40 min
Pasztet z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu

17 12 90 min
Pasta z pieczonej papryki i marchwi

Pasta z pieczonej papryki i marchwi

15 13 50 min
Falafel

Falafel

18 21 25 min
Grzanki do zupy

Grzanki do zupy

20 19 10 min
Feta z tofu

Feta z tofu

19 18 10 min
Tajska zupa kokosowa

Tajska zupa kokosowa

20 20 0 min
Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

20 18 0 min
Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

14 16 50 min
Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

21 21 90 min
Hummus najlepszy

Hummus najlepszy

22 22 5 min
Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

18 14 30 min
Wegańskie, indyjskie chlebki naan

Wegańskie, indyjskie chlebki naan

21 17 80 min
Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

19 18 20 min
Zwyczajna i najlepsza szarlotka

Zwyczajna i najlepsza szarlotka

21 19 90 min
Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

19 18 30 min
Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

15 11 20 min
Jesienna jaglanka

Jesienna jaglanka

21 16 20 min
Brownie z fasoli i bananów

Brownie z fasoli i bananów

21 19 55 min
Leczo z papryki, cukinii i dyni

Leczo z papryki, cukinii i dyni

20 19 35 min
Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

18 16 10 min
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

19 19 30 min
Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

21 17 40 min
Budyń morelowy

Budyń morelowy

17 15 20 min
Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

15 21 20 min
Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

19 20 40 min
Zupa pomidorowa, jak u mamy

Zupa pomidorowa, jak u mamy

18 19 20 min
Majonez sojowy

Majonez sojowy

19 18 10 min
Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

20 18 40 min
Wegańskie placki bananowo-gryczane

Wegańskie placki bananowo-gryczane

18 17 20 min
Wegański twarożek (bezmleczny)

Wegański twarożek (bezmleczny)

21 16 15 min
Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

21 17 30 min
Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

22 19 0 min
Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

21 19 0 min
Łódeczki  z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

Łódeczki z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

20 17 10 min
Domowa granola

Domowa granola

16 12 35 min
Drożdżowy chlebek żytni

Drożdżowy chlebek żytni

17 16 120 min
Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

20 16 20 min
Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

20 19 50 min
Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

21 20 5 min
Ostra zupa meksykańska

Ostra zupa meksykańska

20 22 30 min
Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

19 21 10 min
Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

18 15 40 min
Zupa jarzynowa z młodych warzyw

Zupa jarzynowa z młodych warzyw

19 15 45 min
Malinowe serniczki w słoiczkach

Malinowe serniczki w słoiczkach

22 18 10 min
Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

25 16 35 min
Sos ze świeżych, leśnych grzybów

Sos ze świeżych, leśnych grzybów

27 25 20 min
Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

22 19 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet