Czekolada w stylu vegan
gotujwstylueko.plTradycyjna receptura na czekoladę zawiera miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy, różne dodatki oraz mleko w proszku, które nadaje aksamitną teksturę i przyjemny dla podniebienia smak. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej wegańskich czekolad, które pozwalają dotknąć tej przyjemności nie tylko weganom, ale również i osobom uczulonym np. na laktozę. Jest jeszcze jedno rozwiązanie: czekolada przygotowana w domu. Wystarczy kilka składników, szczypta zaangażowania oraz garść fantazji i pyszna, wegańska czekolada gotowa!
NOŚNIK SMAKU
Podstawowym składnikiem każdej czekolady jest tłuszcz. W przypadku czekolady wegańskiej najlepiej sprawdzi się tradycyjny tłuszcz kakaowy. Jest on dostępny w stałej konsystencji w formie krążków, które po roztopieniu i wymieszaniu z pozostałymi składnikami stworzą tabliczkę czekolady. Alternatywą dla tłuszczu kakaowego może być również olej kokosowy, który w temperaturze pokojowej przybiera formę stałą.
KAKAO
Kakao występuje pod różną postacią: w formie ziaren oraz proszku. Najlepiej sprawdzi się proszek. Zamiennikiem kakao może być również karob. To alternatywa dla osób z alergiami oraz poszukiwaczy nowych smaków! Jeśli macie ochotę na wegańską białą słodycz, kakao wystarczy zamienić na mleko roślinne w proszku, np. kokosowe. Nada ono słodkości, wyjątkowego koloru, ale również smaku. Każdy z tych składników wymieszany z roztopionym tłuszczem stworzy bazę, która daje wiele możliwości do eksperymentowania.
PRZYPRAWY
Aby wzbogacić smak naszej czekolady warto pamiętać o przyprawach, dodajmy szczyptę cynamonu, kilka kropel wody różanej, czy miąższu z laski wanilii. Nie zapominajmy też o soli, która jest świetnym nośnikiem smaku. Można też dorzucić odrobinę chili w celu przełamania gorzko – słodkiego smaku!
SŁODYCZ
Najlepiej sprawdzi się cukier kokosowy, ze względu na swój karmelowy charakter. Jednak tu wybór jest bardzo szeroki. Możemy użyć cukru lub pudru trzcinowego, sproszkowanych lub zmielonych daktyli, stewii, erytrolu i ksylitolu. Jeżeli zależy nam na tym, aby zagęścić konsystencję masy, dodajmy odrobinę inuliny, która równocześnie osłodzi domowy wyrób.
DODATKI
Tutaj z pomocą nadchodzą suszone owoce i orzechy. Wybór jest ograniczony jedynie Waszą wyobraźnią. Chrupiące migdały, orzechy macadamia, rodzynki, morele i daktyle, jak również ekspandowane ziarna zbóż doskonale wzbogacą smak, jak również udekorują gotową czekoladę. Domowa wegańska czekolada, to nie tylko słodycz, ale również produkt, który dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym może pomóc w walce z niedoborem magnezu oraz żelaza. Dodaje energii i poprawia nastrój, który jest kluczem do dobrego samopoczucia!
Magdalena Nagler
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Przepisy na wegańską czekoladę znajdziesz tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.