Grill w stylu eko!
gotujwstylueko.plJAK BEZPIECZNIE, ZDROWO I SMACZNIE PRZYGOTOWYWAĆ GRILLOWANE SMAKOŁYKI
W celu zadbania o dobry smak warto kierować się kilkoma zasadami:
• przed pieczeniem zamarynuj potrawy, aby stały się kruche i szybciej się upiekły;
• do grillowania wybieraj drób, chudą wołowinę, polędwicę wieprzową, ryby, świeże warzywa;
• produkty powinny być w temperaturze pokojowej, a na pewno nie zamrożone;
• nie kładź mięsa bezpośrednio na ruszt, używaj koszyka do grillowania ze stali nierdzewnej lub specjalnych naczyń przeznaczonych do stawiania na ruszt, jedynie pieczywo i warzywa takie jak: papryki, cukinie, pomidory, kukurydza, plastry dyni, pieczarki) i owoce (np. banany, brzoskwinie, ananasy) można grillować bezpośrednio na ruszcie;
• grillowane mięsa, ryby spożywaj z dużą ilością świeżych warzyw czy sałat. Witamin y z nich ochronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
• jeśli to możliwe do serwowania pokarmów w plenerze używaj talerzy wykonanych z otrębów.
MARYNATY:
Marynaty przyrządzamy na bazie oleju np. rzepakowego, oliwy, soku z cytryny, białego i czerwonego wina, octu winnego, jogurtu, kefiru oraz niezastąpionych ziół. Marynowanie powinno trwać przynajmniej kilka godzin, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym - choć ja preferuję szklane pojemniki. Dobrze jest unikać marynowania w metalowych brytfannach, ze względu na to, że kwaśna marynata wchodzi w reakcję z metalem.
MARYNATA DO MIĘSA NA BAZIE PIWA
składniki:
• pół szklanki piwa
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki miodu wielokwiatowego
• 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
• łyżeczka ostrej papryki w proszku
• łyżeczka wędzonej papryki
• szczypta płatków chilli
• łyżeczka soli
• 2 ząbki czosnku
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Zalać mięso pocięte w plastry. Marynować 12 godzin w lodówce.
MARYNATA DO KURCZAKA
składniki:
• sok z jednej cytryny lub 3 łyżki octu winnego
• starta skórka z cytryny
• łyżeczka musztardy
• kilka łyżek oleju
• 4 łyżki miodu akacjowego
• 2 łyżeczki lubczyku
• 2 łyżeczki mielonej papryki
• płaska łyżeczka mielonego czosnku lub ząbek świeżego
• łyżeczka soli
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą. Mięso marynować 12 godzin w lodówce.
MARYNATA DO SKRZYDEŁEK (dla 1 kg mięsa)
składniki:
• szklanka keczupu
• 3 - 4 łyżki oleju
• 50 ml miodu
• 2 łyżki musztardy
• 2 łyżki sosu sojowego
• 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
• szczypta cynamonu
• szczypta mielonego kminu rzymskiego
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, skrzydełka włożyć do miski, polać marynatą i odstawić na czas marynowania.
MARYNATA DO WARZYW
składniki:
• szklanka oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki lubczyku
• pół łyżeczki kminu rzymskiego
• pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki sosu sojowego
• pół łyżeczki mielonego czosnku lub ząbek świeżego
sposób przygotowania:
Składniki zmieszać razem. Polać pocięte warzywa. Marynować kilka godzin.
MARYNATA DO OWOCÓW MORZA
składniki:
• pół szklanki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml białego wina
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sok z połówki cytryny
• ząbek czosnku
• szczypta płatków chilli
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Owoce morza (krewetki, ośmiorniczki) umieścić w naczyniu, zalać marynatą i marynować w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
MARYNATA DO RYB
składniki:
• pół szklanki oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 3 łyżeczki posiekanego koperku
• skórka z cytryny niewoskowanej
• sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Składniki mieszamy smarujemy rybę z każdej strony.
MARYNATA DO TOFU
składniki:
• łyżeczka oleju sezamowego,
• 2 łyżki sosu sojowego
• sok z połowy limonki lub octu ryżowego
• 2 cm startego świeżego imbiru
• ząbek czosnku
• szczypta cukru trzcinowego lub łyżeczka miodu
• 1 szczypta mielonych płatków chilli
sposób przygotowania:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Tofu kroimy na plastry i bejcujemy z każdej strony. Pozostawiamy w marynacie na kilka godzin.
DODATKI:
AROMATYCZNY CZOSNKOWY CHLEBEK
składniki:
• bochenek chleba
• masło
• czosnek
• natka pietruszki
sposób przygotowania:
Bochenek chleba przekrój na kromki, ale nie przecinaj dolnej skórki, pomiędzy kromki wsmaruj masło z czosnkiem i pietruszką. Owiń w papier do pieczenia, a następniew folię i ustaw na grillu na kilka minut.
PODPŁOMYKI ORKISZOWE
składniki:
• 2 szklanki maki orkiszowej
• łyżka oliwy z oliwek
• ok. 3/4 szklanki zimnej wody
• płaska łyżeczka soli himalajskiej
• 4 sztuki drobno posiekanych ciemnych oliwek
sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cienkie placki. Opiekamy z dwóch stron.
NAJZDROWSZA SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY (Dominika Lasota - Jescbyzycwzdrowiu)
składniki:
- Czerwona kapusta (główka) - 1/4 szt.
- Kiełki słonecznika - garść
- Kiełki brokuła - garść
- Awokado - 1/2 szt.
- Cebula - 1/2 szt.
- Sos: oliwa z oliwek extra virgin - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Czosnek przeciśnięty przez praskę - 1 ząbek
- Przyprawy: sól, pieprz, kolendra, natka pietruszki, koperek - trochę
Kapustę ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy. Kiełki słonecznika ścinamy przy samej ziemi, opłukujemy filtrowaną wodą, pozbawiamy łupek i dodajemy do kapusty wraz z kiełkami brokuła i awokado. Dodajemy sos i przyprawy. Smacznego!
SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY (Dominika Lasota - Jescbyzycwzdrowiu)
składniki:
- Biała kapusta (główka) - 1/4 szt.
- Cebula - 1 szt.
- Awokado - 1/2 szt.
- Papryka czerwona - 1 szt.
- Ogórek - 1 szt.
- Kiełki słonecznika - garść
- Pestki z dyni - 2 garści
- Sól, pieprz, kolendra - do smaku
- Sos: oliwa z oliwek extra virgin - 2 łyżki
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Syrop klonowy - 1 łyżka
Kapustę kroimy na drobne kawałki, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie kroimy paprykę, cebulę, ogórka, awokado, kiełki słonecznika pozbawiamy łupek. Wszystko dodajemy do kapusty. Zalewamy sosem (wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy), mieszamy i posypujemy pestkami dyni (surowymi lub w mniej zdrowej, ale, przyznam, smaczniejszej wersji - prażonymi). Następnie chrupiemy na zdrowie!
Anita Zegadło - AZgotuj (Szef Kuchni)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.