Odporność na zimę
Barbara Strużyna
Odporność na zimę
Zima już puka do naszych drzwi. Co zrobić, aby nie poddać się wiatrom, śniegom i mrozom. Suplementacja może
i jest dobra, ale najlepiej budować zdrowie na talerzu. Szukając nowych składników wspomagających odporność
znalazłam takie, w których się zakochałam. Czarny czosnek, oxymel i oczywiście grzyby. Czarny czosnek to smak,
którego się nie spodziewasz, słodki, lekko ostry i pełno w nim umami. Oxymel, to mocna rzecz, którą możesz wypić samodzielnie (bardzo ostry i rozgrzewający) lub dodać jako przyprawę do sosu winegret, koktajlu lub zupy. Oba te składniki podnoszą odporność, mają działanie wirusobójcze, bakteriobójcze i dodają smaku potrawom. Wraz z grzybami leczniczymi takimi jak shiitake mogą stanowić wartościowe uzupełnienie naszej diety.
SKŁADNIKI (4 porcje):
dynia - 1 kg
jabłka - 1 kg
kurkuma kłącze - 1 kawałek
imbir kłącze (opcjonalnie)
oxymel - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce. Z podanych składników wyszło ok. 800 ml napoju. Na każde 200 ml dodajemy 1 łyżkę oxymela (kupnego lub domowej roboty).
SKŁADNIKI (2 porcje):
shiitake świeże - 20 dag
cebula - 1 szt.
śliwki suszone - 2 szt.
czarny czosnek - 1 ząbek
pomidorki cherry - kilka szt.
sól - do smaku
pieprz - do smaku
ostra papryka - 1 szczypta
śmietanka roślinna lub zwykła słodka - 1/2
szklanki
olej do gotowania i smażenia - 1 łyżka
masło ghee - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Shiitake myjemy i tniemy w plasterki. Cebulę i śliwki w kostkę. Podsmażamy cebulę na oleju
z dodatkiem masła ghee. Dodajemy grzyby i śliwki, dusimy chwilę, dokładamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zalewamy grzyby śmietanką z roztartym w niej ząbkiem czosnku czarnego. Doprawiamy do smaku.
Posypujemy zielenią.
SAŁATKA Z CZARNYM CZOSNKIEM I OXYMELEM
SKŁADNIKI (1 porcja):
sałata mix (np. z jadalnymi kwiatami) - 1 opakowanie
awokado - 1/2 szt.
czarny czosnek - 2 ząbki
papryka żółta mała - 1 szt.
mango - 1/3 szt.
sos:
oliwa łagodna (np. do sałatek) - 3 łyżki
oxymel - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sałatę myjemy i odwirowujemy. Układamy na talerzu. Paprykę kroimy w kawałki, wykładamy. Awokado przekrawamy na pół, przekręcamy i łyżką wydłubujemy miąższ, kroimy go w plasterki, wykładamy na sałatę.
Wyrywamy dwa ząbki czosnku z główki i wyciskamy czarną zawartość ząbka, rwiemy lub tniemy go na kawałeczki i kładziemy na sałatce. Odcinamy kawałek mango i kroimy w kostkę bez skórki, wykładamy.
Do słoiczka wlewamy oliwę i oxymel, zakręcamy słoik i potrząsamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Możemy obsypać uprażonymi ziarnami.
Redaktor naczelna portalu gotuj w stylu eko.pl
Barbara Strużyna
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 19 Zima 2021/22
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.