Greckie Wakacje
Barbara StrużynaGreckie wakacje
Wystarczą trzy składniki - arbuz, feta i pomidory!
Wszyscy z utęsknieniem czekamy na moment, kiedy swobodnie będziemy mogli podróżować po świecie, próbować nowe smaki i poznawać niezbadane zakątki globu (nie pomijając oczywiście Polski). Skoro lato przed nami, to proponuję kilka dań, które w upalne dni bardzo dobrze się sprawdzą i pozwolą się nam przenieść do gorącej Grecji. To kilka kombinacji prostych przekąsek, które wykonasz w kilka minut. Zawsze smakują i nie wymagają zbyt wielkiej ilości składników. Warunki, które muszą być spełnione, to bardzo dobrej jakości produkty zwłaszcza grecka feta i słodkie pomidory lub arbuzy. Takie dania znajdziesz w niewielkich greckich lokalnych restauracjach.
Feta z suszonymi pomidorami w oliwie
SKŁADNIKI:
ser feta - 200 g
suszone pomidory z oliwy - 8 szt.
oregano suszone trochę
oliwki (opcjonalnie) kilka
kapary (opcjonalnie) kilka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone przekrajamy na pół tak aby każdy kawałek fety miał swojego pomidorka. Polewamy delikatnie oliwą ze słoiczka w którym były pomidory. Wszystko posypujemy oregano.
Dodatkowo możemy dodać oliwki i kapary.
Arbuzowa pizza z fetą i oliwkami
SKŁADNIKI:
arbuz (gruby na 2 cm) - 1 plaster
feta - 100 g
oliwki czarne Kalamata - 8 szt.
oregano suszone trochę
oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przekrajamy arbuz w poprzek i odkrajamy plaster grubości ok 2 cm
Na Fetę wykładamy oliwki Kalamata (u mnie z pestkami, mogą być również bez pestek). Posypujemy oregano i ewentualnie polewamy oliwą.Ser Feta kroimy w trójkąty i układamy na kawałkach arbuza.W oczekiwaniu na jedzenie możemy przykryć talerz parasolką aby ochronić jedzenie przed owadami.Najlepiej smakuje lekko schłodzona. Na talerz wykładamy kostki lodu i przykrywamy je talerzem z arbuzową pizzą.
Sałatka grecka z arbuzem
SKŁADNIKI:
ser feta - 150 - 200 g
arbuz bez pestek i skóry - grube plastry - 2 szt.
zielona papryka - 1 szt.
czerwona cebula - mała - 1 szt.
sałata - liście - 4 szt.
oregano suszone trochę
oliwa trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa i owoce myjemy. Sałatę rwiemy i kładziemy na dnie miski. Potem po kolei, arbuza kroimy w grubą kostkę, paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w paski, cebulę kroimy w krążki. Na wierzchu kroimy ser feta w kostkę i rozkładamy na surówce. Polewamy oliwą i posypujemy oregano.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 17 Lato 2021
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.