Stewia - zdrowa słodycz!
lekkostrawnieStewia jest jedynym w swoim rodzaju darem natury, pozwalającym rozkoszować się bez żadnego ryzyka słodkimi napojami oraz potrawami z jej dodatkiem. Jest naturalna i zdrowa, bezpieczna dla diabetyków i alergików. Nie zawiera glutenu. Stewia mimo swego potencjału słodzącego jest absolutnie bezkaloryczna. Nie powoduje fermentacji w jelitach. Reguluje poziom cukru we krwi oraz wspomaga utratę wagi poprzez redukowanie apetytu na słodycze i potrawy mięsne. Co więcej stewia ma właściwości grzybobójcze. Wzmacnia miliardy probiotycznych mikroorganizmów w jelitach.
Przepis na herbatkę ze stewii
Do filiżanki wrzucić 3-4 listki stewii (w zależności od tego jak słodki napój chcemy otrzymać). Zalać wrzącą wodą i pozostawić na 8-10 min. Słodkość herbatki można regulować poprzez ilość dodanej stewii oraz czas parzenia. Po ostudzeniu dodać pół małej łyżeczki sproszkowanej aceroli lub plasterek limonki. Jeśli chcemy mieć herbatę bez cukru słodzoną stewią należy razem zaparzyć z zieloną bądź czarną herbatą i rozkoszować się smakiem.
Aby przygotować większą ilość napoju należy wrzucić do dzbanka około 2-3 gramy (czubata łyżka) suszonych liści stewii, dodać parę liści mięty i zalać 1-1,5 litra wrzącej wody, pozostawić do naciągnięcia i wystudzenia. Następnie dodać płaską łyżeczkę aceroli w proszku (owoc o największej zawartości witaminy C).
Przygotowując napój na gorąco wydobywamy z liści bogaty zestaw makro i mikroelementów (potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen, chrom, krzem, kobalt, cynk)
Selen - chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dlatego zapobiega nowotworom.
Mangan - dba o wytwarzanie zdrowej chrząstki i jest potrzebny do rozmnażania i laktacji.
Krzem - ma zbawienny wpływ na stawy, wygląd skóry, paznokci i włosów.
Chrom - ułatwia przenikanie glukozy z krwi do komórki, zapobiega cukrzycy i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Kobalt - regeneruje komórki nerwowe i wspomaga wytwarzanie czerwonych ciałek krwi, zapobiegając anemii.
Cynk - składnik licznych enzymów, ma udział w wytwarzaniu insuliny, wspomaga gojenie ran, normalizuj poziom łaknienia.
Inne przepisy ze stawią znajdziesz tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.