• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyBożena1960Profil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

Bożena1960 Bożena1960

277

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

4892

Ilość polubionych przepisów

5659

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 61087
Punkty wymienione na nagrody: 54500
Pozycja w rankingu: 12

Otrzymano:

Ostatnio dodane przepisy:

  • Sos chrzanowy kawalera i studenta.

  • Majonez domowy

  • Ćwikła

  • Sałatka z mortadelą i jarzynami z rosołu

  • Schab w galarecie

  • Ciasto z serem

  • Surówka Colesław

  • Sałatka jarzynowa

  • Rolada drobiowa z warzywami

  • Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

  • Super schaboszczaki

  • Świąteczna babka o trzech smakach

  • Sałatka z marynowanym czosnkiem i prażonym słonecznikiem

  • Czekoladowe ciasto ze śliwkami

  • Muffinki w dwóch kolorach

  • Rogaliki z ciasta francuskiego

  • Diabelskie jajka

  • Omlet Hiszpański

  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i serem

  • Udka z patelni w keczupowo majonezowej marynacie

  • Nadziewane zrazy schabowe

  • Klopsiki w sosie koperkowym

  • Zapiekanka z wiśni

  • Kotlety mielone z sucharkami

  • Zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i ostrego żółtego sera

  • Ptasie mleczko

  • Ogórki kiszone z majonezem

  • Cynamonowe racuchy z jabłkiem

  • Szybka przekąska z ciasta francuskiego

  • Sałatka z buraków konserwowych

  • Szare kluski ze skwarkami

  • Chlebek z twarogiem

  • Śniadaniowy omlet z białą kiełbasą

  • Tort urodzinowy

  • Makaron z brokułem w sosie serowym

  • Tort na roczek

  • Klopsiki w sosie pomidorowym o niskiej zawartości IG

  • Klopsy mielone z warzywami

  • Sałatka orientalna

  • Rosół według przepisu mojej babci

  • Grzanki z pomidorem i grzanki z serem

  • Kluski leniwe czyli kopytka serowe

  • Zielony koktajl

  • Jajka faszerowane tuńczykiem

  • Placek serowo - makowy z owocami

  • Kotlety mielone z warzywami

  • Krem z dyni, papryki i marchewki

  • Jajka w wiosennym sosie

  • Pulchne racuchy z jabłkami i żurawiną

  • Rolada indycza z farszem marchwiowo - serowym

  • Tort Komunijny

  • Leczo warzywno - mięsne z pieczarkami i cukinią

  • Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec

  • Ciasto bez wyrabiania

  • Lekki deserek jogurtowy

  • Zupa szczawiowa

  • Torcik na 1 Komunię Świętą

  • Papryka faszerowana farszem mięsno - warzywnym

  • Gulasz wieprzowy

  • Przekąska z ciasta francuskiego

  • Udka z majonezem i keczupem

  • Pasztet z grzybami leśnymi

  • Świąteczne jeżyki z jajek

  • Doskonały sernik bakaliowy

  • Bułeczki z masełkiem czosnkowo - ziołowym

  • Placuszki z kurczaka z warzywami

  • Roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • Serniczek na zimno

  • Chleb na suchych drożdżach

  • Babki dwukolorowe

  • Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci

  • Kurczak pieczony na butelce z piwa

  • Ciasto pleśniak

  • Zupa krem z dyni

  • Sernik wiedeński

  • Zupa krem porowo - serowa

  • Jajka nadziewane pastą z jajek, sera żółtego i szynki

  • Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu

  • Potrawka z kurczaka z dynią i warzywami

  • Sałatka makaronowa z brokułem

  • Przekąski serowe

  • Smaczne przekąski z tortilli

  • Sałatka warstwowa z papryką konserwową

  • Szybka surówka - sałatka obiadowa

  • Sałatka z kalafiorem

  • Sałatka warstwowa

  • Tort na 50 urodziny

  • Tort na chrzciny

  • Kruche ciasteczka z dżemem

  • Zupa grzybowa na rosole

  • Moje pierwsze kokosanki

  • Sernik na spodzie z delicjami

  • Owocowy koktajl

  • Chrupiące kulki z mielonego kurczaka

  • Zielony koktajl warzywno - owocowy

  • Pyszny krem czekoladowy

  • Wielkanocne pisanki dla dorosłych

  • Klopsiki z płotek w occie

  • Revani - tureckie ciasto z kaszą manną

  • Jajka nadziewane pieczarkami i serkiem topionym

  • Makaronowe muszle nadziewane serem feta

  • Golonko z owocami

  • Wielkanocny pasztet wieprzowy

  • Walentynkowe deserki z truskawkami

  • Koktajl dwukolorowy

  • Tort dla synowej

  • Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

  • Krokiety grzybowo - ziemniaczane

  • Racuchy z jabłkiem na maślance

  • Ziemniaki z klopsami mielonymi

  • Torcik Pavolova dla wnucząt

  • Kaczka z kapustą czerwoną

  • Sernik bez spodu

  • Buraczany syrop na kaszel

  • Drobiowy pasztet z żurawiną

  • Pasta na chleb z wędzonej makreli

  • Kurczak w galarecie

  • Świąteczne śledzie

  • Świąteczna sałatka śledziowa

  • Ciasto orzechowo - marchewkowe

  • Babka piernikowo -cynamonowa

  • Ciasto orzechowe z jabłkami

  • Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

  • Sypana szarlotka

  • Gołąbki z kaszą gryczaną nie paloną

  • Świąteczne makówki

  • Bigos z pekińskiej kapusty

  • Jajka w sosie koperkowym ze śmietaną

  • Deser jogurtowo - wiśniowy

  • Knedle ze śliwkami

  • Podstawowy przepis na naleśniki

  • Pierożki warzywno - grzybowe

  • Kotlety z kalafiora i cukinii

  • Ogórki zielone nadziewane mięsem

  • Surówka z pekińskiej kapusty

  • Torcik dla wnuczki

  • Kurczak z imbirem i cynamonem

  • Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami

  • Herbatka na zimowe wieczory

  • Deser galaretkowo - jogurtowy

  • Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy

  • Omlet warzywny z ośmiorniczkami

  • Tort na 29 urodziny

  • Wieprzowina nadziewana wątróbką drobiową

  • Szaszłyki wieprzowe z warzywami

  • Krokiety ze szpinakiem, jajecznicą i żółtym serem

  • Schabowy podwójnie panierowany

  • Moje ciasto szpinakowe

  • Domowy przecier pomidorowy

  • Czeko śliwka tak jak nutella

  • Sałata w śmietanie do obiadu

  • Chleb żytni na naturalnym zakwasie

  • Drobiowe rolady ze szpinakiem

  • Gołąbki Bożeny

  • Zupa krem brokułowo - cukiniowa

  • Rożki z warzywami i kiełbasą

  • Kotleciki warzywno-pszenne

  • Kurczak zawijany w roladę

  • Gulasz z grzybami leśnymi

  • sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym

  • Placki z cukinii

  • Ciasto śliwkowe z płatkami owsianymi

  • Omlety/naleśniki z nadzieniem pikantnym

  • jabłkowo-cynamonowe racuchy

  • Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą i czeko śliwką

  • Sałatka z młodej kapusty

  • Naleśniki z dodatkami

  • Aromatyczny rosół na skrzydełkach

  • Jajka zapiekane w ziemniakach

  • Rolada makowa

  • Owsianka na mleku kokosowym

  • Tarta warzywno - grzybowa

  • Przysmak dla dzieci

  • Baranki wielkanocne

  • Moje wielkanocne jajka

  • Mój mocno bakaliowy keks

  • Wielkanocna babka z czekoladą

  • Miruna na brokuowo - ziemniaczany puree

  • Szarlotka pod kratką

  • Kartacze z mięsem

  • Pampuszki - pyszne placuszki

  • Naleśniki z serem i sosem owocowym

  • Drobiowe kotlety ziołowej panierce

  • Mój tatar śledziowy

  • Kefirowe deserki

  • Torcik z ciasta francuskiego

  • Ptysie z bitą śmietaną

  • Roladki drobiowe z pieczarkami i mozzarellą

  • Kruchy placek ze śliwką

  • Ciasto marchewkowe z rodzynkami

  • Zupa krem z marchewki i groszku

  • Grochówka z podsmażonym boczkiem

  • Kurczak w warzywach podany z ryżem

  • Twarogowe oponki

  • Faworki z ciasta francuskiego

  • Zupa dyniowa z marchwią i ziemniakami

  • Jabłka prażone do słoiczków

  • Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami

  • Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

  • Masełko łososiowe z natką pietruszki

  • Żur na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami

  • Deser jabłkowy

  • Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem

  • Szybka przekąska z tortilli szpinakowej

  • Dynia w śmietanie

  • Klopsy mielone z grzybami

  • Sałatką z marchewki i pomarańczy na salacie

  • Omlet grzybowy

  • Schab w ziołach

  • Krucha szarlotka

  • Ciasto z winogronami

  • Potrawka z fasolki szparagowej z kiełbasą

  • Sok i dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika

  • Szynka swojska Bożeny

  • Gulasz wieprzowy

  • Papryka faszerowana farszem mięsno - ryzowym

  • Sałata z koperkiem w śmietanie do obiadu

  • Placuszki drobiowo - warzywne

  • Aronia w cukrze

  • Gruszki marynowane

  • Pyszny dżem śliwkowy

  • Naleśniki z serem ,śmietaną i czekośliwką

  • Warzywne kotlety

  • Racuchy z kapustą biała

  • Koperkowe naleśniki z serkiem i łososiem

  • Pieczone pałki kurczaka do obiadu

  • Placki z kurczakiem i białą kapustą

  • Zupa krem porowo - serowa

  • Kluski zwane kopytkami

  • Serowe chrupki - mini pączusie

  • Leczo z cukinii z kiełbasą

  • Koktajl owocowy

  • Pomidorowy krem z klopsikami

  • Arbuzowy sorbet

  • Coś al-a pizza

  • Wędzone pstrągi

  • Szybki placek z jagodami

  • Frużelina wiśniowa

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • Kotlety mielone z różyczkami kalafiora

  • Ogórki zielone nadziewane mięsem

  • Zupa szpinakowa z kalafiorem

  • Surówka z kapusty pekińskiej

  • Jabłkowy przysmak

  • Barszczyk z wiśni

  • Ciasto z owocami

  • Kotlety z kalafiora i cukinii

  • Letnia sałatka

  • kotleciki mięsno -ryżowe

  • Rolmopsy z papryką czerwoną

  • Śledzie w majonezowym sosie

  • Filety musztardowo - korzenne

  • Warzywna sałatka obiadowa

  • Rosół z jajkami

  • Sałatka z warzyw i ryżu

  • Kaczka zapiekana z jabłkami

  • Sałatka z kapusty kiszonej

  • Zupa ziemniaczana z brukselką

  • Prosta sałatka do obiadu

  • Klopsy kalafiorowo - brokułowe

  • Placuszki z serków waniliowych

  • udka kurczaka w marynacie sojowej

  • Filet z kurczaka panierowany w amarantusie

  • Zupa pieczarkowa z mięsem i śmietaną

  • Grzanki z drobiową wątróbką

  • Sałatka z kaszą ,burakami i tuńczykiem

  • Sałatka ananasowa z selerem ,szynką i ........

  • Pierożki z farszem z wątróbki

  • Niedzielny rosół na mięsie

  • Kapusta czerwona Bozeny

  • Leczo z dyni i pomidorów

  • Sałatka z kapusty kiszonej i papryki czerwonej

  • Sałatka kapuściana kolorowa

  • Krążki jabłek w cieście biszkoptowym

  • sałatka z pekińskiej kapusty i marchewki

  • Surówka z kapusty i pomidorów

  • Racuchy na maślance z jabłkiem

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika Bożena1960
lubi 59 użytkowników.


Przepisy polubione przez Bożena1960

  • Ciasto czekoladowe

  • A'la muszle św. Jakuba

  • Surówka brokuł z jabłkiem

  • Ganache z białej czekolady

  • Batony energetyczne

  • Babka orzechowa

  • Malinowe sadzonki

  • Szpinakowy omlet z pomidorem

  • Sałatka śledziowa z topinamburem

  • Wilgotne ciasto czekoladowe

  • Racuchy twarogowe z malinami

  • Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

  • Mazurek wielkanocny z białą czekoladą

  • Wiosenne ciasteczka

  • Ciasteczka maślane z makiem

  • Chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką żołędziową i nasionami konopii

  • Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)

  • Sałatka z indykiem

  • Pesto z jarmużu z chwastami

  • Wielkanocna babka

  • Sałatka z dzikimi nowalijkami i kwiatami

  • Wątróbki w sezamie

  • Ciasteczka kokosowe z marmoladą

  • Rurki z advocatowym kremem

  • Rożki z ciasta francuskiego z wiśniową konfiturą

  • Chłodnik truskawkowy

  • Potrawka z kurczaka z ryżem

  • Cynamonowe naleśniki

  • Ekspresowa surówka

  • Kotlety schabowe w pszennych otrębach

  • Sałatka z ryżem

  • Pierogi z jabłkami

  • Guacamole z krzemem :)

  • Mazurek bio

  • Mazurek prababci

  • Chleb ze słonecznikiem

  • Żółta surówka

  • Pierogi z waniliowym serem

  • Limonkowy jogurtowiec na zimno z żytnimi herbatnikami

  • Kaszotto gryczane z kolorowymi marchewkami i z cukinią

  • Gołąbki z kaszą jaglaną

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • Kruche mini rogaliczki

  • Wielkanocna babka cytrynowa

  • Filety z kurczaka w sosie warzywnym

  • Drożdżowy wieniec z frużeliną truskawkową i gorzką czekoladą.

  • Grzanki hawajskie z niespodzianką

  • Wino daktylowe na odbudowę krwi (nalewka z daktyli)

  • Rogaliki drożdżowe

  • Zupa krem z dyni i soczewicy

  • Zupa grzybowa z Maitake

  • Słodka pizza z  Alce Nero

  • Chałwa domowa

  • Sałatka z cukinii do grilla

  • Kasza jaglana z warzywami

  • Kopytka marchewkowe

  • Hummus z natką pietruszki

  • Rogaliki drożdżowe

  • Kanapki z tortili

  • Ciasto z borówką i śmietaną

  • Sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem

  • Pasta z makreli i jabłka

  • Ciasteczka wielkanocne

  • Sałata - różności

  • Rogaliki kakaowe

  • Sałatka makaronowa

  • Ciasteczka z marmoladą

  • Sałatka jajeczna ze szczypiorkiem

  • Pudding bananowy z nasionami chia

  • Zupa grochowa

  • Jajecznica z cebulą i groszkiem

  • Ucierane ciasto z makiem

  • Kotleciki z ciecierzycy z sosem pomidorowo--śliwkowym

  • Ogórkowy orzeźwiający szampan na karnawał

  • Ocet buraczkowy z ziołami

  • Karnawałowy WYBUCHOWY szampan

  • Szybka sałatka z tuńczykiem

  • Smalec z pestkami dyni

  • Malibu - likier kokosowy

  • Mąka z żołędzi

  • Kule mocy SIRT

  • Sałatka z kaszą gryczaną

  • Makaron gryczany z krewetkami i jarmużem na ostro

  • Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

  • Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami

  • Pigwówka korzenna

  • Ocet warzywny

  • Czekoladowa gryczanka z malinami i surowym kakao

  • Ocet zero waste z płatków róży po winie

  • Ciasteczka owsiano-orzechowe

  • Odwrócona rolada z jabłkami

  • Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami

  • Jabłko tarte z marchewką i kiwi

  • Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

  • Zupa grzybowa

  • Powidła śliwkowe

  • Sałatka z sorgo i brokułem

  • Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

  • Mus jabłkowy z goździkami

  • Kiszona kapusta emigrantów

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 211102 Renixx Renixx
  • 193762 gosia56 gosia56
  • 185836 Nikita Nikita
  • 166978 paulina2157 paulina2157
  • 164746 Stokrotka Stokrotka
  • 117267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 114204 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72980 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 72008 dorotaDS dorotaDS
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).