• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyBożena1960Profil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

Bożena1960 Bożena1960

234

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

4877

Ilość polubionych przepisów

5590

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 56427
Punkty wymienione na nagrody: 54500
Pozycja w rankingu: 12

Otrzymano:

Ostatnio dodane przepisy:

  • Placek serowo - makowy z owocami

  • Kotlety mielone z warzywami

  • Krem z dyni, papryki i marchewki

  • Jajka w wiosennym sosie

  • Pulchne racuchy z jabłkami i żurawiną

  • Rolada indycza z farszem marchwiowo - serowym

  • Tort Komunijny

  • Leczo warzywno - mięsne z pieczarkami i cukinią

  • Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec

  • Ciasto bez wyrabiania

  • Lekki deserek jogurtowy

  • Zupa szczawiowa

  • Torcik na 1 Komunię Świętą

  • Papryka faszerowana farszem mięsno - warzywnym

  • Gulasz wieprzowy

  • Przekąska z ciasta francuskiego

  • Udka z majonezem i keczupem

  • Pasztet z grzybami leśnymi

  • Świąteczne jeżyki z jajek

  • Doskonały sernik bakaliowy

  • Bułeczki z masełkiem czosnkowo - ziołowym

  • Placuszki z kurczaka z warzywami

  • Roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • Serniczek na zimno

  • Chleb na suchych drożdżach

  • Babki dwukolorowe

  • Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci

  • Kurczak pieczony na butelce z piwa

  • Ciasto pleśniak

  • Zupa krem z dyni

  • Sernik wiedeński

  • Zupa krem porowo - serowa

  • Jajka nadziewane pastą z jajek, sera żółtego i szynki

  • Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu

  • Potrawka z kurczaka z dynią i warzywami

  • Sałatka makaronowa z brokułem

  • Przekąski serowe

  • Smaczne przekąski z tortilli

  • Sałatka warstwowa z papryką konserwową

  • Szybka surówka - sałatka obiadowa

  • Sałatka z kalafiorem

  • Sałatka warstwowa

  • Tort na 50 urodziny

  • Tort na chrzciny

  • Kruche ciasteczka z dżemem

  • Zupa grzybowa na rosole

  • Moje pierwsze kokosanki

  • Sernik na spodzie z delicjami

  • Owocowy koktajl

  • Chrupiące kulki z mielonego kurczaka

  • Zielony koktajl warzywno - owocowy

  • Pyszny krem czekoladowy

  • Wielkanocne pisanki dla dorosłych

  • Klopsiki z płotek w occie

  • Revani - tureckie ciasto z kaszą manną

  • Jajka nadziewane pieczarkami i serkiem topionym

  • Makaronowe muszle nadziewane serem feta

  • Golonko z owocami

  • Wielkanocny pasztet wieprzowy

  • Walentynkowe deserki z truskawkami

  • Koktajl dwukolorowy

  • Tort dla synowej

  • Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

  • Krokiety grzybowo - ziemniaczane

  • Racuchy z jabłkiem na maślance

  • Ziemniaki z klopsami mielonymi

  • Torcik Pavolova dla wnucząt

  • Kaczka z kapustą czerwoną

  • Sernik bez spodu

  • Buraczany syrop na kaszel

  • Drobiowy pasztet z żurawiną

  • Pasta na chleb z wędzonej makreli

  • Kurczak w galarecie

  • Świąteczne śledzie

  • Świąteczna sałatka śledziowa

  • Ciasto orzechowo - marchewkowe

  • Babka piernikowo -cynamonowa

  • Ciasto orzechowe z jabłkami

  • Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

  • Sypana szarlotka

  • Gołąbki z kaszą gryczaną nie paloną

  • Świąteczne makówki

  • Bigos z pekińskiej kapusty

  • Jajka w sosie koperkowym ze śmietaną

  • Deser jogurtowo - wiśniowy

  • Knedle ze śliwkami

  • Podstawowy przepis na naleśniki

  • Pierożki warzywno - grzybowe

  • Kotlety z kalafiora i cukinii

  • Ogórki zielone nadziewane mięsem

  • Surówka z pekińskiej kapusty

  • Torcik dla wnuczki

  • Kurczak z imbirem i cynamonem

  • Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami

  • Herbatka na zimowe wieczory

  • Deser galaretkowo - jogurtowy

  • Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy

  • Omlet warzywny z ośmiorniczkami

  • Tort na 29 urodziny

  • Wieprzowina nadziewana wątróbką drobiową

  • Szaszłyki wieprzowe z warzywami

  • Krokiety ze szpinakiem, jajecznicą i żółtym serem

  • Schabowy podwójnie panierowany

  • Moje ciasto szpinakowe

  • Domowy przecier pomidorowy

  • Czeko śliwka tak jak nutella

  • Sałata w śmietanie do obiadu

  • Chleb żytni na naturalnym zakwasie

  • Drobiowe rolady ze szpinakiem

  • Gołąbki Bożeny

  • Zupa krem brokułowo - cukiniowa

  • Rożki z warzywami i kiełbasą

  • Kotleciki warzywno-pszenne

  • Kurczak zawijany w roladę

  • Gulasz z grzybami leśnymi

  • sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym

  • Placki z cukinii

  • Ciasto śliwkowe z płatkami owsianymi

  • Omlety/naleśniki z nadzieniem pikantnym

  • jabłkowo-cynamonowe racuchy

  • Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą i czeko śliwką

  • Sałatka z młodej kapusty

  • Naleśniki z dodatkami

  • Aromatyczny rosół na skrzydełkach

  • Jajka zapiekane w ziemniakach

  • Rolada makowa

  • Owsianka na mleku kokosowym

  • Tarta warzywno - grzybowa

  • Przysmak dla dzieci

  • Baranki wielkanocne

  • Moje wielkanocne jajka

  • Mój mocno bakaliowy keks

  • Wielkanocna babka z czekoladą

  • Miruna na brokuowo - ziemniaczany puree

  • Szarlotka pod kratką

  • Kartacze z mięsem

  • Pampuszki - pyszne placuszki

  • Naleśniki z serem i sosem owocowym

  • Drobiowe kotlety ziołowej panierce

  • Mój tatar śledziowy

  • Kefirowe deserki

  • Torcik z ciasta francuskiego

  • Ptysie z bitą śmietaną

  • Roladki drobiowe z pieczarkami i mozzarellą

  • Kruchy placek ze śliwką

  • Miruna na brokuowo - ziemniaczany puree

  • Ciasto marchewkowe z rodzynkami

  • Zupa krem z marchewki i groszku

  • Grochówka z podsmażonym boczkiem

  • Kurczak w warzywach podany z ryżem

  • Twarogowe oponki

  • Faworki z ciasta francuskiego

  • Zupa dyniowa z marchwią i ziemniakami

  • Jabłka prażone do słoiczków

  • Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami

  • Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

  • Masełko łososiowe z natką pietruszki

  • Żur na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami

  • Deser jabłkowy

  • Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem

  • Szybka przekąska z tortilli szpinakowej

  • Dynia w śmietanie

  • Klopsy mielone z grzybami

  • Sałatką z marchewki i pomarańczy na salacie

  • Omlet grzybowy

  • Schab w ziołach

  • Krucha szarlotka

  • Ciasto z winogronami

  • Potrawka z fasolki szparagowej z kiełbasą

  • Sok i dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika

  • Szynka swojska Bożeny

  • Gulasz wieprzowy

  • Papryka faszerowana farszem mięsno - ryzowym

  • Sałata z koperkiem w śmietanie do obiadu

  • Placuszki drobiowo - warzywne

  • Aronia w cukrze

  • Gruszki marynowane

  • Pyszny dżem śliwkowy

  • Naleśniki z serem ,śmietaną i czekośliwką

  • Warzywne kotlety

  • Racuchy z kapustą biała

  • Koperkowe naleśniki z serkiem i łososiem

  • Pieczone pałki kurczaka do obiadu

  • Placki z kurczakiem i białą kapustą

  • Zupa krem porowo - serowa

  • Kluski zwane kopytkami

  • Serowe chrupki - mini pączusie

  • Leczo z cukinii z kiełbasą

  • Koktajl owocowy

  • Pomidorowy krem z klopsikami

  • Arbuzowy sorbet

  • Coś al-a pizza

  • Wędzone pstrągi

  • Szybki placek z jagodami

  • Frużelina wiśniowa

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • Kotlety mielone z różyczkami kalafiora

  • Ogórki zielone nadziewane mięsem

  • Zupa szpinakowa z kalafiorem

  • Surówka z kapusty pekińskiej

  • Jabłkowy przysmak

  • Barszczyk z wiśni

  • Ciasto z owocami

  • Kotlety z kalafiora i cukinii

  • Letnia sałatka

  • kotleciki mięsno -ryżowe

  • Rolmopsy z papryką czerwoną

  • Śledzie w majonezowym sosie

  • Filety musztardowo - korzenne

  • Warzywna sałatka obiadowa

  • Rosół z jajkami

  • Sałatka z warzyw i ryżu

  • Kaczka zapiekana z jabłkami

  • Sałatka z kapusty kiszonej

  • Zupa ziemniaczana z brukselką

  • Prosta sałatka do obiadu

  • Klopsy kalafiorowo - brokułowe

  • Placuszki z serków waniliowych

  • udka kurczaka w marynacie sojowej

  • Filet z kurczaka panierowany w amarantusie

  • Zupa pieczarkowa z mięsem i śmietaną

  • Grzanki z drobiową wątróbką

  • Sałatka z kaszą ,burakami i tuńczykiem

  • Sałatka ananasowa z selerem ,szynką i ........

  • Pierożki z farszem z wątróbki

  • Niedzielny rosół na mięsie

  • Kapusta czerwona Bozeny

  • Leczo z dyni i pomidorów

  • Sałatka z kapusty kiszonej i papryki czerwonej

  • Sałatka kapuściana kolorowa

  • Krążki jabłek w cieście biszkoptowym

  • sałatka z pekińskiej kapusty i marchewki

  • Surówka z kapusty i pomidorów

  • Racuchy na maślance z jabłkiem

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika Bożena1960
lubi 54 użytkowników.


Przepisy polubione przez Bożena1960

  • Chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką żołędziową i nasionami konopii

  • Zupa z kimchi po koreańsku (Kimchi jjigae)

  • Sałatka z indykiem

  • Pesto z jarmużu z chwastami

  • Wielkanocna babka

  • Sałatka z dzikimi nowalijkami i kwiatami

  • Wątróbki w sezamie

  • Ciasteczka kokosowe z marmoladą

  • Rurki z advocatowym kremem

  • Rożki z ciasta francuskiego z wiśniową konfiturą

  • Chłodnik truskawkowy

  • Potrawka z kurczaka z ryżem

  • Cynamonowe naleśniki

  • Ekspresowa surówka

  • Kotlety schabowe w pszennych otrębach

  • Sałatka z ryżem

  • Pierogi z jabłkami

  • Guacamole z krzemem :)

  • Mazurek bio

  • Mazurek prababci

  • Chleb ze słonecznikiem

  • Żółta surówka

  • Pierogi z waniliowym serem

  • Limonkowy jogurtowiec na zimno z żytnimi herbatnikami

  • Kaszotto gryczane z kolorowymi marchewkami i z cukinią

  • Gołąbki z kaszą jaglaną

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • Kruche mini rogaliczki

  • Wielkanocna babka cytrynowa

  • Filety z kurczaka w sosie warzywnym

  • Drożdżowy wieniec z frużeliną truskawkową i gorzką czekoladą.

  • Grzanki hawajskie z niespodzianką

  • Wino daktylowe na odbudowę krwi (nalewka z daktyli)

  • Rogaliki drożdżowe

  • Zupa krem z dyni i soczewicy

  • Zupa grzybowa z Maitake

  • Słodka pizza z  Alce Nero

  • Chałwa domowa

  • Sałatka z cukinii do grilla

  • Kasza jaglana z warzywami

  • Kopytka marchewkowe

  • Hummus z natką pietruszki

  • Rogaliki drożdżowe

  • Kanapki z tortili

  • Ciasto z borówką i śmietaną

  • Sałatka ziemniaczana z zielonym ogórkiem

  • Pasta z makreli i jabłka

  • Ciasteczka wielkanocne

  • Sałata - różności

  • Rogaliki kakaowe

  • Sałatka makaronowa

  • Ciasteczka z marmoladą

  • Sałatka jajeczna ze szczypiorkiem

  • Pudding bananowy z nasionami chia

  • Zupa grochowa

  • Jajecznica z cebulą i groszkiem

  • Ucierane ciasto z makiem

  • Kotleciki z ciecierzycy z sosem pomidorowo--śliwkowym

  • Ogórkowy orzeźwiający szampan na karnawał

  • Ocet buraczkowy z ziołami

  • Karnawałowy WYBUCHOWY szampan

  • Szybka sałatka z tuńczykiem

  • Smalec z pestkami dyni

  • Malibu - likier kokosowy

  • Mąka z żołędzi

  • Kule mocy SIRT

  • Sałatka z kaszą gryczaną

  • Makaron gryczany z krewetkami i jarmużem na ostro

  • Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

  • Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami

  • Pigwówka korzenna

  • Ocet warzywny

  • Czekoladowa gryczanka z malinami i surowym kakao

  • Ocet zero waste z płatków róży po winie

  • Ciasteczka owsiano-orzechowe

  • Odwrócona rolada z jabłkami

  • Dżem jabłkowy z rumem, ananasem i rodzynkami

  • Jabłko tarte z marchewką i kiwi

  • Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

  • Zupa grzybowa

  • Powidła śliwkowe

  • Sałatka z sorgo i brokułem

  • Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

  • Mus jabłkowy z goździkami

  • Kiszona kapusta emigrantów

  • Lasagne z mięsem i cukinią

  • Sok z owoców dzikiej róży

  • Placki z mąki kasztanowej

  • Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

  • Ogórki konserwowe w occie z ogórecznika i estragonu

  • Mizeria z ogórecznikiem

  • Szybki torcik z galaretką i mrożonymi truskawkami

  • Muffiny bananowe z borówkami

  • Omlet z cukinią ostro doprawiony

  • Napoleonka czekoladowa na wafelkach

  • Arbuz z szynką długo dojrzewającą

  • Granola z orzechami i suszonymi owocami

  • Pyry z fit gzikiem

  • Rumowe brownie z mleczną czekoladą i kawowym ganache

  • Pikantne ciasto z ryżu ze szpinakiem, ziołami i suszonymi pomidorami

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 207000 Renixx Renixx
  • 187553 gosia56 gosia56
  • 143063 paulina2157 paulina2157
  • 138203 Stokrotka Stokrotka
  • 130927 Nikita Nikita
  • 116018 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 112559 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 70893 dorotaDS dorotaDS
  • 69920 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 63680 annaeko annaeko
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).