Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicydorotaRProfil
Przeglądasz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione

dorotaR dorotaR

460

Ilość przepisów dodanych przez użytkownika

7413

Ilość polubionych przepisów

2849

Ilość komentarzy

Suma zgromadzonych punktów: 72808
Punkty wymienione na nagrody: 67000
Pozycja w rankingu: 10

Otrzymano:


Jestem mamą a poza tym również fotografem, kulinarką z zamiłowania, pasjonatką literatury.

W kuchni lubię łączyć niecodzienne smaki, ale z doświadczeniem coraz bardziej doceniam klasykę i prostotę.

Ostatnio dodane przepisy:

  • Marchewka na sposób blisko wschodni

  • Cebulka z marchewką i groszkiem na ghee

  • Złote ziemniaczki na ghee - wydanie zero waste

  • Surówka z kapusty młodej z majonezem konopnym i świeżym etragonem

  • Ogórki w sosie cebulkowym

  • Sałatka z młodymi ziemniakami, cykorią i sosem jogurtowym sojowym

  • Stir fry z kluskami

  • Sałata z sosem z masła orzechowego i słonecznikiem

  • Groszkowa

  • Lekka koperkowa

  • Kompot rabarbarowo różany

  • Różowy chłodnik orzeźwiający

  • Orkiszowo - amarantusowy makaron lasagne

  • Pół szklanki zdrowia codziennie - sok

  • Świeży sok słoneczny

  • Carpaccio z pieczonym burakiem

  • Bułeczki orkiszowo - ryżowe

  • Sałatka z kaszą i marynowanymi buraczkami

  • Budyń owsiano - lniany z mandarynką

  • Śledzie w oleju orzechowym

  • Chilli czekoladowe

  • Brownie z dyni - wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu

  • Curry z dynią, suszonymi pomidorami i komosą ryżową

  • Pesto z cukinii

  • Pierogi z komosą ryżową

  • Kotlety moc warzyw

  • Surówka postna

  • Korzenne frytki

  • Różowe kluski

  • Waniliowe krokiety

  • Koktajl z rzodkiewką

  • Sałatka z pekinką i fasolką

  • Kisz z tymiankiem

  • Pałeczki z piekarnika

  • Śliweczkowy zielony

  • Napój z charakterkiem

  • Zielony placek zapiekany

  • Pietrucha Barbary

  • Sum wąsaty brokułowy

  • Zielona dawka szczęścia

  • Super zielona moc

  • Kisz z wieprzowina i boćwina

  • Słodka pokrzywa

  • Ulubiona zupa na wołowinie

  • Płaski placek z wieprzowiną i serem

  • Galerty pokrzywowe

  • Razowiec z rabarbarem

  • Miska z botwinką

  • Jagły na dzień dobry

  • Omlet pełen zieleniny

  • Pomarańczowa pokrzywa

  • Pieczarki z wieprzowina w pomidorach

  • Jajecznica z wieprzowiną i warzywami

  • Moc witamin w kubeczku

  • Zimny przysmak rabarbarowy

  • Marchew, chrzan i chia

  • Jaja w sosie kefirowo-chrzanowym

  • Siekana sałatka z chrzanem

  • Sałata z serkiem i chrzanem

  • Minestrone z chrzanem

  • Fasolka majonezowo-rzeżuchowa

  • Jaja jak marmur

  • Jaja parowane i sos z chrzanem

  • Klasyczna marchew jabłko na ostro

  • Pizza babuni palce lizac

  • Omlet a la fakir

  • Kluseczki iście świąteczne

  • Sałatka fioletowa na ostro

  • Zielona sałatka na ostro

  • Ulubiony pęczaczek na masełku

  • Sałatka polska przygoda

  • Ćwikiełka w nowym wcieleniu

  • Sałatka włoska przygoda

  • Kurak w majonezowej glazurce

  • Zupa ostro doprawiona

  • Surówka smacznie doprawiona

  • Łatwe śniadanie z pieczarkami

  • Karotkowo-kapuściana

  • Szybko treściwie i po męsku

  • Marchewkowy zawrót głowy

  • Twarożek z nutą egzotyki

  • Sałatka na modłę boliwijską

  • Zielenina z egzotyczną słodyczą

  • Parowańce obiadowe dla dzieci

  • Strączki krótko smażone

  • Pieczarki w potrawce

  • Omlet z postnym dodatkiem

  • Chleb pełen migdałów

  • Świąteczne babeczki kolorowe

  • Surówka mojej córeczki

  • Małe drożdżowe pomidorowe

  • Pełnoziarnisty zawijas pełen przysmaków

  • Sałatka z dressingiem dyniowym

  • Kalafior w połączeniu z owocami morza

  • Pyszny kalafior z dodatkiem cebulki i pieczarek

  • Sałatka egzotyczna zimowa

  • Sadzone na zielonej łączce

  • Surówka

  • Sałatka z pomidorowymi szprotkami

  • Złocista owsianka

  • Jajecznica rybna

  • Świateczny razowiec na mlodym zakwasie - cynamonow

  • Świąteczne razowe galette z grzybami

  • Diabetyczna owsianka zimowa

  • Mandarynkowo-muszkatołowa kawka z cynamonem

  • Surówka

  • Carpaccio z dyni z olejem arganowym

  • Sałatka fioletowa

  • Delikatne polędwiczki wieprzowe na parze z dymką

  • Surówka karotkowa z brukselką

  • Pizza wesołego farmera

  • Jajecznica z pekinką

  • Sos pomidorowo-jabłkowy z ziołami i czosnkiem

  • Surówka z chrupiącem selerem i złocistym jajem

  • Surówka z marchewki i selera z miodem lawendowym

  • Koktlajl

  • Owsianka orzechowow-bananowa z goją

  • Smarowidełko twarożkowe dyniowo - pomidorowe

  • Owsianka dla maluszka

  • Napój truskawkowo - pietruszkowy

  • Smarowidełko z dyni i pęczaku z parmezanem

  • Szpinakowo-groszkowa salsa

  • Jajka sadzone na cukini z mnóstwem pietruszki

  • Serek Budwigowy pomarańczowo-cynamonowy

  • Sałatka z cukrowym groszkiem

  • Koktajl mocno pietruszkowy

  • Boczek pieczony czosnkowo - korzenny

  • Duszone warzywa na kwaśno

  • Gulaszowa z wieprzowiną

  • Sałatka z kaszą na lunch

  • Jednogarnkowiec z mięsem i warzywami

  • Naleśniki z porzeczkowym smarowidłem

  • Groszek i ogórek z musem z łososia

  • Omlet z warzywami z bulionu

  • Kaszka manna

  • Kotlety po szlachecku

  • Pieczeń wołowa

  • Potrawka z pieczarek

  • Owsianka bez gotowania z owocami

  • Kaszka wisniowo-bananowa

  • Kuleczki bananowe

  • Biszkoptowe choinki

  • Kiszona ze słodkim suszem

  • Ulubiony pszenno-zytni

  • Kakaowa pokusa

  • Zielona tarta z kalafiorem

  • Kasza z twarogiem

  • Szybka jarzynowa

  • Kolorowa porcja witamin

  • Omlet ze szczypiorem

  • Grzanki z cukinią i pieczonym schabem

  • Kluski orkiszowe z marchewką

  • Sałatka popularna

  • Różowa surówka

  • Szynka z warzywami w sosie jogurtowym

  • Placuszki z mieszanki mąk

  • Szybkie plastry boczku w winie

  • Orzechowo-cytrynowa marchewka

  • Morszczuk w panierce pieczony

  • Rozgrzewająca, pożywna jesienna zupa

  • Pozywna sałatka na kolację

  • Jesienne jajka z warzywami

  • Placki z kokosem i amarantusem

  • Roladki z sałaty z rybą

  • Szybka surówka z marchewki

  • Pierś indyka w paprykowym sosie

  • Kapuściana jarzynka do obiadu z orzechami

  • Szczupak w chrupiącej panierce

  • Zupa jarzynowa z kalafiorem i kaszą

  • Warzywa duszone z jajkiem

  • Sałata z marchewek

  • Jesienne farfalle

  • Waniliowa kawa na mleku sojowym

  • Chlebek razowy z maszyny wypiekającej

  • Sałata z papryką w cytrynowym sosie

  • Pożywne kluseczki na idące chłody

  • Gulasz jesienny z dynią

  • Sałatka jajeczno-pomidorowa z sosem musztardowym

  • Podpłomyk razowy z dynią i serem

  • Gulasz jesienny

  • Sałatka warzywno- mięsna na ciepło

  • Nalesniki z rillettes

  • Podpłomyk razowy z warzywami i serem

  • Lollo rosso z pomidorem

  • Staropolskie smarowidło ziołowe

  • Amarantusowe zaskoczenie

  • Czerwona zupa jarzynowa

  • Nalesniki z serem ananasowym

  • Marchewka z dodatkami stir fry

  • Placuszki wspomnienie lata

  • Sos warzywny zimowy

  • Surówka marchewkowo- dyniowa

  • Placuszki jesienne z owocami

  • Mix kasz z kurczakiem i dynią

  • Salsa pomidorowo-paprykowa

  • Kurczak z marchewką i dynią

  • Zupa dyniowa z ziemniakami

  • Puree z dyni z sosem gravy

  • Sernik na zimno cytrynowo-śmietankowy

  • Fasolka szpragowa z pomidorem

  • Czerwona zupa późnego lata

  • Bananowy koktajl owsiany

  • Pomidory z serem feta i oliwkami

  • Fasolka szpragowa z orzechami

  • Jajka sadzone z serem feta

  • Dressing jogurtowy z orzechami

  • Cynamonowy koktajl owsiany

  • Sos ze swieżego ogórka

  • Pomidorówka z ryżem

  • Gulasz wegetariański z kabaczkiem

  • Pieczona dynia

  • Zupa selerowa

  • Duszona marchewka na ciepło

  • Salsa pomidorowa

  • Placuszki jesienne

  • Bukiet jarzyn

  • Dynia duszona z marchewką i kiełbasą

  • Nalesniki z mąki orkiszowej

  • Kawowy koktajl owsiany

  • Schab w galarecie

  • Sałata rzymska z tuńczykiem i ryżem jaśminowym

  • Sos curry

  • Pyszny sosik z grzybów lesnych

  • Kurczak curry

  • Mięso z warzywami po meksykańsku

  • Owsianka bez gotowania z bananami

  • Pierś kurczaka z warzywami w musztrdowym

  • Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

  • Sałatka ogórkowa z kurczakiem

  • Pieczona pierś kurczaka w sałatce pomidorowej

  • Owsianka na mleku z bananami

  • Grzybki smażone na masle z czosnkiem

  • Indyjska marynata do kurczaka

  • Dressing z suszonymi kwiatami

  • Mizeria z pomidorem i marchewką

  • Zupa dyniowa z wieprzowiną

  • Paluszki krabowe z marchewką

  • Dessing jogurtowy, ostry ze słonecznikiem Bio

  • Zupa kalafiorowo-pomidorowa

  • Sałatka jarzynowa w musztardowym sosie

  • Sałatka ziemniaczana z kurczakiem

  • Sałatka ryżowa z kurczakiem

  • Paluszki krabowe z warzywami

  • Sałatka warzywna ze śledziem

  • Koktajl jagodowo - pietruszkowy

  • Sałatka pomidorowa

  • Czosnkowy sos kebab

  • Razowe ciasto na pizze

  • Jajecznica z kalafiorem

  • Surówka z kalarepy z natką pietruszki

  • Sałatka doprawiona ostro-słodko

  • Jajka sadzone z pomidorami i oliwkami

  • Jajecznica z cebulą, marchewka i pomidor

  • Twarożek z pomidorem i bazylią

  • Sałata z pomidorem i sosem czosnkowo-ziołowym

  • Dip czosnkowo-ziołowy

  • Warzywa duszone z sosem serowym

  • Gulasz z cukinii

  • Koktajl śliwkowo-pietruszkowy

  • Cukinia z jajkiem

  • Surówka z pekinki ze sliwkami

  • Surówka ze świeżym szczawiem

  • Dip koperkowo-czosnkowo-orzechowy

  • Wędzona pierś kurczaka z oliwkami

  • Dressing słodko-ostry z czosnkiem

  • Szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem

  • Paprykowo-czosnkowa marynata do kurczaka

  • Surówka z pekinki z jabłkiem

  • Dressing z chilli i kolendrą

  • Ziemniaki smażone z kiełbasą i papryką

  • Surówka z pekinki i ogórka.

  • Dressing z błonnikiem i majerankiem

  • Naleśniki z kiełbasą i warzywami

  • Cukinia z ogórkiem i pomidorem

  • Miks kasz gotowanych z oliwą

  • Cukinia duszona z pomidorami i kiełbasą

  • Sałatka z wołowiną i musztardą z ziarnami

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

  • Jajka faszerowane pieczarkami

  • Mizeria z musztardą

  • Sałata z ogórkiemi jajkiem

  • Sałata z kurczakiem i pomidorem

  • Fasolka szparagowa z wołowiną i ogórkiem

  • Cukinia z papryka i marchewką

  • Sałata z makaronem i kurczakiem

  • Mix sałat z pikantnym sosem

  • Śniadanko dla malucha 1 

  • Sałatka z sojowymi kiełbaskami

  • Sałatka na 2 śniadanie z łososiem

  • Surówka z pekinki z wędzonym łososiem

  • Sałatka fasolkowa z surimi

  • Surówka karotenowa z awokado

  • Wieprzowina duszona z musztardą

  • Kompot rabarbarowy z burakiem

  • Sałata z pieczoną szynką i sosem czosnkowym

  • Sałata z sosem tysiąca wysp

  • Zielony koktajl banan-pietruszka

  • Muffinki waniliowe z budyniem

  • Ciasto jogurtowo-kokosowe z truskawkami

  • Zielony koktajl mandarynka-seler

  • Owsianka bez gotowania z brzoskwiniami

  • Jajcznica z kiełbasą i cukinią

  • Owsianka bez gotowania z wisniami

  • Budyń malinowy na syropie

  • Smoothie pomarańcza-pietruszka-seler

  • Zupa kapuściana z ryżem i wieprzowiną

  • Omlet z musztardą Dijon i ziołami prowansalskimi

  • Wegetariańska pizza hawajska

  • Kompot rabarbarowo-jabłkowy

  • Sałatka z kapusty z fasolką szparagową

  • Grzanki z awokado i serem brie

  • Owsianka bez gotowania z melonem

  • Owsianko-jęczmienianka bez gotowania

  • Omlet z fasolką szparagową

  • Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

  • Ekspresowa zupa brokułowa

  • Surówka z młodej kapusty z pesto pomidorowym

  • Mix sałat z wołowina i winegretem

  • Szpinak z brokułem i paluszkami krabowym

  • Sałatka z brokuła i kurczaka na parze

  • Chrupiąca surówka z surowego brokuła

  • Rzodkiewka ze śmietaną

  • Sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem

  • Ciasto drożdżowe

  • Sok brzoskwiniowo - waniliowy

  • Sok burakowo - jabłkowy

  • Marchewka z sosem czosnkowym

  • Surówka z kapusty z dynią

  • Sałatka z marchewki z pieczoną szynką

  • Dip jogurtowy z czosnkiem i szczypiorkiem

  • Surówka marchewkowa z oliwkami i surimi

  • Jajka sadzone na szynce

  • Witaminowy koktajl

  • Surówka z marchwi z oliwkami

  • Jajecznica z kiełbasą i fasolka szparagową

  • Sernik na spodzie z biszkoptów

  • Omlet z chorizo

  • Sałatka z cukinią na parze

  • Surówka z pekinki ze świeżym ogórkiem

  • Koreczki z serem plesniowym i oliwkami

  • Koreczki z sera brie i pomidorków cherry

  • Manna z amarantusem i suszonymi śliwkami

  • Mini babeczki z lukrem

  • Muffinki waniliowe z makiem

  • Surówka z buraka

  • Omlet z warzywami

  • Jajecznica z czosnkiem

  • Krupnik z wędzonego łososia z ryżem

  • Pasta jajeczna z soczewicą

  • Chleb orkiszowy razowy

  • Bułeczki z płatkami

  • Zupa z pora

  • Budyń waniliowy

  • Jajka sadzone na maśle klarowanym

  • Kapusta gotowana z kurczakiem i ziołami

  • Pizza na bogato

  • Pieczone talarki ziemniaków

  • Surówka z pekinki i tartej marchewki

  • Świeży sok buraczkowy

  • Świeży sok marchewkowy

  • Kotlety mielone z kurczaka

  • Sałatka surimi w jogurtowym sosie

  • Budyń czekoladowy z czekoladą z chili

  • Orkiszowe kopytka z chilli dla zakochanych

  • Pażybroda z indyjskim curry

  • Zielona herbata imbirowo - ananasowa

  • Mus czekoladowo - cynamonowy

  • Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

  • Pączki bez nadzienia

  • Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem

  • Sałata z jajkiem,kalafiorem i innymi

  • Pomidorowo-kokosowa zupa miłosna

  • Sałatka brokułowa w sosie muszkatołowym

  • Pizza z pieczarkami i papryką

  • Pizza z szynką sojową i świeżymi ogórkami

  • Surówka z marchewki i ogórka kiszonego

  • Pizza z szynką i ogórkami kiszonymi

  • Jajecznica z kiełbasą i papryką

  • Zupa ogórkowa z nutą indyjskiego curry

  • Kakaowe serduszka

  • Zupa kapuściana z kminkiem

  • Wegańskie babeczki kakaowe

  • Rosół chiński z makaronem i kiełkami

  • Wegańska sałatka z kalafiorem i parówkami

  • Kiszona ze słodkim suszem

  • Kakaowa pokusa

  • Ulubiony pszenno-zytni

  • Zielona tarta z kalafiorem

  • Krupnik warzywno-jęczmienny

  • Musli z jogurtem sojowym i mandarynką

  • Wegański krem buraczkowy

  • Kolorowa surówka pełna witamin

  • Czekolada na gorąco

  • Zupa ze świeżych pomidorów z makaronem

  • Cebulka duszona z kiełbasą i chili

  • Pizza razowa z kiełbasa i papryką

  • Zupa cebulowa z makaronem

  • Omlet z selerem

  • Surówka z marchewki, kalarepy i kapusty

  • Fritatta z selerem i farfalle

  • Racuchy z gruszką

  • Sałatka ziemniaczana z rybą

  • Surówka z buraczków i jabłek

  • Zupa ogórkowa na wędzonym boczku

  • Kapuśniak z warzywami

  • Kurczak pieczony z białym winem

  • Surówka z pekinki z jabłkiem, papryką

  • Surówka marchewkowa z pestkami dyni

  • Parowce orkiszowe

  • Surówka z marchewki i mango

  • Wegański kapuśniak

  • Calzone z cebulką i tofu

  • Pizza dla dzieci

  • Mini pizze z mięsem i cebulką

  • Sos beszamelowy z rukolą

  • Sos pomidorowy z tofu

  • Włoska zupa pomidorowa z ciabattą

  • Surówka marchewkowa z prażonym słonecznikiem

  • Zupa pomidorowo-selerowa

  • Surówka z pekinki i kiszonej kapusty

  • Surówka z kapusty pekińskiej z rukolą

  • Pizza pełnoziarnista z oliwkami i mięsem

  • Pizza - boczek, marchewka, ser i rukola

  • Wegańskie pankejki kwadraciki

  • Kluski orkiszowe z marchewką

  • Owsianka czekoladowa

  • Prosta surówka na kwaśno

  • Paprykarz warzywny z kaszą

  • Owsianka bez gotowania z rodzynkami

  • Szynka z warzywami w sosie jogurtowym

  • Galert teściowej

  • Herbata pachnąca świętami

  • Duszone warzywa na kwasno z boczkiem

  • Biszkoptowe choinki

  • Gulaszowa z wieprzowiną

  • Kasza jęczmienna i jaglana ze skwarkami

  • Lekki omlet z warzywami

  • Kotlety po szlachecku

  • Potrawka z pieczarek

  • Sałatka z żółtym serem

  • Kaszka z jabłkiem, lnem i rodzynkami

  • Prosta letnia sałatka grillowa

  • Owsianka bez gotowania z owocami

  • Sałata z omletem i warzywami

  • Półmisek sałatkowej pyszności

  • Owsianka porzeczkowo-żurawinowa

  • Kurczak duszony z późno letnimi warzywami

  • Jesienna pożywna zupa

  • Sadzone z szynką i pieczarkami

  • Kapusta pekińska z kurczakiem i papryką

  • Granola prosta do przygotowania

  • Sałatka z kasza na lunch

  • Chrupiąca zimowa sałatka

  • Pęczotto marchewkowe

  • Dip cynamonowy do warzyw

  • Surówka z pekinki z grochem

  • Kolorowy omlet zimowy

  • Kaszka manna z owocowym musem

  • Zielono-brazowa sałatka z soczewicą

  • Wyjątkowo chrupiąca surówka

Więcej przepisów

Przepisy użytkownika dorotaR
lubi 109 użytkowników.


Przepisy polubione przez dorotaR

  • Marchewka na sposób blisko wschodni

  • Krupnik wegetariański

  • Makaron ze szpinakiem i kiełbasą

  • Barszcz ukraiński z botwinką

  • Racuchy drożdżowe

  • Pulpeciki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

  • Cukinia z kiełbasą

  • Chipsy z pomidora

  • Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

  • Sałatka z cukinią i tuńczykiem

  • Placki ziemniaczane z brokułem

  • Kasza gryczana jak łazanki z kapustą

  • Ciasteczka z sezamem

  • Sos pomidorowy z passaty

  • Pikantny bigos z kimchi

  • Fasolka po meksykańsku

  • Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami

  • Krupnik grzybowy

  • Surówka z marynowaną dynią

  • Wieniec drożdżowy z dżemem

  • Creme brulee z matchą

  • Zielone lody z kiwi i matcha

  • Kaszka manna z herbatą matcha

  • Potrawka z kurczaka z makaronem BLW

  • Smoothie bowl z brahmi

  • Brownie daktylowe

  • Kapusta z żeberkami i komosą

  • Omlecik z łososiem i świeżym oregano BLW

  • Pudding Chia matcha

  • Miso z makaronem z marchewki

  • Pulpety po meksykańsku

  • Tapioka na słodko o kokosowym smaku

  • Mini naleśniczki ze szpinakiem BLW

  • Coleslaw z burakiem i kukurydzą

  • Popcorn cynamonowy

  • Pascha jaglana kokosowa

  • Mrożona kombucha

  • Kotleciki po indyjsku

  • Wiosenny coleslaw

  • Kapuśniak jaglany z ostropestem

  • Omlet z kurczakiem, makaronem i rzeżuchą BLW

  • Jabłka w cieście BLW

  • Kotlety z kaszy z kapustą

  • Koktajl proteinowy

  • Codzienne niecodzienne ciasto kawowe

  • Sałatka z amarantusem, soczewica i migdałami

  • Amarantus gotowany z ryżem basmati pełnoziarnistym i dzikim

  • Ryż czarny z pokrzywą

  • Liście klonu w sosie pieczarkowym

  • Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu

  • Tapioka z truskawkami i pudrem truskawkowym

  • Genialna tarta z łososiem i cukinią

  • Ocet jabłkowy z trawą cytrynową

  • Pulpety rybne z ryżem czarnym

  • Cukinia z patelni – post dr Dąbrowskiej

  • Wegańskie flaczki sojowe

  • Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

  • Zupa buraczkowa z makaronem marchewkowym – post dr Dąbrowskiej

  • Duszony kurczak z fasolką we włoskim stylu

  • Młoda kapusta z groszkiem

  • Arbuz z szynką długo dojrzewającą

  • Napoleonka czekoladowa na wafelkach

  • Omlet z cukinią ostro doprawiony

  • Musli pieczone z jabłkiem

  • Tosty francuskie jabłkowo cynamonowe

  • Gofry gryczane z komosą ryżową

  • Sezamkowa pasta kanapkowa – 2 składniki

  • Makaron żytni z indykiem, cukinią i karmelizowaną papryką

  • Sałatka z sorgo i brokułem

  • Śniadaniowy bowl z tofu i owocami leśnymi

  • Bulgur z pieczarkami i arbuzem – zero waste

  • Ciastka z kaszy jaglanej

  • Curry z marchewki

  • Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

  • Lasagne z mięsem i cukinią

  • Placki z kaszki manny BLW

  • Pełnoziarnisty makaron orkiszowy z grzybami leśnymi

  • Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

  • Placki z mąki kasztanowej

  • Makaron z groszku z serkiem wiejskim i cebulką

  • Pulpety z indyka i komosy ryżowej BLW

  • Gofry marchewkowe

  • Ciastka z amarantusem

  • Proziaki z dynią

  • Makaronowe kapelusze w sosie truskawkowym z odżywką białkową

  • Zupa ziemniaczana z kukurydzą

  • Koktajl bogaty w witaminę C 

  • Bananowo – kokosowe placki z amarantusem

  • Kaszka z samopszy na mleku

  • Makaron z ciecierzycą po włosku

  • Kaszka z komosy ryżowej na mleku kokosowym

  • Śledzie w sosie słodko kwaśnym

  • Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu Zero Waste

  • Zimowy koktajl bogaty w błonnik

  • Piernikowe kulki mocy

  • Barszcz czerwony z ciecierzycą, kiszoną rzodkiewką i suszonym jabłkiem - zupa

  • Zimowa owsianka mocy

  • Sok o właściwościach antynowotworowych

  • Peanut butter and jelly chia pudding

  • Kanapka z jajkiem na wypasie

Więcej przepisów

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 370990 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet