
Herbatki ziołowe na różne niedomagania - receptury

Praktyczne wskazówki przygotowania dzikiej herbaty ziołowej
- Ogólna zasada to jedna łyżeczka suszu na filiżankę herbaty, korzeni, jagód, kory, dużych liści i kwiatów możemy dodać więcej.
- Jeżeli parzymy herbatkę w sezonie ze świeżych ziół to używamy podwójnej ilości.
- Zioła zalewamy gorącą wodą około 95°C i przykrywamy, aby nie ulotniły się olejki eteryczne.
- Czas parzenia zależy od surowca, jego wielkości i twardości, od 15 do 30 minut.
Mieszaneki ziołowe na różne dolegliwości i niedomagania
Składniki są podane w częściach objętościowych np. 1 łyżka lub filiżanka/szklanka. Zioła możemy przechowywać osobno i za każdym razem robić małą ilość lub przygotować większą ilość, wymieszać i przechowywać w słoiku w ciemnym miejscu.
UWAGA: Niektóre zioła są silnymi roślinami leczniczymi i nie są tolerowane przez wszystkich. Zawsze należy zaczynać od małych ilości i używać tylko, jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań.
Herbatka na wiosenne zmęczenie:
• 1 część kwiatów stokrotki
• 1 część szałwii
• 1 część krwawnika
• 1 część kwiatu czarnego bzu
• 1 część liści jeżyny
Ta mieszanka pomaga między innymi przyspieszyć metabolizm i oczyścić krew. Na filiżankę herbaty, zalać łyżeczkę mieszanki wrzącą wodą i pozostaw do zaparzenia na pięć minut, można pić 3 razy dziennie.
Herbatka na zapalenie pęcherza:
• 5 części pokrzywy
• 3 część nawłoci
• 2 części kwiatów i liści wiązówki błotnej
• 3 części skrzypu polnego
• 4 części liści brzozy
Wiele ziół ma działanie przeciwzapalne i pomaga wypłukiwać bakterie z narządów dróg moczowych. Aby przygotować filiżankę herbaty, zalać łyżkę stołową mieszanki wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na 10 do 15 minut. Odcedzić i opcjonalnie dosłodzić miodem. Pić maksymalnie od trzech do pięciu filiżanek dziennie. Przy infekcji pęcherza, zaleca się wypijanie co najmniej trzech litrów płynów w ciągu dnia, aby dokładnie przepłukać drogi moczowe. Uwaga: herbaty nie powinny pić osoby, u których występuje zatrzymanie wody w organizmie na skutek dysfunkcji serca i nerek. Osoby uczulone na salicylany (aspirynę) nie powinny stosować wiązówki.
Herbatka na bóle głowy:
• 2 części rumianku
• 1 część krwawnika
• 1 część kwiatów i liści wiązówki
• opcjonalnie: 1 część melisy, rozmarynu i 0,5 lawendy
Aby przygotować filiżankę herbaty, zalać łyżkę stołową mieszanki wrzątkiem i pozostawić do zaparzenia na 10 do 15 minut. Uwaga: wiązówki nie powinny stosować osoby uczulone na salicylany (aspirynę).
Herbatka wspierająca odporność 1:
• 1 część tymianku
• 1 część oregano
• 1 część rozmarynu
Wsparcie przy uporczywym kaszlu, infekcjach zatok i infekcjach bakteryjnych.
Herbatka wspierająca odporność 2:
• 3 części przytuli
• 2 części jeżówki
• 2 części kwiatów bzu czarnego
• 1 część owoców bzu czarnego
• 1 część melisy
Herbatka wspierająca odporność podczas przeziębienia i grypy, zaparzyć i pić cały dzień po trochu.
Herbatka wspierająca odporność 3:
• 2 części kwiatów bzu czarnego
• 2 części jeżówki
• 1 część owoców dzikiej róży
Herbatka wspierająca odporność 4:
• 3 części kwiatów dziewanny
• 1 część szałwii lekarskiej
• 1 część tymianku
Herbatka działa osłaniająco na ból gardła i uporczywy kaszel, ułatwia oddychanie.
Herbatka wspierająca odporność 5:
• krwawnik pospolity
• kwiat bzu czarnego
• mięta pieprzowa w równych częściach
Herbatka ma przyjemny smak ,łagodzi objawy przeziębienia
Herbatka na kaszel:
• 2 części babki lancetowatej
• 2 części tymianku
• 2 części dziewanny
• 1 część nasion kopru włoskiego
• 1 część płatków nagietka
• 2 części mięty
Herbatka ze świeżych dzikich ziół „wiosenna regeneracja i oczyszczenie”:
• 1 część pokrzywy
• 1 część mniszka lekarskiego
• 1 część liści brzozy
• 1 część liści krwawnika
• 1 część kwiatów stokrotki
Zioła przepłukać i osuszyć. Na jedną filiżankę użyć 1 łyżkę zmieszanych posiekanych ziół. Zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10 minut, następnie odcedzić i wypić. Można pić 3 razy dziennie po filiżance przez 2 tygodnie jako wiosenna kuracja.
Herbatka ziołowo-owocowa:
• skórki jabłek,
• skórki pigwy
• kwiaty bzu czarnego
• melisa,
• pokruszona laska cynamonu
Herbatka kwiatowo ziołowo:
• 1 część melisy
• 1 część mięty
• 1 część kwiatów lipy
• 3 części kwiatów czarnego bzu
• 0,5 części kwiatów chabra
• 0,5 części kwiatów słonecznika
• 0,5 części płatków malwy
Wymieszać suszone zioła i kwiaty. Przepis to propozycja, można zmieszać coś innego lub w innych proporcjach i smak dostosować do swojego gustu. Herbatka będzie nieco słodsza z kwiatami lipy lub czarnego bzu, a mocniejsza i świeższa z miętą i melisą.
Herbatka ziołowa o cytrynowym aromacie:
• 2 części werbeny cytrynowej
• 1 część melisy
• 2 części mięty
• 2 części ziół o intensywnym smaku np. szałwii, tymianku, geranium itd.
Domowa herbatka z liści (suszonych lub fermentowanych):
• 2 części liści malin
• 1 część liści jeżyn
• 1 część liści poziomek lub truskawek
Wskazówka: jeżeli zbierzemy więcej ziół to taką świeżą mieszankę możemy przechowywać w lodówce w pojemniku do kilku dni. Oczywiście na zimę możemy zrobić zapas z suszonych ziół.
Kwietna łąka Fot.: Monika Wieckowska
Przepisy dodatkowe:
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/herbatka-ze-swiezych-ziol-i-kwiatow-z-pierwszymi-kwiatami-bzu-czarnego-
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/herbatka-z-fermentowanych-kwiatow-forsycji-
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/herbatka-wiosenna
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/herbatka-fermentowana-z-kwiatow-jabloni
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/herbata-fermentowana-z-kwiatow-glogu
https://gotujwstylueko.pl/przepisy/fermentowana-herbatka-z-bzu-lilaka
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.