Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniIwona KuczerWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (288)
Zobacz:
Przepisy (269)
Zobacz:
Artykuły (19)
Zobacz:
Polubione (106)
Zobacz:
Komentarze (104)
zobacz polubione zobacz komentarze

Iwona Kuczer

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem
dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy."
Autor: Anthelme Brillat-Savarin

Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (288)
Zobacz:
Przepisy (269)
Zobacz:
Artykuły (19)
Zobacz:
Polubione (106)
Zobacz:
Komentarze (104)
02 / 03 / 2022

Pokarm dla mózgu

 

Planując posiłki dla siebie czy dla rodziny, myślimy o tym, żeby były zdrowe, pożywne, zaspokajały zapotrzebowanie na energię. Rzadziej zastanawiamy się nad tym, jaki wpływ to, co jemy ma na nasz mózg.

0 2305
Pesto z pieczoną papryką

Pesto z pieczoną papryką

11 8 30 min
Egzotyczna dynia

Egzotyczna dynia

8 8 60 min
Wegańskie spaghetti

Wegańskie spaghetti

9 9 15 min
Klopsiki wołowe

Klopsiki wołowe

9 6 45 min
Faszerowane patisony

Faszerowane patisony

7 6 60 min
Faszerowana dynia

Faszerowana dynia

8 8 60 min
Rosół tradycyjny

Rosół tradycyjny

8 6 180 min
Chrupiące ziarna

Chrupiące ziarna

11 8 40 min
10 / 07 / 2021

Jedzenie dla urody - jedz smacznie i bądź piękna

Ważne są nie tylko ilości posiłków, ich regularność, ale także ich jakość. Im więcej świeżych, nieprzetworzonych składników, warzyw i owoców, tym lepiej dla naszego zdrowia oraz urody. Jest wiele produktów, które poprzez zawartość odpowiednich składników odżywczych są szczególnie korzystne, kiedy chcemy zadbać o urodę. Czasami warto ograniczyć liczbę kosmetyków i skupić się na tym, co jemy i co odżywia i upiększa nas „od środka”.

0 2360
Rosół z pieczonej kaczki

Rosół z pieczonej kaczki

11 8 180 min
Wiosenna przystawka

Wiosenna przystawka

12 7 15 min
Burrata z bazylią i jarmużowymi mikroliśćmi

Burrata z bazylią i jarmużowymi mikroliśćmi

11 6 15 min
Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

8 7 30 min
09 / 02 / 2021

Czym karmić mózg?

Grupy produktów, których jedzenie jest szczególnie korzystne dla mózgu:
1. orzechy i nasiona, oleje tłoczone na zimno, oliwa, tłuste owoce takie jak oliwki czy awokado
2. zielone rośliny liściaste
3. owoce i warzywa w kolorze pomarańczowym
4. czerwone i fioletowe owoce jagodowe
5. kiełki i mikroliście
6. przyprawy
7. ziarna i rośliny strączkowe
8. ciemna czekolada
9. superfoods

0 3272
Kiszone gruszki

Kiszone gruszki

9 9 20 min
Indyk z soczewicą w sosie śmietankowym

Indyk z soczewicą w sosie śmietankowym

9 8 30 min
Naleśniki z grzybami

Naleśniki z grzybami

11 11 15 min
01 / 01 / 2020

Indie - pikantne i rozgrzewające

Subkontynent indyjsko-pakistański zajmuje obszar ok. 4 mln km2, składa się z różnych kultur i religii – najważniejszymi wśród nich są hinduizm i islam. Wpływ religii na kuchnię indyjską jest ogromny: nie spożywa się mięsa wieprzowego (islam), większość hinduistów to wegetarianie, zaś ci jedzący mięso nie spożywają wołowiny, krowy w Indiach to zwierzęta święte.

Kuchnia indyjska jest jedną z najbardziej charakterystycznych na świecie, a to dzięki przyprawom i ziołom, które dają niepowtarzalny smak.

2 3246
01 / 08 / 2019

Meksyk na talerzu – kolorowo, pikantnie i z fantazją na zdrowo.

Meksyk na talerzu – kolorowo, pikantnie i z fantazją, a u nas dodatkowo zdrowo.

Kuchnia meksykańska jest odbiciem historii tego kraju – mieszanką tradycji ludów indiańskich, hiszpańskich konkwistadorów, miała na nią także wpływ bliskość Stanów Zjednoczonych.

Najbardziej znane rdzenne ludy zamieszkujące teren Meksyku to Majowie i Aztekowie. Podstawę ich wysoko rozwiniętego rolnictwa stanowiły kukurydza, pomidory, fasola i papryka. Uprawiano też owoce: awokado, ananasy, papaje. To tam odkryto i powszechnie wykorzystywano kakao, wanilię, przyprawy korzenne, ziemniaki, agawę. W diecie Majów i Azteków pojawiały się także ryby i drób.

2 2815
Sałatka z jackfruitem

Sałatka z jackfruitem

8 9 15 min
26 / 11 / 2019

Grzyby - zdrowie zebrane w lesie

Grzyby w naszym kraju, w przeciwieństwie do reszty Europy, są powszechnie znane i zbierane. Mimo, że występują w naszych lasach już od czerwca to jesień (wrzesień-październik) jest najlepszym czasem dla ich wielbicieli. O tej porze roku jest ich największa różnorodność i wysyp.

Botanicy zdecydowali więc o utworzeniu nowego królestwa: królestwa grzybów.

3 3571
Smażone kanie w zalewie

Smażone kanie w zalewie

13 11 30 min
Potrawka z drobiowych żołądków

Potrawka z drobiowych żołądków

12 12 60 min
Domowa przyprawa warzywna

Domowa przyprawa warzywna

12 11 120 min
Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

13 10 45 min
Kurczak z pędami bambusa

Kurczak z pędami bambusa

12 9 30 min
Sałatka ze szpinakiem, burakiem i brzoskwinią

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i brzoskwinią

14 8 5 min
Makaron z kałamarnicą

Makaron z kałamarnicą

13 8 20 min
Makaron z warzywami i krewetkami

Makaron z warzywami i krewetkami

12 10 30 min
Sałatka z grillowaną brzoskwinią

Sałatka z grillowaną brzoskwinią

12 9 15 min
18 / 07 / 2019

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

W krajach Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, stale wzrasta zainteresowanie konsumentów i producentów żywności żywnością regionalną i tradycyjną, która wyróżnia się szczególną jakością. Naprzeciw tym oczekiwaniom wychodzi Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Idea jej powołania powstała i została wcielona w życie w 1995 roku w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji.

1 2497
Pierożki z mięsem na sposób azjatycki

Pierożki z mięsem na sposób azjatycki

17 13 45 min
Indyjskie leczo

Indyjskie leczo

13 11 45 min
Makaron z sosem brokułowym

Makaron z sosem brokułowym

11 10 30 min
Zakwas żytni

Zakwas żytni

11 5 180 min
Chleb razowy - Tatterowiec

Chleb razowy - Tatterowiec

16 13 0 min
Foccacia z rozmarynem

Foccacia z rozmarynem

10 8 90 min
Smażony ser z tapenadą z oliwek

Smażony ser z tapenadą z oliwek

10 6 20 min
Wegańskie ciastka czekoladowe

Wegańskie ciastka czekoladowe

11 6 30 min
Trójkąty po meksykańsku

Trójkąty po meksykańsku

10 8 45 min
Wegański sos karmelowy

Wegański sos karmelowy

19 11 30 min
Bezglutenowy chleb gryczany + przepis na zakwas

Bezglutenowy chleb gryczany + przepis na zakwas

12 11 180 min
Pasta z awokado

Pasta z awokado

11 8 15 min
Makaron cukiniowy z pieczarkami

Makaron cukiniowy z pieczarkami

11 9 0 min
Sól grzybowa

Sól grzybowa

12 8 10 min
Oliwa chilli

Oliwa chilli

9 8 0 min
Pigwówka

Pigwówka

10 9 30 min
Deser z tapioki

Deser z tapioki

8 7 30 min
Śniadaniowe muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami

Śniadaniowe muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami

10 7 60 min
Zupa dyniowa z grzybami

Zupa dyniowa z grzybami

12 9 30 min
23 / 01 / 2019

Oliwa - płynne złoto

Oliwa z oliwek  znana była już w starożytności – pierwsze uprawy oliwek powstawały na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego.  Drzewo oliwne uważano za święte, za symbol pokoju i płodności. Pisano o nim także w Biblii – z gałązką oliwną wróciła do arki gołębica wypuszczona przez Noego.

Oliwy używano do namaszczania, w lampkach oliwnych służyła do oświetlania pomieszczeń, pomagała na bóle brzucha i głowy, była cenionym towarem, traktowanym na równi ze złotem. Liści używano do oczyszczania ran, wieńcami z gałązek oliwnych nagradzano zwycięzców sportowych zmagań.

1 3543
23 / 01 / 2019

Umami – piąty wymiar smaku

Umami to najpóźniej poznany, nazwany i zdefiniowany smak. Długo zastanawiano się, czy w ogóle można nazwać go smakiem, gdyż podejrzewano, że można go uzyskać poprzez połączenie w odpowiednich proporcjach pozostałych czterech smaków. Dopiero w 2000 roku naukowcy z University of Miami wykazali, że nasz język posiada receptory smaku umami, wykrywające kwas glutaminowy, w związku z tym umami został oficjalnie uznany piątym smakiem.

Pozostawia on długotrwałe wrażenie na języku – głównie dlatego, że jest odbierany całą jego powierzchnią.

1 11013
22 / 01 / 2019

Infuzowanie, czyli aromatyzowanie oliw, olejów, miodu, przygotowanie nalewek i octów

Infuzowanie, z tą metodą konserwowania żywności spotykamy się bardzo często, nie znając jednak jej nazwy. 
Infuzowanie to zanurzanie żywności świeżej lub suszonej w płynie i pozostawienie jej na czas od kilku minut do kilku miesięcy. Smak i aromat zanurzonej żywności przenika do płynu, który się następnie odsącza. Części stałe infuzji są wyrzucane lub zjadane osobno (np. wiśnie z nalewki użyte do deseru czy ciasta). Najłatwiej infuzję wykonać przy użyciu alkoholu, oliwy/oleju lub octu. Inne popularne płyny poddawane infuzji to kawa i herbata. Mniej kwaśne płyny (mleko, bulion, sok) również można infuzować, jednak ich trwałość jest bardzo ograniczona.

Metoda ta jest stosowana powszechnie w kuchni molekularnej i cukiernictwie.

1 8472
Tofu słodko-kwaśne

Tofu słodko-kwaśne

9 7 30 min
Lekkie spring rolls

Lekkie spring rolls

17 10 15 min
Pomarańczowe babeczki z czekoladą i pistacjami

Pomarańczowe babeczki z czekoladą i pistacjami

12 10 30 min
Konfitura dyniowa

Konfitura dyniowa

12 11 60 min
Rosół na sposób azjatycki

Rosół na sposób azjatycki

12 9 120 min
Sałatka z kiszonymi cytrynami

Sałatka z kiszonymi cytrynami

11 8 15 min
Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

11 11 15 min
22 / 10 / 2018

Kuchnia śródziemnomorska - zdrowie z natury

Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii , południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego , w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób płynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów. Badania naukowe wykazały, że średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa w Europie. 

1 4091
Pizza z grzybami leśnymi

Pizza z grzybami leśnymi

14 10 90 min
Bezglutenowe pierogi z kapustą

Bezglutenowe pierogi z kapustą

16 11 90 min
Bezglutenowe pierniczki

Bezglutenowe pierniczki

14 9 60 min
12 / 10 / 2018

Turcja - kuchnia pachnąca orientem

Turecka kuchnia ma bardzo długą historię. Na podstawie rozmaitych źródeł pisanych dowiedziono, że niektóre z tradycyjnych dań tureckich mają nawet 700 lat, na przykład przyprawiany szafranem weselny ryż czy klasyczna wersja deseru helva. Łączy w sobie tradycje kulinarne różnych regionów Imperium osmańskiego, oferując tym samym wiele smaków i składników. Jest bogata w warzywa i przyprawy, a jej słodycze ociekają miodem i bakaliami.

1 4000
Pieczone warzywa z ciecierzycą

Pieczone warzywa z ciecierzycą

14 11 40 min
24 / 09 / 2018

Grecja

Grecja (gr. Ελλάδα Ellád) to kraj położony w południowo-wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Ma bardzo długą i burzliwą historię oraz bogate dziedzictwo kulturowe. Uważana jest za kolebkę zachodniej cywilizacji.

Dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie – średnia życia w krajach takich jak Grecja, Włochy, Hiszpania jest najdłuższa w Europie. 


1 3755
Brownie z kalafiorem

Brownie z kalafiorem

15 9 60 min
Grzybowa z pęczakiem

Grzybowa z pęczakiem

15 10 30 min
Pizze serowe

Pizze serowe

12 8 120 min
Krążki ryżowe w czekoladzie

Krążki ryżowe w czekoladzie

13 8 10 min
Sałatka warzywna z burakiem

Sałatka warzywna z burakiem

11 9 15 min
Kasztanowe naleśniki z karmelizowaną nektarynką

Kasztanowe naleśniki z karmelizowaną nektarynką

12 8 20 min
Pasta z bobu

Pasta z bobu

14 7 15 min
Smoothie migdałowe z mango

Smoothie migdałowe z mango

12 8 5 min
Najprostszy sernik jogurtowy na zimno

Najprostszy sernik jogurtowy na zimno

15 12 60 min
15 / 06 / 2018

Anglia - tradycja i nowoczesność

Anglia – kraj wchodzący obecnie w skład Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej była dawniej niezależnym królestwem. Swoim obszarem obejmuje południową i centralną część Wielkiej Brytanii.
Anglicy są tradycjonalistami, mimo to jednak jeszcze około stu lat temu brytyjscy oficerowie przywozili z kolonii do ojczyzny nowe zwyczaje, nawyki żywieniowe, a także przepisy na egzotyczne potrawy. Kiedy imperium brytyjskie przekształciło się we Wspólnotę zaczęli masowo przybywać Australijczycy, Amerykanie i Azjaci. Przyczynili się oni do urozmaicenia brytyjskiej kuchni. Mimo to kuchnia angielska nadal uważana jest za nudną i nie cieszy się takim powodzeniem, jak np. kuchnia chińska czy włoska.

2 3110
Pieczone kokosowe morele z jogurtem

Pieczone kokosowe morele z jogurtem

15 9 20 min
Makaron z sosem cukiniowym

Makaron z sosem cukiniowym

13 8 25 min
Orzeźwiający napój ogórkowy

Orzeźwiający napój ogórkowy

16 9 10 min
30 / 04 / 2018

Norwegia – fiordy, renifery i łososie.

Norwegia (Królestwo Norwegii) to jeden z najbardziej fascynujących i tajemniczych krajów północnej Europy. Stał się on suwerennym państwem dopiero w 1905 roku. Wcześniej, w latach 138-1814 kraj był częścią monarchii duńsko-norweskiej, a w roku 1815 został przyłączony do Szwecji.
Pierwsze co nasuwa nam się na myśl o Norwegii to góry i fiordy. Właśnie to połączenie czyni przyrodę norweską tak unikalną i fascynującą – morze wdzierające się w głąb lądu otoczone wysokimi skałami. 

2 5159
Wytrawne babeczki

Wytrawne babeczki

16 12 45 min
Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

17 11 15 min
Makaron z groszku z jogurtowym sosem

Makaron z groszku z jogurtowym sosem

12 12 15 min
Błyskawiczne ciastka z płatkami kasztanowymi

Błyskawiczne ciastka z płatkami kasztanowymi

15 11 30 min
Zupa miso z makaronem konjac

Zupa miso z makaronem konjac

17 12 20 min
Smażone tofu z sezamem i makaronem gryczanym

Smażone tofu z sezamem i makaronem gryczanym

12 7 40 min
Nadziewane placki chlebowe

Nadziewane placki chlebowe

14 10 120 min
Sałatka na ciepło z makaronem jaglanym

Sałatka na ciepło z makaronem jaglanym

17 14 20 min
20 / 02 / 2018

Gruzja – niepowtarzalne smaki Kaukazu

Gruzja to kolejne państwo Zakaukazia, które zdecydowanie warto odwiedzić. Położona na styku Europy i Azji, jak każdy kraj leżący w tym rejonie ma za sobą burzliwą historię. Podbicie przez Pompejusza i włączenie do Imperium Rzymskiego (66 r. p.n.e.), przyjęcie chrześcijaństwa w 317 r. (Gruzja przyjęła chrześcijaństwo jako drugi kraj na świecie), odzyskanie niezależności, podbicie przez Persję i Imperium Osmańskie (XV – XVIII w.), krwawe stłumienie gruzińskiego powstania narodowego przez sowietów (1924 r.), przyłączenie do ZSRR. Upadek Związku Radzieckiego przyniósł Gruzji niepodległość.

4 4343
07 / 02 / 2018

Azerbejdżan

Azerbejdżan (Azərbaycan), a dokładniej Republika Azerbejdżanu (Azərbaycan Republikası) , to jeden z krajów Zakaukazia. Leży na pograniczu Kaukazu i Azji Centralnej, nad Morzem Kaspijskim. Uzyskał on niepodległość w 1991 roku, wcześniej był jedną z republik Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich (ZSRR). 
Historia tego kraju jest bardzo burzliwa, co ma naturalnie odzwierciedlenie w obecnym życiu mieszkańców, ale także w ich kuchni – widać wpływy tureckie, rosyjskie, perskie.  

6 5268
Delikatny pasztet drobiowy

Delikatny pasztet drobiowy

15 13 90 min
Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

15 11 90 min
Tarty z buraczkami

Tarty z buraczkami

16 9 30 min
Zupa pomidorowo-grzybowa

Zupa pomidorowo-grzybowa

17 10 0 min
24 / 05 / 2019

Kuchnia włoska - mapa smaków

Kuchnia włoska - pyszna, aromatyczna, słoneczna, znana na całym świecie. Myśląc „Włochy” czujemy zapach kawy, smak słodkich, dojrzałych pomidorów, ziół, smak pysznego wina …

Włochy kojarzą nam się głównie z przeróżnymi rodzajami makaronów z sosem, pizzą i risottem. Jednak mają do zaoferowania o wiele więcej. 

5 5225
Foccacia z pomidorami i rozmarynem

Foccacia z pomidorami i rozmarynem

16 11 120 min
Pasztet z królika

Pasztet z królika

12 9 100 min
Pomarańczowe babeczki z makiem

Pomarańczowe babeczki z makiem

14 10 40 min
Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe

15 14 90 min
Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem

Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem

15 11 40 min
Chleb żytni z foremki

Chleb żytni z foremki

14 10 120 min
Waniliowa owsianka

Waniliowa owsianka

13 12 25 min
Tartaletki z grzybami

Tartaletki z grzybami

15 13 45 min
Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców

22 15 30 min
Koktajl na dzień dobry

Koktajl na dzień dobry

16 12 10 min
Uszka bezglutenowe

Uszka bezglutenowe

19 12 30 min
Klasyczne leczo na zimę

Klasyczne leczo na zimę

20 11 30 min
Łazanki z samopszy

Łazanki z samopszy

17 14 30 min
Pasta z makreli

Pasta z makreli

19 13 15 min
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

19 16 45 min
Grzybowa przyprawa

Grzybowa przyprawa

16 12 60 min
Jaglanka z pieczonymi śliwkami

Jaglanka z pieczonymi śliwkami

19 11 30 min
Śniadaniowe muffinki

Śniadaniowe muffinki

16 11 0 min
Bochenek z grzybami

Bochenek z grzybami

16 10 120 min
Dżem malinowy na zimno

Dżem malinowy na zimno

20 14 15 min
Zielona lazania

Zielona lazania

16 12 60 min
Placki z kabaczka

Placki z kabaczka

16 10 15 min
Kakaowa kaszka manna

Kakaowa kaszka manna

14 10 30 min
Shake bananowo-truskawkowy z gryką

Shake bananowo-truskawkowy z gryką

15 12 10 min
16 / 08 / 2017

Kuchnia japońska - najzdrowsza kuchnia świata

Kuchnia japońska jest bardzo interesująca i unikatowa. Niezwykłe, nie znane nam smaki, używanie świeżych i fermentowanych produktów czynią kuchnię japońską nieporównywalną z żadną inną. 
Japończycy pasjonują się jedzeniem i wierzą, że dzielenie się nim jest bardzo ważne. Mimo tego, że japońskie potrawy wyglądają minimalistycznie, wielką uwagę przywiązuje się do detali – wyglądu dania na talerzu, jakości składników. Poprzez odpowiednio przygotowane jedzenie wyraża się troskę o ciało i zdrowie, ale także ducha. Teoria głosząca, że „jesteśmy tym co jemy” doprowadziła do utworzenia kultury żywienia o mocnych podstawach i zdrowych zasadach.

3 3494
Pomidorówka ze świeżych pomidorów

Pomidorówka ze świeżych pomidorów

18 13 40 min
Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

21 17 50 min
Kakaowe placki z jagodami

Kakaowe placki z jagodami

23 13 15 min
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

22 21 10 min
Nadziewane pizze

Nadziewane pizze

20 13 90 min
Kokosowy pudding chia

Kokosowy pudding chia

16 13 0 min
Sałatka z avokado i sardynkami

Sałatka z avokado i sardynkami

21 14 15 min
Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

17 14 15 min
Przyprawa z czarnuszką

Przyprawa z czarnuszką

18 16 10 min
Zapiekane muszle z łososiem

Zapiekane muszle z łososiem

19 16 60 min
Kotlety łososiowo-ziemniaczane

Kotlety łososiowo-ziemniaczane

18 14 30 min
Pieczone pierogi twarogowo-ziemniaczane

Pieczone pierogi twarogowo-ziemniaczane

18 12 30 min
Lody truskawkowo-waniliowe

Lody truskawkowo-waniliowe

20 11 30 min
Muffinki z sorgo

Muffinki z sorgo

22 14 45 min
Kokosowy mazurek bezglutenowy

Kokosowy mazurek bezglutenowy

24 19 45 min
Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

19 17 30 min
Naleśniki podwójnie kasztanowe

Naleśniki podwójnie kasztanowe

18 15 30 min
Gofry z płaskurki

Gofry z płaskurki

17 13 30 min
Zapiekanka bakłażanowa

Zapiekanka bakłażanowa

23 14 45 min
Risotto z fenkułem

Risotto z fenkułem

22 13 45 min
Sałatka z buraczkami i komosą

Sałatka z buraczkami i komosą

18 11 45 min
Placki z algami i kapustą

Placki z algami i kapustą

23 13 30 min
Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

21 16 40 min
Zimowa herbata pomarańczowo-waniliowa

Zimowa herbata pomarańczowo-waniliowa

19 10 10 min
Makaron z okruszkami i orzeszkami piniowymi

Makaron z okruszkami i orzeszkami piniowymi

20 13 15 min
Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli

18 10 20 min
Makaron z kremowym kurczakiem

Makaron z kremowym kurczakiem

18 12 20 min
Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

18 10 60 min
Makaron z miso i pieczarkami

Makaron z miso i pieczarkami

18 13 20 min
Chleb dyniowy ze śliwkami

Chleb dyniowy ze śliwkami

17 14 180 min
Najprostsza zupa dyniowa

Najprostsza zupa dyniowa

22 15 50 min
Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

17 10 120 min
Placki dyniowo-twarogowe

Placki dyniowo-twarogowe

21 11 15 min
Granola z wiśniami

Granola z wiśniami

15 8 30 min
Mus mirabelkowy z wanilią

Mus mirabelkowy z wanilią

19 11 60 min
Sałatka cukiniowa

Sałatka cukiniowa

17 12 15 min
Kukurydza grillowana

Kukurydza grillowana

16 9 30 min
Sałatka z grillowanej cukini

Sałatka z grillowanej cukini

20 11 20 min
Sałatka pomidorowa z pesto

Sałatka pomidorowa z pesto

18 11 10 min
Kompot rabarbarowo-imbirowy

Kompot rabarbarowo-imbirowy

18 9 15 min
Bigos warzywny

Bigos warzywny

21 14 40 min
Bułki lekko razowe

Bułki lekko razowe

17 10 105 min
Omlet z bobem

Omlet z bobem

19 12 15 min
Koktajl truskawkowo-gryczany

Koktajl truskawkowo-gryczany

17 10 10 min
Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

17 13 20 min
Chrupiące krążki kalmarów

Chrupiące krążki kalmarów

22 15 20 min
Sezamowe szparagi

Sezamowe szparagi

17 13 15 min
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

21 14 15 min
Śledzie miodowe z oliwkami i kaparami

Śledzie miodowe z oliwkami i kaparami

19 14 20 min
Twarogowe placuszki

Twarogowe placuszki

21 15 20 min
Brownie kasztanowe

Brownie kasztanowe

41 45 0 min
Bułeczki pomarańczowo-różane

Bułeczki pomarańczowo-różane

21 14 145 min
Orzechowe blondi

Orzechowe blondi

19 14 45 min
Jajko sadzone ze szpinakiem i pieczarkami

Jajko sadzone ze szpinakiem i pieczarkami

17 14 15 min
Kokosowa jaglanka

Kokosowa jaglanka

19 13 20 min
Kremowy budyń kokosowy

Kremowy budyń kokosowy

14 9 20 min
Ciasteczka francuskie z gruszkami

Ciasteczka francuskie z gruszkami

18 14 35 min
Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

20 17 30 min
Śledzie w curry

Śledzie w curry

19 11 15 min
Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

21 13 60 min
Placki z dorsza po tajsku

Placki z dorsza po tajsku

21 15 30 min
Prażone migdały na ostro

Prażone migdały na ostro

21 13 15 min
Tiramisu gruszkowe

Tiramisu gruszkowe

20 15 15 min
Błyskawiczne ciasto bananowe

Błyskawiczne ciasto bananowe

18 13 70 min
Wegańskie ciasteczka kukurydziane

Wegańskie ciasteczka kukurydziane

17 12 60 min
Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

22 15 90 min
Twarogowe rogaliki

Twarogowe rogaliki

23 17 45 min
Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

20 12 45 min
Sałatka warzywna na zimę

Sałatka warzywna na zimę

20 13 90 min
Sałatka z białej rzodkwi - świetna do grillowanych potraw

Sałatka z białej rzodkwi - świetna do grillowanych potraw

16 11 15 min
Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami

18 12 60 min
Energetyczna zielona herbata

Energetyczna zielona herbata

17 12 10 min
Grillowana (wędzona) papryka - przyprawa

Grillowana (wędzona) papryka - przyprawa

18 13 120 min
Ziemniaczane kulki

Ziemniaczane kulki

19 18 20 min
Kruche ciasto wiśniowe

Kruche ciasto wiśniowe

21 12 90 min
Placki cukiniowo-ziemniaczane

Placki cukiniowo-ziemniaczane

21 15 20 min
Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

21 14 15 min
Grillowany bakłażan w pomidorach

Grillowany bakłażan w pomidorach

22 15 60 min
Smażone mięsne pierożki

Smażone mięsne pierożki

21 13 40 min
Bezglutenowe serniczki z jagodami

Bezglutenowe serniczki z jagodami

19 11 60 min
Zielone risotto

Zielone risotto

19 15 40 min
Pieczone młode ziemniaki z patelni

Pieczone młode ziemniaki z patelni

19 14 30 min
Aksamitny koktajl wiosenny

Aksamitny koktajl wiosenny

23 18 10 min
Kruche kokosowe ciastka

Kruche kokosowe ciastka

18 14 60 min
Sałatka z kiszonej kapusty

Sałatka z kiszonej kapusty

19 13 15 min
Naleśniki na słodko - najlepsze na świecie ;-)

Naleśniki na słodko - najlepsze na świecie ;-)

21 12 40 min
Ryba curry

Ryba curry

25 14 45 min
Pizza z gruszką

Pizza z gruszką

19 13 30 min
Duszona brukselka

Duszona brukselka

18 10 30 min
Rybny paprykarz

Rybny paprykarz

22 12 30 min
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

15 9 15 min
Błyskawiczne pączki z serka

Błyskawiczne pączki z serka

22 15 20 min
Migdałowy jabłecznik

Migdałowy jabłecznik

19 14 90 min
Sajgonki po polsku

Sajgonki po polsku

22 14 20 min
Wegańska owsianka z jabłkiem

Wegańska owsianka z jabłkiem

19 10 15 min
Kruche paluszki migdałowe

Kruche paluszki migdałowe

22 15 30 min
Pasztet drobiowy z figami i kasztanami jadalnymi

Pasztet drobiowy z figami i kasztanami jadalnymi

20 10 90 min
Ciasto  Delicja

Ciasto Delicja

18 12 90 min
Świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka

16 11 60 min
Ajwar na zimę

Ajwar na zimę

20 10 60 min
Konfitura jagodowa z wanilią i agarem

Konfitura jagodowa z wanilią i agarem

25 16 30 min
Sałatka z fenkuła

Sałatka z fenkuła

18 12 15 min
Makaron wakame z grzybami

Makaron wakame z grzybami

17 14 15 min
Czekoladowe powidła śliwkowe

Czekoladowe powidła śliwkowe

27 13 120 min
Lody mango jogurtowe - najprostsze

Lody mango jogurtowe - najprostsze

20 11 15 min
Pieczone pomidorki koktajlowe

Pieczone pomidorki koktajlowe

18 17 40 min
Boczniaki w tempurze

Boczniaki w tempurze

19 13 20 min
Ciasto piernikowe z gruszkami

Ciasto piernikowe z gruszkami

19 13 90 min
Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

21 16 45 min
Sałatka z jeżynami

Sałatka z jeżynami

19 11 15 min
Dżem morelowo-pomarańczowy

Dżem morelowo-pomarańczowy

17 12 60 min
Kokosowy kurczak w zielonym curry

Kokosowy kurczak w zielonym curry

18 14 30 min
Jagodzianki, ciasto drożdżowe  z jagodami

Jagodzianki, ciasto drożdżowe z jagodami

20 17 120 min
Pesto z bobu

Pesto z bobu

18 12 30 min
Jogurtowy deser owocowy

Jogurtowy deser owocowy

15 10 15 min
Szaszłyki chilli z kurczaka

Szaszłyki chilli z kurczaka

25 11 180 min
Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

19 12 20 min
Truskawkowa fantazja

Truskawkowa fantazja

20 15 30 min
Sałatka z pieczonej papryki

Sałatka z pieczonej papryki

24 24 45 min
Potrawka z tofu

Potrawka z tofu

18 14 30 min
Szybkie strączkowe danie jednogarnkowe

Szybkie strączkowe danie jednogarnkowe

19 13 35 min
Sałatka z białej rzodkwi

Sałatka z białej rzodkwi

21 12 15 min
Ryba w chrupiącej kukurydzianej panierce

Ryba w chrupiącej kukurydzianej panierce

23 14 30 min
Delikatne pulpeciki z indyka

Delikatne pulpeciki z indyka

19 12 30 min
Kawior z bakłażana i papryki pieczonej

Kawior z bakłażana i papryki pieczonej

19 12 45 min
Kotlet rybno-jaglany

Kotlet rybno-jaglany

19 18 30 min
Czarna fasola po kubańsku

Czarna fasola po kubańsku

18 11 60 min
Pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem

22 22 60 min
Czekolada z jagodami goji

Czekolada z jagodami goji

26 21 15 min
Pasta z czarnej fasoli

Pasta z czarnej fasoli

23 18 50 min
Muffinki migdałowo-jagodowe

Muffinki migdałowo-jagodowe

23 16 40 min
Paszteciki francuskie po włosku

Paszteciki francuskie po włosku

19 15 40 min
Bananowe racuszki

Bananowe racuszki

16 12 20 min
Szpinakowa sałatka z granatem

Szpinakowa sałatka z granatem

23 15 15 min
Migdałowe naleśniki

Migdałowe naleśniki

24 22 20 min
Słoneczna kanapka

Słoneczna kanapka

32 34 15 min
Zupa z warzyw z bulgurem

Zupa z warzyw z bulgurem

17 11 30 min
Tatar śledziowy

Tatar śledziowy

19 16 20 min
Makaron z łososiem

Makaron z łososiem

20 16 30 min
Warzywna zupa miso

Warzywna zupa miso

27 12 20 min
Sałatka a'la nicejska z łososiem

Sałatka a'la nicejska z łososiem

21 13 20 min
Łosoś wędzony w woku

Łosoś wędzony w woku

31 19 30 min
Szybki murzynek piernikowy

Szybki murzynek piernikowy

22 13 60 min
Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

17 10 90 min
Kurczak z orzechami nerkowca

Kurczak z orzechami nerkowca

27 14 30 min
Żeberka w pomidorach

Żeberka w pomidorach

16 11 90 min
Tartaletki z kozim serem

Tartaletki z kozim serem

22 12 40 min
Wieprzowina z kiełkami

Wieprzowina z kiełkami

16 12 20 min
Sałatka z orzechami nerkowca

Sałatka z orzechami nerkowca

25 14 20 min
Pasta z wędzonego pstrąga

Pasta z wędzonego pstrąga

22 16 20 min
Gryczane placki z grzybami

Gryczane placki z grzybami

21 16 30 min
Włoska sałatka z szynką i mozzarellą

Włoska sałatka z szynką i mozzarellą

17 9 15 min
Azjatycka sałatka z ogórkiem

Azjatycka sałatka z ogórkiem

21 13 15 min
Placki z cukinii

Placki z cukinii

25 13 20 min
Risotto warzywne z shiitake

Risotto warzywne z shiitake

29 14 40 min
Chińska sałatka curry

Chińska sałatka curry

51 30 30 min
Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

24 18 90 min
Owoce pod migdałową kruszonką

Owoce pod migdałową kruszonką

22 13 30 min
Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

18 15 90 min
Owsianka na dzień dobry

Owsianka na dzień dobry

20 12 15 min
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

18 11 90 min
Granola z ryżem preparowanym i chia

Granola z ryżem preparowanym i chia

20 12 45 min
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

26 21 30 min
Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

20 14 60 min
Dyniowe racuszki

Dyniowe racuszki

16 17 20 min
Sernik migdałowo-borówkowy

Sernik migdałowo-borówkowy

20 12 80 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet