• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniIwona KuczerWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (240)
Zobacz:
Przepisy (228)
Zobacz:
Artykuły (12)
Zobacz:
Polubione (106)
Zobacz:
Komentarze (99)
zobacz polubione zobacz komentarze

Iwona Kuczer

Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Autor: Anthelme Brillat-Savarin

Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (240)
Zobacz:
Przepisy (228)
Zobacz:
Artykuły (12)
Zobacz:
Polubione (106)
Zobacz:
Komentarze (99)
Deser z tapioki

Deser z tapioki

0 0 30 min
Śniadaniowe muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami

Śniadaniowe muffiny z truskawkami, jabłkami i migdałami

0 0 60 min
Zupa dyniowa z grzybami

Zupa dyniowa z grzybami

3 3 30 min
23 / 01 / 2019

Oliwa - płynne złoto

Oliwa z oliwek  znana była już w starożytności – pierwsze uprawy oliwek powstawały na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego.  Drzewo oliwne uważano za święte, za symbol pokoju i płodności. Pisano o nim także w Biblii – z gałązką oliwną wróciła do arki gołębica wypuszczona przez Noego.

Oliwy używano do namaszczania, w lampkach oliwnych służyła do oświetlania pomieszczeń, pomagała na bóle brzucha i głowy, była cenionym towarem, traktowanym na równi ze złotem. Liści używano do oczyszczania ran, wieńcami z gałązek oliwnych nagradzano zwycięzców sportowych zmagań.

0 29
23 / 01 / 2019

Umami – piąty wymiar smaku

Umami to najpóźniej poznany, nazwany i zdefiniowany smak. Długo zastanawiano się, czy w ogóle można nazwać go smakiem, gdyż podejrzewano, że można go uzyskać poprzez połączenie w odpowiednich proporcjach pozostałych czterech smaków. Dopiero w 2000 roku naukowcy z University of Miami wykazali, że nasz język posiada receptory smaku umami, wykrywające kwas glutaminowy, w związku z tym umami został oficjalnie uznany piątym smakiem.

Pozostawia on długotrwałe wrażenie na języku – głównie dlatego, że jest odbierany całą jego powierzchnią.

1 116
22 / 01 / 2019

Infuzowanie, czyli aromatyzowanie oliw, olejów, miodu, przygotowanie nalewek i octów

Infuzowanie, z tą metodą konserwowania żywności spotykamy się bardzo często, nie znając jednak jej nazwy. 
Infuzowanie to zanurzanie żywności świeżej lub suszonej w płynie i pozostawienie jej na czas od kilku minut do kilku miesięcy. Smak i aromat zanurzonej żywności przenika do płynu, który się następnie odsącza. Części stałe infuzji są wyrzucane lub zjadane osobno (np. wiśnie z nalewki użyte do deseru czy ciasta). Najłatwiej infuzję wykonać przy użyciu alkoholu, oliwy/oleju lub octu. Inne popularne płyny poddawane infuzji to kawa i herbata. Mniej kwaśne płyny (mleko, bulion, sok) również można infuzować, jednak ich trwałość jest bardzo ograniczona.

Metoda ta jest stosowana powszechnie w kuchni molekularnej i cukiernictwie.

0 26
Tofu słodko-kwaśne

Tofu słodko-kwaśne

1 0 30 min
Lekkie spring rolls

Lekkie spring rolls

3 1 15 min
Pomarańczowe babeczki z czekoladą i pistacjami

Pomarańczowe babeczki z czekoladą i pistacjami

2 0 30 min
Konfitura dyniowa

Konfitura dyniowa

3 3 60 min
Rosół na sposób azjatycki

Rosół na sposób azjatycki

2 2 120 min
Sałatka z kiszonymi cytrynami

Sałatka z kiszonymi cytrynami

1 1 15 min
Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

2 2 15 min
22 / 10 / 2018

Kuchnia śródziemnomorska - zdrowie z natury

Położenie geograficzne Grecji, Włoch, Hiszpanii , południowej Francji w rejonie Morza Śródziemnego , w ciepłym i wilgotnym klimacie, w znaczący sposób płynęło na nawyki żywieniowe mieszkańców tych krajów. Badania naukowe wykazały, że średnia długość życia jest w tych okolicach najdłuższa w Europie. 

0 98
Pizza z grzybami leśnymi

Pizza z grzybami leśnymi

5 4 90 min
Bezglutenowe pierogi z kapustą

Bezglutenowe pierogi z kapustą

8 6 90 min
Bezglutenowe pierniczki

Bezglutenowe pierniczki

5 5 60 min
12 / 10 / 2018

Turcja - kuchnia pachnąca orientem

Turecka kuchnia ma bardzo długą historię. Na podstawie rozmaitych źródeł pisanych dowiedziono, że niektóre z tradycyjnych dań tureckich mają nawet 700 lat, na przykład przyprawiany szafranem weselny ryż czy klasyczna wersja deseru helva. Łączy w sobie tradycje kulinarne różnych regionów Imperium osmańskiego, oferując tym samym wiele smaków i składników. Jest bogata w warzywa i przyprawy, a jej słodycze ociekają miodem i bakaliami.

1 140
Pieczone warzywa z ciecierzycą

Pieczone warzywa z ciecierzycą

4 3 40 min
24 / 09 / 2018

Grecja

Grecja (gr. Ελλάδα Ellád) to kraj położony w południowo-wschodniej części Europy, na południowym krańcu Półwyspu Bałkańskiego. Ma bardzo długą i burzliwą historię oraz bogate dziedzictwo kulturowe. Uważana jest za kolebkę zachodniej cywilizacji.


1 181
Brownie z kalafiorem

Brownie z kalafiorem

5 2 60 min
Grzybowa z pęczakiem

Grzybowa z pęczakiem

5 3 30 min
Pizze serowe

Pizze serowe

4 3 120 min
Krążki ryżowe w czekoladzie

Krążki ryżowe w czekoladzie

5 3 10 min
Sałatka warzywna z burakiem

Sałatka warzywna z burakiem

4 5 15 min
Kasztanowe naleśniki z karmelizowaną nektarynką

Kasztanowe naleśniki z karmelizowaną nektarynką

3 2 20 min
Pasta z bobu

Pasta z bobu

4 2 15 min
Smoothie migdałowe z mango

Smoothie migdałowe z mango

3 1 5 min
Najprostszy sernik jogurtowy na zimno

Najprostszy sernik jogurtowy na zimno

5 4 60 min
15 / 06 / 2018

Anglia - tradycja i nowoczesność

Anglia – kraj wchodzący obecnie w skład Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej była dawniej niezależnym królestwem. Swoim obszarem obejmuje południową i centralną część Wielkiej Brytanii.
Anglicy są tradycjonalistami, mimo to jednak jeszcze około stu lat temu brytyjscy oficerowie przywozili z kolonii do ojczyzny nowe zwyczaje, nawyki żywieniowe, a także przepisy na egzotyczne potrawy. Kiedy imperium brytyjskie przekształciło się we Wspólnotę zaczęli masowo przybywać Australijczycy, Amerykanie i Azjaci. Przyczynili się oni do urozmaicenia brytyjskiej kuchni. Mimo to kuchnia angielska nadal uważana jest za nudną i nie cieszy się takim powodzeniem, jak np. kuchnia chińska czy włoska.

1 236
Pieczone kokosowe morele z jogurtem

Pieczone kokosowe morele z jogurtem

6 3 20 min
Makaron z sosem cukiniowym

Makaron z sosem cukiniowym

4 2 25 min
Orzeźwiający napój ogórkowy

Orzeźwiający napój ogórkowy

6 3 10 min
30 / 04 / 2018

Norwegia – fiordy, renifery i łososie.

Norwegia (królestwo Norwegi) to jeden z najbardziej fascynujących i tajemniczych krajów północnej Europy. Stał się on suwerennym państwem dopiero w 1905 roku. Wcześniej, w latach 138-1814 kraj był częścią monarchii duńsko-norweskiej, a w roku 1815 został przyłączony do Szwecji.
Pierwsze co nasuwa nam się na myśl o Norwegii to góry i fiordy. Właśnie to połączenie czyni przyrodę norweską tak unikalną i fascynującą – morze wdzierające się w głąb lądu otoczone wysokimi skałami. 

2 955
Wytrawne babeczki

Wytrawne babeczki

5 5 45 min
Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

8 5 15 min
Makaron z groszku z jogurtowym sosem

Makaron z groszku z jogurtowym sosem

3 5 15 min
Błyskawiczne ciastka z płatkami kasztanowymi

Błyskawiczne ciastka z płatkami kasztanowymi

5 3 30 min
Zupa miso z makaronem konjac

Zupa miso z makaronem konjac

7 4 20 min
Smażone tofu z sezamem i makaronem gryczanym

Smażone tofu z sezamem i makaronem gryczanym

3 1 40 min
Nadziewane placki chlebowe

Nadziewane placki chlebowe

7 2 120 min
Sałatka na ciepło z makaronem jaglanym

Sałatka na ciepło z makaronem jaglanym

7 6 20 min
20 / 02 / 2018

Gruzja – niepowtarzalne smaki Kaukazu

Gruzja to kolejne państwo Zakaukazia, które zdecydowanie warto odwiedzić. Położona na styku Europy i Azji, jak każdy kraj leżący w tym rejonie ma za sobą burzliwą historię. Podbicie przez Pompejusza i włączenie do Imperium Rzymskiego (66 r. p.n.e.), przyjęcie chrześcijaństwa w 317 r. (Gruzja przyjęła chrześcijaństwo jako drugi kraj na świecie), odzyskanie niezależności, podbicie przez Persję i Imperium Osmańskie (XV – XVIII w.), krwawe stłumienie gruzińskiego powstania narodowego przez sowietów (1924 r.), przyłączenie do ZSRR. Upadek Związku Radzieckiego przyniósł Gruzji niepodległość.

4 693
07 / 02 / 2018

Azerbejdżan

Azerbejdżan (Azərbaycan), a dokładniej Republika Azerbejdżanu (Azərbaycan Republikası) , to jeden z krajów Zakaukazia. Leży na pograniczu Kaukazu i Azji Centralnej, nad Morzem Kaspijskim. Uzyskał on niepodległość w 1991 roku, wcześniej był jedną z republik Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich (ZSRR). 
Historia tego kraju jest bardzo burzliwa, co ma naturalnie odzwierciedlenie w obecnym życiu mieszkańców, ale także w ich kuchni – widać wpływy tureckie, rosyjskie, perskie.  

5 507
Delikatny pasztet drobiowy

Delikatny pasztet drobiowy

7 7 90 min
Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

6 5 90 min
Tarty z buraczkami

Tarty z buraczkami

8 4 30 min
Zupa pomidorowo-grzybowa

Zupa pomidorowo-grzybowa

9 4 0 min
08 / 12 / 2017

Kuchnia włoska - mapa smaków

Kuchnia włoska - pyszna, aromatyczna, słoneczna, znana na całym świecie. Myśląc „Włochy” czujemy zapach kawy, smak słodkich, dojrzałych pomidorów, ziół, smak pysznego wina …

Włochy kojarzą nam się głównie z przeróżnymi rodzajami makaronów z sosem, pizzą i risottem. Jednak mają do zaoferowania o wiele więcej. 

4 565
Foccacia z pomidorami i rozmarynem

Foccacia z pomidorami i rozmarynem

7 4 120 min
Pasztet z królika

Pasztet z królika

4 3 100 min
Pomarańczowe babeczki z makiem

Pomarańczowe babeczki z makiem

5 4 40 min
Ciasto daktylowe

Ciasto daktylowe

6 7 90 min
Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem

Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem

6 5 40 min
Chleb żytni z foremki

Chleb żytni z foremki

6 5 120 min
Waniliowa owsianka

Waniliowa owsianka

5 7 25 min
Tartaletki z grzybami

Tartaletki z grzybami

7 8 45 min
Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców

13 9 30 min
Koktajl na dzień dobry

Koktajl na dzień dobry

8 7 10 min
Uszka bezglutenowe

Uszka bezglutenowe

11 8 30 min
Klasyczne leczo na zimę

Klasyczne leczo na zimę

10 4 0 min
Łazanki z samopszy

Łazanki z samopszy

8 9 30 min
Pasta z makreli

Pasta z makreli

10 6 15 min
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

11 9 45 min
Grzybowa przyprawa

Grzybowa przyprawa

7 8 60 min
Jaglanka z pieczonymi śliwkami

Jaglanka z pieczonymi śliwkami

11 6 30 min
Śniadaniowe muffinki

Śniadaniowe muffinki

8 7 0 min
Bochenek z grzybami

Bochenek z grzybami

8 4 120 min
Dżem malinowy na zimno

Dżem malinowy na zimno

12 8 15 min
Zielona lazania

Zielona lazania

8 6 60 min
Placki z kabaczka

Placki z kabaczka

7 5 15 min
Kakaowa kaszka manna

Kakaowa kaszka manna

6 5 30 min
Shake bananowo-truskawkowy z gryką

Shake bananowo-truskawkowy z gryką

7 7 10 min
16 / 08 / 2017

Kuchnia japońska - najzdrowsza kuchnia świata

Kuchnia japońska jest bardzo interesująca i unikatowa. Niezwykłe, nie znane nam smaki, używanie świeżych i fermentowanych produktów czynią kuchnię japońską nieporównywalną z żadną inną. 
Japończycy pasjonują się jedzeniem i wierzą, że dzielenie się nim jest bardzo ważne. Mimo tego, że japońskie potrawy wyglądają minimalistycznie, wielką uwagę przywiązuje się do detali – wyglądu dania na talerzu, jakości składników. Poprzez odpowiednio przygotowane jedzenie wyraża się troskę o ciało i zdrowie, ale także ducha. Teoria głosząca, że „jesteśmy tym co jemy” doprowadziła do utworzenia kultury żywienia o mocnych podstawach i zdrowych zasadach.

2 443
Pomidorówka ze świeżych pomidorów

Pomidorówka ze świeżych pomidorów

9 6 40 min
Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

13 12 50 min
Kakaowe placki z jagodami

Kakaowe placki z jagodami

15 9 15 min
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

13 15 10 min
Nadziewane pizze

Nadziewane pizze

12 10 90 min
Kokosowy pudding chia

Kokosowy pudding chia

8 10 0 min
Sałatka z avokado i sardynkami

Sałatka z avokado i sardynkami

13 8 15 min
Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

9 8 15 min
Przyprawa z czarnuszką

Przyprawa z czarnuszką

11 10 10 min
Zapiekane muszle z łososiem

Zapiekane muszle z łososiem

9 9 60 min
Kotlety łososiowo-ziemniaczane

Kotlety łososiowo-ziemniaczane

10 8 30 min
Pieczone pierogi twarogowo-ziemniaczane

Pieczone pierogi twarogowo-ziemniaczane

10 6 30 min
Lody truskawkowo-waniliowe

Lody truskawkowo-waniliowe

12 5 30 min
Muffinki z sorgo

Muffinki z sorgo

14 8 45 min
Kokosowy mazurek bezglutenowy

Kokosowy mazurek bezglutenowy

14 12 45 min
Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

10 10 30 min
Naleśniki podwójnie kasztanowe

Naleśniki podwójnie kasztanowe

10 8 30 min
Gofry z płaskurki

Gofry z płaskurki

8 7 30 min
Zapiekanka bakłażanowa

Zapiekanka bakłażanowa

15 8 45 min
Risotto z fenkułem

Risotto z fenkułem

13 8 45 min
Sałatka z buraczkami i komosą

Sałatka z buraczkami i komosą

9 5 45 min
Placki z algami i kapustą

Placki z algami i kapustą

15 7 30 min
Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

13 9 40 min
Zimowa herbata pomarańczowo-waniliowa

Zimowa herbata pomarańczowo-waniliowa

11 5 10 min
Makaron z okruszkami i orzeszkami piniowymi

Makaron z okruszkami i orzeszkami piniowymi

10 6 15 min
Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli

8 4 20 min
Makaron z kremowym kurczakiem

Makaron z kremowym kurczakiem

8 4 20 min
Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

9 5 60 min
Makaron z miso i pieczarkami

Makaron z miso i pieczarkami

10 7 20 min
Chleb dyniowy ze śliwkami

Chleb dyniowy ze śliwkami

9 7 180 min
Najprostsza zupa dyniowa

Najprostsza zupa dyniowa

13 7 50 min
Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

9 4 120 min
Placki dyniowo-twarogowe

Placki dyniowo-twarogowe

13 6 15 min
Granola z wiśniami

Granola z wiśniami

7 3 30 min
Mus mirabelkowy z wanilią

Mus mirabelkowy z wanilią

11 6 60 min
Sałatka cukiniowa

Sałatka cukiniowa

9 6 15 min
Kukurydza grillowana

Kukurydza grillowana

7 4 30 min
Sałatka z grillowanej cukini

Sałatka z grillowanej cukini

12 7 20 min
Sałatka pomidorowa z pesto

Sałatka pomidorowa z pesto

9 5 10 min
Kompot rabarbarowo-imbirowy

Kompot rabarbarowo-imbirowy

10 4 15 min
Bigos warzywny

Bigos warzywny

13 7 40 min
Bułki lekko razowe

Bułki lekko razowe

9 4 105 min
Omlet z bobem

Omlet z bobem

11 6 15 min
Koktajl truskawkowo-gryczany

Koktajl truskawkowo-gryczany

9 5 10 min
Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

9 6 20 min
Chrupiące krążki kalmarów

Chrupiące krążki kalmarów

13 10 20 min
Sezamowe szparagi

Sezamowe szparagi

9 7 15 min
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

13 8 15 min
Śledzie miodowe z oliwkami i kaparami

Śledzie miodowe z oliwkami i kaparami

9 6 20 min
Twarogowe placuszki

Twarogowe placuszki

12 8 20 min
Brownie kasztanowe

Brownie kasztanowe

29 33 0 min
Bułeczki pomarańczowo-różane

Bułeczki pomarańczowo-różane

13 8 145 min
Orzechowe blondi

Orzechowe blondi

11 8 45 min
Jajko sadzone ze szpinakiem i pieczarkami

Jajko sadzone ze szpinakiem i pieczarkami

9 8 15 min
Kokosowa jaglanka

Kokosowa jaglanka

11 7 20 min
Kremowy budyń kokosowy

Kremowy budyń kokosowy

7 5 20 min
Ciasteczka francuskie z gruszkami

Ciasteczka francuskie z gruszkami

10 9 35 min
Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

12 10 30 min
Śledzie w curry

Śledzie w curry

10 6 15 min
Czekoladki z orzechami

Czekoladki z orzechami

13 8 60 min
Placki z dorsza po tajsku

Placki z dorsza po tajsku

12 9 30 min
Prażone migdały na ostro

Prażone migdały na ostro

13 8 15 min
Tiramisu gruszkowe

Tiramisu gruszkowe

11 7 15 min
Błyskawiczne ciasto bananowe

Błyskawiczne ciasto bananowe

8 8 70 min
Wegańskie ciasteczka kukurydziane

Wegańskie ciasteczka kukurydziane

6 5 60 min
Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy

13 9 90 min
Twarogowe rogaliki

Twarogowe rogaliki

13 10 45 min
Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

12 6 45 min
Sałatka warzywna na zimę

Sałatka warzywna na zimę

12 6 90 min
Sałatka z białej rzodkwi - świetna do grillowanych potraw

Sałatka z białej rzodkwi - świetna do grillowanych potraw

8 6 15 min
Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami

9 4 60 min
Energetyczna zielona herbata

Energetyczna zielona herbata

9 4 10 min
Grillowana (wędzona) papryka - przyprawa

Grillowana (wędzona) papryka - przyprawa

9 6 120 min
Ziemniaczane kulki

Ziemniaczane kulki

10 12 20 min
Kruche ciasto wiśniowe

Kruche ciasto wiśniowe

13 6 90 min
Placki cukiniowo-ziemniaczane

Placki cukiniowo-ziemniaczane

11 8 20 min
Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

13 8 15 min
Grillowany bakłażan w pomidorach

Grillowany bakłażan w pomidorach

14 8 60 min
Smażone mięsne pierożki

Smażone mięsne pierożki

12 6 40 min
Bezglutenowe serniczki z jagodami

Bezglutenowe serniczki z jagodami

9 5 60 min
Zielone risotto

Zielone risotto

10 9 40 min
Pieczone młode ziemniaki z patelni

Pieczone młode ziemniaki z patelni

11 8 30 min
Aksamitny koktajl wiosenny

Aksamitny koktajl wiosenny

15 13 10 min
Kruche kokosowe ciastka

Kruche kokosowe ciastka

10 9 60 min
Sałatka z kiszonej kapusty

Sałatka z kiszonej kapusty

11 6 15 min
Naleśniki na słodko - najlepsze na świecie ;-)

Naleśniki na słodko - najlepsze na świecie ;-)

12 5 40 min
Ryba curry

Ryba curry

15 6 45 min
Pizza z gruszką

Pizza z gruszką

11 7 30 min
Duszona brukselka

Duszona brukselka

10 4 30 min
Rybny paprykarz

Rybny paprykarz

11 5 30 min
Pesto z rukoli

Pesto z rukoli

7 3 15 min
Błyskawiczne pączki z serka

Błyskawiczne pączki z serka

13 9 20 min
Migdałowy jabłecznik

Migdałowy jabłecznik

12 8 90 min
Sajgonki po polsku

Sajgonki po polsku

13 5 20 min
Wegańska owsianka z jabłkiem

Wegańska owsianka z jabłkiem

11 5 15 min
Kruche paluszki migdałowe

Kruche paluszki migdałowe

14 9 30 min
Pasztet drobiowy z figami i kasztanami jadalnymi

Pasztet drobiowy z figami i kasztanami jadalnymi

11 4 90 min
Ciasto  Delicja

Ciasto Delicja

9 4 90 min
Świąteczne ciasteczka

Świąteczne ciasteczka

9 5 60 min
Ajwar na zimę

Ajwar na zimę

12 4 60 min
Konfitura jagodowa z wanilią i agarem

Konfitura jagodowa z wanilią i agarem

17 10 30 min
Sałatka z fenkuła

Sałatka z fenkuła

10 6 15 min
Makaron wakame z grzybami

Makaron wakame z grzybami

10 7 15 min
Czekoladowe powidła śliwkowe

Czekoladowe powidła śliwkowe

19 8 120 min
Lody mango jogurtowe - najprostsze

Lody mango jogurtowe - najprostsze

13 6 15 min
Pieczone pomidorki koktajlowe

Pieczone pomidorki koktajlowe

11 10 40 min
Boczniaki w tempurze

Boczniaki w tempurze

12 7 20 min
Ciasto piernikowe z gruszkami

Ciasto piernikowe z gruszkami

12 7 90 min
Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

13 8 45 min
Sałatka z jeżynami

Sałatka z jeżynami

12 5 15 min
Dżem morelowo-pomarańczowy

Dżem morelowo-pomarańczowy

10 7 60 min
Kokosowy kurczak w zielonym curry

Kokosowy kurczak w zielonym curry

11 9 30 min
Jagodzianki, ciasto drożdżowe  z jagodami

Jagodzianki, ciasto drożdżowe z jagodami

13 11 120 min
Pesto z bobu

Pesto z bobu

10 6 30 min
Jogurtowy deser owocowy

Jogurtowy deser owocowy

8 5 15 min
Szaszłyki chilli z kurczaka

Szaszłyki chilli z kurczaka

14 5 180 min
Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

11 6 20 min
Truskawkowa fantazja

Truskawkowa fantazja

11 8 30 min
Sałatka z pieczonej papryki

Sałatka z pieczonej papryki

16 15 45 min
Potrawka z tofu

Potrawka z tofu

10 6 30 min
Szybkie strączkowe danie jednogarnkowe

Szybkie strączkowe danie jednogarnkowe

11 6 35 min
Sałatka z białej rzodkwi

Sałatka z białej rzodkwi

10 5 15 min
Ryba w chrupiącej kukurydzianej panierce

Ryba w chrupiącej kukurydzianej panierce

14 7 30 min
Delikatne pulpeciki z indyka

Delikatne pulpeciki z indyka

11 7 30 min
Kawior z bakłażana i papryki pieczonej

Kawior z bakłażana i papryki pieczonej

10 6 45 min
Kotlet rybno-jaglany

Kotlet rybno-jaglany

10 11 30 min
Czarna fasola po kubańsku

Czarna fasola po kubańsku

9 4 60 min
Pizza ze szpinakiem

Pizza ze szpinakiem

14 15 60 min
Czekolada z jagodami goji

Czekolada z jagodami goji

17 16 15 min
Pasta z czarnej fasoli

Pasta z czarnej fasoli

13 10 50 min
Muffinki migdałowo-jagodowe

Muffinki migdałowo-jagodowe

15 11 40 min
Paszteciki francuskie po włosku

Paszteciki francuskie po włosku

11 10 40 min
Bananowe racuszki

Bananowe racuszki

8 6 20 min
Szpinakowa sałatka z granatem

Szpinakowa sałatka z granatem

14 10 15 min
Migdałowe naleśniki

Migdałowe naleśniki

18 15 20 min
Słoneczna kanapka

Słoneczna kanapka

22 28 15 min
Zupa z warzyw z bulgurem

Zupa z warzyw z bulgurem

9 5 30 min
Tatar śledziowy

Tatar śledziowy

12 9 20 min
Makaron z łososiem

Makaron z łososiem

12 9 30 min
Warzywna zupa miso

Warzywna zupa miso

17 5 20 min
Sałatka a'la nicejska z łososiem

Sałatka a'la nicejska z łososiem

13 7 20 min
Łosoś wędzony w woku

Łosoś wędzony w woku

22 14 30 min
Szybki murzynek piernikowy

Szybki murzynek piernikowy

14 7 60 min
Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

8 4 90 min
Kurczak z orzechami nerkowca

Kurczak z orzechami nerkowca

18 8 30 min
Żeberka w pomidorach

Żeberka w pomidorach

8 6 90 min
Tartaletki z kozim serem

Tartaletki z kozim serem

14 7 40 min
Wieprzowina z kiełkami

Wieprzowina z kiełkami

8 4 20 min
Sałatka z orzechami nerkowca

Sałatka z orzechami nerkowca

18 9 20 min
Pasta z wędzonego pstrąga

Pasta z wędzonego pstrąga

14 9 20 min
Gryczane placki z grzybami

Gryczane placki z grzybami

13 8 30 min
Włoska sałatka z szynką i mozzarellą

Włoska sałatka z szynką i mozzarellą

10 5 15 min
Azjatycka sałatka z ogórkiem

Azjatycka sałatka z ogórkiem

14 9 15 min
Placki z cukinii

Placki z cukinii

19 10 20 min
Risotto warzywne z shiitake

Risotto warzywne z shiitake

19 6 40 min
Chińska sałatka curry

Chińska sałatka curry

37 21 30 min
Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony ze śliwką

15 10 90 min
Owoce pod migdałową kruszonką

Owoce pod migdałową kruszonką

14 8 30 min
Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z owocami

10 8 90 min
Owsianka na dzień dobry

Owsianka na dzień dobry

10 5 15 min
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy

10 6 90 min
Granola z ryżem preparowanym i chia

Granola z ryżem preparowanym i chia

12 7 45 min
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

16 13 30 min
Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

11 7 60 min
Dyniowe racuszki

Dyniowe racuszki

8 7 20 min
Sernik migdałowo-borówkowy

Sernik migdałowo-borówkowy

12 6 80 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Strona główna
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Nowe produkty
    • Kulinarne ABC
    • Wiemy co jemy
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Aktualności
    • Konkursy!
    • Serwis
    • Kwartalnik Gotuj w stylu eko.pl
  • Szefowie kuchni
  • Kontakt
  • FAQ / pomoc
  • Regulamin i polityka prywatności
  • Polityka plików cookie
Serwis wykreowała elastika
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

@gotujwstylueko.pl