• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniwegewedaWszystkie

Wybierz szefa kuchni:

Przeglądasz:
Wszystkie (271)
Zobacz:
Przepisy (255)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
zobacz polubione zobacz komentarze

wegeweda

"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie."
Franz-Olivier Giesbert

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w 
piękno swoich marzeń."
Eleonor Roosevelt

Otrzymano:
Przeglądasz:
Wszystkie (271)
Zobacz:
Przepisy (255)
Zobacz:
Artykuły (16)
Zobacz:
Polubione (66)
Zobacz:
Komentarze (37)
Palak Tofu - tofu w sosie szpinakowym po indyjsku

Palak Tofu - tofu w sosie szpinakowym po indyjsku

4 4 20 min
Spaghetti z ciecierzycy z kremowym sosem dyniowym

Spaghetti z ciecierzycy z kremowym sosem dyniowym

9 6 25 min
Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Pieczone kotlety z buraka i kaszy jaglanej

11 6 45 min
Pieczone warzywa z pietruszkowym pesto

Pieczone warzywa z pietruszkowym pesto

8 4 80 min
Wegańskie placki z cukinii z tzatzikami

Wegańskie placki z cukinii z tzatzikami

7 4 40 min
Wegańska tarta z duszonymi porami, szpinakiem i tofu

Wegańska tarta z duszonymi porami, szpinakiem i tofu

7 4 45 min
Gulasz grzybowy z bakłażanem

Gulasz grzybowy z bakłażanem

10 6 30 min
Carpaccio z buraka z hummusem, rukolą, granatem i orzechami włoskimi

Carpaccio z buraka z hummusem, rukolą, granatem i orzechami włoskimi

8 4 15 min
Lekka zupa z cukinii

Lekka zupa z cukinii

12 8 30 min
Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

Kasza gryczana z dynią, jarmużem i hummusem

7 3 35 min
29 / 03 / 2022

Dieta alkaliczna

 

Dieta alkaliczna, inaczej zwana także dietą zasadową lub odkwaszającą polega na spożywaniu jak największej ilości produktów spożywczych o charakterze zasadotwórczym, czyli takich, które mają na celu utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dieta zasadowa może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Oczyszcza, odtruwa, poprawia samopoczucie. Sprawdź, dlaczego możesz potrzebować diety alkalicznej, jakie są jej zasady, które produkty możesz jeść, a których powinieneś unikać.

1 722
Wegańskie lody czekoladowe

Wegańskie lody czekoladowe

5 4 5 min
Zupa tajska z makaronem konjac

Zupa tajska z makaronem konjac

8 4 30 min
Sałatka z młodych liści z truskawkami i octem balsamicznym

Sałatka z młodych liści z truskawkami i octem balsamicznym

8 5 10 min
Makaron konjac z cukinią, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Makaron konjac z cukinią, pieczarkami i mlekiem kokosowym

9 6 30 min
Sałatka koreańska

Sałatka koreańska

8 5 15 min
Krem z zielonego groszku z miętą

Krem z zielonego groszku z miętą

8 5 20 min
Pieczone bataty z komosą ryżową, jarmużem, świeżym tymiankiem i sosem czosnkowym

Pieczone bataty z komosą ryżową, jarmużem, świeżym tymiankiem i sosem czosnkowym

9 6 70 min
Sałatka włoska z sosem musztardowym

Sałatka włoska z sosem musztardowym

7 4 10 min
Sok super greenies

Sok super greenies

6 4 15 min
Sok ananasowa fantazja

Sok ananasowa fantazja

6 4 10 min
Koktajl moc antyoksydantów

Koktajl moc antyoksydantów

8 5 10 min
Koktajl oczyszczająca lemoniada melonowa

Koktajl oczyszczająca lemoniada melonowa

6 4 10 min
Koktajl słoneczny z mango

Koktajl słoneczny z mango

6 4 10 min
Shake truskawkowy

Shake truskawkowy

6 4 5 min
Sok czerwona bomba witaminowa

Sok czerwona bomba witaminowa

5 4 10 min
Sok buraczane wzmocnienie

Sok buraczane wzmocnienie

5 4 15 min
Sok zielona eksplozja

Sok zielona eksplozja

5 4 15 min
Sok cytrusowa moc orzeźwienia

Sok cytrusowa moc orzeźwienia

5 4 10 min
Włoska Caponata

Włoska Caponata

7 5 40 min
Gulasz z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną

Gulasz z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną

6 5 45 min
Indyjska zupa z soczewicy z ziemniakami

Indyjska zupa z soczewicy z ziemniakami

8 7 90 min
Wegańskie Farfalle a’la Puttanesca

Wegańskie Farfalle a’la Puttanesca

7 8 30 min
Domowe kimchi

Domowe kimchi

11 9 30 min
Wegańskie chili z papryką, fasolą, kukurydzą i kolendrą

Wegańskie chili z papryką, fasolą, kukurydzą i kolendrą

5 4 30 min
Zupa dyniowa z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym

6 5 90 min
Owsianka ze śliwką, morwą i orzechami laskowymi

Owsianka ze śliwką, morwą i orzechami laskowymi

6 5 15 min
Wrapy ze świeżą sałatką

Wrapy ze świeżą sałatką

7 5 15 min
Spaghetti ze świeżymi pomidorami, szpinakiem, tofu i ziołami (bez glutenu)

Spaghetti ze świeżymi pomidorami, szpinakiem, tofu i ziołami (bez glutenu)

6 5 30 min
Pieczony kalafior w sosie BBQ

Pieczony kalafior w sosie BBQ

6 4 50 min
Pieczone, aromatyczne bataty ze śródziemnomorską sałatką

Pieczone, aromatyczne bataty ze śródziemnomorską sałatką

4 3 60 min
Pieczone warzywa z pieczarkami

Pieczone warzywa z pieczarkami

5 4 60 min
Kotleciki jaglano-pieczarkowe z mizerią i ziemniakami

Kotleciki jaglano-pieczarkowe z mizerią i ziemniakami

5 4 50 min
Deser czekoladowy

Deser czekoladowy

7 6 25 min
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pomidorami z sosem czosnkowym

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną i pomidorami z sosem czosnkowym

7 6 85 min
Surowy deser czekoladowy

Surowy deser czekoladowy

5 5 5 min
Buddha bowl

Buddha bowl

5 4 40 min
Słoneczne, bezglutenowe fusilli z brokułem, żurawiną i migdałami

Słoneczne, bezglutenowe fusilli z brokułem, żurawiną i migdałami

6 6 25 min
Pieczone ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

Pieczone ziemniaki w mundurkach z tymiankiem

5 4 70 min
Kolorowe kanapki z cukinii

Kolorowe kanapki z cukinii

4 4 15 min
Coquillettes z zielonym pesto

Coquillettes z zielonym pesto

6 5 20 min
Lekka sałatka ze szpinaku z wegańską fetą

Lekka sałatka ze szpinaku z wegańską fetą

6 5 10 min
Kasza jaglana z papryką, bakłażanem i pomidorami

Kasza jaglana z papryką, bakłażanem i pomidorami

6 5 30 min
Salsa ananasowa

Salsa ananasowa

6 5 15 min
Grillowane szparagi i pieczarki z sałatką z pomidorów

Grillowane szparagi i pieczarki z sałatką z pomidorów

6 5 30 min
Twarożek z tofu

Twarożek z tofu

13 9 15 min
Tapenada

Tapenada

8 7 10 min
Pieczarkowa pasta do kanapek

Pieczarkowa pasta do kanapek

6 5 35 min
Pesto z bazylii, natki pietruszki i czosnku

Pesto z bazylii, natki pietruszki i czosnku

8 7 10 min
Pasta z pieczonych pomidorów, papryki i czosnku

Pasta z pieczonych pomidorów, papryki i czosnku

8 8 45 min
Pasta z ciecierzycy, awokado i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy, awokado i suszonych pomidorów

7 6 10 min
Pasta a’la rybna

Pasta a’la rybna

11 9 15 min
Baba Ganoush

Baba Ganoush

10 10 45 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

8 10 180 min
Spaghetti bolognese z jednej michy

Spaghetti bolognese z jednej michy

10 9 45 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

12 11 25 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

10 8 60 min
Hummus buraczkowy

Hummus buraczkowy

12 10 10 min
Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

Wrapy z guacamole, pesto i warzywami

10 10 25 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

12 10 30 min
Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

Chrupiące kąski z tofu z sosem BBQ

10 8 50 min
Koktajl pomidorowy z chili

Koktajl pomidorowy z chili

10 9 10 min
Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

Roladki z grillowanej cukinii z pastą ze słonecznika i suszonych pomidorów

13 12 50 min
Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

Tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów

12 10 45 min
Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

Leczo - Dieta dr Dąbrowskiej

9 10 35 min
Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

Gęsta zupa pomidorowo-warzywna z makaronem z cukinii - Dieta dr Dąbrowskiej

9 11 0 min
Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

Jabłka duszone z jagodami, cynamonem i goździkami - Dieta dr Dąbrowskiej

8 8 15 min
Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

Zapiekanka z cukinii i bakłażana po prowansalsku - Dieta dr Dąbrowskiej

9 11 60 min
Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

Zakwas z buraków - Dieta dr Dąbrowskiej

7 9 15 min
Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

Frytki z dyni - Dieta dr Dąbrowskiej

8 8 30 min
Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

Bigos z kiszonej kapusty - Dieta dr Dąbrowskiej

8 9 40 min
15 / 07 / 2020

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej cz. II- przykładowe menu i wychodzenie z postu

Jesień to idealny czas, aby oczyścić organizm z dietą dr Ewy Dąbrowskiej.

To właśnie okres wiosny i jesieni jest najbardziej polecany przez autorkę diety jako najlepszy czas na przeprowadzenie postu warzywno-owocowego. Wczesna jesień obfituje w warzywa i owoce, jak cukinia, ogórki, kabaczek, pomidory, kalafior, dynia, czy jabłka, które stanowią podstawę żywienia podczas diety. Dzięki jedzeniu sezonowych i lokalnych produktów, czyli takich które rosną w naszej szerokości geograficznej, dostosowujemy się do naturalnego rytmu natury i dostarczamy sobie najlepszych i najbardziej w danym czasie potrzebnych dla organizmu witamin.

2 22054
Płatki owsiane w słoiku - Matcha

Płatki owsiane w słoiku - Matcha

12 11 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

Płatki owsiane w słoiku – Marchewkowe ciastko

13 10 10 min
Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

Płatki owsiane w słoiku - Mocha Coffee

13 9 10 min
Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

Płatki owsiane w słoiku - Mango lassi

13 9 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Letni las

Płatki owsiane w słoiku – Letni las

13 9 0 min
Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

Płatki owsiane w słoiku – Pinacolada

12 9 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

Płatki owsiane w słoiku – Truskawka z migdałem

13 9 10 min
Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

Płatki owsiane w słoiku – Orzeźwiająca Lemoniada

12 8 10 min
Płatki owsiane w słoiku - Snickers

Płatki owsiane w słoiku - Snickers

13 9 10 min
01 / 06 / 2018

9 sposobów na płatki owsiane w słoiku

Płatki owsiane w słoiku – zdrowe, szybkie, nie wymagające gotowania śniadanie na zabiegane poranki. Przygotuj płatki owsiane w słoiku na swój ulubiony sposób i ciesz się pożywnym śniadaniem, które pobudzi Cię do działania o poranku.

 
5 13966
Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

Szpinak z czosnkiem i pomidorami na ciepło - Dieta dr Dąbrowskiej

13 11 10 min
Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

Surówka z kapusty pekińskiej - Dieta dr Dąbrowskiej

9 11 10 min
Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

Surówka – bomba witaminowa - Dieta dr Dąbrowskiej

11 10 10 min
Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

Spaghetti pomidorowe z cukinii z papryką i ziołami - Dieta dr Dąbrowskiej

11 8 15 min
Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

Sałatka jarzynowa z majonezem z kalafiora - Dieta dr Dąbrowskiej

10 8 40 min
Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

Krem z pieczonej papryki - Dieta dr Dąbrowskiej

11 9 75 min
Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami  - Dieta dr Dąbrowskiej

Krem z cukinii i białych warzyw z dyniowymi grzankami - Dieta dr Dąbrowskiej

11 9 75 min
Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

Kalafiornica z pomidorami - Dieta dr Dąbrowskiej

10 8 15 min
28 / 05 / 2020

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

O diecie dr Ewy Dąbrowskiej słyszał już chyba niemal każdy. Coraz głośniej o diecie w mediach, coraz więcej gwiazd i celebrytów chwali się efektami przeprowadzonego postu. Nie każdy jednak wie, czym tak naprawdę jest dieta dr Dąbrowskiej, jakie są jej główne założenia i jak prawidłowo ją zastosować.

Kim jest dr Ewa Dąbrowska

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest nową modą, ani kolejną cud dietą ułatwiającą zgubić  zbędne kilogramy. Dieta, a raczej post leczniczy dr Dąbrowskiej ma swoje źródło już w latach 80. Wtedy to lekarz kliniczny Ewa Dąbrowska, po wieloletnich doświadczeniach zdobywanych podczas pracy w szpitalu oraz obserwacjach swoich pacjentów po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym, opracowała swój niekonwencjonalny sposób leczenia chorób przewlekłych.

1 2345
10 / 01 / 2020

Co weganie jedzą zimą?

Co weganie jedzą zimą?

Dieta wegańska staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Miłośników roślinnego odżywiania przybywa nie tylko wśród młodych ludzi. Na ten styl życia decydują się także osoby dojrzałe i starsze. Za główną przyczynę tej decyzji uznaje się powody zdrowotne, ale coraz częściej także względy etyczne i ekologiczne. O ile wiosną i latem dieta wegańska wydaje się miłą odskocznią od ciężkiego, zimowego jedzenia, a natura obdarza nas w tym okresie bogactwem roślinnym pokarmów, tak jesienią i zimą weganizm może okazać się nieco trudniejszy. Wiele osób obawia się utraty odporności organizmu, wychłodzenia, braku sił witalnych. Pojawiają się pytania, czy uda się dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii i białka. Co jeść, aby przetrwać zimę na diecie wegańskiej? 

1 1848
Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

Zapiekanka z ziemniaków i brokuła z sosem z nerkowców

12 9 25 min
Wegańskie Mac and Cheese

Wegańskie Mac and Cheese

11 9 30 min
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

13 10 50 min
Orientalna quinoa z warzywami

Orientalna quinoa z warzywami

14 8 30 min
Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

Krem dyniowo-marchewkowy z pomarańczą i grzankami

12 9 40 min
Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

Dynia faszerowana kaszą jaglaną i tofu

11 8 60 min
Dhal z soczewicy

Dhal z soczewicy

10 9 30 min
Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami i sałatka owocowa

15 11 15 min
01 / 09 / 2021

Zdrowo do szkoły - drugie śniadanie na 5

Powrót do szkoły to nie tylko wyzwanie dla dziecka, ale także dla rodziców planujących posiłki swojej pociechy na czas pobytu w szkole. 

Co włożyć swojemu dziecku do plecaka na przekąskę, czy drugie śniadanie tak, by nie było głodne, a jego dieta była zbilansowana i różnorodna?

Od września ruszmy  ZDROWO DO SZKOŁY!

 

Oto 5 drugich śniadań na 5+:

1. Poniedziałek - Kanapka z humusem i warzywami
2. Wtorek - Naleśniki z serkiem i owocami
3. Środa - Frytki z dyni i muffiny z borówkami
4. Czwartek - Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy
5. Piątek - Jogurtowa owsianka i raw batoniki

Zdrowe i smaczne, wegetariańskie i pełnowartościowe.

1 2278
Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

Masala z bakłażanem, kalafiorem i ryżem jaśminowym i lekka, zielona sałatka.

14 8 25 min
Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

Wegańskie sushi z marchewką, a’la łosoś, z tofu i warzywami oraz sałatka Wakame

16 10 45 min
Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

Sałatka z kaszy jaglanej z miętą, papryką, ogórkiem i awokado oraz zupa ogórkowa

12 7 50 min
Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

Red curry z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym oraz ostra sałatka z ogórka

12 7 25 min
Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

Penne ziołowe i gęsta zupa pomidora z makaronem z cukinii

13 9 30 min
Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

Jogurtowa owsianka w słoiku z owocami i raw batoniki z daktyli i kakao

11 6 10 min
Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

Kotleciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy, kalafior i fasolka z czosnkiem

13 9 40 min
Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

Aromatyczne frytki z dyni i pełnoziarniste muffiny z borówkami

12 8 60 min
Naleśniki z serkiem i owocami

Naleśniki z serkiem i owocami

12 8 30 min
Klasyczna kanapka z pomidorowym hummusem i warzywami

Klasyczna kanapka z pomidorowym hummusem i warzywami

15 11 10 min
18 / 09 / 2019

Zdrowo do pracy - 5 wegańskich lunchów z pięciu kuchni świata

Słowem lunch określa się z angielskiego szybki, lekki posiłek spożywany w trakcie krótkiej przerwy obiadowej w pracy, najczęściej w godzinach 10-13. Według definicji jest to posiłek jednodaniowy serwowany bez zupy, a także bez przystawki. Coraz częściej jednak lunch staje się głównym posiłkiem, który spożywamy w trakcie dnia.

Oto 5 przykładowych wegańskich propozycji lunchowych do pracy z 5 różnych stron świat

ZDROWO DO PRACY

1. Poniedziałek po włosku

2. Wtorek po tajsku

3. Środa po polsku

4. Czwartek po japońsku

5. Piątek po indyjsku

 

0 1383
Sałatka grecka z wegańską fetą

Sałatka grecka z wegańską fetą

9 8 15 min
Wegański a’la Cezar

Wegański a’la Cezar

10 9 30 min
Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

Orzeźwiająca sałata ze śmietaną

10 8 10 min
Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

13 10 70 min
Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

Sałatka z kaszy jaglanej, szpinaku i suszonych pomidorów

10 8 25 min
Sałatka włoska

Sałatka włoska

10 8 20 min
Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

Sałatka z jarmużu, batata i cieciorki z sosem miętowo-kolendrowym

10 11 40 min
Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

Sałatka z roszponki, mango i awokado z sosem mango

10 9 10 min
Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

Słoneczna sałatka z rukoli, pomarańczy i granata

10 7 15 min
Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

10 8 30 min
Mango lassi

Mango lassi

13 10 10 min
Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

Wegański, puszysty omlet z jabłkiem

12 9 15 min
Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu

10 9 15 min
Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

Jaglanka z jabłkiem, bananem i cynamonem

13 13 15 min
Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

Egzotyczne jogurtowo-owsiane śniadanie w słoiku

12 10 15 min
Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

Smoothie z jarmużu, banana i mango z mlekiem migdałowym

11 8 20 min
Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

Orkiszowe tosty z pastą bezjajeczną i warzywami

9 5 20 min
Migdałowa owsianka z malinami

Migdałowa owsianka z malinami

10 7 10 min
17 / 01 / 2019

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków)

Wczesną wiosną świat budzi się do życia. Po długiej, chłodnej zimie przychodzi czas radości, rozkwitu i słońca. Z utęsknieniem czekamy na ciepłe dni, piękne dojrzałe owoce i smaczne warzywa. Pojawiają się pierwsze młode rzodkiewki, sałata, marchew, soczysta natka pietruszki. Na ukochane wiosenno-letnie owoce trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale cały czas możemy cieszyć się owocami egzotycznymi, czy polskimi jabłkami. Korzystajmy, bo za chwilę sezon na te owoce w Polsce minie i będziemy musieli czekać na nie, aż do jesieni. Pamiętajcie, że zawsze możecie wzbogacić swój jadłospis warzywami i owocami mrożonymi, na które akurat nie ma sezonu. Zachowują większość witamin i składników mineralnych i są zawsze pod ręką. 

0 1841
16 / 03 / 2021

Herbaty, herbatki

Dzisiaj 15 grudnia, to dzień wszystkich herbat i herbatek, w sam raz bo:

Jesień i zima to okres w roku, kiedy większość wieczorów spędzamy w domu przy dobrym filmie, książce, smacznej kolacji. Gdy za oknem plucha i zawierucha, a my czujemy się przemarznięci lub osłabieni, wzmocnijmy się rozgrzewającą herbatą. Poniżej 3 pomysły na smaczne, zimowe herbatki, które na pewno poprawią Ci nastrój i pozytywnie wpłyną na Twoje samopoczucie. 

Dowiesz się również w jakiej temperaturze i jak długo zaparzać poszczególne herbaty. 

0 1848
Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

Korzenna herbatka zielona z pomarańczą

15 12 15 min
Masala Chai

Masala Chai

13 8 15 min
Masala z kalafiora i cieciorki

Masala z kalafiora i cieciorki

15 10 30 min
Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

Muszle ze szpinakiem, tofu i suszonymi pomidorami

14 10 30 min
Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

Czerwony ryż smażony z zielonym groszkiem

12 9 30 min
Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

Krem z cukinii, marchwi i ziemniaków

11 10 0 min
Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

12 7 40 min
Gulasz węgierski z boczniakami

Gulasz węgierski z boczniakami

14 11 45 min
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną w pomidorach

11 7 60 min
Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

Zapiekanka z cukinii i kaszy gryczanej

13 10 50 min
Hummus

Hummus

14 9 30 min
Kaszotto buraczane

Kaszotto buraczane

16 12 30 min
21 / 08 / 2018

Śniadania wegańskie na tydzień (7 wegańskich poranków na bogato)

Dietetycy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje siłę na cały dzień i reguluje układ trawienny. Powinien być zdrowy, pożywny i dostarczać porządnej dawki energii. Niestety rano często jesteśmy zabiegani, spieszymy się do pracy, szkoły, by spełniać codzienne obowiązki. Zapychamy się czymkolwiek, co nawinie nam się pod rękę, wychodzimy z domu bez śniadania lub kupujemy coś niekoniecznie zdrowego na mieście, jak batonik, słodka bułka, czy napój energetyczny. Jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem i dobrą energią, rano konieczne jest rozruszanie organizmu po nocnym odpoczynku i dostarczenie sobie odpowiedniej porcji witamin, minerałów oraz błonnika, które dodadzą nam chęci do działania. Jeśli na stałe wprowadzisz poranny rytuał jedzenia śniadania, szybko zobaczysz korzyści zdrowotne dla siebie.

1 2431
21 / 08 / 2018

Niedobory witamin na dietach wegetariańskich - witamina B12 i witamina D

Diety wegetariańskie, w tym wegańskie, które opierają się na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach, owocach, warzywach, zbożach, strączkach są bogactwem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ludzie decydujący się na wegetariański styl życia, zwykle mają dużą świadomość żywieniową i na każdym kroku starają się bilansować swoją dietę tak, by była pełnowartościowa, dostarczała energii i odpowiednich ilości składników odżywczych. 

0 1254
Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

Spaghetti aglio olio z wędzonym tofu i bazylią

12 9 20 min
Faszerowane awokado

Faszerowane awokado

12 9 10 min
Tofucznica

Tofucznica

8 10 10 min
Kolorowe sorbety bez cukru

Kolorowe sorbety bez cukru

11 7 10 min
Wegańska zupa pieczarkowa

Wegańska zupa pieczarkowa

17 12 45 min
Chłodnik z pomidorów i ogórków

Chłodnik z pomidorów i ogórków

12 10 10 min
Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

Lekka zapiekanka z ziemniaków i cukinii z koperkowym jogurtem

11 8 0 min
Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

Cytrynowe muffiny gryczane z borówkami

11 8 50 min
Napój owsiany

Napój owsiany

13 9 40 min
Kokosowy deser chia z musem mango

Kokosowy deser chia z musem mango

12 14 10 min
Risotto ze szparagami i kaparami

Risotto ze szparagami i kaparami

10 7 30 min
03 / 07 / 2018

Dieta wegańska, a spór o niedobory - część I

Osób decydujących się na diety wegetariańskie lub wegańskie z każdym rokiem przybywa. Nadal jednak jest spore grono przeciwników diet bezmięsnych, którzy uważają, że odżywianie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego jest niepełnowartościowe, a nawet wyniszczające. Główne zarzuty kierowane są w stronę niedoborów białka oraz składników mineralnych takich, jak żelazo, czy wapń. Dzięki oficjalnym badaniom naukowym z zakresu medycyny żywienia, wiemy już, że takie przekonanie to mit.

0 1316
Curry z kalafiorem i bakłażanem

Curry z kalafiorem i bakłażanem

15 14 40 min
Jaglanka z malinami

Jaglanka z malinami

14 9 15 min
Gulasz afrykański

Gulasz afrykański

18 16 40 min
Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

Letnia, truskawkowa owsianka z owocami

13 10 10 min
06 / 06 / 2018

Fasola kolorowa i zdrowa

Fasola to rodzaj roślin jednorocznych lub bylin. Owocami fasoli są strąki, w których mieści się od kilku do kilkunastu nasion. Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Wiele źródeł wskazuje na bardzo stare pochodzenie fasoli. Podobno ta roślina strączkowa była jednym z głównych przysmaków starożytnych Majów, Inków i Azteków. Fasolę znali także Chińczycy i mieszkańcy Indii.  W Polsce zaczęła być uprawiana dopiero w XVIII wieku. Mieszkańcy ziem polskich tamtego okresu cenili jednak bardziej inne warzywa strączkowe takie, jak bób i groch.

Fasola nazywana jest mięsem wegetarian z powodu dużej zawartości roślinnego białka i składników mineralnych.

1 3425
Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

Młoda kapusta w pomidorach z czerwoną soczewicą

15 12 40 min
Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

Najłatwiejszy sorbet truskawkowy bez dodatku cukru

12 7 10 min
Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

Zupa botwinkowa z mlekiem kokosowym

14 11 45 min
Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

17 11 15 min
Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

Kokosowo-cytrynowe spaghetti z nutą kolendry

14 12 20 min
16 / 05 / 2018

Rabarbar - kwaśny wiosenny smakołyk

Dietetycy twierdzą, że najzdrowsza dieta to taka, której podstawę stanowią produkty sezonowe i lokalne. Choć w naszej szerokości geograficznej zima nie do końca sprzyja takiemu odżywianiu, to lato obfituje w różnorodność warzyw i owoców, dzięki którym możemy nadrobić zimowe zaległości. Wczesną wiosną możemy kupić rabarbar. Jest łatwo dostępny i stosunkowo tani. Używamy go jako składnika ciast, kompotów, konfitur, choć rabarbar można jeść także na surowo. Przez jego kwaśny smak i sposób wykorzystania bardziej kojarzy nam się z owocem, a jednak rabarbar to warzywo, inaczej zwane rzewieniem.

2 2529
Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

Pesto pietruszkowo-bazyliowe na kanapki

13 11 10 min
Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

Pełnoziarnisty placek z rabarbarem

14 10 50 min
Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

Owoce leśne pod kokosowo-migdałową kruszonką

15 10 0 min
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, borówkami i cynamonową posypką

17 10 120 min
07 / 05 / 2018

Olej kokosowy. Bezsensowna Eko moda, czy przepis na zdrowie?

Olej kokosowy zyskał ostatnio ogromną popularność. Zwolennicy zdrowego stylu życia przekonani są o jego cudownych właściwościach. Stosują go w celach kulinarnych, kosmetycznych oraz zdrowotnych. Tłuszcz ten jeszcze kilka lat temu był towarem ekskluzywnym i raczej trudno dostępnym. W tej chwili olej kokosowy można znaleźć na półkach nieomalże wszystkich sklepów. Naukowcy i dietetycy jednak ostrzegają, że ludzie dali się ponieść zgubnej ekomodzie, która niekoniecznie służy ich zdrowiu.

3 1880
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

16 9 10 min
Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

Pieczarki faszerowane pastą słonecznikową

20 11 75 min
Kokosanki zero waste

Kokosanki zero waste

14 11 20 min
Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

Jaglanka z rabarbarem i orzechami włoskimi

12 13 15 min
Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

Pomidorowe spaghetti ze szparagami, bazylią i miętą

14 9 30 min
Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

Sałatka z makaronu sojowego z karmelizowaną marchewką, papryką i szparagami

15 12 30 min
Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

Pieczone bataty z sosem miętowo-kolendrowym

15 12 30 min
Napój izotoniczny

Napój izotoniczny

11 9 10 min
04 / 04 / 2018

Smoothie vs soki

Sok vs smoothie. Czym się różnią? Co jest zdrowsze?

Zdrowie z roślin
Rośliny są najbardziej odżywczymi pokarmami, jakie spożywamy. Owoce, warzywa i zielenina to bogactwo przeciwutleniaczy, takich jak witaminy A, C, E oraz minerałów: żelaza, potasu, wapnia, magnezu. Mają też bardzo dużo błonnika, który wpływa korzystnie na cały układ pokarmowy. Rośliny zawierają tysiące ważnych dla zdrowia substancji, które pomagają zachować zdrowie i walczyć z chorobami. Dieta ma wpływ na całe nasze życie, dlatego bardzo ważne jest, aby każdego dnia dostarczać sobie odpowiednią ilość pokarmów roślinnych. Zalecana dawka owoców i warzyw to 5-9 porcji dziennie. Picie soków lub smoothies to jeden z najłatwiejszych i najbardziej efektywnych sposobów wzbogacenia swojego jadłospisu w dobroczynne związki odżywcze pochodzące z roślin.
3 2276
Majonez ze słonecznika

Majonez ze słonecznika

14 11 10 min
Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

Spaghetti z klopsikami z wędzonego tofu

13 12 40 min
Domowe nachosy

Domowe nachosy

14 20 60 min
Paprykowy ryż basmati

Paprykowy ryż basmati

14 10 30 min
Omlet konopny na bogato

Omlet konopny na bogato

13 11 20 min
Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

Kasza pęczak z wędzonym tofu, suszonym pomidorem i rukolą

14 12 30 min
Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

Chleb z niepalonej kaszy gryczanej, bez mąki

16 14 60 min
Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

Kremowy serek z nerkowców z tymiankiem

12 14 10 min
Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

Brązowy ryż po karaibsku z ananasem i mlekiem kokosowym

18 17 30 min
Zimowa owsianka

Zimowa owsianka

14 13 10 min
Wege rosół

Wege rosół

17 13 180 min
Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

Kluski śląskie z batatów z sosem pieczarkowo-koperkowym

12 15 60 min
Kawa zimowa

Kawa zimowa

15 16 10 min
Wegańska zupa ogórkowa

Wegańska zupa ogórkowa

13 12 45 min
Wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy

14 13 20 min
Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

Bardzo czekoladowa tarta z owocami granatu (bez pieczenia, bez cukru, mąki i mleka)

16 13 40 min
Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

Wegańskie urodzinowe babeczki bananowe

13 12 30 min
Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

Makaron gryczany z brokułem, sosem pomidorowym i słonecznikiem

13 12 35 min
Ziemniaki hasselback

Ziemniaki hasselback

14 16 50 min
Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

Wegański, pełnoziarnisty omlet z jabłkami

12 11 15 min
Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku

16 16 25 min
Krupnik wegański

Krupnik wegański

15 13 70 min
Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

Pasztet z kaszy jaglanej, grzybów i soczewicy

20 15 95 min
Sałatka niemiecka

Sałatka niemiecka

15 12 25 min
Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

Makaron kukurydziany z surowym sosem z awokado, bazylii, czosnku i suszonych pomidorów

16 13 15 min
Makowiec bez pieczenia

Makowiec bez pieczenia

17 15 60 min
Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

19 18 80 min
Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

19 19 30 min
Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

Spaghetti z brokułem i zielonym groszkiem

14 11 20 min
Ciastka digestive

Ciastka digestive

14 12 30 min
Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

Curry z dyni z ciecierzycą, szpinakiem i sokiem z pomarańczy

14 13 40 min
Pasztet z warzyw z rosołu

Pasztet z warzyw z rosołu

14 9 90 min
Pasta z pieczonej papryki i marchwi

Pasta z pieczonej papryki i marchwi

13 11 50 min
Falafel

Falafel

16 19 25 min
Grzanki do zupy

Grzanki do zupy

18 17 10 min
Feta z tofu

Feta z tofu

17 16 10 min
Tajska zupa kokosowa

Tajska zupa kokosowa

16 17 0 min
Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

Puszyste, pełnoziarniste placki z jabłkami

18 16 0 min
Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

Dynia pieczona w marynacie z czosnku, wędzonej papryki i garam masala

12 14 50 min
Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

Wegańska pizza obfitości na orkiszowym spodzie

18 19 90 min
Hummus najlepszy

Hummus najlepszy

17 18 5 min
Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

Żytnie gnocchi dyniowe z sosem pieczarkowyn

16 12 30 min
Wegańskie, indyjskie chlebki naan

Wegańskie, indyjskie chlebki naan

19 15 80 min
Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

17 16 20 min
Zwyczajna i najlepsza szarlotka

Zwyczajna i najlepsza szarlotka

19 16 90 min
Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

17 16 30 min
Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

Poranny detoks, czyli zielony, oczyszczający koktalj

13 9 20 min
Jesienna jaglanka

Jesienna jaglanka

17 13 20 min
Brownie z fasoli i bananów

Brownie z fasoli i bananów

18 16 55 min
Leczo z papryki, cukinii i dyni

Leczo z papryki, cukinii i dyni

17 17 35 min
Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

15 14 10 min
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, z cukinią i marchewką

17 17 30 min
Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

Orientalne, ciecierzycowe kotleciki z dyni i komosy ryżowej (wegańskie i bezglutenowe)

19 15 40 min
Budyń morelowy

Budyń morelowy

15 13 20 min
Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

Wegańskie, bezglutenowe spaghetti bolognese

13 19 20 min
Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

16 17 40 min
Zupa pomidorowa, jak u mamy

Zupa pomidorowa, jak u mamy

16 17 20 min
Majonez sojowy

Majonez sojowy

16 15 10 min
Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

Zapiekanka ratatouille pod wegańskim beszamelem

18 16 40 min
Wegańskie placki bananowo-gryczane

Wegańskie placki bananowo-gryczane

16 15 20 min
Wegański twarożek (bezmleczny)

Wegański twarożek (bezmleczny)

18 13 15 min
Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

Fasolka szparagowa w sosie curry z brązowym ryżem, płatkami migdałów i czarnym sezamem

19 15 30 min
Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy

19 16 0 min
Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

Tarta z morelami i migdałami na kruchym, grubym, orkiszowym spodzie

19 17 0 min
Łódeczki  z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

Łódeczki z sałaty rzymskiej, z wędzonym tofu i sosem musztardowo-kolendrowym

17 14 10 min
Domowa granola

Domowa granola

14 10 35 min
Drożdżowy chlebek żytni

Drożdżowy chlebek żytni

14 13 120 min
Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

16 14 20 min
Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

Sałatka z pieczonych, młodych ziemniaków z ogórkami, rzodkiewką i majonezem z awokado

17 17 50 min
Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

Lekka sałatka z roszponki, arbuza, malin i ogórka

19 18 5 min
Ostra zupa meksykańska

Ostra zupa meksykańska

17 18 30 min
Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

Bazyliowo-miętowa pasta z bobu

17 19 10 min
Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

Najlepsze burgery z czerwonej fasoli

16 13 40 min
Zupa jarzynowa z młodych warzyw

Zupa jarzynowa z młodych warzyw

17 13 45 min
Malinowe serniczki w słoiczkach

Malinowe serniczki w słoiczkach

19 16 10 min
Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

23 13 35 min
Sos ze świeżych, leśnych grzybów

Sos ze świeżych, leśnych grzybów

25 23 20 min
Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

20 17 30 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).