Herbaty i napoje rozgrzewające
gotujwstylueko.plGdy nadchodzą deszczowe, mroźne wieczory od razu bez wahania sięgamy po koc i kubek rozgrzewającej herbaty. Aromatyczna herbata, bogata w wiele nut smakowych nie tylko umili nam chłodne dni, ale również wzmocni nasz organizm i pomoże w walce z przeziębieniem. Odpowiednio skomponowane herbaty zawierają wiele właściwości prozdrowotnych, m.in.:
• rozgrzewają, a ponadto działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
• poprawiają trawienie,
• poprawiają odporność organizmu,
• działają antyseptycznie i napotnie,
• pomagają w odkrztuszaniu i ułatwiają oddychanie.
Herbaty rozgrzewające są bardzo proste w przygotowaniu, jednak nie możemy zapominać o tym, aby skomponować je w taki sposób, aby jak najlepiej dopasować je do naszych potrzeb. Dlatego przygotowaliśmy dla Was recepturę w kilku krokach na pyszną, rozgrzewającą herbatę!
KROK 1: STWÓRZ ODPOWIEDNIĄ BAZĘ
Do przygotowania rozgrzewającej herbaty potrzebny jest składnik bazowy, mogą to być między innymi:
• herbata czarna - hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym,ułatwia trawienie, ma dobry wpływ na układ krwionośny,
• lipa - działa przeciwzapalnie i odkażająco, ma właściwości osłaniające i odkrztuśne,
• koper włoski – łagodzi zapalenia dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym, zawiera dużą ilość witaminy C, wspomagającej układ odpornościowy, działa rozkurczowo,
• rokitnik – zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, która jest odporna na działanie wysokiej temperatury, pomaga zwalczyć infekcje i drobnoustroje w organizmie,
• echinacea – zwana immunostymulatorem, ponieważ poprawia odporność organizmu, wykazuje również działanie przeciwbólowe i rozkurczowe,
• czystek – oczyszcza organizm z toksyn, działa silnie na system immunologiczny, działa przeciwzapalnie i antywirusowo.
KROK 2: WZBOGAĆ SMAK PRZYPRAWAMI
Każdą herbatę, niezależnie od tego, którą bazę wybierzecie,warto wzbogacić przyprawami, wykazującymi właściwości rozgrzewające:
• goździki – wykazują działanie antyseptyczne (działająprzeciwbólowo), oczyszczają organizm, wspomagają odporność,
• kardamon – działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, zmniejsza obrzęki błon śluzowych, wspomaga trawienie,
• imbir – pomaga w walce z bólem, oczyszcza zatoki, wspiera w walce z chorobą poprzez właściwości napotne, działa silnie przeciwzapalnie,
• cynamon – wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe,pomaga również w udrożnieniu górnych dróg oddechowych,
• rozmaryn – ogrzewa organizm i usuwa z niego nadmiar wilgoci, wykazuje właściwości antydepresyjne, zawiera też substancje wspomagające regenerację organizmu (witaminy A i C, flawonoidy, olejki).
KROK 3: DODAJ ODROBINĘ SŁODYCZY
Aby herbata nabrała przyjemnej słodyczy, dodaj zdrowy„słodzik”:
• miód – każda odmiana miodu ma właściwości prozdrowotne,miód lipowy będzie najlepszym wyborem w walce z przeziębieniem, ponieważ zawiera mnóstwo olejków i flawonoidów,pomoże też w infekcjach dróg oddechowych,
• syrop jabłkowy – prozdrowotnie działa na jelita, przez co wspomaga odporność organizmu, wykazuje właściwości przeciwzapalne, co ciekawe działa przeciwalergicznie!(działa hamująco na wydzielanie histaminy),
• sok z czarnego bzu - zawiera dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto sterole i olejki, dlatego też wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe,
• ksylitol – pomaga w usuwaniu bakterii w jamie ustnej,przez co chroni również przed zapaleniem ucha, prozdrowotnie wpływa na układ trawienny.
KROK 4: NIE ZAPOMNIJ O WITAMINACH
Witaminy to również nieodzowny składnik każdej herbatki rozgrzewającej! Możemy wybierać z przeróżnych owoców:
• cytryna – bogata w witaminy wspomagające utrzymanie dobrej odporności organizmu (witamina C, rutyna), wykazuje właściwości bakteriobójcze,
• pomarańcza – bogata w witaminę C, ale również w olejki i flawonoidy, które pomogą w walce z przeziębieniem,wykorzystać można zarówno jej miąższ, jak i świeżą startą,czy ususzoną skórkę,
• malina – bardzo dobry środek na gorączkę, ponieważ pobudza gruczoły potowe, pomaga w leczeniu chorób wirusowych i bakteryjnych,
• owoc dzikiej róży – posiada bardzo wysoką zawartość witaminy C, przeciwdziała infekcjom i pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
• żurawina – pomocna w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych, bogata w witaminy: C, A, B1, B2, P,
• czarna porzeczka – to bomba witaminowa, pomocna przy chorobach grypodoobnych, może zastąpić suplementy witaminy C.
KROK 5: POŁĄCZ WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Wszystkie składniki oprócz owoców i słodzików wymieszaj ze sobą i zalej wrzątkiem. Poczekaj, aż napar stanie się mocno aromatyczny i nasycony kolorem. Dopiero do wcześniej zaparzonej i lekko ostudzonej herbaty dodawaj świeże owoce, substancje słodzące, czy musy owocowe. Wysoka temperatura mogłaby zniszczyć część zawartych w nich witamin i związków.
CIEKAWOSTKA!
Do przygotowania herbaty możesz użyć również nietypowych olejków, aby wzbogacić nie tylko jej właściwości, ale również aromat i smak. Olejek z róży wzmocni organizm i doda mu witalności! Co ciekawe niewielkie ilości alkoholu, np. rumu również spowodują, że herbata będzie miała silne właściwości rozgrzewające i napotne.
Przepisy na rozgrzewające napoje znajdziesz tutaj.
Magdalena Nagler
Artykuł pochodzi z kwartalnika Gotuj w stylu eko.pl
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.