Kasztany jadalne
Barbara Strużyna
Kasztany jadalne
Bywa tak, że gotuję w kółko dania używając jednego składnika bazowego. Zwłaszcza, gdy jest to produkt nowy. Choć mąka kasztanowa i płatki są mi znane, to kasztany suszone zafascynowały mnie całkowicie. Zastanawiało mnie, co można z nich wyczarować i jak będą smakowały w potrawach. Dlaczego kasztany? Bo to bardzo odżywczy produkt, trochę obecnie zapomniany, bo wyparty przez pszenicę lub ziemniaki. W przeszłości marony stanowiły podstawę diety śródziemnomorskiej. Były jednym z trzech najbardziej cenionych produktów przez św. Hildegardę. Kasztany wspomagają i wzmacniają krążenie, pomagają chronić przed działaniem wolnych rodników, poprawiają stan skóry itd. Zalet wypływających z jedzenia kasztanów jest wiele, przepisów jak je wykorzystać też, oto niektóre z nich:.
SKŁADNIKI (1 porcja):
kasztany jadalne suszone obrane - 200 g
jaja - 5 szt.
kalafior romanesco - 1 szt.
cebula - 1 szt.
musztarda, majonez - po 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
winogrona bezpestkowe - 300 g
natka pietruszki trochę
ogórki kiszone - 6 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kasztany moczymy przez kilka godzin lub na całą noc. Odcedzamy wodę i gotujemy w świeżej ok. 30 minut. Kalafiora pozbawiamy liści i gotujemy kwiat w całości w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut. Jaja gotujemy około
6 - 7 minut. Studzimy i obieramy ze skorupek. Kasztany siekamy wybieramy pozostałości po skórce, która ma ostry smak. Kalafiora dzielimyna różyczki, możemy skroić głąba w kostkę i dodać do sałatki. Jaja, cebulę i obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Winogrona przekrajamy na dwie części. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy w misce z przyprawami (możemy zostawić kilka różyczek kalafiora i winogron do przystrojenia sałatki).
SKŁADNIKI (1 porcja):
kasztany jadalne suszone obrane - 200 g
marchew (4 sztuki) - 280 g
seler naciowy (1/2 pęku) - 260 g
cebula duża - 1 szt.
passata - 500 ml
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
przyprawa do kaczki - 1 łyżka
kurkuma, słodka czerwona papryka, sól,
pieprz - do smaku
czosnek - 2 ząbki
olej do gotowania i smażenia - trochę
natka pietruszki - 1 opakowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kasztany moczymy przez około 12 godzin w wodzie. Gotujemy w świeżej wodzie ok. 20 minut. Odsączamy i kruszymy na drobne kawałki w blenderze lub tłuczkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchew kroimy w plasterki, seler w kosteczkę, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju do smażenia, dodajemy kasztany i czosnek. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy marchew, seler i pieczarki. Dusimy, gdyby było zbyt sucho, na patelni możemy dodać trochę wrzątku. Przyprawiamy i dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy. Dusimy kilka minut. Posypujemy natką pietruszki i ewentualnie płatkami drożdżowymi.
SKŁADNIKI (1 porcja):
kasztany jadalne suszone obrane - 150 g
daktyle (11 sztuk) - 100 g
wrzątek - 1 szklanka
kakao - 5 łyżek
cukier waniliowy - 20 g
olej kokosowy - 1 łyżka
sól - 2 szczypty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Kasztany moczymy i gotujemy 20 minut lub gotujemy bez namaczania 40 minut. Odcedzamy.
KROK 2: Kasztany wrzucamy do misy blendera z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 20 WIOSNA 2022
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.