Oliwa z oliwek i oleje w najlepszym podaniu
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszDrzewa oliwne mogą żyć tysiące lat. Te rosnące w basenie Morza Śródziemnego mogą mieć nawet ponad 2000 lat. Z drewna oliwnego powstają przedmioty używane na co dzień w kuchni: miski, deski, łyżki, sztućce, moździerze. Drewno oliwne jest bardzo twarde, a co ważne nie przechodzi nieprzyjemnymi zapachami. W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie oliwy z oliwek używano do kosmetyki ciała. Pielęgnowano nią skórę, nacierano włosy oraz stanowiła bazę do perfum. W medycynie oliwa z oliwek była wykorzystywana przez Hipokratesa - ojca medycyny. Opisywał on jej korzystne działanie na funkcjonowanie żołądka.
Istnieje ponad tysiąc różnych odmian oliwek, które różnią się rozmiarem, smakiem i kształtem. Każda odmiana ma swoje unikalne właściwości, które pasują do różnych dań. Owoce oliwki nie zawsze są zielone czy czarne. Ich kolor zależy od ich dojrzałości. Wszystkie zaczynają jako zielone, a wraz z dojrzewaniem stają się ciemniejsze, wręcz czarne.
Pasta budwigowa (pasta dr. Budwig)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
chudy biały ser - 125 g
olej lniany tłoczony na zimno lub bezpośrednio - 125 g
jogurt lub kefir - 2-3 łyżki
Dodatki:
na słodko: miód, wanilia, cynamon, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie
na wytrawnie: czosnek, papryka słodka i ostra, pieprz, kurkuma, imbir, czarnuszka szczypiorek, bazylia, koperek, mięta, melisa, pokrzywa, czosneczek, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Do blendera włóż ser i olej oraz jogurt lub kefir. Miksuj przez około pięć minut. Następnie dołóż wybrany dodatek. Całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną pastę przetrzymuj w lodówce maksymalnie przez kilka dni.
Przystawka z marynowanej fety i kolorowych oliwek
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
ser feta – ok. 180g
oliwa z oliwek - 200 ml
pomidory suszone 2-3 sztuki
zielone oliwki - ok. 160g
czarne oliwki - ok. 160g
rozmaryn - trochę
papryka chili w płatkach - do smaku
Przygotowanie:
Do słoika naprzemiennie dodaj raz zielone raz czarne oliwki, pokrojone w paski suszone pomidory oraz ser feta pokrojony w kostkę. Dodaj gałązkę rozmarynu, a całość zalej oliwą aż do przykrycia.
Zupa krem z dyni z oliwą paprykową
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
dynia pokrojona w kostkę - ok. 750 g
marchew - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
bulion warzywny - 1 litr
imbir świeży - 2 cm
cebula drobno posiekana - trochę
śmietanki kokosowej - 1/4 szklanki
oliwy paprykowej - 1/4 szklanki
sól, pieprz - do smaku
płatki suszonego chili - trochę
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie wraz z imbirem, dodaj dynię, obraną i pokrojoną marchew, zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj śmietankę i koncentrat i dopraw do smaku. Podawaj z kroplą oliwy paprykowej na wierzchu. Łyżeczkę papryki suszonej słodkiej wsyp na małą patelnię wlej kilka łyżek oliwy i zagotuj. Idealna jako rozgrzewająca zupa na chłodne jesienne wieczory.
Dyniowy hummus z oliwą z oliwek
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
puree z pieczonej dyni - 1 szklanka
ciecierzyca ugotowana - 150 g
czosnek - 2 ząbki
tahini - 2 łyżki
sok z cytryny - ½ szt.
oliwy z oliwek extra virgin - 1/4 szklanki
papryka wędzona - trochę
sól - do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Podczas miksowania stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Podawaj z pieczonymi warzywami, pieczywem pita lub jako dip do świeżych warzyw.
Ciastka półkruche koperty z oliwą z powidłami przepyszne
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
mąka typ 00 lub orkiszowa typ 500 - 400 g + trochę do podsypywania
oliwa z oliwek - 90 g
proszek do pieczenia - 3 g
jajko - 2 szt.
cukier trzcinowy - 120 g
śmietana kwaśna - 2 łyżki
nadzienie:
powidła śliwkowe – ok. 300g
Przygotowanie:
Zagnieć ciasto ze składników podanych w przepisie. Rozwałkuj je na 3 mm, potnij ciasto na kwadraty. Na środku każdego z nich połóż łyżeczkę powideł. Zlep końcówki formując koperty. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego na 190 °C i piecz do 30 minut.
Oliwa aromatyzowana bazylią
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 150 ml
Składniki:
oliwa z oliwek extra virgin - 150 ml
świeża bazylia - ½ pęczka
Przygotowanie:
Zagotować szklankę wody. Liście bazylii umyć i wrzucić do gotującej się wody. Gotować 1-2 minuty. Odcedzić na sicie i odstawić do ostygnięcia. Sparzoną bazylię umieścić na ręczniczku papierowym i odcisnąć nadmiar wody. Do kielicha blendera wlać oliwę i dodać bazylię. Całość zmiksować. Przecedzić przez gęste sito i przelać do butelki. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce.
Zastosowanie: Idealna do skropienia pieczonych pomidorów, zup i sałatek. W zasadzie w ten sposób można przygotować wiele smaków np. z natką pietruszki, koprem, cebulką dymką.
Jesienna sałatka z pieczonych buraków i orzechów z suszoną śliwką z dressingiem z oliwą z oliwek
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
buraki - 4 średnie szt.
orzechy włoskie lub pekan posiekane i podprażone - 2 łyżki
rukola, szpinak baby lub mieszanka sałat - trochę
suszone śliwki węgierki - kilka sztuk
kozi ser lub feta - kawałek (opcjonalnie)
oliwa z oliwek extra virgin - 3 łyżki
ocet balsamiczny - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Buraki umyj, owiń w folię aluminiową lub włóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 1 godzinę do miękkości. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W słoiku wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Buraki, uprażone orzechy, rulolę, śliwki i ser umieść w dużej misie, polej przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.