Przekąski i zakąski
gotujwstylueko.pl
7 szybkich przepisów na każdą okoliczność.
Carpaccio z dyni z olejem arganowym
SKŁADNIKI (2 porcje):
dynia hokkaido - 1 szt.
imbir mielony - do smaku
sól morska - do smaku
chili - do smaku
olej arganowy - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dynię, najlepiej hokkaido, kroimy w grubsze
półksiężyce (najlepiej w ćwiartki jeśli dynia
jest mała), obieramy, pozbawiamy pestek i
nacieramy solą, chili i mielonym imbirem. Dynię
ustawiamy w blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i pieczemy do miękkości w 200
°C (ok. 10 - 20 min). Zostawiamy do ostygnięcia.
Upieczoną dynię kroimy w cienkie plastry
i układamy na dużym talerzu, polewamy olejem
arganowym.
SKŁADNIKI (1 porcja):
kalarepa - 1 szt.
ugotowany burak - 1 szt.
majonez ostry wegański - 1 łyżka
pieprz czarny, sól, koperek - do smaku
oliwa dobrej jakości, sok z cytryny - trochę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Kalarepę oraz gotowanego buraka
pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. Wyłożyć
na talerzyk.
KROK 2: Przykryć majonezem. My nałożyliśmy
go w postaci kilku małych kleksów, jednak
to do Was należy decyzja, jak danie będzie
wyglądało.
KROK 3: Na majonezowych kleksach umieścić
listki botwinki lub rukoli. Wierzch skropić
sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem. Wykończyć
kilkoma gałązkami koperku.
SKŁADNIKI (1 porcja):
awokado dojrzałe - 1 - 2 szt.
kolendra - do smaku
sos:
olej - 2 - 3 łyżki
kapary - 1 łyżeczka
zielony pieprz marynowany - 1 łyżeczka
papryczka chili - 1/2 szt.
cebula np. szalotka - 1/3 szt.
anchois - 1-2 szt.
sok z cytryny lub ocet winny - 1 łyżeczka
sól - do smaku
miód - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1 (SOS): Posiekaj w kosteczkę cebulę i
papryczkę, anchois rozetrzyj na papkę. Włóż
składniki do miski i wymieszaj z olejem, białym
octem winnym lub sokiem z cytryny, miodem,
kaparami i zielonym pieprzem, dopraw
solą.
KROK 2: Awokado pokrój na cieniutkie „fileciki”.
Ułóż na talerzu, polej sosem.
SKŁADNIKI (4 porcje):
papier ryżowy do spring rolls (nie do smażenia)
- 8 szt.
słodka czerwona papryka - 1/2 szt.
awokado - 1 szt.
łosoś wędzony na zimno - 100 g
mała sałata rzymska lub szpinak - 1 szt.
mała marchewka - 1 szt.
świeży ogórek - 1/2 szt.
sos:
sos sojowy, np. tamari - 3 łyżki
ocet do sushi - 1 łyżka
olej sezamowy - 1 łyżka
czosnek, drobno posiekany - 1 ząbek
miód - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Papier
ryżowy moczymy w wodzie, kładziemy na
desce, układamy na środku warzywa i rybę,
zwijamy jak tradycyjne sajgonki/krokiety. Sezam
prażymy na suchej patelni. Składniki sosu
mieszamy, dodajemy sezam, podajemy z rollsami.
Rollsy z limonkową pastą awokado, warzywami i tofu
SKŁADNIKI (2 porcje):
tortille pszenne lub kukurydziane - 2 szt.
awokado - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
sok z połowy limonki - trochę
tofu wędzone - kawałek
sól i pieprz - do smaku
świeże warzywa: papryka czerwona, żółta,
ogórek, liście sałaty lodowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Awokado oddziel od skóry i pestki. Przełóż do
miski, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę
ząbek czosnku, sok z połowy limonki, sól i
pieprz. Zmiksuj blenderem na gładko. Paprykę,
ogórki i tofu pokrój w słupki, przygotuj liście
sałaty. Tortille podgrzej na suchej patelni.
Następnie grubo i bardzo dokładnie posmaruj
tortillę pastą z awokado tak, aby brzegi się
skleiły. Następnie w odległości dwa palce od
dolnej krawędzi układaj liść sałaty, paprykę
żółtą, czerwoną, ogórka i tofu. Zwiń tortillę i
dokładnie sklej krawędzie. Pokrój pod skosem
na około 2 centymetrowe rollsy.
SKŁADNIKI (12 porcji):
papier ryżowy - 12 szt.
makaron gryczany -150 g
marchewka - 1 szt.
papryka czerwona, ogórek - po 1/2 szt.
awokado - 1 szt.
rukola, świeża mięta - po 1 garści
sos :
sok wyciśnięty z jednej cytryny
syrop klonowy - 3 łyżeczki
sos chili, sos sojowy - po 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Ogórka i marchewkę obrać, pokroić
na wąskie słupki a paprykę pokroić w wąskie
paseczki. Awokado wydrążyć i pokroić, można
skropić sokiem z cytryny. Rukolę oraz miętę
umyć i posiekać.
KROK 2: Makaron ugotować w wodzie zgodnie
z instrukcją na opakowaniu, odcedzić,
przepłukać wodą i odstawić do odsączenia.
Przygotować sos, mieszając wszystkie składniki
w miseczce.
KROK 3: Do dużej patelni wlać gorącą wodę.
Włożyć pierwszy arkusz papieru i namoczyć
przez ok. 15 sekund, po czym wyjąć na talerz.
Na środek namoczonego papieru położyć
trochę makaronu, warzyw, awokado, rukolę i
miętę i polać trochę sosem. Zwijać jak krokieta.
Posyp sezamem.
Koreczki z sera brie i pomidorków cherry
SKŁADNIKI (1 porcja):
ser brie - 1 opakowanie
pomidorki cherry - 100 g
kapusta - trochę
wykałaczki - kilka szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę kroimy na pół i kładziemy na talerzu przeciętą stroną, tak by leżała stabilnie.
Ser brie (możemy wybrać klasyczny smak albo z ulubionymi dodatkami,
np. z orzechami), kroimy w niewielkie kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na
pół (można wybrać różne rodzaje pomidorków koktajlowych np. cherry, zebra,
żółte). Na wykałaczki nabijamy kawałek sera i pomidora. Gotowy koreczek wbijamy
w kapustę. Powtarzamy tak ze wszystkimi wykałaczkami aż do wykończenia
składników.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.