Sezam w sushi
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszCzarny sezam (Sesamun indicum L.) roślina oleista występująca tylko w uprawie. Nasiona tej rośliny mają ogromne wartości odżywcze. Stasuje się je w kuchni i kosmetyce. Charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej. 70% światowej produkcji pochodzi z Azji a 26% z Afryki. Największymi producentami są Indie, Chiny oraz Birma. Czarny sezam pochodzi głównie z Tajlandii i Chin. Przygotowuje się z nich oleje, pasty. Przygotowuje ciasta, słodycze. Stanowi smaczny i zdrowy dodatek do sushi.
Wartość odżywcza:
w 100 gramach mieści się ok. 660 kalori (kcal), tłuszcze 48,4 g, białka 20,8 g, węglowodany 17,1 g, woda 4,2 g, witamina E 0.25 mg, witamina K 13.61 mg, witamina D 12,63 mg oraz spore ilości makroelementów: wapnia ok. 1100 mg (dla porównania w mleku krowim jest go 118 mg/100 g), potasu 460 mg, sodu 76,9 mg, magnezu 351 mg, mikroelementy: cynk 7.7 mg, żelazo 14,1 mg, mangan 7,8 mg, miedz 4,4 mg. Ze względu na wysoką zawartosć wapnia sezam jest wskazany dla wegan i wegetarian oraz osób unikających produktów nabiałowych.
Nasiona są dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 i omega-9), błonnika. W ich składzie znajduje się antyoksydanty: sezamol i sezaminol. Eliminują wolne rodniki z organizmu a także wspomaga proces odchudzania, odkwasza organizm.
Nasiona zawierają duże ilości tryptofanu aminokwasu, który bierze udział w syntezie melatoniny hormonu regulującego zasypianie. Ma działanie moczopędne, działa przeciwnowotworowo, pomaga w walce z trądzikiem, wspomaga układ nerwowy, zapobiega chorobom układu krążenia, pomocny w osteoporozie. W chinach uważa się, że czarny sezam opóźnia efekty starzenia. Może dlatego, że nasiona zawierają żelazo i witaminę B, a ich niedobory manifestują się siwieniem włosów, pogorszeniem słuchu oraz pogarszaniem pamięci.
Można z niego przygotować samumu przyprawę japońską
sól gomasio - sól sezamowa
10 łyżeczek czarnego sezamu
1 łyżeczki soli himalajskiej
Rozgrzać patelnię wsypać 1 łyżeczkę soli, chwilę prażymy i dodajemy nasiona sezamu. Prażymy do momentu aż poczujemy orzechowy aromat sezamu. Uwaga, aby nie przypalić ziaren bo będzie gorzkie a wartościowe kwasy tłuszczowe ulegną zniszczeniu.
Przestudzone ziarna wsypujemy do młynka do kawy krótko mielimy. Gomasio przechowujemy słoiku w ciemnym i chłodnym miejscu. Należy spożyć ją w ciągu 2 tygodni.
Przyprawiając nim potrawy zmniejszamy zużycie soli w diecie. Przyprawione potrawy smakują znakomicie. Taką przyprawą posypujemy sałatki, surówki, gotowane warzywa, ryż, kasze, mięsa.
Biochemical analysis of black and white sesame leads from China, P.J.Kanu: https://scialert.net/fulltext/?doi=ajbmb.2011.145.157&org=10
Przepisy z czarnym sezamem znajdziesz tutaj.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.