Budyniowiec bananowo-kasztanowy bez pieczenia
KatjuszenRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs Alce Nero – zima
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, kakao, pszenica
Składniki:
czekolada gorzka 75% Fair Trade bezglutenowa Alce Nero - 80 g
napój ryżowy basmati z wapniem Alce Nero - 350 ml
krem z kasztanów jadalnych Alce Nero - 1 łyżka
gotowy budyń waniliowy bez cukru - 40 g
dojrzały banan - 1 szt.
popcorn z kaszy gryczanej - do dekoracji - 1 garść
wiórki czekolady gorzkiej - do dekoracji - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Jeżeli nie posiadamy gotowego budyniu możemy go wykonać samodzielnie - używając ok. 30-40g mąki ziemniaczanej i ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią.Sposób przygotowania:
Masę przełożyć do wyłożonej papierem formy i mocno docisnąć, by spód był zwarty.
Banana, krem z kasztanów oraz pozostałe mleko zblendować, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Dodać mleko z budyniem, dokładnie wymieszać i gotować chwilę na wolnym ogniu.
Ciepły, ale nie gorący, budyń bananowo - kasztanowy wyłożyć na herbatnikowy spód.
Letni wierzch udekorować popcornem z kaszy gryczanej i wiórkami czekolady.
Włożyć do lodówki na kilka godzin - masa budyniowa stężeje, a spód nabierze idealnej konsystencji.
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.