Syrop mniszek i geranium
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
geranium (anginowiec, pelargonia pachnąca) liście - 20-30 szt.
woda - 1 litr
cytryna eko - 1-2 szt.
Dodatkowe informacje:
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego najczęściej stosujemy w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych.Syrop z mniszka lekarskiego wzmocniony działaniem geranium ma właściwościami przeciwzapalne i przeciwwirusowe, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające (mniszek).
Sposób przygotowania:
Następnie wywar odcedzić przez sito, kwiaty i liście mocno odcisnąć. Do wywaru dodać sok z cytryny oraz cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Gorący syrop wlać do butelek i zamknąć na gorąco.
Syrop z dodatkiem geranium pięknie pachnie i bardzo dobrze smakuje.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.