
Ciasto cappuccino

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajek - 8 szt.
cukier - 1 szklanka
mąka pszenna - 1,5 szklanki
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
biszkopt kokosowy:
białka - 5 szt.
cukier - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masa:
żółtka - 5 szt.
cukier - 1 szklanka
budyń - 2 szt.
kawa - 1 łyżka
mąka pszenna - 2 łyżki
mleko - 500 ml
Dodatkowe informacje:
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.Sposób przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj do masy. Wlej do wyłożonej papierem tortownicy. Piecz w 180°C przez 30–35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
Ubij pianę z 5 białek na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodaj wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką - tylko do połączenia składników. Wyłóż masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 170°C (góra-dół) przez około 20–25 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Ostudź.
W rondelku zagotuj 500 ml mleka z kawą i cukrem. W pozostałym mleku rozprowadź 5 żółtek, 2 budynie, 2 łyżki mąki i szklankę cukru. Wlej do gotującego się mleka i mieszaj aż do uzyskania gęstego budyniu. Ostudź. Masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce budyniu. Do utartego masła dodaj stopniowo ostudzony budyń. Na koniec wlej ostudzoną kawę (bez fusów).
Przełóż biszkopt masą cappuccino (na spodzie ciemny biszkopt, masa, biszkopt kokosowy, masa i biszkopt ciemny). Wierzch udekoruj i posyp wiórkami kokosowymi. Dodaj dekorację z ciastek i owoców.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.