Klopsy w sosie z kaszą bulgur
Iwona ŻuczekRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, jajka, mięso, drożdże, pszenica, wieprzowina
Składniki:
bułka pszenna - 0,5 szt.
bułka tarta - 4 łyżki
jajo - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia - 4 łyżki
woda - 3-4 szklanki
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
kasza bulgur - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Usmażone klopsiki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie sos zagęszczamy mąka rozmieszaną z odrobiną wody. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kaszę bulgur wsypać do miski, wypłukać 2-3 razy letnią wodą, odcedzić. Do garnka wlać 2 szklanki wody, zagotować, wsypać kaszę dodać 1 łyżeczkę soli, gotować ok. 7 min. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 10 min, aż kasza wchłonie pozostały płyn. Podawać z klopsikami polane sosem i ogórkiem kiszonym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.