Pizza domowa we włoskim stylu
Małgorzata cieplińskaRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: Konkurs - Włoski smak w twoim domu
Zawiera: gluten, drożdże
Składniki:
mąka pszenna - 2,5 szklanki
ciepła woda - 250 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól (płaska) - 1 łyżeczka
cukier (płaska) - 1 łyżeczka
ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Miskę z ciastem umieszczam często w lekko nagrzanym piekarniku. Ustawiam wcześniej temperaturę do 35 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i umieszczam w cieple miskę z ciastem do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto powinno potroić swoją objętość.
Po tym czasie wyjmij ciasto na blat lekko obsypany mąką i wyrabiaj kilka minut. Ciasto jest gotowe do wałkowania lub rozciągania pod pizzę. Po uformowaniu wybranego wypieku należy odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na maksymalnie 30 minut.
Po tym czasie pizzę należy posmarować passatą pomidorową i wyłożyć ulubione dodatki. Następnie piec w temp. 250 stopni C. Pod koniec pieczenia posypać ulubionym serem i dopiekać 10 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.