
Prawdziwie włoska pizza (fermentowane ciasto)

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: Konkurs - Zimowy przepis z Alce Nero
Zawiera: miody, gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka typ 00 - 300 g
woda w temp. pokojowej - 300 ml
suche drożdże - 5 g
miód - 5 g
Ciasto:
mąka typ 00 - 1250 g
woda w temp. pokojowej - 700 ml
sól morska - 40 g
szynka parmeńska - 3 plastry
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
płatki parmezanu - 1 szczypta
passata - 60 ml
semolina / kasza manna - 5 łyżek
mozzarella - 125 g
oliwa z oliwek - trochę
Dodatkowe informacje:
Z podanych składników na ciasto wychodzi 9-10 pizz - każda dla jednej osoby. Jeśli nie potrzebujesz tyle pizz, ciasto po uformowaniu kulek można zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy zostawić je w temperaturze pokojowej do lekkiego wyrośnięcia.Dodatki do pizzy można dobrać wg gustu. Można zrobić pizzę z salami i oliwkami, szynką i pieczarkami albo z samymi serami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.