Tort czekoladowo - orzechowy
lizzieRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs Alce Nero – zima
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
brązowy cukier - 300 g
kakao - 110 g
soda oczyszczona - 2,5 łyżeczki
duże jaja - 3 szt.
ekstrakt waniliowy - 3 łyżeczki
maślanka - 350 ml
roztopione masło - 165 g
olej słonecznikowy - 225 ml
masło - 270 g
cukier puder - 315 g
masło orzechowe - 450 g
amaretto - 70 ml
śmietana kremówka 36% - 120 ml
gorzka czekolada - 110 g
mleczna czekolada - 75 g
Dodatkowe informacje:
Tort schłodzić w lodówce. Wyjąć godzinę przed podaniem.Sposób przygotowania:
W sporym naczyniu umieścić jajka, wanilię, maślankę, olej, roztopione masło, cukier waniliowy i brązowy. Wymieszać rózgą kuchenną. Do mokrych składników przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec mieszania dodać wrzącą wodę.
3 formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do nich ciasto (jeśli nie mamy trzech blaszek, możemy piec jeden blat po drugim). Piec w temperaturze 170°C przez około 17 minut (bez termoobiegu) lub do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.