Jak łatwo ulepić pierogi lub pierożki?
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
KROK 1. Przygotuj ciasto na pierogi, pierożki.
Może być również z mąk bezglutenowych lub tradycyjne z orkiszu lub pszenicy:
Składniki:
mąka pszenna lub orkiszowa - 1 kg
sól - 2 łyżeczki
ok. 2 szklanki bardzo gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. W kopczyku robimy niewielkie wgłębienie, dodajemy sól. Po trochu dodając gorącą wodę zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 minut. Zagniecione odstawiamy na ok. pół godziny.
KROK 2. Przygotuj farsz np. taki:
Składniki:
kapusta kiszona - 1 kg
suszone grzyby - garść
cebula - 3 szt.
sól i pieprz do smaku
liście laurowe - 4 szt.
ziele angielskie kilka sztuk
olej rzepakowy - 3-4 łyżki
suszona śliwka - 1 szt.
Przygotowanie:
Suszone grzyby umyć, zalać wrzątkiem i odstawiać do namoczenia aż zmiękną. Następnie gotujemy je do miękkości ok 20 minut.
Kapustę opłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna i słona. Przełożyć do garnka i gotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim ok. 1-1,5 godziny. Odcedzić. Dodać wyciśnięte w dłoniach grzyby. Całość zmielić dodając śliwkę. Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulę posiekane w kostkę i dodajemy ją do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
I teraz jest już prosto:
KROK 3. Rozwałkuj ciasto na placki.
KROK 4. Na jednym placku rozłóż farsz.
KROK 5. Przykryj go drugim plackiem.
KROK 6. Wyciśnij pierogi lub pierożki spodkiem lub specjalną wycinaczką.
KROK 7. Pozostałe ciasto zagnieść i zacznij od kroku 3:)
KROK 8. Ugotuj i podawaj. Pierogi możesz zamrozić. I to jest dobre rozwiązanie na święta.
Smacznego!!!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.