Krem, mus, nutella, masło orzechowe - rozsmakuj się w zdrowych kaloriach
Magdalena Nagler - foodmaniaRozsmakuj się w zdrowych kaloriach!
Orzechy to bogactwo minerałów i witamin. Ich różnorodność nie ma końca. Orzeszki ziemne, nerkowce, orzechy włoskie, czy laskowe – każdy z nich to pierwiastek zdrowia. Są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych i działają kojąco na nasz organizm. Orzechy dzięki szerokiemu wachlarzowi odmian można dodawać do wielu dań zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.
Ale czy to ich jedyne zastosowanie?
Oczywiście nie!
Orzechy to idealna baza do stworzenia domowego masła orzechowego!
Bardzo popularne i lubiane masło orzechowe to częsty dodatek do porannych owsianek i deserów i oczywiście kanapek. Sięgając po gotowe masło orzechowe zawsze należy sprawdzić, czy w jego składzie znajdują się jedynie orzechy. Dodatki w postaci dużych ilości cukru, soli, oleju, czy polepszaczy smaków niestety sprawiają, że produkt traci na wartości i może działać ze szkodą dla naszego organizmu. Biały cukier w połączeniu z tłuszczami zawartymi w orzechach stworzy ciężkostrawną mieszankę, która w efekcie nie zostanie „spalona”. Dlatego najlepszym wyborem będzie domowe masło orzechowe.
A jak je przygotować?
Nic prostszego!
Krok 1 – Wybierz ulubione orzechy!
Masło orzechowe można przygotować z każdego rodzaju orzechów. Najbardziej popularne są orzeszki ziemne i to one są najczęstszym wyborem. Kremowe nerkowce, delikatne migdały i aromatyczne orzechy laskowe czy włoskie doskonale sprawdzą się jako baza! Wszystko zależy od Ciebie i Twoich upodobań kulinarnych. Świetnym rozwiązaniem będzie też wymieszanie różnych rodzajów orzechów i połączenie ich w pyszny krem. Pamiętaj, aby sprawdzić, czy wybrane przez Ciebie orzechy nie są zjełczałe.
Ciekawostka
Domowe „masło orzechowe” możesz przygotować również z przeróżnych ziaren bogatych w tłuszcze! Słonecznik, pestki dyni, sezam, to tylko niektóre produkty, z których może powstać wspaniały krem.
Krok 2 – Upraż je!
Kolejny krok po doborze orzechów to ich uprażenie. Uprażone orzechy zaczną wydzielać tłuszcz, dzięki czemu będzie je można łatwiej zblendować i uzyskać pożądaną konsystencję. W tym celu na suchą, rozgrzaną patelnię wysyp orzechy i lekko podpraż (często mieszając). Uwaga! Orzechy, które będą zbyt długo prażone i zostaną poddane zbyt wysokim temperaturom stracą swoje właściwości i zaczną wydzielać szkodliwe dla organizmu związki.
Uwaga!
Możesz pominąć ten krok, jeżeli posiadasz blender o dużej mocy i chcesz uzyskać jak najbardziej naturalny smak kremu. Orzechy użyte do powstania masy możesz wcześniej namoczyć a następnie uprażyć je lub nie w zależności od upodobań.
Krok 3 – Przyda się blender o dużej mocy!
Gdy mamy już kompletną mieszankę orzechów zabieramy się do blendowania! To czynność, która jest najbardziej czasochłonna podczas całego procesu przygotowania masła orzechowego. Najlepiej sprawdzi się urządzenie o dużej mocy. W trakcie blendowania dobrze jest również robić krótkie przerwy, aby nie przegrzać sprzętu i zebrać masło osiadające na ściankach naczynia. Blendujemy, aż do momentu, gdy uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Jeżeli lubisz chrupiące elementy to po zblendowaniu wmieszaj do masy pokruszone kawałki ulubionych orzechów. Orzechy możemy również zmielić w maszynce do mięsa, zostaną wtedy zmiażdżone co nada ciekawej tekstury.
Krok 4 – Podkręć smak!
Przygotowując domowe masło orzechowe możesz zaszaleć! Dodaj swoje ulubione przyprawy (imbir, kurkumę, kardamon, cynamon lub gałkę muszkatłową) aby stworzyć świąteczny krem dodaj przyprawy korzenne. Jeżeli lubisz ostre połączenia dodaj szczyptę chilli, bądź czarnego pieprzu. Jako dodatek sprawdzi się też aromatyczna wanilia. A dla amatorów czekolady najlepszym dodatkiem będzie kakao lub karob!
Krok 5 – Dodaj odrobinę słodyczy!
Lubisz masło orzechowe, ale brakuje Ci w nim odrobiny słodyczy? Do gotowego masła dodaj posiekane suszone morele, rodzynki, czy mus daktylowyi całość porządnie wymieszaj lub jeszcze raz zblenduj. Suszone owoce sprawią, że wzbogacisz swoje masło orzechowe o naturalną słodycz. Syrop klonowy, daktylowy, cukier kokosowy lub mascobado zmienią krem w słodką rozkosz, dozuj jednak rozważnie.
MASCOBADO
Krok 6 – Ciesz się naturalnym smakiem!
Tak przygotowane masło orzechowe to produkt o wielu prozdrowotnych właściwościach. Ty wybierasz jego bazę i smak. Możliwości nie ma końca!
Uwaga!
Masło orzechowe najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Tak przygotowane domowe masło orzechowe może mieć wiele zastosowań. Możesz dodać je do owocowego koktajlu, dzięki czemu dostarczysz sobie solidną dawkę energi. Dodając jedną, czy dwie łyżki masła orzechowego do ulubionego sosu sprawisz, że jego konsystencja będzie kremowa i gęsta. To też świetny dodatek do różnego rodzaju koktajli, deserów, może też stanowić zamiennik czekoladowej polewy do ciasta. Oczywiście to również ponadczasowe smarowidło do wszelkiego rodzaju kanapek. Możesz oczywiście wyjadać krem łyżeczką prosto ze słoiczka jednak pamiętaj, że taki krem, to bomba kaloryczna i wskazany jest umiar.
Spójrz do czego możesz wykorzystać orzechy i wykonany z nich krem:
Masło orzechowe w zależności od użytych orzechów ma różne właściwości, jednak zawsze łączy je jedna cecha – wspaniały smak. Śmiało możemy włączyć je do swojej diety. Oprócz tego, że daje wiele możliwości zastosowania to jest również cennym źródłem energii, która jest tak ważna dla osób aktywnych. To również bogactwo roślinnego białka oraz witamin grupy B, które cenią sobie szczególnie weganie. To produkt, który łączy w sobie niepowtarzalny smak z cennymi dla organizmu składnikami.
A oto nasze najpyszniejsze i zdrowe przepisy:
Masło orzechowe z olejem z pestek dyni
Domowe masło orzechowe słono-słodkie lub
Masło orzechowe - wytrawne:
Wegańska nutella o smaku kokosowo kawowym
i jeden z naszych pierwszych przepisów na masło orzechowe:
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.