Sylwester w przekąskach zdrowych i szybkich w wykonaniu.
Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
Sylwester w przekąskach zdrowych i szybkich w wykonaniu.
Co zjeść w Sylwestrowy wieczór, aby było szybko, zdrowo a przy tym inaczej niż na co dzień? Co będzie pasowało najbardziej do szampańskiej zabawy, a jednocześnie będzie dawało swobodę także osobom organizującym przyjęcie? A może w całym tym pomyśle ważne jest, aby wszyscy uczestniczący angażowali się w przygotowania. Myślę, że ten wspólnie spędzony czas może okazać się w przyszłości tym, co będzie wspominane i co uczyni ten specjalny wieczór wyjątkowym. Dobrym rozwiązaniem będą małe przekąski, przystawki. Lubię kiedy na talerzach znajduje się dużo różnych, niewielkich, słodkich lub słonych smakołyków. Takie „na raz”. Przekąski powinny zmieścić się w dwóch palcach w stylu finger foods, greckiego meze, włoskich antipasti czy hiszpańskich tapas. Warto przygotować coś dla osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej oraz wszystkożerców. Pamiętając o innych sprawimy, że ten wieczór bardziej zapadnie w pamięci gości. Dobrze jest wcześniej przygotować listę i zrobić zakupy lub z wyprzedzeniem zaangażować też innych uczestników w sprawy zaopatrzenia, jeśli pomysł wspólnej organizacji wam się podoba. A oto kilka pomysłów, które mam nadzieję pomogą wam i ułatwią organizację „szampańskiej’ zabawy i uczty. Do zorganizowania sylwestrowego party przydadzą się następujące produkty: pesto zielone i czerwone, suszone i świeże pomidory, marynowane grzyby, pieczarki lub boczniaki, pasty warzywne, grillowana papryka, oliwki czarne i zielone, ogórki kiszone i konserwowe, ser feta, creme fraiche lub serek śmietankowy, wędzony łosoś, sardynki w oleju, świeży ogórek, cukinie, sałaty, awokado, tofu, placki tortilla, różnego rodzaju chleby na zakwasie i bezglutenowe. Z czego bez problemu przygotujecie klika zaproponowanych poniżej przekąsek. W jednym z przepisów proponuję bliny gryczane, które świetnie smakują z wędzonym łososiem lub kawiorem (zamiast kawioru można dodać czarną soczewicę). Prawdą jest, że bliny rosną na drożdżach kilka godzin i to nie jest szybka przystawka. My ominiemy w przepisie drożdże i bliny wykonamy z proszkiem do pieczenia od ręki. Można podać także coś na ciepło. Ja zaproponuję krem na zakwasie z buraków z gwiazdkami i choinką z ciasta francuskiego. Zatem życząc wam wspaniałej zabawy sylwestrowej zobaczcie, co można przygotować z kilku składników. Zainspirujcie się moimi propozycjami i kreujcie własne smaki.
Grillowana cukinia z fetą i z oliwką nadziewaną anchois
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: 4 porcja
Składniki:
cukinia - 1-2 szt.
ser feta np. z ziołami - 1/2 opakowania
oliwki nadziewane anchois – kilka sztuk
sól i pieprz - do smaku
olej lub oliwa - trochę
szczypiorek - trochę
Przygotowanie:
Umytą i osuszoną cukinię pokroić w 1 cm krążki i oprószyć solą. Każdy krążek posmarować niewielką ilością oliwy za pomocą pędzelka. Grillować na patelni z każdej strony po 1-2 minucie. Zgrilowane krążki rozłożyć na półmisku i na środku każdego układać kawałki fety, a na wierzch oliwkę. Spiąć wykałaczką lub położyć obok patyczki. Posypać całość szczypiorkiem i zmielonym pieprzem.
Bliny gryczane z creme faiche i z łososiem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
Ciasto:
mąka gryczana jasna - 200 g
jajko - 1 szt.
cukier - 1/2 łyżeczka
sól - 1 płaska łyżeczka
napój migdałowy bez cukru lub mleko - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
Dodatki: wędzony łosoś, creme fraiche lub serek śmietankowy wymieszane z łyżeczką chrzanu, szczypiorek.
Przygotowanie:
Z podanych składników zrobić ciasto. Niewielką ilość ciasta odmierzać małą łyżeczką i smażyć na średnim ogniu małe bliny. Smażyłam bez dodatku tłuszczu. Na wysmażonych blinach układać niewielką ilość creme fraiche z chrzanem i kawałek łososia. Posypać szczypiorkiem.
Choinki z kromek chleba z pesto z pietruszki z fetą i oliwką
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
kromki chleba z ziarnami - kilka sztuk
ser feta ziołowy lub złykły - 1-2 szt.
Pesto z pietruszki:
natka z pietruszki - 1 pęczek
migdały blanszowane - 1/2 szklanki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 1/2 łyżeczki
czosnek (opcjonalnie) - 1 ząbek
oliwki - kilka sztuk
Przygotowanie:
Umytą, suchą natkę z pietruszki grubo posiekać, włożyć do malaksera z pozostałymi składnikami i zmiksować. Kromki chleba pociąć w kwadraty w trzech wielkościach pomniejszając o 1 cm każdy. Na każdy kwadrat nakładać niewielką ilość pesto, następnie kawałek fety, a na końcu choinki dodać oliwkę. Na koniec spiąć wykałaczką lub patyczkiem.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
buraki gotowane na parze - 2 opakowania
pieczarki różnej wielkości - 300 - 500 g
sos tamari - 50 ml
olej - 2-3 łyżki
sezam - garść
zakwas z buraków - 1 szklanka
czosnek - 2 ząbki
ziele angielskie - 3 ziarna
pestki dyni - trochę
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki
imbir - świeży 2 cm
sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Buraki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, ziele, imbir, a następnie buraki. Zalać wodą do wysokości warzyw, dodać sól. Gotować 5 minut. Wlać zakwas i zagotować. Dodać pieprz oraz cynamon i miksować na krem. Przelać do szklaneczek i dekorować pestkami dyni. Umyj pieczarki i osusz ręcznikiem papierowym. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i zrumień pieczarki, a na koniec wlej sos tamari i smaż krótko do odparowania sosu. Podawaj z pieczarkami nadzianymi warstwowo na wykałaczki tworząc choinkę. Posyp np. sezamem.
Krem z awokado z natką pietruszki
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
awokado dojrzałe - 2 szt.
ser feta - 1 szt.
jeśli werja wegańska: masło migdałowe lub tahiny - 2 łyżki
sok z cytryny - 1-2 łyżka
czosnek - 1 ząbek (opcjonalnie)
pieprz - do smaku
natka z pietruszki - 1 garść
grzanki z chleba
Przygotowanie:
Awokado i fetę umieścić w blenderze i zmiksować na krem na koniec dodać drobno posiekaną natkę. Krem można przygotować dla wegan dodając do awokado pastę z sezamu (taninę) lub masło migdałowe zamiast fety. Przygotować grzanki.
Tartinki w wegańską „ricottą” z marynowanym grzybkiem
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
tofu naturalne - 200 g
miso jasne - 2 łyżki
masło z migdałów lub tahina - 2 łyżki
sól - do smaku
tamari lub sos sojowy jasny - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
Dodatki:
marynowane grzyby - 1 słoik
orzechy włoskie siekane i podprażone – kilka sztuk
bagietka na zakwasie - 1 szt.
pieprz - trochę
Przygotowanie:
Tofu włożyć do gotującej się wody i gotować 5 minut. Wyjąć i lekko ostudzić. Przełożyć do malaksera i zmiksować z resztą składników. Bagietkę pokroić w kromki i podgrzać na grillowej patelni. Posmarować kromeczki „ricottą”, a na wierzch ułożyć marynowanego grzybka lub prażone posiekane orzechy.
Tartinki z salsą z pieczonej papryki z sardynką
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
sardynki w oleju - 1 słoik
pieczona papryka w zalewie - 1 słoik
suszone pomidory - 2-3 szt.
natka z pietruszki - 1 łyżka
kapary - 1 łyżka
ogórek kiszony lub konserwowy - 1-2 szt.
czerwona cebula - 1 szt.
sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Paprykę, ogórka, cebulę i suszone pomidory pokroić w małą kostkę. Kapary posiekać z pietruszką. Wszystko wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Nakładać na bagietkę, a na wierzchu położyć sardynkę.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: 8 porcje
Składniki:
popcorn do mikrofali - 90 g = 1 opakowanie
gorzka czekolada – 3-4 tabliczki
Przygotowanie:
Popcorn przyrządź według instrukcji na opakowaniu. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Popcorn wyłóż na papier do pieczenia lub śniadaniowy na płask i polej czekoladą. Odstaw do zastygnięcia.
Krem z buraków na zakwasie z buraków
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki:
buraki gotowane na parze - 2 opakowania
zakwas z buraków - 1 szklanka
czosnek - 2 ząbki
ziele angielskie - 3 ziarna
pestki dyni - trochę
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
cynamon – 1 i 1/2 łyżeczki
imbir - świeży 2 cm
sól i pieprz - do smaku
Dodatki:
mrożone ciasto francuskie z masłem - 1 opakowanie
pieczarki i boczniaki w zależności od ilości gości
Przygotowanie:
Buraki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, ziele, imbir, a następnie buraki. Zalać wodą do wysokości warzyw, dodać sól. Gotować 5 minut. Wlać zakwas i zagotować. Dodać pieprz oraz cynamon i miksować na krem. Przelać do szklaneczek i dekorować pestkami dyni. Można podać z pieczarką z pieca, panierowanym boczniakiem lub gwiazdkami z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie rozmrozić (ok. 10 minut) z ciasta wyciąć dowolne kształty np. gwiazdki i piec w 220 stopniach C ok. 10-15 minut. Można też upiec drzewka choinki. Ciasto należy pociąć w 1 cm paski i na patyczku uformować choinkę.
Artykuł jest opublikowany w magazynie gotuj w stylu eko.pl Nr 23 Zima 2022/23
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.