Zastosowanie kulinarne oliwy i oleju
Barbara StrużynaTłuszcze to podstawowy obok węglowodanów i białka składnik naszej diety. W dobrze zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Można je pokrywać spożywając tłuszcze roślinne. Zawierają one niezbędne kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, i które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Należą do nich wielonienasycone kwasy: linolowy (omega-6) oraz alpha-linolenowy (omega-3). Niezwykle istotna jest proporcja spożywanego kwasu omega-6 do omega-3. Powinna ona wynosić 5 do 1. W dzisiejszych standardowych dietach dominuje proporcja 10 do 1, dlatego zaleca się zwiększenie dawki przyjmowanego kwasu omega-3. Istotne jest również mieszanie olejów tak aby uzyskać odpowiedni bilans pomiędzy kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi (jednonienasyconymi i wielonienasyconymi).
Niezwykle istotna jest również informacja o wpływie temperatury na dany olej lub oliwę. Tabelka przedstawia zastosowania kulinarne poszczególnych olejów:
Oleje Bio Planete |
Sałatki i surowe warzywa |
Gotowanie i marynaty |
Podsmażanie i smażenie |
Ciasta i desery |
Wytrzymałość cieplna |
---|---|---|---|---|---|
Arganowy |
x |
x |
|
x |
podgrzewać ostrożnie |
Do gotowainia i smażenia |
|
x |
x |
x |
wysoka* |
Do sałatek |
x |
|
|
|
nie podgrzewać |
Kokosowy |
|
x |
x |
x |
wysoka* |
Lniany |
x |
|
|
|
nie podgrzewać |
Migdałowy |
x |
x |
|
x |
podgrzewać ostożnie |
Oliwa z oliwek extra virgin |
x |
x |
x |
x |
wysoka* |
Rzepakowy |
x |
|
|
|
nie podgrzewać |
Sezamowy |
x |
x |
|
x |
podgrzewać ostrożnie |
Słonecznikowy |
x |
x |
|
x |
podgrzewać ostrożnie |
Sojowy |
x |
|
|
|
nie podgrzewać |
Z konopi |
x |
|
|
|
nie podgrzewać |
Z krokoszu |
x |
x |
|
x |
podgrzewać ostrożnie |
Z maku |
x |
x |
|
x |
podgrzewać ostrożnie |
Z miąszu awokado |
x |
x |
x |
x |
wysoka* |
Z orzechów włoskich |
x |
|
|
|
nie podgrzewać |
Z orzechów ziemnych |
x |
x |
x |
x |
wysoka* |
Z pestek dyni |
x |
|
|
|
nie podgrzewać |
Z pestek more |
x |
x |
|
x |
podgrzewać ostrożnie |
*nie należy przekraczać temperatury dymienia podczas podgrzewania (210 stopni C)
Zawartość kwasów tłuszczowych i witaminy E w poszczególnych olejach:
Oleje Bio Planete |
Opis |
Nasycone kwasy tłuszczowe (g/100ml) |
Jednonie-nasyone kwasy tłuszczowe (g/100ml) |
Wielonie-nasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (g/100ml) |
Wielonie-nasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (g/ml) |
Witamina E mg/100ml |
Arganowy |
Produkowany według recept berberyjskich |
17 |
42 |
33 |
~1 |
6 |
Do gotowainia i smażenia |
Bezzapachowy i neutralny w smaku do pieczenia i smażenia |
7 |
78 |
5 |
|
37 |
Do sałatek idealna proporcja kwasów |
Codzienna zdrowa mieszanka oleju rzepakowego słonecznikowego i oliwly z oliwek |
8 |
54 |
25 |
5 |
34 |
Kokosowy |
Świetnie sprawdza się w kuchni jak i w kosmetyce łagodny dla włosów |
87 |
~ 1 |
~ 1 |
|
1 |
Lniany |
Zawiera niezwykle wysokie stężenie kwasów omega-3 |
11 |
19 |
20 |
43 |
4 |
Migdałowy |
Aksamitny w smaku olej z prażonych migdałów |
9 |
61 |
21 |
|
40 |
Oliwa z oliwek extra virgin |
Dyskretny smak sprawia, że jest oliwą uniwersalną |
16 |
65 |
9 |
~ 1 |
21 |
Rzepakowy |
Olej o intensywnym smaku, który wzbogaci dania na zimno |
7 |
57 |
18 |
9 |
30 |
Sezamowy |
Króluje w kuchni makrobiotycznej , nadaje potrawom azjatyckiego posmaku |
16 |
40 |
37 |
|
3 |
Słonecznikowy |
Wysoka zawartość witaminy E |
10 |
26 |
56 |
|
64 |
Sojowy |
Doskonały do makaronu, sałatek warzywnych i ziemniaków |
14 |
21 |
50 |
7 |
17 |
Z konopi |
Bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, świetny wybór do marynat, sałatek, musli i ziemniaków |
9 |
15 |
47 |
17 |
10 |
Z krokoszu |
Wysoka zawartość witaminy E |
9 |
12 |
71 |
|
59 |
Z maku |
Prawdziwy rarytas o słodko-orzechowym smaku,prawie zapomniany w kuchni |
10 |
15 |
67 |
~ 1 |
7 |
Z miąszu awokado |
Dobrze znosi wysokie temperatury |
18 |
65 |
7 |
~ 1 |
13 |
Z orzechów włoskich idealna proporcja kwasów |
Najwyższa jakość, szlachetny smak |
9 |
17 |
56 |
9 |
11 |
Z orzechów ziemnych |
Wysoka zawartość kwasu oleinowego czyni go doskonałym do smażenia |
19 |
35 |
35 |
~ 1 |
22 |
Z pestek dyni |
Wyśmienity do sałaty, surowych lub gotowanych warzyw |
17 |
33 |
41 |
|
9 |
Z pestek moreli |
Idealny do egzotycznych sałątek, do ciast i wyrobów cukierniczych |
6 |
65 |
21 |
|
6 |
Oliwa z oliwek extra virgin jest najlepszym tłuszczem do smażenia! Dla niektórych może się to wydawać ciekawostką, gdyż powszechnie panuje opinia, że oliwa z oliwek przeznaczona jest tylko do spożywania na surowo. Przytoczę jednak argumenty, które przekonują, że może być spożywana zarówno na surowo, jak i wykorzystywana podczas obróbki cieplnej.
Oliwa z oliwek ma bardzo dobrą kompozycję kwasów tłuszczowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są na utlenianie mniej podatne niż wielonienasycone, a co za tym idzie, mają wyższą temperaturę dymienia. Najbogatszą w te kwasy jest właśnie oliwa z oliwek extra vergine - w 100 g oliwy jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ok. 70 g. Stąd głównie wynika jej przewaga nad innymi olejami roślinnymi.
Poza tym oliwa z oliwek jest bogata w witaminę E – naturalny przeciwutleniacz, który sprawia, że oliwa jest bardziej stabilna podczas obróbki termicznej od innych olejów.
Smażenie jest jednak procesem, który należy przeprowadzać wg określonych zasad. Należy pamiętać o temp. procesu – temp. dymienia oliwy, czyli moment, w którym produkt pod wpływem temperatury zaczyna się degradować wynosi 210°C (optymalna to przedział między 160°C a 180°C). Sam proces powinien być przeprowadzany jak najkrócej, bardziej dusimy niż smażymy i nie należy używać drugi raz tego samego oleju do smażenia!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.