![Korzenny tofurnik dyniowy z wafelkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-11/15884-photo-main.jpg)
Korzenny tofurnik dyniowy z wafelkami
![](/cache/a32x32/files/users/1663-avatar-243044187.jpg)
Rodzaj posiłku: ciasta
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, soja, kakao, cytrusy, orzeszki ziemne, pszenica
Składniki:
wafelków z kremem kakaowo – orzechowym od Super Fudgio (2 opakowania) - 240 g
rozpuszczony olej kokosowy - 4 łyżki
Składniki na tofurnik :
tofu naturalne - 360 g
puree dyniowego - 300 g
masło orzechowe - 5 łyżek
erytrol - 1/2 szklanki
mleko roślinne - 1/4 szklanki
pomarańcza (otarta skórka z jednej pomarańczy) - 1 szt.
wyciśnięty sok z pomarańczy - 1/2 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Składniki na wierzch:
daktyle - 3/4 szklanki
mleko roślinne - 3 łyżki
kakao - 2 łyżki
sól morska szczypta
opakowanie wafelków z kremem kakaowo – orzechowym od Super Fudgio - 1 szt.
ziarenka granatu
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Wszystkie składniki na tofurnik blendujemy na kremową masę. Przekładamy na spód, wyrównujemy. Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze 15 minut. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Daktyle zalewamy wodą na czas chłodzenia tofurnika. Odsączamy, blendujemy z kakao, solą i mlekiem roślinnym. Smarujemy wierzch tofurnika, dekorujemy wafelkami i granatem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.