Wegańska i bezglutenowa wielkanocna babka czekoladowa
Super KrówkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: orzechy wszystkie, kakao
Składniki:
zmielone siemię lniane - 60 g
płynny olej kokosowy - 170 g
cukier kokosowy - 130 g
mąka ryżowa - 130 g
mąka kukurydziana - 130 g
kakao - 40 g
bezglutenowy proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
liofilizowane wiśnie w czekoladzie Super Fudgio - 70 g
ciepłe mleko roślinne - 280 ml
batony czekoladowe z ciemnej czekolady 70% - 3 szt.
Sposób przygotowania:
W naczyniu blendera umieść banany, siemię lniane, olej i cukier kokosowy. Całość dokładnie zmiksuj na gładki mus. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Składniki przesiej do miski z płynnymi składnikami i miksuj na gładką masę dolewając stopniowo ciepłe mleko roślinne, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Finalnie masa powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu. Pod koniec wsyp liofilizowane wiśnie w czekoladzie pokrojone na mniejsze kawałki i zmiksuj krótko. Masę wlej do formy na babkę i piecz ok. 35 - 40 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu przełóż formę z babką na kratkę i odstaw do przestudzenia. Delikatnie ciepłą wyjmij z formy, od razu owiń w folię spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu babka będzie wilgotna. Wystudzoną polej roztopionymi w kąpieli wodnej batonami czekoladowymi i odstaw do zastygnięcia polewy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.