Najprostsze muffinki wegańskie
JescbyzycwzdrowiuRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Sylwester, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, owies, orkisz
Składniki:
Mąka gryczana - 1 i 1/2 szklanki
Cukier kokosowy - 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Kakao - 2 łyżki
Oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
Soda - 1/2 łyżeczki
Ocet jabłkowy lub sok z cytryny - 1 łyżka
Migdały lub kawałki czekolady - trochę
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugiej łączymy oliwę z "mlekiem", octem jabłkowym i sodą. Do składników mokrych dodajemy suche. Mieszamy. Ewentualnie dodajemy migdały lub kawałki czekolady.
Wykładamy do foremek na muffiny (uprzednio naoliwionych).
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.