Tofurnik z wiśniami
Magda MigaszewskaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, cytrusy, orkisz
Składniki:
kasza jaglana - 120 g
mleko kokoseowe (wraz ze stałą częścią) - 400 g
sok z połowy cytryny
ksylitol - 80 g
wiśnie (mrożone) - 210 g
mąka orkiszowa typ 1050 - 350 g
pół łyżeczki sody
woda - 80-100 ml
szczypta soli
pół łyżeczki czarnej soli
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowe informacje:
Ciasto jest kaloryczne, w jednym kawałku będzie mniej kalorii, jeśli podzielimy je na więcej kawałków.Tofurnik ten jest mało słodki, gdyż posłodzony został ksylitolem - w dodatku niewielką ilością - ale taki właśnie miał być. Jednak jeśli chcesz, by był bardziej słodki, dodaj po prostu inne słodzidło, np. zwykły cukier lub syrop z agawy. Do ciasta nie trzeba dodawać czarnej soli i ekstraktu waniliowego, ale warto dla podniesienia walorów smakowych.
Sposób przygotowania:
2/3 ciasta równomiernie rozprowadzamy na blaszce tortowej robiąc 2 cm rant. Można je wcześniej rozwałkować, ale ja tego nie robię. Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. 1/3 ciasta na kruszonkę również wstawiamy do lodówki.
Kaszę jaglaną umieszczamy na sicie i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ją w 240 g mleka kokosowego, na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie mleko. Pamiętamy, by nie mieszać kaszy w trakcie gotowania. Gdy kasza wchłonie mleko kokosowe, wyłączamy ogień i pozostawiamy ją jeszcze pod przykryciem na ok. 10 min.
Wiśnie rozmrażamy w rondelku gotując je chwilę na małym ogniu z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu, po czym przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-13 minut.
W tym czasie dokładnie blendujemy silken tofu z ugotowaną kaszą – dodajemy też szczyptę soli, resztę mleka kokosowego, 40 g ksylitolu i ekstrakt waniliowy (opcjonalnie). Masa musi być bardzo dokładnie zblendowana, kawałki kaszy nie mogą być wyczuwalne.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. Pilnujemy, by wierzch się nie przypalił. Upieczone ciasto kroimy najlepiej po jego dokładnym ostygnięciu i wstawieniu do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.